Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

AMD Ryzen 9 5900X 3,7GHz Socket AM4 Box without Cooler

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla AMD Processorer (CPU) (290)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (8.75)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Perfekt

  Gillat omdöme
  5 mån sedan
  Uppdaterat: 5 mån sedan
  Klickade F5 vid 15.00 på releasedagen och fick den igår efter en månads väntan. En underbar CPU som verkligen uppfyller förväntningarna. Äntligen något som känns som ett ordentligt lyft efter Intels vattentrampande med xxx Lake och 14nm i fem år...

  Kommentarerna nedan från min lista till bygget: https://classic.prisjakt.nu/list.php?l=4039051&view=l

  Lista för mitt high-end bygge med Ryxen 5900X december 2020. Väldigt nöjd med bygget.

  Allt på listan utom Thermal Grizzly Kryonaut som kylpasta och mitt gamla RTX 2080 som GPU so far. Har även mitt gamla Sound BlasterX AE-5 i den så kan inte uttala mig om moderkortets ljud. Jag kör minnet med XMP profile - 3600 Mhz och 16-16-16-36 med 1.35v. Och ja - minnet är dual rank som är viktigt för att få full prestanda om man kör två minnesmoduler. Kör man single rank så får man köra fyra istället men det ökar risken för instabilitet. Allt annat på Auto i Bios. Helt stabil med Prime95 på full burn och bra temperaturer. Average 65 grader i Prime efter några timmar, någon väldigt kort spike upp till 79 grader som är helt OK med 5000 serien som är värmetåligare än tidigare Zen. Känns som den mestadels ligger på 60 grader. När man bara sitter och surfar ligger CPU:n under 40 grader och alla fläktar är i stort sett av. Kastade Phanteks fläktar och kör bara med de 4 Noctua som ligger i listan. Kör med tre av dem i fronten och en som exhaust fan bak. Tänk på att man måste gå in i Gigabtes SIW eller Biosen för att sätta upp 'Easy Fan 5' så att inte fläktarna varvar för mycket. Har satt de tre i fronten att gå mot system tempen och exhaustfläkten att gå mot VRM-temp som fungerar bra. CPU-fläktarna givetvis mot CPU temp. Som standard går alla på CPU-temp och Ryzen spikar ganska fort med korta värmeökningar som gör att alla fläktar varvar upp ordentligt om man går in på en sida med taskiga javascript i 1 sekund. Ganska irriterande och den rasar direkt ner ändå...

  Samsung 980 Pro:n som sitter som systemdisk ger verkligen över 7000 i read och 5200 i write... Intel 665P:n som är bulk storage med 2TB fungerar även den bra. Trevligt att båda är M2 och 'försvinner' på moderkortet.

  I Cinebench R23 får jag 21695 i multi med en avg temp på 62 grader. Max 65. Alla cores stabiliseras efter ett tag på strax under 4,4 Ghz när man kör testet.

  I R23 single core får jag 1626 och då ligger den CPU som kör på 4,94 Ghz under testet. Och die temp avg på 56 grader. Max 60 grader. Och då har jag inte överklockat CPU:n så AMD låter turbon gå hårdare än det specade 4.8 Ghz om den inte överhettar, vilket noterats av många.

  Riktigt nöjd med chassit, hela bygget och givetvis prestandan :) Enda kommentaren är väl att det inte är mycket plats mellan första fläkten på CPU-kylaren och minnet för att kunna få igen luckan. Men det går precis utan att klämma ;)
 • Perfekt

  Gillat omdöme
  4 mån sedan
  Uppdaterat: 4 mån sedan
  tl;dr - Sjukt bra processor, men hur många kärnor behöver du egentligen?

  Har bara haft Intelprocessorer sen jag började bygga datorer 2008. Min resa har varit E8400 = > Q9550 => 3570k => 7600k och nu går jag över gränsen till AMD-lägret. Anledningen är förstås att den nya generationen AMD-processorer presterar objektivt bättre i prestandatest.

  Funderade mycket över hur många kärnor och trådar jag egentligen behöver, och jag kom egentligen fram till att 5600x nog skulle vara alldeles utmärkt tillräckligt för mig, men det fick ändå bli 5900x med någon sorts skakig rationalisering om att jag kanske ändå skulle vilja utföra videoredigering eller streama i framtiden. Så kommer det sannolikt inte att bli, i alla fall inte i någon större utsträckning. Det är i slutändan nog mest för känslan att för en gångs skull ha det bästa som bjuds att köpa som det fick bli 5900x =) (kommentarer om 5950x undanbedes vänligt).

  Processorn är himla bra. Har inte gjort jättemycket benchmarks, men den verkar rendera video 3-4 gånger snabbare än 7600k i Davinci Resolve 16. Spelar mest DCS och prestandan i 1440p blev marginellt bättre, med samma grafikkort. DCS är som jag förstår extremt dåligt på att nyttja flertrådig kapacitet.

  Kyler med en Be Quiet! Dark Rock 4 Pro som kyler den till 72 grader i Prime95. Det verkar som att vissa enkla saker maxar en kärna som då blir varm, och det orsakar fläkten att gå på högvarv bara några sekunder. Det stör inte mig, jag har haft en Corsair Hydro, och inser att jag har saknat det milda fläktljudet av en processorfläkt som varierar i intensitet.

  Så allt som allt kommer det nog ner till hur många kärnor du tror att du behöver. Har du inte väldigt klart för dig att du använder applikationer som drar stor nytta av multi-threading så kan du utan vidare välja en 5600k. Ska du spela spel, så lägg mellanskillnaden på ett bättre grafikkort - det kommer garanterat att göra skillnad.
 • Alla omdömen

 • Perfekt
  5 mån sedan
  Förväntningarna var från mig ganska låga då det nästan enbart är single core prestanda som förbättras från 3900X enligt recensioner. Men den presterar bättre än förväntat (kanske då de som recenserar väljer 2x8 GB RAM istället för 2x16 eller 4x8 som förbättrar prestanda eftersom det finns flera ranger minne redo att adresseras). Rekommenderar starkt att spendera extra på bra minnen. Den förbättrade prestandan i single core är väldigt märkbar i webbläsare och ljudredigering (som är enkeltrådade) och den är riktigt rapp i multicore också.