Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Moonriver audio Model 404

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Moonriver audio Stereoförstärkare (2)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (7.50)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Perfekt
  1 månad sedan
  Uppdaterat: 22 dagar sedan
  Det följande avser Moonriver 404 Fågelsång med RIAA-kort (2019). Har nu levt med Moonriver ett tag och känner att jag kan komma med ett någorlunda välgrundat omdöme. Jag har f.ö. ett digert referensmaterial i form av tidigare ägande av hundratals olika integrerade förstärkare i skilda prisklasser. Köpte Moonriver mycket pga utseendet, den påminner ju om typ
  en blandning av de vackra McIntosh MC502 resp. 70-talets Sansui (tex AU-555/999) (ägt och uppskattat alla tre). Och utseendet återspeglar faktiskt ljudet, som även det är aningen retroinspirerat. Inget av den ljusa, lite tunna (särkilt på låga volymer)och iofs mycket dynamiska presentation som många moderna förstärkare står för. Moonriver har istället en sammansatt/fet, varm ton med gott om ”lyster” och överlag en mycket ”intim” presentation. Man känner s.a.s. själen i varje inspelning. Lite lätt ”loudness-artat” ljud kanske, utan att för den delen låta alltför svulstigt. Heller inga drag av ”hängmatta”, dvs hissad bas/diskant. Moonriver påminner mig mest om en riktigt bra och tung vintage-stärkare (tänk de allra bästa Luxman (70-tal) Accuphase (60-70-tal) Naim (80-90-tal) eller kanske McIntosh - före deras autoformers och digitala försteg). Fokus på mellanregister, men ändå med en oerhört bred ljudbild. I toppen saknas inget av luftighet och detaljer. I botten trycker den på bra, om än kanske inte med den brutalaste slagkraften. Sedan är ju Moonriver inte heller en 30 kilos bjässe på 200w med den fantastiska mikrodynamiken och kontrollen som sådana kan erbjuda. Sådana förstärkare kräver ofta att man vrider upp volymen en bit för att ljudet ska ”släppa” ordentligt. Med Moonriver släpper ljudet redan vid låga/normala lyssningsnivåer - vilket jag i vardagen uppfattar som dess kanske främsta företräde. Med Moonriver är det roligt att lyssna på musik, för den fokuserar på just inspelningen och dess rytmer, nyanser och dimensioner/djup. Lite ”in-your-face”, men utan att skapa den lyssningströtthet som viss andra förstärkare med en spelstil åt det mer offensiva hållet. Moonriver är tveklöst bland de bästa förstärkare jag både ägt och hört, oavsett pris - kanske den allra bästa. Passar säkert allra bäst ihop med hyfsat känsliga högtalare, kanske med en dragning mer åt en ljus presentation. Just nu driver Moonriver mina Yamaha NS1000M (ljusa, upplösta, lätt last) med ett i mina öron fantastiskt resultat. Jag tycker alltså att Moonriver överlag är otroligt bra och faktiskt prisvärd, med den enda brasklappen att den begränsade effekten självfallet sätter gränser för dynamik/kontroll. Vid normal lyssning i en vanlig hemmamiljö är detta dock inget att hänga upp sig på, tycker jag. Och det är där den briljerar. Det är lätt att leva med Moonriver, utan att sakna något. Jag kan nämna att jag dessutom verkligen gillar RIAA:t - påminner ljudmässigt om kortet i t.ex. min gamla Naim Nait2, och det är ett mycket gott omdöme. Dynamik och spelglädje i RIAA, men samtidigt med en fin separation och upplösning.

  Tillägg: Fjärrkontrollen till just min variant är funktionell, men för övrigt lite av ett skämt. En liten vek plastpinne med några gummiknappar på. Det verkar dock som Moonriver Audio numera har rättat till denna sak.

  Uppdatering: Vid kontakt med Moonriver Audio har de varit oerhört snabba och tillmötesgående. Service i toppklass. Detta uppskattar jag mycket.