Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Fractal Design Define Mini (Svart)

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Fractal Design Chassin (96)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (8.72)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Mycket bra

  Gillat omdöme
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Man kan stoppa in moderkort och sånt i den.
 • Alla omdömen

 • 3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Detta omdöme är under utredning
 • Perfekt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  +Ljuddämpat
  +Designen
  +Bra kabeldragningsmöjligheter
  +Kvalitétskänsla
  +Bra pris
  +Plats för stora kylare

  -Ganska stort för att vara minitower
  -Ingen plats för 140mm radiator
  -Vänsterhängd dörr

  Slutsats: Bästa chassit jag någonsin köpt utan tvekan. Så otroligt bra pris för så bra design och kvalité. Det enda som är negativt är att det är ganska stort chassi för att vara för mATX men personligen är det inte något problem men det kan vara värt att tänka på om man har begränsat med plats. Jag kan inte rekomendera detta chassi nog mycket, det är helt otroligt bra, jag funderar på att köpa ett till bara för att jag gillar det så mycket. KÖP NU FÖR F*N!
 • Utmärkt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Bra chassi men inte så mycket mini egentligen.
 • Mycket bra
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Helt okej. Bra köp, men räkna med att man måste byta ut chassifläktarna. För stark ljudnivå.
 • Utmärkt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Är en av de snyggaste plåtlådorna man kan köpa, även om det är ett mini är det ganska stort.

  + Bra kvalité
  + Snyggast i sin kategori.
  + Billigt

  +- Är fortfarande en ganska stor låda.

  - Utrymmet bakom plåten är för liten för enkel kabeldragning.
  - Gummiskyddet i kabeldragnings hålen sitter dåligt.

  Är ett bra köp om man vill ha ett lite mindre chassi, kan dock vara lite små krångligt att bygga i.
 • Bra
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  TL;DR: Många smidiga lösningar som är default i dagens chassin. Priset (~750:-) är bra men saknar mer avancerade och mer genomtänkta lösningar. Ljuddämpningen kunde varit bättre. Hål för 240mm-radiator hade jag starkt föredragit. Dammuppsamlingen fungerar är grymt effektiv, bästa jag har testat.

  + Känns som att chassit har mycket bra airflow, och då använder jag varken öppningen på dörren eller i "taket". Bara 240mm-radiator + exhaust + båda intakes (samtliga Arctic Cooling 120mm PWM-styrda i ca 600-800RPM i IDLE, SpeedFan rampar upp hastigheterna beroende på CPU-GPU-temps, men alla fläktar kör på minimum även med max CPU load.)

  + Fronten är av plast, men ser inte plastig ut. Dock gör drive bakom det.

  (Uppdatering 2013-03-16: Råkade klippa mitt omdöme på något sätt.)

  - Det käns som att Fractal Design mycket väl kunnat integrera plats för åtminstone en 240mm-radiator. Har monterat radiatorn ovanpå chassit m.h.a. en underbar Koolance rad. bracket. http://images.overclock.co.uk/product_images/large/bkt-hx001_p2.jpg
  Båda 120mm-fläktplatser på baksidan och toppen är en aning för tighta för radiatorer.

  - Hårddiskvibrationerna tas inte upp lika bra som med andra lösningar/dyrare chassin.

  - Haft chassin med bättre ljuddämpning, köpte chassit för ljuddämpningen men denna fungerar itne perfekt. Både hårddiskvibrationer och ljudet från min Corsair HX1000 kvarstår.

  - Hårddiskhållaren består av två 3x3.5"-moduler som även har mount points i botten för SSD, dock kan man endast montera en SSD för varje bracket istället för lösningen med skruvhål på sidorna, där man kan installera två SSD/3.5"-plats. Finns brackets för att avhjälpa detta men med ett chassi som marknadsförs som genomtänkt... Är det inte helt det.
  Skulle varit perfekt om man kunnat flytta upp hårddiskar/SSDs till de två översta 5.25"-platserna. Men inte heller det utan adapter.

  - Platsen mellan motherboard tray och högerpanelen kunde ha varit större, svårt att sätta fast utan hjälp om man ska klämma fast alla kablar. xD

  Övrigt: Blå LED kändes lite för 2002, ersatte den med en vit på 3mm. Original är 3mm ~30mA

  Hårdvara:
  CPU: 3570K (Min 2600K dog spontant och jag hade inte råd med 3770K :( )
  MB: Asus Maximus Gene V
  RAM: 4x4GB Corsair, två XMS2 och två Vengeance, upptäckte att jag hade två XMS2 jag trodde var döda på mitt tidigare Zotac ITX-A-E, men på detta moderkort klarar de 24h av de mest brutala RAM-test jag kunde kasta på det och har inte krånglat än...
  GPU: 5970 OC GPU@950MHz 1.2V, 1100MHz RAM
  SSD: 2x Samsung 128GB
  HDD: 1TB Samsung F3 + 2TB Seagate Green extraherad från extern enhet (hade inte valt Green annars, högsta return rates för både Seagate och WD.)
  PSU: Corsair HX1000
  Chassi: Fractal Design

  Kylning:
  Customvatten med:
  Pump: MCP350 med customPCB av DIYINHK, ligger oftast kring 4-6W men kan dras upp till ca 30-40W vid behov. Genom en 50uF-kondensator startar pumpen i full hastighet och varvar sedan ner till RPM motsv. ~5W.
  RAD: EK XTX 240
  RES: "T-line" - en av RAD-G1/4-anslutningarna används som T-line.
  CPU: ZM-WB4 Gold, nästa uppgraderingsmål.
  GU: Ek Fullcover Copper-Acetal 5970
 • Ganska bra
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Jättefin burk som rekommenderas av många.
  Jag har byggt med svalare komponenter än i vår gamla PC som huserar i ett Antec Sonata III, men den här maskinen är ändå inte tystare, faktiskt. Det hade jag förväntat mig.
  (Och detta med bakre chassifläkten nedskruvad till minimum med medföljande manuell fläktkontroller, främre chassifläkten på 600 RPM via mjukvara, och CPU-fläkten på 0 RPM i idle). Men varför denna resonans av vibrationer från den (helt vanliga 7200 rpm) mekaniska hårddisken? Efter att ha monterat ut den avtagbara diskburen och satt hårddisken allra längst ner med skruvar från ett Antec-chassi och sedan flyttat fläkten dit ner så verkar jag kanske, kanske ha blivit av med den där resonansen. Inte okej.

  Vad med den här trenden att ha mikrofoningång och USB-kontakter på ovansidan? Sladdarna viks ner som slokande tulpaner. Jag förstår inte storheten i detta.

  + Enkel och fin att bygga i
  + _Mycket_ premiumkänsla
  + Supersnyggt
  + Svenskt företag, heja Sverige!

  - Chassifläktarna borde ha haft 4-pin-anslutning och PWM
  - Chassit borde ha varit tystare
  - Resonans i chassit om man har mekanisk hårddisk
  - Vadå "mini"? Typ 2 cm lägre än en vanlig mindre miditower och that's it...
 • Perfekt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Mycket bra chassi om man ska fatta det kort!

  Hurvida ljudisolationen fungerar är ju svårt att säga utan att montera in samma komponenter i ett annat chassi, men än så länge kan jag inte klaga på ljudnivån alls!

  Jag rekommenderar det starkt för alla som vill ha ett stilrent, tyst och flexibelt chassi!

  Här är lite mer information om vad jag har i den:

  Jag har ett överklockat 3570k kylt av ett H80i monterat i fronten på chassit. Tog bort den övre hårddiskburen och skruvade bort plastfästena för denna. Var inga problem att få in den där. Tack vare att den sitter i framkant som insug får den sval luft och kyler inte sämre på grund av till exempel ett varmt grafikkort. Dessutom kanske även lite tystare då fläktarna nu dämpas mer av ljuddämpningen i framkant av chassit.

  Mitt grafikkort är ett ASUS GTX 680 med monsterkylaren DirectCu2 som tar upp tre kortplatser och är jättelång. Den sticker in över den nedre hårdiskburen med en dryg centimeter och har 1-2 millimeter till godo ovanför. Det var tajt, men det gick att få in det! Jag tryckte in en liten klump häftmassa mellan hårddiskburen och grafikkortet för att minska på eventuella vibrationer. Här krävs också att man skruvar bort plastfästet för den övre hårddiskburen vilket bara sitter fast med vanliga skruvar, inget konstigt där.

  Temperaturmässigt är det kanon. Både processor och grafikkort ligger på 30° (plus-minus 5°) i idle. Grafikkortet har jag aldrig sett över 55-60 och processorn ligger vanligtvis vid 50 vid lite tyngre belastning, absolut max just över 70. Vem har sagt att man måste ha ett stort chassi för att ha ett svalt chassi?

  Förutom de två medföljande fläktarna har jag slängt in en till (insug i botten) och kör dem på ca 50-60% med den medföljande fläktkontrollern. I stort sett ljudlöst och flyttar tillräckligt med luft.
 • Utmärkt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  + Välbyggt och smart chassi
  + Bra ljud isolation

  - Den främre chassi fläkten har ett svagt tickande ljud (se silentpcreview:s recension)
  - Knapphändig information i manualen
 • Perfekt
  8 år sedan
  Uppdaterat: 8 år sedan
  Verkligen perfekt på alla sätt!
  - Tyst, snyggt, praktiskt och billigt.
 • Mycket bra
  8 år sedan
  Uppdaterat: 8 år sedan
  Define mini är nog en av de bästa lådorna jag någonsin skruvat i. Otroligt lätt och dra kablar samt montera hårdvara. Ett ljuddämpat, enkelt och ganska snyggt mATX chassi i en mattsvart färg.
  Priset är inte heller fy skam!
  Vid vissa fall har inte vikten någon större betydelse, men den senaste tiden har denna dator fått följa med på en hel del resor (föredrar egen dator före någon annans vid arbete, något jag inbillat mig sedan många år tillbaka), då jag inte ägt en bärbar på många år. Trodde inte det skulle bli så när jag byggde ihop datorn men ack så fel man kan ha ibland.
  Hur som helst så väger datorn en hel del för att vara en dator. Något och kanske tänka på om datorn ska bäras med ofta?

  Detta är dock inget minus då stationära oftast står på sin plats.

  - Däremot stör jag mig på den blåa led-lampan så den får vara bortkopplad.
  - Sen så är mattsvart riktigt fint, men lätt och repas samt samlar på sig damm.
  - Sist men inte minst så är hålet bakom moderkortet inte helt anpassad efter socket 1155, vilket gör att om man känner sig för att byta processorkylare finns det en risk att moderkortet måste plockas bort och kylaren måste monteras på det gamla hederliga sättet.
  Två olika 1155 modeller i Define Mini samt en tredje modell i Core 3000 talar iaf för min del samma historia.
  - Fractal Designs fläktar är något jag inte haft bra erfarenhet av, en fläkt börja låta efter knappt tre månader och har två sedan tidigare som inte snurrat många tusentals timmar som gett upp. En kvar och gissa vad, den för ett rasslande ljud när datorn slås igång, så snart ger även den upp.
  Även om det följer med fläktar så rekommenderar jag att byta ut dessa mot ett annat märke.

  Define Mini är annars ett riktigt bra chassi som jag starkt rekommenderar till en mATX byggare. Finns plats för dubbla stora grafikkort, bra med hårddiskuttrymme samt vaggor som går att montera bort.
  Bra kabeldragning, ljuddämpning, kylning (förutom deras fläktar då) och lätt skruvat i!
 • Perfekt
  9 år sedan
  Uppdaterat: 8 år sedan
  Bra kvalité och pris! Väldigt lätt att bygga i. Fläktarna lät dock lite mer än jag förväntade mig på lägsta hastigheten. Används som HTPC ska tilläggas.

  Uppdatering: Verkligen supertrevligt chassi att bygga i, rekommenderas!
 • Perfekt
  8 år sedan
  Uppdaterat: 8 år sedan
  Bästa chassit jag testat!

  Ljudisolerat, riktigt mycket.
  Bra fläktplatser.
  Stilren design.
  STOR plats för grafikkort.
  Lätt att montera i.
  Två stycken 120 chassifläktar inkluderade.
  Mycket bra och simpel fästning för HDD, både 3,5" & 2,5"

  Inte märkt av några jobba/störande ljud än, helt tyst i chassit, även vid belastning, när alla komponenter går på max.
  Kan bara säga KÖP!
  Bästa chassit för detta pris, skulle kunna ha betalat det dubbla för det!
 • Perfekt
  8 år sedan
  Uppdaterat: 8 år sedan
  Grymt imponerad av det här chassit för att kosta så lite.

  +Två chassifläktar är inkluderade och de är riktigt tysta på de låga varv jag kör dem på.
  +Allting är vadderat med ljudisolerande material, t.o.m. de tomma fläktplatserna.
  +Hårddiskburarna är lätta att ta bort vilket är bra för då får jag plats med mitt extra långa grafikkort.
  +Det går att skruva fast 2.5"-diskar i hårddiskburarna
  +Nätagget monteras i botten
  +Kontakterna i fronten sitter på ovansidan och inte nere vid fötterna.

  -Den är tung som en hög stål, vilket är vad det är.
  -Dörren öppnas bara upp till ungefär 90° vilket innebär att om du har chassit på höger sida om dig så kommer du bli irriterad varje gång du öppnar den.
  (-USB3-kabeln till fronten sitter väldigt löst i moderkortet. Vet inte om det beror på kabeln eller moderkortet.)
 • Perfekt
  8 år sedan
  Uppdaterat: 8 år sedan
  Jag har inte byggt någon dator förut så mitt omdöme bör tas med en nypa salt. Det här chassit är stort, tungt och rymligt. Det finns en smart lösning för att dra kablarna snyggt som jag verkligen uppskattade. Lådan är väl ljudisolerad men ändå sval. Jag tycker verkligen att detta är en riktigt bra och prisvärd produkt.
 • Perfekt
  8 år sedan
  Uppdaterat: 8 år sedan
  Jag var först lite kluven till chassit eftersom det är så jäkla stort för att vara en micro-ATX låda, men det var mycket smidigt att bygga med och den lite udda placeringen med kragget längst ner verkar fungera. Särskild eloge för hårddiskplaceringarna.

  När jag startade datorn blev jag också positivt överraskad över hur tyst den är.
 • Utmärkt
  8 år sedan
  Uppdaterat: 8 år sedan
  Riktigt trevligt chassi. Det är väldigt smidigt att montera saker i, väldigt lätt att få en bra kabeldragning. Att det har ett elegant och stilrent utseende gör ju inte saken sämre.
  Ljuddämpningen verkar fungera bra och så verkar kylningen också göra. Har inte hårdkört den ännu dock.
 • Mycket bra
  9 år sedan
  Uppdaterat: 9 år sedan
  Inte så liten som jag trodde, man så var ju jag lite slö på att läsa måtten också. kanonlåda för priset.
 • Utmärkt
  9 år sedan
  Uppdaterat: 9 år sedan
  Toppenchassi! Speciellt med tanke på priset. Lättjobbat, bra lösning för montering av diskar. Trevligt med dammfilter vid insugen - de gör sitt jobb väl.

  Tycker den interna USB3-kabeln var väl styv, den ville gärna glida ur moderkortets kontakt av sig själv. Löste det genom att stripa fast den i en annan kabel. Problemet beror på standarden för USB3, höga krav ställs på kabeln vilket lätt gör den lite styv samtidigt som den interna kontakten saknar någon form av låsanordning.

  Gummigenomföringarna för kablarna lossar lite väl lätt, dock upplevde jag det som bättre än på Define R3.

  Tillägg: Fractal Design har mycket bra support. Upptäckte att det ena dammfiltret i fronten var felmonterat. Tog ett kort på det och maialde till FD, efter ett par dagar kom ett nytt dammfilter med posten.
 • Utmärkt
  9 år sedan
  Uppdaterat: 9 år sedan
  Jag bytte upp mig till ett FDD mini från ett Antec P180 mini. Skillnaden är att FDD mini går att få mycket tystare, dessutom är det väldigt mycket lättare att jobba i då lösningen bygger på en värmezon och inte två som i P180 mini.

  Inte perfekt passform i dörrarna (på mitt ex), gummidetaljerna i moderkortsplåten är inte heller särskilt bra men för dessa pengar så är jag ändå jättenöjd.
 • Utmärkt
  9 år sedan
  Uppdaterat: 9 år sedan
  Mycket chassi för pengarna, väldigt stort invändigt. Lätt att montera komponenter och dra kablar.
 • Utmärkt
  9 år sedan
  Uppdaterat: 9 år sedan
  Ett fantastiskt prisvärt chassi. Frånvaron av barnsjukdomarna ifrån tidigare modeller är Define Mini ett riktigt kvalitetschassi i sin klass. Det saknas helt konkurrens för allroundbyggen i den här storleken. Jag hade velat se det i vitt och fläktgaller som inte buktar ut ifrån sida/topp, då hade jag gett full poäng. :)

  Som alltid är vibrationsdämpningen av det slag som används av Fractal Design optimalt för hårddiskar som inte vibrerar allt för kraftigt, föreslagsvis dagens "gröna" 5400'ish varv/min modeller. Tänkvärt för oss som vill ha riktigt tysta byggen.
 • Mycket bra
  9 år sedan
  Uppdaterat: 9 år sedan
  Hög finish och kvalitet i det mesta. Tyst och bra möjligheter till ventilation. Anslutningar till frontpanel, medföljande fläktstyrning och gängor i chassit har dock inte samma höga finish och kvalitet.
 • Mycket bra
  9 år sedan
  Uppdaterat: 9 år sedan
  Snyggt litet chassi som är lätt att arbeta i, gummit som sitter i sladd-hålen sitter dock inte fast utan lossnar så fort man drar igenom sladdarna, fast är mycket lätt att sätta på plats igen.

  Nyckeln till en tyst dator är komponenterna, så räkna inte med att chassit gör hela jobbet. Men chassit hjälper till att dämpa ljud och vibrationer.

  Rekommenderas!