Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

MSI Optix MAG342CQRV

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla MSI Datorskärmar (59)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (7.75)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Mycket bra

  Gillat omdöme
  2 mån sedan
  Uppdaterat: 1 månad sedan
  Wow! Oj! Så nöjd just nu!
  Noll döda pixlar (svarta pixlar som syns mot ljus bakgrund).
  Noll "stuck" pixlar (pixlar som fastnat i en färg och syns mot svart bakgrund)
  Uppgraderade från Philips 275E1S (1440p IPS 1800kr)
  Så sjukt mycket snyggare, både fram och bak. För mig som har skärmen i mitten av rummet har baksidan blivit viktigare och viktigare. Lagom tjusig LED-ring.

  Finns småsaker att anmärka på:

  1) En helt svart bild blir inte riktigt svart, precis som för alla andra skärmar som inte har OLED. Inget oväntat. Även om den har "Kontrast 3000:1" så går det inte att få så mycket mörkare bild än en "1000:1"-skärm.

  2) Svärtan på helsvart skärm har okej uniformity/backlight/clouding. Det finns 4-5 små zoner med backlight bleed som inte är något problem, men syns på svart/mörk skärm under vissa förutsättningar. Varje zon är ca 10x3 cm och sjunker avsevärt i synlighet ju lägre Brightness och ju ljusare rum. De är helt osynliga rakt framifrån från 1-1,5 meters håll vid Brightness 0 med mörkt rum mörk skärm, eller Brightness 50 i dagsljus, alltså normala användningsförhållanden. Med mörkt rum mörk skärm är de synliga vid alla Brightness om du ser skärmen från runt 30 graders vinkel, eller om du ser skärmen från över 2 meter bort; de kan också vara svagt synliga rakt framifrån från 1 meter vid Brightness 100 (som du inte vill ha i mörkt rum). Kommer inte märkas.

  3) Foten är 54 cm bred och måste ha de yttersta ändarna på bordet. Foten kan inte sticka ut över bordskanten. Hade varit bättre för mig om den haft fot som Xiaomi Mi Curved. För övrigt är foten metall så inget flex (bra).

  4) Hade föredragit att den hade sin AC/DC adapter i skärmen istället för i en kloss/power-brick halvvägs på strömkabeln, men whatever.

  5) Tyvärr sitter Power-knappen tillsammans med OSD-inställnings-knapparna. Det måste finnas en särskild plats i helvetet för alla som lägger knappar så! Så sjukt irriterande när man slår av skärmen när man håller på med RGB!

  6) MSI Gaming OSD för Windows fungerar inte för att ändra inställningar på den här skärmen. Besvikelse! Du måste använda knapparna. Tänk att det är 2021 men MSI ger inget program till den här skärmen. Till och med PHILIPS har Windows-program till sina budget-skärmar.

  7) Du kan inte ändra mellan 60hz och 100 hz i OSD-inställningarna. För att ändra till 100hz i Windows: Högerklicka Skrivbordet > Bildskärmsinställningar > Avancerade Skärminställningar > Egenskaper för bildskärmskort för skärm 1 > fliken Bildskärm > välj 100hz under Uppdateringsfrekvens. Går också att ändra hz i NVIDIAs och AMDs kontrollpaneler. 100hz fungerar på både HDMI och Displayport.

  8) En liten besvikelse att 60 fps-video har bättre flyt i 60hz än 100hz. Rörelser och panorerande scener kan upplevas ha micro-stuttering i 100hz och förlorar den fotorealistiska känslan. Märkbart t ex 3:38 - 3:43 i (https://youtu.be/LXb3EKWsInQ). Kan det vara för att videon fylls ut med två av samma bilder (1-2-2-1-2-2) för att nå 100 fps istället för 60 (1-1-1-1-1-1), och därför gör att bilder syns olika länge??? Omständligt att ändra hz varje gång man byter från spel till video till spel. Inget problem i film (24 fps) men värre i Youtube-video. Hade 60 fps sett perfekt ut om den haft 120hz? Kanske! Den gick inte att överklocka till 120hz, se längre ner.

  8,5) Update efter en månads användning: Har noterat att spel som grafikkortet inte klarar av att hålla på 100 fps hela tiden, ser bättre ut i 60hz än 100 hz. 60 hz med 60 fps har bättre flyt än 100 hz med 70-90 fps. Så för tillfället har jag alltid skärmen i 60 hz. Är jag den enda som har missat att högre hz kan vara en försämring??

  9) Det medföljer 150 cm HDMI-kabel men ingen Displayport-kabel. 100hz fungerar på både HDMI och Displayport.

  Har lekt med inställningarna i 12 timmar nu. Jämfört sida vid sida med IPS:en Philips 275E1S. Har använt mig av (http://www.lagom.nl/lcd-test/) för att få svart, vitt, och grått korrekt. Alla inställningar har gjorts på skärmarna själva. Trodde först att jag skulle behöva NVIDIAs Kontrollpanel för att sänka Gamma men det behövdes inte. Efter noggrant amatörmässigt justerande (nej inte kalibrerande lol) så landar jag i en bild som är så lik IPS:en att det är svårt att skilja dom åt. Jämfört (https://youtu.be/LXb3EKWsInQ) sida vid sida.
  Färger och gråtoner är nära identiska.
  Brightness 0 når något lägre på MSI:n som får mörkare svart, och Brightness 100 når något högre på IPS:en som får ljusare vitt. Båda har 250 nits som specs.

  I optimala inställningar blir det en skillnad på vitt - en nyans blåare på IPS:en och en nyans gulare på MSI:n. För att få samma iskalla vita på MSI:n så måste jag justera RGB-värdet lite, men ändå så mycket att gråtoner missfärgas. Dock inte med det sagt att MSI:ns vita är missfärgad. Jag har bara vant mig vid IPS:en. Ska sägas att IPS:en krossade en TN-skärm från 2009 i bildkvalitet.
  Slutsatsen är i alla fall att MSI:n går att få lika färgglad och bildskön som en billigare (men bra) IPS-skärm från 2019, vilket gläder mig mycket. Hade inte varit kul om jag bytt ner mig. Har tyvärr aldrig sett dyrare IPS-skärmar med högre färgåtergivning. MSI:n har "bara" 89,5% DCI-P3. LG:s Ultragear ska ligga på 98%, men kostar också det dubbla eller mer för 21:9. HDR i all ära men färgerna är i mina ögon redan fantastiska.
  Jag trodde ett tag att jag kunde dra upp Digital Vibrance i NVIDIAs Kontrollpanel för att få mer intensitet i färgerna, men det tar bort detaljer i ljusa färger redan vid +2% (se http://www.lagom.nl/lcd-test/contrast.php).

  Inställningar:
  Du hittar RGB-inställningarna i OSD under Image > Color Temperature > Customization.
  Förslag 1: Kontrast 100. RGB 32 40 41.
  Förslag 2: Kontrast 80. RGB 37 44 47.
  Har alltid Sharpness 1, Eye Saver Off, HDCR Off, Response Time Fast, Zero Latency On.
  Kan inte ha både Adaptive-sync och Anti Motion Blur samtidigt. Anti Motion Blur (kräver 100hz) låser ljusstyrkan på 30/100, och är imponerande att se ta bort all motion blur i UFO Test (https://www.testufo.com/ghosting), men ger tydligt uppdelad ghosting som inte ser så bra ut i många spel.
  Skärmen ger hittills hyfsade, men lite nedslående resultat i UFO Test i övrigt. Motion blur är ganska lågt men det finns en del ghosting. Det finns bara tre olika nivåer för Responstid: Normal, Fast, och Fastest; och vad jag kan se är de två högre nästan identiska, så det är egentligen bara två nivåer där Fast/Fastest alltid är bättre. Fler högre nivåer hade varit bättre.

  Har överklockat skärmen till 110hz utan frame skipping.
  Överklockning görs i AMD Radeon Settings eller NVIDIA Control Panel som du hittar genom att högerklicka skrivbordet om du har deras grafikkort.
  Använde (https://www.testufo.com/frameskipping) (5x22 rutor) för att se att det fungerade.
  110hz är bokstavligen gränsen för vad den klarar. 112hz ger exakt två frame skips. 120hz ger exakt tio frame skips, och i 3440x1440 120hz blir hela bilden svart med några sekunders mellanrum. 2560x1440 120hz ger inga svarta bilder.
  110hz halverar problemet med 60fps-video, men ger fortfarande inte rätt flyt (2-2-2-1-2-2).
  120hz med frame skips borde i teorin halvera problemet igen då hälften av tio skippade frames borde hamna mellan två bilduppdateringar (där de ändå ska visa föregående bild) (2-2-2-2-2-2), och andra halvan hamnar där det borde blivit en bilduppdatering men istället ger tre frames av föregående bild följt av en enda frame med nästa bild (2-2-3-1-2-2). Så fem oregelbundna bilduppdateringar per sekund i 60fps-video. Inte osynligt.
  Hade den här haft 144hz hade jag kunnat nedklocka den till 120hz för sannolikt perfekt 60fps-video.

  För 5500kr är den här inte lika prisvärd som Gigabyte G34WQC, AOC CU34G2X, och Xiaomi Mi Curved, som alla ligger runt 5000kr och har 144hz och lite högre färgnivå och ljusstyrka. Rekommenderar att sätta upp bevakningar på Prisjakt och vänta på att någon av dom går på rea för 4000 å köp.
  AOC:n har även USB-portar, men jag har mus keyboard och headset trådlöst så bryr mig int.
  Om du köper kurvad skärm, följ instruktionerna för att hantera skärmen varsamt! Lägg inte ner på ett bord med skärmen neråt, som LinusTechTips gjorde med sin Odyssey G9!

  Uppmanar recensenten Bewarako att testa mina inställningar (Kontrast 100. RGB 32 40 41) och se om han fortfarande tycker färgerna suger. Fabriksinställningarna var inte bra.
 • Alla omdömen

 • Perfekt
  17 dagar sedan
  Uppdaterat: 17 dagar sedan
  Otroligt nöjd! Noll pixelproblem, inga direkta ljusproblem heller, atingen hade jag tur eller så har MSI bra kvalitetskontroll på sina skärmar. Väldigt överraskad också över hur bra den presterar i områden som annars är en VA-panels svaghet; färger, ghosting och betraktningsvinklar är alla kalasbra med lite anmärkningar. Foten den kommer med är väldigt fin och känns stadig och gedigen även om skärmen i sig är lite gungig monterad på den, jag har min på en VESA-arm (Arctic Z1 Basic) då jag tycker mitt skrivbord är för grunt (60cm), hade det varit djupare hade jag kört på foten.

  ► Färger kan vara snudd på för färgglada och min panel drog sig lite åt det röda hållet men efter lite fixande bland inställningarna så tycker jag den har en väldigt fin bild med klara och fina färger.

  ► Ghosting existerar självklart på panelen, det är fortfarande en "billig" VA, men den sticker inte i ögonen på mig. Upplever inga direkta problem vid snabba rörelser heller så länge min dator orkar hänga med och pusha 100 fps.

  ► Betraktningsvinklar är ingenting att ens diskutera tycker jag, jag sitter framför skärmen när jag använder den och et ser bra ut då, inga tydliga färgskiftningar om jag gungar lite åt sidorna.

  Men det finns några minuspunkter och de rör alla egentligen OSD menyn och knapparna för att naivgera den. Detta är ändå en skärm för 4000 kr och uppåt och att MSI då inte kan ge oss åtkomst till deras i övrigt ypperliga OSD app för att kunna göra ändringarna med mus/tb istället för knapparna är ett skämt. Men samtidigt så när skärmen väl är inställd så kommer jag inte röra OSD menyn något mer och skönt är det. Jag styr min ljusstyrka på skärmen via en app som heter ClickMonitorDDC ändå så inte hela världen.

  Uppdaterar recensionen vid senare tillfälle men så här långt efter några dagars användande är jag toknöjd, betalde 4490 och det tycker jag den är värd efter att ha sett vad annat i närliggande prisklass levererar.
 • Mycket bra
  2 mån sedan
  Uppdaterat: 2 mån sedan
  Mångsidig och stor till antalet tum sett men vikten är inte riktig märkbar ändå. Skärmen har mycket att erbjuda till en rimlig peng men du får göra vissa uppoffringar.

  Det erbjuds 2x Hdmi portar där den ena är iaf 2.0 vilket är bra samt en DP port på 1.2. USB C, HUB samt inbygg strömmatning lyser med sin frånvaro, detta gör att man måste ha ännu en s.k. Powerbrick att gömma någonstans.

  Den sista spiken i kistan blir färgåtergivningen som lämnar mycket att önska, allt ser lite washed out ut, det saknas färg, lite som att hela bilden har fått en tunn vit filt.

  Sist men inte minst, kvalitén, den mäter sig inte med de stora drakarna men det fungerar rätt ok ändå, känslan överlag är lite väl plastig. Klick ljudet är en sådan sak när du ska ställa in ljus/kontrast m.m.

  Ingår utöver skärm samt stativ:
  * 1st HDMI kabel
  * PowerBrick för matning av skärm (12v)

  Denna skärm bockar av många rutor och önskemål som man kan ha men snubblar ändå på målsnöret för egen del.
  Färgåtergivningen är en sådan sak ex. Det skiljer sig natt och dag mot en IPS panel om du ställer dessa bredvid varandra.

  a)
  Måste du ha en 34 och inte vill tömma fickorna helt så är detta ett bra köp, om än lite tveksamt för ordinarie pris.

  b)
  Vill du se lite bättre färgåtergivning så skulle jag luta mer åt en IPS eller också gå ner i storlek (IPS nästan per automatik).

  c) Se dig omkring efter en annan modell som kan kosta mer men som faktiskt är värd pengarna och kommer hålla i många år.

  Denna recension bygger på jämförelser som är gjorde med bl.a Alienware AW3518DW,LG GN950 samt Dell U2721DE (2540x1440).
  Inköpspris: 3990 + (ingick även Watch Dogs + ACC Valhalla)