Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Sony Bravia KDL-40EX503

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Sony TV (221)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (8.50)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Perfekt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Positiva saker:
  Jag trodde att den hade mycket lägre responstid än 5ms när jag först tittade på den. Starka färger, många inställningar och stor för sitt pris.

  Negativa saker:
  Ganska svag ljusstyrka.

  Helt klart en tia i kvalité.
 • Perfekt
  9 år sedan
  Uppdaterat: 9 år sedan
  EN NICE TV TILL ETT NICE PRIS, ELGIGANTEN KAP!
 • Perfekt
  9 år sedan
  Uppdaterat: 9 år sedan
  Köpte denna TV 30 juni 2011, har alltså använt den i snart fyra månader. Precis som någon skrev tidigare, tyckte även jag att den fabriksinställda bilden var något mörk - lite som en "slöja" över bilden. Eftersom jag läst på en hel del om denna (och andra) TV innan jag bestämde mig för att köpa den, visste jag att den hade en funktion som heter "Ambient sensor", som ska reglera ljuset i bilden automatisk. Denna funktion anser jag är helt överflödig och fungerar inte speciellt bra. För att förhindra en alltför mörk bild, rekommenderar jag starkt alla att stänga av denna funktion under inställningar i "Home". Resultatet blir så mycket bättre. Ofta matar TV-tillverkarna in alldeles för mycket onödiga idiot-funktioner - Ambient Sensor är riktigt onödig.

  Denna TV har den finare S-PVA panelen, som ger en fantastisk svärta och kontrast. S-PVA satt tidigare bara i de allra dyraste LCD:erna - även i Samsungs. Och äntligen har SONY lyckats få till färger som är naturliga och briljanta. Krispigheten och skärpan i bilden är helt otrolig vid rätt kalibrering. HD-sändningar blir grymma. Jag gav 5690:- för denna TV under en drive i somras och har inte ångrat mig en sekund. Faktum är att jag lätt skulle betala 7000:- för denna LCD-TV vid köp idag, bara för att slippa alla ghosting, clouding och bleeding problem som dyker upp på de flesta LED-TV efter några dagars användning. KDL-40EX503 lider inte alls av sådana problem - vem bryr sig att den blir några cm tjockare än en LED? Det enda lilla minuset jag kan hitta är att kanalbytena är något sega, men den underbara bilden kompenserar detta fullt ut. Och det finns så mycket annat godis på denna TV. Fjärrkontrollen är något kantig, men inget som stör.

  Hittade följande kalibrering (rekommenderas) till denna TV på en professionell sajt:

  Bildinställning: Personlig
  Bakgrundsbelysning: 3
  Kontrast: 90
  Ljusstyrka: 55
  Färg: 55
  Färgton: 0
  Färgtemp: Varm 1
  Skärpa: 15
  Brusreducering: Av
  Brusred. för MPEG: Av
  Motionflow: Standard
  Filmläge: Av

  Avancerade inställningar:

  Svartkorrigering. Låg
  Automatisk ljusbegränsning: Medel
  Allt annat på "Av" eller "0".

  Kom ihåg att TV-bilden blir lite ljusare när den stått på i 5-10 minuter, så börja inte joxa med nya inställningar.

  Efter fyra månader kan jag inte annat än ge denna TV en 10:a. Den återger SD-material mycket väl godkänt och HD-material (720p och 1080p) blir en ren fröjd att titta på - man baxnar och bara njuter. Är så glad att jag inte valde LED.

  Ett av mina bästa köp!
 • Utmärkt
  9 år sedan
  Uppdaterat: 9 år sedan
  Från början så kände jag mig nog som föregående, Chrisy.. Var faen e ljusstyrkan!?!? Jag provade allt jag kunde, och höll på å köra tillbaka det till Elgiganten..

  .. Men! Så hittade jag "ambient light sensor" eller nått liknande och så fort jag avaktiverade den så: WOW! Nu snackar vi grymt bra bild och med ljusstyrka för att titta på även mitt på dan i ett ljust rum.

  Så mitt enda minus är funktionen med "ambient light sensor" som försöker känna av hur ljust det är i rummet och automagiskt justera ljusstyrkan åt dig fast du som tittar nog inte vill!

  Sen ett litet minus att USB ingången inte stödjer NTFS partitionerade USB minnen/hårddiskar.. så man kan inte köra MKV direkt från en sticka. MKV filerna är ofta större än 4GB och just 4GB är max storlek för en FAT32 formatterad sticka som stöds av USB porten.
 • Knappt godkänd
  9 år sedan
  Uppdaterat: 9 år sedan
  Ni som gett den här så bra recensioner, vad grundar ni det på? Vi köpte tvn på elgiganten efter alla bra omdömen om den men blev hur förvånade som helst när vi ställt in den.
  Här har du på pappret en LCD-TV som har alla värden man kan tänkas behövas. So far so good... Bilden har ganska fina färger och ok svärta för den här prisklassen. Men nu till det som är allt annat än godkänt!

  Sätt in en kalibreringsskiva i DVDn och försök ställa in TVn. Ledtråd, det går inte! Det stora felet på TVn är att den inte kan leverera tillräckligt mycket ljus! Med alla tänkbara mätvärden på max kan du få en någorlunda normal ljus bild men å andra sidan är det inte trevligt att behöva ha ljusstyrka på max samt kontrast och bakgrundsbelysning för med dessa värden på max så finns det ingen svärta kvar i bilden, allt svart ser grått ut eller ljusgrått till och med...

  Med lite trixande fick vi en bild vi var någorlunda nöjda med men för skojs skull drog vi igång vår 3-4 år gamla Samsung (6 serien), körde samma bildkälla och ställde dem jämte varandra på bänken. Tog inte många sekunden innan vi beslutat oss för att köra tillbaka TVn till Elgiganten! Ljusstyrkan var ca 50% lägre (uppmätt med kamera, så visst inte vetenskapligt exakt precis men en ledtråd iaf). Och visst man kan få bilden ljusare på Sonyn men då får man en mattgrå bild med dåliga färger och ingen svärta.

  På Elgiganten var de inte så förvånade. "Är det ljusstyrkan som inte upplever era förväntningar" var det första killen frågade oss! Enligt han så är Sonys LCD ganska dåliga på ljust den detaljen och enligt han så är det obegripligt hur de lyckas få mätvärden på ljusstyrkan till likvärdiga ex Philips och Samsung. Sony gör mörkare paneler, inget snack om saken!

  Så mitt tips till dig som söker denna TV. Alla recensioner jag läst handlar om bra bild men beskriver inte ljusstyrkan särskilt mycket. Och visst, sitter du och testar TVn i ett mörkt rum då kommer den leverera en godkänd bild för det här priset. Men skall du se på TV i ett normalt upplyst rum så kommer du bli besviken! Har du dessutom ägt en Samsung eller Philips innan så kommer du bli riktigt besviken då dessa gör väldigt ljusstarka bildpaneler!

  Tänk dig dessutom för om detta är en bra investering. Lysrör förlorar ljusstyrka ju mer de används. Om 5 år kommer med andra ord din TV inte lysa alls lika starkt och då är det inte en bra idé att skaffa en TV som redan från början är mörk.

  Och så måste jag bara poängtera en sak. Matta ytlager på panelen ger mindre reflektioner vilket kan vara bra om man ser på TV i dagssljus. MEN, det ger också en sämre bild då färger förlorar klarhet och skärpa! Och på en ljussvag skärm som du ändå inte kan använda i solljus är det helt onödigt!

  TVn drar dessutom över 200W vid drift, det är mycket för en TV i dagsläget! Det ger dig en driftkostnad på 3000-5000kr på 10år vid normaltittande! Kanske mer värt att lägga de pengarna på en bättre led som drar hälften eller mindre vid normalt användande?

  Inte nöjd med andra ord, rekommenderar den inte... Det finns bättre alternativ för detta priset!
 • Utmärkt
  9 år sedan
  Uppdaterat: 9 år sedan
  Mycket bra TV till ett grymt pris! (4999:- hos Elgiganten)

  Min första LCD (har en 50" LG PG6000 plasma i vardagsrummet) och jag är imponerad över bilden! Mycket bra svärta och matar man den med 1080p så ser det fantastiskt ut! SD material ser förvånandsvärt bra ut det med men då slår plasman denna på fingrarna. Kopplat in den till datorn via HDMI och datorbilden är även den mycket bra.

  Ett plus som denna har över jämförbara plasmor är att det är betydligt mindre reflektioner i panelen.

  Researchade rejält innan jag köpte denna och skulle göra samma val igen!
 • Perfekt
  9 år sedan
  Uppdaterat: 9 år sedan
  Köpte denna på Elgigantens drive för 4990:-

  Är grymt nöjd med denna TV. Jag förstår varför den fick What Hi-Fi's utmärkelse årets 40-42" 2010.

  Sony har valt att gå mot strömmen med överdynamisk bild, för mycket svärta och färg och gjort en TV som helt enkelt är mer naturtrogen direkt ur kartongen. I butiken kanske den upplevs jämförelsevis som ganska grå och dassig mot de andra, men låt er inte luras av det. För väl hemma i ett normalt belyst rum kommer den överdynamiska och färgstarka bilden de andra har vara för mycket så du ändå måste dämpa allt.

  Första TVn jag äger där jag känner att varm färg känns bra, har alltid annars tyckt att färgläge varm haft för mycket röd ton i sig, men Sony balanserar detta bra.

  Svärtan är grym på denna TV, den är djup men ändå detaljrik. Många andra TV-apparater i denna prisklass tappar annars detaljerna och alla skuggor blir bara svarta.

  Grymt bra menysystem med bra fjärr, känns lättnavigerat, matt skärm och inte att förglömma så är det en grymt snygg TV som ser bra ut i rummet.
 • Perfekt
  9 år sedan
  Uppdaterat: 9 år sedan
  Grymt bra TV, svärtan är så bra så man glömmer att det är en LCD. Tokbra bild med DVB-T2. Naturliga färger, matt skärm som inte reflekterar ljus, attention to detail i form av bärhandtag och hållare för både kabel och stickkontakt på baksidan. Enormt snygg med en stor äkta aluminiumlist, ganska bra ljud. Menysystemet är lånat direkt från PS3, ser likadant ut och fungerar bra. Har HDMI passthrough. Rolig och bekväm fjärrkontroll med en extra strömknapp på baksidan. Köpte en Samsung av 2011 års modell före denna, lämnade tillbaks den och köpte denna och det är en helt annan klass på TV, trots att den är över ett år äldre och billigare. Det enda som visar på dess ålder är att den inte är jätterapp i kanalbytena.

  Köp!
 • Mycket bra
  10 år sedan
  Uppdaterat: 10 år sedan
  Som jag förstått det är 40EX503 i princip identisk med 40EX500, med den största skillnaden att den förstnämnda har DVB T2-mottagare, dvs den kan ta emot marksänd HD.

  För och nackdelar:

  + Fantastisk svärta, helt utan back-bleeding eller clouding på mitt exemplar

  + Väldigt naturliga rörelser utan alltför artificiell "smetning" som jag sett på andra modeller med 100 Hz

  + Matt skärm, som ger mindre reflektioner vid vanligt tv-tittande än en glansig

  + Skitsnygg

  - Dåligt mediastöd via DLNA

  - Sega (men snygga) menyer

  Sammanfattning: Mycket bra TV som redan nu är prisvärd, men om man inte specifikt vill framtidssäkra med DVB T2 så är prisskillnaden mellan EX503 och EX500 inte motiverad. Därav betyg 8/10.