Prisjakt
Black Friday
Black Friday
Black Friday 2021

Black Friday 2021

Den 26 november 2021 är det Black Friday. Från den 18 november hittar du alla butikers Black Friday-erbjudanden i våra största kategorier här. Informationen uppdateras hela tiden. Glöm inte att jämföra mer än pris, så att du köper precis vad du behöver.

1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
dagar
1
1
1
1
9
9
9
9
timmar
3
3
3
3
8
8
8
8
minuter
3
3
3
3
3
4
4
3
sekunder

Om Black Friday

Adobe Stock: ©GaudiLab

Black Friday 2021

Black Friday 2021 infaller den 26 november och följs av Cyber Monday måndagen efter. Det är årets största readag med statistiskt stora prissänkningar på bland annat TV, mobiltelefoner, spel och hörlurar. 

Black Friday 2021 – 9 bästa tipsen

Låt dig inte luras till spontanköp under Black Friday. Planera dina inköp i god tid och skaffa dig den bästa informationen så att du kan hitta de bra erbjudandena och undvika de dåliga. Här är våra nio bästa tips på hur du shoppar smartare under Black Friday.

 1. Jämför priserna hos flera butiker
 2. Se om kampanjpriset är bra med hjälp av prishistoriken
 3. Bevaka priserna så får du notiser vid prissänkningar
 4. Planera dina prylköp med listor på Prisjakt
 5. Kolla om butikerna har rabattkoder som sänker priset mer
 6. Glöm inte att kolla om butikerna erbjuder fri frakt och retur
 7. Se upp för lockvaror som snabbt tar slut i butikerna
 8. Kolla åldern på kampanjprodukter så de inte är gamla modeller
 9. Glöm inte att kolla prisgarantier 

Alla våra tips hittar du även längre ner på sidan samt i våra lättlästa guider Så vet du om ett erbjudande är bra och Så shoppar du smartare på Black Friday.

***

Är priserna lägre på Black Friday?

Ja, många av priserna är lägre på Black Friday och under hela Black Week, men tänk på att det inte är alla produkter som finns att köpa till kampanjpris.

Vår statistik visar att 45 procent av alla klickade produkter på Prisjakt kostade mindre under Black Friday 2019 jämfört med 14 dagar före.

Den genomsnittliga prissänkningen under 2020 var dock låga 2,8 procent för de populäraste produkterna i våra mest besökta kategorier. Det kan jämföras med 2019 då siffran var betydligt högre med 5,2 procent.

Tänk på att det är långt ifrån alla produkter och kategorier som har bra kampanjerbjudanden. Vår statistik visar att i genomsnitt var tionde produkt i våra populäraste kategorier kostar mer på Black Friday jämfört med 14 dagar tidigare. 

***

Black Week 2021 – missa inte guldkornen hela veckan

Den 26 november är det Black Friday, men många butiker börjar släppa sina kampanjerbjudanden redan måndagen samma vecka. Kampanjen heter Black Week och den pågår från den 22 november till 28 november. Höjdpunkten är Black Friday på fredagen, men glöm inte att bevaka alla intressanta prylar i god tid inför Black Week så att du inte missar några bra erbjudanden.

***

Vad är mest populärt under Black Friday?

Vår statistik visar att teknikprylar är mest populärt under både Black Friday och hela Black Week.

Av våra 15 mest populära kategorier på Black Friday är 13 teknikrelaterade. Under 2020 var hörlurar, mobiltelefoner, TV, datorskärmar och robotdammsugare de mest besöka kategorierna på Prisjakt under readagen.

Alla våra 15 mest populära produkter på Black Friday är teknikrelaterade. Under 2020 var Apple AirPods 2, Jays f-Jays five True Wireless Headset, Nintendo Switch, Apple AirPods Pro och Samsung Galaxy S20 128GB de mest besökta produkterna på Prisjakt på Black Friday.

Se alla 15 kategorier och produkter i vår FAQ längre ner.

***

Så shoppar du smartare på Black Friday

Det är lätt att bli lurad till spontanköp i kampanj- och reaperioder. Därför har vi samlat våra bästa tips när det kommer till smartare shopping, allt för att du ska kunna hitta de bra erbjudandena och undvika de dåliga.

Prisjämförelse under Black Friday 2019

Jämför hos flera butiker

Det första du bör göra för att kontrollera om ett erbjudande verkligen är så bra som det låter, är att jämföra mellan olika butikers priser. Priserna skiljer sig ofta mellan butikerna och vissa erbjuder även prisgaranti.

Prishistorik inför Black Friday 2019

Kolla prishistoriken

Priset på produkter varierar över tid och många butiker väljer också att justera sina priser löpande. En vanlig metod för att få produkter att se billigare ut är att först höja priset, för att sedan sänka det och jämföra med det gamla. Genom att kolla prishistoriken kan du enkelt ta reda på det lägsta priset som produkten haft sen den listades hos oss.

Prisbevakning för Black Friday 2019

Bevaka priser

En smart funktion som du kan dra nytta av under Black Friday är möjligheten att bevaka prisändringar. Genom att sätta en bevakning på en produkt kommer du att få mejl eller en push-notis av oss varje gång en butik sänker priset. På så sätt behöver du inte sitta klistrad vid skärmen och leta efter prisdropp, utan kan istället luta dig tillbaka och bli meddelad av oss när priserna sjunker.

Produktlistor för Black Friday 2019

Planera med listor

Som inloggad på Prisjakt kan du skapa olika listor på sajten. I dessa listor kan du kan sedan lägga till samt ta bort produkter precis som du vill. Listorna visar hela tiden det lägsta priset för varje produkt och även totalsumman för hela listan.

***

Shoppa smartare

Fällorna att se upp med på Black Friday – 3 tips

Lockvaror i butik

Under varje Black Friday rea går det att läsa om hur butiker lockar med extra låga priser på utvalda varor som bara går att köpa i deras fysiska butiker. Varor som till synes tar slut direkt efter att dörrarna öppnas till butiken. I vissa fall är målet att locka dig till butiken för att istället sälja en liknande produkt till ett högre pris. Handla i nätbutikerna istället för att gå till butiken och hoppas på att varorna finns kvar. Då slipper du både trängseln och minskar risken för att gå på det här välkända butiksknepet.

Gamla produkter

Black Friday är ett ypperligt tillfälle för butikerna att ställa fram sina äldre, utgångna produkter. Risken är att du råkar välja en av dessa gamla modeller och kommer hem med en pryl som kanske inte alls motsvarar vad du hade tänkt dig. Det kan vara att du inte får vissa funktioner, att kompatibiliteten inte är bra med nyare produkter eller att du får en pryl som inte stöds av tillverkaren längre.

Tänk på prisgarantin

En del butiker erbjuder så kallad prisgaranti som gör att du kan få tillbaka mellanskillnaden om du hittar din nyköpta till ett lägre pris i antingen butiken du handlade från eller en annan, lokal butik. Men se upp! Prisgarantin gäller sällan i nätbutiker och ofta bara inom ett visst avstånd från den fysiska butik där du handlade. Dessutom kan butikerna ändra beteckningen på produkter för de inte ska ingå i prisgarantin under Black Friday och Black Week.

***

iStock.com / leolintang
iStock.com / leolintang

Blygsamma prissänkningar 2020

Priserna under Black Friday 2019 var bara i genomsnitt 2,8 procent billigare än en vanlig dag. Det visar den analys vi på Prisjakt har gjort, där vi jämför priset under Black Friday med priset 14 dagar tidigare. Prissänkningarna är något lägre än 2019, då butikerna sänkte priserna med i genomsnitt 5,2 procent.

Det är samtidigt långt från vad konsumenterna förväntar sig. I oktober 2020 bad vi Kantar Sifo fråga svenskar i hela landet hur stor rabatt de förväntade sig under Black Friday. Svaret blev nära 40 procent.

– Svenskarna förväntar sig avsevärt högre rabattsatser än vad butikerna kommer kunna erbjuda. Det kan ha att göra med att butikerna har haft för vana att skylta med höga rabattsatser som sällan är speciellt sanningsenliga. Många butiker jämför rabatterna mot något de kallar för ordinarie pris, vilket ofta är högt satt för att få rabatterna att se större ut, fortsätter Carl Vult von Steyern, nordenchef på Prisjakt.

Läs vår omfattande Black Friday 2020-rapport här.

10 produkter som hade extra bra chans till stora prissänkningar under Black Friday 2020

Även om det är relativt blygsamma prissäkningar totalt sett så finns alltid chansen att spara en hel del pengar på förra generationens prylar. Här är några produkter som har fått ersättare eller väntas få det senare under 2020, och därmed har extra hög chans till bra Black Friday-priser.

Om du redan funderar på att uppgradera dig med en ny mobiltelefon, spelkonsol eller hörlursmodell så ska du hålla ett extra öga på vår lista ovan.

***

Försäljningsrekord även 2020

Black Friday fortsätter att växa. Det kan vi konstatera när vi summerar Black Friday 2020.

Enligt statistik från Klarna, som hanterar omkring hälften av alla transaktioner inom svensk näthandel, ökade omsättningen med 16 procent jämfört med året före.

Försäljningen har samtidigt spridit ut sig över hela Black Week.

– Även om fredagen fortfarande är den överlägset största dagen så har det skett ett skifte hos konsumenterna. Tidigare var shoppingen ännu mer fokuserad på fredagen medan vi nu ser att konsumenterna i större utsträckning sprider ut sitt shoppande under hela veckan och inte inväntar fredagen specifikt i lika stor utsträckning, säger Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumentbeteende.

Där Black Friday bara ökade i omsättning med 16 procent mot samma dag förra året så tog Black Week ett större kliv med 41 procent från måndag till fredag.

***

Shoppare åker rulltrappa
iStock.com / David-Prado

Black Week, Black Weekend och Cyber Monday

Det finns butiker som inte nöjer sig med en readag. Många sänker sina priser hela helgen under det som brukar kallas Black Weekend. Och några sänker sina priser hela veckan och kallar det Black Week. Därefter följer Cyber Monday.

För många butiker har Black Friday blivit en viktig reaperiod med stora möjligheter att sälja mer än vanligt. Därför är det kanske inte så konstigt att många butiker försöker förlänga perioden på olika sätt.

Ett av de vanligaste sätten är att erbjuda rea hela helgen och kalla det Black Weekend. Ett annat, men lite ovanligare sätt, är att börja ännu tidigare och presentera erbjudanden hela veckan. Då brukar det kallas Black Week.

Ett stort antal nätbutiker sluter även upp på det som kallas Cyber Monday, som infaller måndagen efter Black Friday. Det är från början ett marknadsföringsspektakel från ett gäng amerikanska nätbutiker. Det lanserades i USA 2005 som en kampanj för att få människor att handla på internet. Marknadsföringskampanjen gav snabbt resultat och redan året därpå hakade ett stort antal nätbutiker på.

Cyber Monday har precis som Black Friday växt i omfattning de senaste åren. Det är fortfarande mer anonymt och erbjudandena är inte lika många, men de butiker som är på har ofta ännu bättre rabatter än under fredagen.

Om du är intresserad av Cyber Monday har vi en separat sida där vi samlar alla erbjudanden som vi hittar: Cyber Monday 2020.

***

Green Friday och Singles Day utmanar

Green Friday infaller den sista fredagen i april och är en utmanare till Black Friday, men på våren istället för senhösten. Tanken är att konsumenterna ska få ytterligare en extra kampanjrik köpdag under året och det med en liten twist. Green Friday handlar både om prissänkningar och samtidigt ett miljötänk från butikernas sida.

Främst handlar det om att skänka pengar till en miljöorganisation som WWF eller Rädda Regnskog för att kompensera för alla leveranser som sker.

Singles Day infaller alltid den 11 november och är en annan utmanare som har sitt ursprung i Kina. Den här dagen är sett till den globala omsättningen flera gånger större än Black Friday. Singles Day är den idag största shoppingdagen i världen, men i Sverige har den inte fått något större genomslag än.

Flera större, väletablerade aktörer i Sverige har uppmärksammat Singles Day med erbjudanden och kampanjer. Då Singles Day följs av Black Friday och Cyber Monday finns stora möjligheter att spara pengar på dina köp under november månad.

***

FAQ – vanliga frågor om Black Friday

Vad är Black Friday?

Black Friday är den största och mest omtalade readagen på året. Många fysiska butiker och nätbutiker i Sverige erbjuder stora rabatter och erbjudanden under både Black Friday och även hela veckan – från den 23 november till 29 november 2020 – som kallas Black Week.

När är Black Friday 2021?

Black Friday går av stapeln fredagen den 26 november 2021 och följs av Cyber Monday på måndagen efter. Black Friday infaller alltid på klämdagen efter den amerikanska högtiden thanksgiving, vilket är den fjärde torsdagen i november.

 • Black Friday 2021 är fredagen den 26 november
 • Black Friday 2022 är fredagen den 25 november
 • Black Friday 2023 är fredagen den 24 november
 • Black Friday 2024 är fredagen den 29 november
 • Black Friday 2025 är fredagen den 28 november

Vilka produkter var mest populära under Black Friday 2020?

 1. Apple AirPods (2nd Generation) med laddningsetui
 2. Jays f-Jays five True Wireless Headset
 3. Nintendo Switch
 4. Apple AirPods Pro
 5. Samsung Galaxy S20 128GB
 6. Apple iPhone 11 64GB
 7. Roborock S5 Max
 8. Roborock S6 MaxV
 9. LG OLED65CX
 10. Samsung Galaxy Tab A 10.1 SM-T510 32GB

Vilka kategorier var mest populära under Black Friday 2020?

 1. Hörlurar
 2. Mobiltelefoner
 3. TV
 4. Bildskärmar
 5. Robotdammsugare
 6. Spelkonsoler
 7. Surfplattor
 8. Mobilhögtalare
 9. Bärbara datorer
 10. Smartklockor

Vad ska jag tänka på inför Black Friday-shopping?

Jämför prishistoriken för produkterna du spanat in för att se om butikerna höjt sina priser före Black Friday. Då vet du om reapriset faktiskt är så bra som butikerna försöker locka med. Ett tips är att planera dina köp i god tid med listor på Prisjakt och att bevaka priser så du får en avisering när priset går ner.

Blir alla produkter billigare under Black Friday?

Nej, det är till och med så att vissa kategorier stiger i pris. 2018 ökade exempelvis nära en femtedel av alla priser i kategorierna parfym, mobiltelefoner, TV-apparater och löparskor i pris. Det finns stor anledning att vara extra vaksam under Black Friday för att inte gå på någon av prishöjningarna. Bevaka priser, kolla prishistoriken och jämför innan du handlar!

När kom Black Friday till Sverige?

Fenomenet härstammar från 60-talets USA och tog inte fart i Sverige förrän 2013. Ett fåtal butiker testade då konceptet att sänka priser under fredagen vilket uppmärksammades i media. Året därpå hade antalet butiker ökat till 40-talet och det noterades en ökning av näthandeln med över 50 procent jämfört med samma period föregående år. Därefter har intresset för Black Friday bara vuxit sig allt större och idag omfattas hela veckan i vad handeln kallar Black Week.

Black Friday, Black Frai Day eller Svart Fredag?

Kärt barn har många namn! Svenskarnas sökbeteenden på nätet vittnar om en spridd uppfattning om hur dagen borde benämnas här på hemmaplan:

Sökning Sökvolym/månad*

 1. black friday: 93 000
 2. blackfriday: 5 400
 3. black frai day: 4 400
 4. black fredag: 450
 5. black freday: 250
 6. black fridag: 200
 7. black frayday: 100
 8. svart fredag: 80

* källa Ahrefs

Bästa erbjudandena – Just nu

Pågående kampanjer

 • Dagens Deals

  Hitta de bästa erbjudandena