Prisjakt

mull

Medlem sen 2008-10-07
11
Bidrag
19
Hjälpsamröster
KMH Fotografi
Utmärkt
(25)
m
mull
11 omdömen
Utmärktett år sedan

Har köpt film på nätet två gånger, bägge gånger dök det snabbt upp info om orderbekräftelse och leveransen (dess framsteg i Postnord-appen). Välpackade produkter, snabb leverans och responsiv kundtjänst. Supernöjd! 10/10.

Canon EOS R5
Full Star 1
4.5
(2)
33 990 kr
m
mull
11 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
Redigerades ett år sedan

Det känns konstigt att inte ge denna fem stjärnor. Fast jag känner att jag saknar en del från mina tidigare kameror 5D MkII-MkIV, och den senaste där hade jag lätt gett en femma när jag köpte den då den släpptes. R5 får nöja sig med fyra stjärnor. Framförallt är GPS det jag saknar: Det var så sjukt smidigt i tidigare 5D - nu måste man antingen köra en extern GPS-enhet i hot shoe (hej 2007) eller synka upp kameran med Canons app i lämplig telefon. Detta sker inte per automatik utan du måste starta appen varenda gång. Det känns sjukt att en kamera för 52100 kr inte har ett GPS-chip. R5 har en digital sökare som aktiveras av en sensor när man tar upp kameran och sätter ögat emot sökaren. Det både låter smart och är väl smidigt och så - men också sjukt opraktiskt när man är van att ha kameran på axelband. Så fort kamerahuset gnuggar sig mot kropp/jacka/tröja etc så aktiveras sökaren. "Nåt nuddade mig! Sökare på! NÅT PASSERADE! SÖKARE PÅ!". Om du är (som jag tidigare var) van att förvara kameran i kameraväska så får du vänja dig vid att stänga av kameran. Annars: Saker triggar sensor = inget batteri. Apropå att förvara den så brukade jag alltid ha tidigare 5D liggande i kameraväskan vilket funkade bra med den optiska sökaren, då var det inget som triggade batteriätande. Bara plocka upp och köra. R5 tycker jag är död mest hela tiden man plockar upp den. Får alltid se till att ha laddade batterier. Vet inte om det är blåtand som drar ur batteri även när kameran är i avstängt läge. I dagsläget är 8k mest en gimmick (för min del) vet inte hur snabbt mitt 128 Gb-kort skulle fyllas upp men det är ju så vansinnigt hög bitrate på det att huvudet snurrar. Kul att ha, men jag fotar mest stillbild ändå så... Autofokusen däremot, den är sjukt grym. 1000+ punkter är ju hur trevligt som helst, samma med ögonautofokusen som är helt gripande fantastisk. Upplösningen är kalasbra, ljuskänsligheten god och den invändiga sensorstabiliseringen är SJUKT bra ihop med RF-optik. Jag är även ett stort fan av den elektroniska slutaren, att kunna fota ljudlöst är grymt trevligt om man t ex fotar bröllop/dop/etc som kräver diskret fotograferande. Även att diskret kunna fota folk som annars alltid drar till spända grimaser är ett plus. + Autofokusen + Upplösning - Ingen GPS - Äter batteri - Drar ur batteri i standby UPPDATERING 2 år senare: + Stabiliseringen (IBIS) - superbra! Har tagit handhållna bilder med 2 sek slutartid, vilket är helt sjukt. + Firmwareuppdateringar. Bra uppdateringar som fixat många problem (huvudsakligen överhettningen vid filmning) - hoppas dock det kommer uppdatering som ger automatisk switch på ögon-AF mellan människa/djur (vilket finns till R3). +/- GPS: Har vant mig lite mer vid att starta appen i luren för att få GPS i EXIF men det känns fortfarande sjukt B

Svive Pyx 34D901 34" Gaming WQHD IPS
Full Star 1
4.3
(3)
m
mull
11 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
Redigerades ett år sedan

Jättebra skärm (för pengarna). Använder den till en Macbook Pro M1 Max 16. Köpte skärmen, som tidigare recensent, på Black week för 3.500 kr. Kanonpris. Jag kommer närmast från en LG 34WK95U-W ([som kostar över 10.000 kr] på jobbet) och tycker Sviven ger mig det jag vill ha jämfört med jobbskärmen: + 34" plan bildyta + 60w USB-C + Duglig färgrymd (sRGB: 96 %; NTSC: 105 %; DCI-P3: 93 %; Adobe RGB: 93 %) + Vit skärm i hemmiljö + 144 Hz - OSD-systemet är lite lurigt att navigera, tyckte jag, när jag skulle stänga av RGB-lamporna på baksidan av skärmen. - IPS-glow när skärmen är helt svart, har dock bara tänkt på det mellan laddningsscener när jag spelat Dying Light. UPPDATERING: En månad efter köp: + Snäll mot ögonen, känner mig inte trött även om jag glott på skärmen hela dagen - Långsam uppstart. När min dator gått ner i viloläge och skärmen slocknat så tar det mellan 10-15 sekunder för skärmen att starta igen (ansluten via USB-C).

Canon RF 35/1,8 Macro IS STM
Full Star 1
5
(1)
5 780 kr
m
mull
11 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades ett år sedan

+Skarpt +Bra närgräns +Prisvärt Kortfattat så är jag supernöjd, men det hade dock varit ännu bättre om det hade varit en 1.4-glugg. Körde tidigare en 5D MKIV med Sigmas fantastiska Art-serie (35 f1.4). Den kombon användes flitigt och resulterade i många fina bilder. Denna känns modernare, men jag saknar det större ljusinsläppet/kortare skärpedjupet. Ser fram emot en RF 35 f1.2 så fort Canon får tummen ur...

Canon RF 85/1,2 L USM DS
Full Star 1
5
(1)
36 990 kr
m
mull
11 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
2 år sedan

Sjukt bra glugg som tack vare den fantastiska optiska kvaliteten får full pott från mig, däremot med lite avdrag pga långsam autofokus och lite osympatisk närgräns. Värt att komma ihåg att den må vara en f1.2 men tack vare linsbehandling som gör den mjukare bokeh:n så är den en t2.0 (alltså, skärpedjup som en 1.2 men släpper igenom ljus som en f2.0).

Braun ThermoScan 5 IRT6020
Full Star 1
3.5
(2)
m
mull
11 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
2 år sedan

Inte alls "världens sämsta termometer", enligt mina empiriska data. Det finns väl dock alltid måndagsexemplar, antar jag. Har använt min i över 5 år och är nöjd med den. Avvikelsen mellan mätningar för mig är ≤0,2°C. Har inga små barn så jag vet inte om man måste ha tajtare mätavvikelser än så för dem...?

Harman Kardon Citation ONE WiFi Bluetooth Högtalare
Full Star 1
4.1
(37)
2 490 kr
m
mull
11 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
Redigerades 3 år sedan

Orkade inte vänta på Sonos snorsega utveckling av integreringen av Google Assistant på de nya enheterna. Jag höll ut i över ett år, men sen dök det upp en annons på Instagram för dessa små rackare och jag var såld. Provlyssnade denna på Reference Audio - ihop med Citation 100, 300 och 500. Jag tyckte inte det var någon jätteskillnad i rymd/bas/tryck mellan denna och 100 samt 300. Det var först vid 500:an som det blev mer klarhet/rymd i ljudet samt mer tryck/djup i basen. Säljaren tyckte såklart det var skillnad mellan dem alla, men han hade "lyssnat några fler timmar" på dem, så jag vet inte. Kanske är så? Storleksmässigt är de större än Sonos Play:1 och ljudet är klarare, basen känns punchigare men samtidigt luftigare på nåt sätt. Ljudet är mer jämställt med Play:5 fast jag tycker nog ändå det är lite bättre :) Mitt enda minus på denna enhet är strömsladden. Den är sjukt stel. Vanlig apparatsladd dock, så det går säkert att byta om någon skulle få panik på det... Integrationen med Google Assistant är kalastrevlig och integration med Athom Homey funkar (via Chromecast-appen) som den ska. Jag tyckte två för 3.790 kr var en okej deal, så då fick det bli så - hejdå Sonos Play:5 (gen1) och Play:1! Som någon skrev här: Det är helt bortkastat att köpa en Google Home istället för denna. Sluta fundera. Köp. Uppdatering 2020-12-25: Sålde dessa och köpte Google Home Max istället. Jag tröttnade på att dessa inte lystrade till "Ok Google". Det blev vansinnigt irriterande i längden att trycka mute + unmute för att få igång det på nytt. Kanske har kommit nån uppdatering som fixat detta? Ingen aning. Kan tillägga att Google Home Max också är sålda. De funkade inget bra ihop med min Time Capsule-router utan tappade kontakten konstant. Mitt i låtar, ibland efter 10 sek in på en låt, osv - så de försvann de också och ersattes med Sonos Play One: GenII som nu funkar ihop med Google Assistant. Äntligen. Ny router + dessa funkar kanonbra. Saknar ibland ljudkvalitén på dessa jmf med Sonos - men men...

Philips Hue Motion Sensor
Full Star 1
4.9
(20)
399 kr
m
mull
11 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
3 år sedan

Supernöjd. Bra batteritid, räckvidd och verkar kontinuerligt mäta ljusnivån (vissa sensorer [t ex Aqara] mäter bara vid rörelse). Smidigt med magnetfästet men saknar lite att kunna justera vinkeln. Antar den plockar upp rörelse i 180° vinkel ändå så det inte behövs men det hade varit trevligt med att kunna justera lite :)

Apple AirPort Time Capsule 3TB
Full Star 1
3.5
(4)
m
mull
11 omdömen
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3 år sedan

Använde denna ihop med Google Home Max vilket inte gick så bra. De tappade koppling hela tiden och var allmänt instabila. Efter 6 år kraschade hårddisken. Bytte till en Asus RT-AC86U som ger stabilare uppkoppling och har möjlighet till externa hårddiskar samt Time machine-kompatibilitet.

Aeotec Nano Dimmer
Full Star 1
4.5
(2)
588 kr
m
mull
11 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
4 år sedan

Valde mellan dessa och Fibaro/Qubino. Ångrar inte att jag valde dessa - de är installerade med nolla och dimmar 4.5w-lampor utan problem. Har 4 stycken bypass som köptes i samband med dessa, men jag vet inte när man behöver dem... Puckarna installerades av elektriker och körs via Athom Homey + Google Home. Många inställningsmöjligheter - kan dock tycka det vore smidigt om det funnits en enkel-/dubbel-/lång-klick-funktion för bättre smart integration med Homey.