Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

LG OLED48C1

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla LG TV (298)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (8.25)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Utmärkt

  Gillat omdöme
  4 mån sedan
  Uppdaterat: 19 dagar sedan
  Jag har använt denna TV som en datorskärm i några månader nu, för filmer och de flesta spelen är den extremt bra.
  För vanlig datoranvändning är den inte helt perfekt på grund av pixelstrukturen WRGB.
  Alla färger som använder röd och grön subpixel samtidigt får en röd kant på vänster sida och en grön kant på höger sida, detta syns inte lika tydligt om du sitter längre än cirka 1 meter från TV'n, men som datorskärm på nära håll är det störande. Öppnar jag paint och ritar ett gult sträck med 1 pixels tjocklek ser jag i princip bara rött och grönt, backar jag nån meter så ser jag mer gult än rött/grönt.

  Text kommer inte att se jättebra ut pga pixelstrukturen, det finns ett program för windows kallat BetterClearTypeTuner som gör det lite bättre när man använder gråskala.
  Det finns också program som kan starta/stänga av TV'n automatiskt i samband med din dator, men det kan vara farligt om du kör windows 10 och använder sleep mode, windows 10 kan bestämma sig för att väcka datorn helt plötsligt när du inte är närvarande och då starta TV'n vilket kan bränna in din TV helt gratis bara sådär!
  Ändra HDMI-ikonen i home dashboard till PC för att få rätt färger 4:4:4 och lägre input lag.
  Jag väntade på 42 tums-varianten som självklart inte släpptes, 48 tum är väldigt stort för datoranvändning, men det funkar för det mesta. När en mindre model förhoppningsvis släpps blir det kanske en uppgradering.

  [Spel]
  I spelprofilen blir färgerna mycket sämre, ungefär lika tragiskt som en TN-panel. Detta går typ att fixa genom att dra upp färg-inställningen från 50 till 65, då ser det nästan lika bra ut som utanför spelprofilen. Byter man profil fram och tillbaka ser man hur de DJUPA färgerna försvinner, men det ser helt OK ut.
  65% färg är den säkra inställningen utan att detaljer försvinner i spelprofilen.

  Enligt rtings.com ligger TV'ns input lag i spelprofilen runt 5-7ms, jag gick från en Acer XB270HU (2560x1440, 144Hz IPS-panel) och jag märker i princip ingen skillnad i fördröjning, bara den lägre uppdateringsfrekvensen i skjutspel.
  Utanför spelprofilen kan jag känna av fördröjningen, inte jätteilla dock.

  För skjutspel i första person är TV'n för stor i 3840x2160, sänker man till 3840x1600 / 3840x1440 / 2560x1440 med svarta kanter blir det mycket bättre. (pga OLED är kanterna helt svarta så det stör inte, och syns inte alls i ett mörkt rum.)
  För platform/top-down/bil-spel är TV'n extremt bra, finns ingen datorskärm med denna bildkvalitet.
  För de få spel som stödjer HDR på PC ser bilden ganska imponerande ut.

  Med VRR G-Sync Compatible igång syns flimmer i mörka nyanser TYDLIGT när bildfrekvensen hoppar runt/går under en viss gräns. Till exempel i Dark Souls-spelen måste jag stänga av VRR för att det stör så mycket. (Går att stänga av per spel via nvidia's kontrollpanel, så man behöver inte gå in i TV'ns långsamma meny)
  I spel där VRR flimrar så in i h-vete kan man slå igång OLED Motion Pro istället (black frame insertion)... dvs om man orkar öppna TV'ns långsamma meny. (Snabbknappar på fjärrkontrollen hade varit trevligt)

  För just skjutspel funderar jag på att köpa en 240+Hz IPS-skärm då 116fps som jag låser TV'n till för att alltid vara inom VRR-spannet känns pyttelite segt, det funkar helt klart men kunde ha varit bättre.

  [Övrigt]
  För tillfället med firmware 03.20.65 (2021-11-12) kan man bara lägga till snabbknappar för HDMI-portar och TV'ns appar, inga funktioner.
  Jag önskar att man kunde lägga snabbknappar på fjärrkontrollen för att ändra profil, ljusstyrka/andra funktioner, ganska störande att behöva gå in i den relativt långsamma menyn varje gång.
  Många spel blir rätt mörka på grund av den extrema kontrasten som inte finns på datorskärmar och då är 100% ljusstyrka trevligt tills man stänger av spelet och blir bländad. Hade varit väldigt välkommet att kunna trycka på 1 knapp för att byta profil istället för att behöva gå in i den långsamma menyn för att ändra profil/ljusstyrka varje gång.
  Nämde jag att menyn är relativt oresponsiv och långsam?

  Intressant nog så har jag inte upplevt någon temporär inbränning hittils, även i flera timmar långa spelsessioner med statiska menyer/ikoner.
  Har screen move igång och satt logo brightness på högsta nivå. Båda funktionerna märker jag inte av vid användning.
  Kollar man noga så kan man se skärmen flytta sig då och då, en liten del av skärmen kan försvinna på sidorna pga screen move, men det är inget jag har stört mig på.

  Ett annat problem med OLED är att bilden är så bra att videokomprimering sticker ut ganska tydligt, exempelvis på strömmat material.
  Damm syns extra tydligt på ytan.
  Har jag nämt att menyn är relativt långsam och oresponsiv?

  [Mina inställningar SDR]
  Jag använder 3 profiler med samma inställningar:
  En profil för vanlig användning med 0% ljusstyrka.
  Profilen bredvid med 30% ljusstyrka för filmer.
  Spelprofilen: 75% ljusstyrka med 65% färg.

  Ställer man ner ljusstyrkan till 0% på mitt exemplar blir mörka nyanser ganska ojämna, vid ~20% och uppåt blir det jämnare.

  Många guider rekommenderar 2.2 gamma, men för mig blir det alldeles för mörkt så jag använder 1.9, vilket mer liknar min gamla skärm's 2.2-inställning.

  (Brightness)
  OLED Pixel Brightness: 0% / 30% / 75%
  Adjust Contrast: 85
  Screen Brightness: 50
  Gamma: 1.9
  Black level: Auto
  Motion eye care: Off

  (Colour)
  Colour Depth: 50 (65 i spelprofilen)
  Colour Gamut: Native
  White Balance är unik per panel, jag öppnade paint och ändrade colour temperature tills vitt inte såg för blått eller gult ut.

  (Clarity)
  Ställ ner/stäng av allt som finns i menyn.
 • Alla omdömen

 • Utmärkt
  13 tim sedan
  Över förväntan, den är perfekt till TV, film och spel. Minus 1 poäng till de inbyggda högtalarna som är lite sämre än de i TV apparater med bäst ljud enligt mig. Menysystemet känns lite smått oresponsivt men det är inget stort problem. Supernöjd!
 • Perfekt
  5 dagar sedan
  Oled är bäst. Riktigt bra bild och tv.