Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Roborock E4

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Roborock Robotdammsugare (7)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (7.17)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Perfekt

  Gillat omdöme
  9 mån sedan
  Uppdaterat: 3 mån sedan
  Detta är min andra Roborockdammsugare. Först köpte jag en S5max till vår 2 rumslägenhet, och jag tycker att den är otroligt bra, den bara fungerar och vårt hem har aldrig varit renare samtidigt som ingen dammsuger på vanligt vis längre.

  Jag har länge varit nyfiken på E4, många saker gör den intressant.
  -Den har högst sugförmåga av alla Roborocks (det som står i specen stämmer inte).
  -Ny modell med modern konstruktion.
  -Lika bra städförmåga som tex S6maxV som kostar 6000kr.
  -E4 har samma stora batterikapacitet som de dyrare modellerna, vilket betyder ett par timmars städning ungefär.
  -Färre rörliga delar = mindre saker som kan gå sönder/behöva service.
  -Störst dammbehållare av alla Roborocks.
  -E4 kostar jättelite, köpte den för 2000kr på Inet (supersnabb leverans, snyggt Inet!) inkl laddstation, moppgrejer, 1 trasa, fuktskydd för golvet under laddstationen.

  Men den saknar lasernavigation. Hur bra kan det då fungera?

  Jag har E4 på vårt sommarställe, med flera stugor, uterum och mycket skräp på golven, barr, damm och jord mm som ska upp. Den gör lika rent som min S5max. Den har smart-resume, som gör att den går och laddar sig och fortsätter där den var senast med städningen och det fungerar perfekt.

  E4 har ett omvänt städ-mönster jämfört med de dyrare lasermodellerna, den kör först ett zig-zag mönster och när den är klar med all golvyta kör den ett helt varv med egde-sweep för att göra extra rent vid lister och hörn. Ibland kör den lite extra för navigationen, men inte mycket. Väldigt långt ifrån en random-navigation robot, ibland kan jag inte riktigt förstå hur den kan hitta så bra utan laser.

  När man startar E4 så slås man av det betydligt mjukare ljudet jämfört med tex S5max, den låter mindre och mycket lägre i frekvens, skön att ha i rummet, även på maxfart, djupare ljud. Borsten och hjulen låter också mindre än S5max som ibland låter lite plågad, och rasslar en del, E4 låter lite "dyrare" helt enkelt.

  Städlådan är större än alla andra Roborocks, och det är ett stort plus, du behöver inte tömma hela tiden och filtret sätts inte igen lika snabbt som på de dyrare modellerna med deras mindre dammbehållare.

  Inbyggda högtalaren fungerar, kan låta tillräckligt starkt och klart, ngt mindre bra ljud än tex S5max som låter klarare när den snackar.

  Jag har testat E4 i flera olika rum och stugor nu och den har gjort rent på alla areor, inte glömt områden och hittat överallt, den skippar ingenting. Hittills har den inte kört fast men då har jag plockat undan sladdar innan och andra uppenbara hinder, men det får man göra för de flesta robotdammsugare, ingen av de kan upptäcka en lös USB-kabel på golvet förrän den trasslat in sig.

  Man får en karta på området den städat när man kollar "Clean History" när den är helt klar med städningen i Xiaomi-appen.Jag lyckades inte lägga till den i Roborock-appen. I appen kan du schemalägga, du kan köra den som en radiostyrd bil, du kan sätta fläkten i 5 olika lägen. Spot-clean kan aktiveras från appen eller genom long-press på Home-knappen på dammsugaren.

  Vad är då negativt, varför betala dubbelt, tredubbelt så mycket för en dammsugare av samma fabrikat som inte städar bättre och har lättare att gå sönder?

  S5max städar grymt snabbt, den blir klar med ett rum fort och går raskt vidare, den kör inte en cm i onödan. Så om det är viktigt för dig så ska du ha en robot med laser, kanske är ni många i hemmet, jobbar hemifrån och man vill skicka roboten till de rum som är tomma för tillfället.
  Roborock E4 tar det lite lugnare, den tar ca 50-100% längre tid än de laserstyrda modellerna. Dock så gillar jag hur den rör sig, lugnt och metodiskt, den kör inte heller in i grejer och väsnas som min S5max kan göra ibland, utan E4 saktar in beskedligt och verkar faktiskt bättre på att undvika "krockar", den puffar lite försiktigt på grejer, inte mer än så.

  Borsten har samma fina borstar som de dyrare modellerna, dock så är inte ändarna avtagbara så du behöver pilla bort långt hår med en kniv eller liknande. När det är dags att byta kan man ersätta borsten med den borsten som kommer till tex s5max, nästan alla delar är utbytbara mellan modellerna.

  Jag kommer att uppdatera denna test allteftersom tiden går, jag sätter betyg 8 för nu. 10 i prisvärdhet. Moppningen har jag inte hunnit köra än men en jämförelse mot S5max-moppning kommer :)

  Update 2, slängde bara in den fulladdade roboten i olika stugor o rum vid ankomst, inga problem, den fixade allt utan strul och körde tillbaka precis där jag startade den i varje rum. Höjer betyg till 9.

  Update 3, märker att den kör runt stolsben på "fel" håll ganska ofta, alltså så att sidborsten inte kommer åt mot stolsbenet, lite minus, S5max kör alltid ett varv runt alla stolsben med sidoborsten längst in mot stolsbenet, funkar grymt bra, E4 lite tveksamt. En gång hittade den inte tillbaka till laddaren. Sänker från 9 till 8.

  Update 4; trots avsaknaden av laser så håller den bra koll på var den har varit. Rent och snyggt igen, helt problemfritt.

  Update 5, 6 månaders användning i somarstugan:
  Nu har den gått regelbundet i ett halvår i sommarstugan, och det fungerar väldigt väl. Den har hittat tillbaka till laddstationen ALLA gånger och den gör rent och fint efter sig. Batteriet är väldigt kraftfullt och man kan köra på max flera gånger i rad om man vill ha extra rent. Märkte att om man slår av värmen i stugan så kan man inte köra dammsugaren när temperaturen närmar sig 0 grader, säkerhetsgrej pga litiumbatteriet, när det blir varmt kommer den automatiskt online igen och är redo :)
 • Mycket bra

  Gillat omdöme
  7 mån sedan
  Vi har basenheten i ena änden av lägenhet bestående av 72kvm fördelat i tre rum och maskinen hittar utan problem tillbaka efter städrunda. Dess städmönster är logiskt och metodiskt och allt som krävs för vår del är mindre anpassning de tre dagar i veckan då den går. Anpassningen består av undanplock av leksakslådor och lite andra ej statiska ting vi vill ha städat under.
  Städsession på ovan nämnda förutsättningar tar ca 50 min och kvarvarande batteri är Runt 50%

  + bra pris (1990 nov 2020)
  + Blir rent efter körning
  + enheten och tillbehören känns gedigna
  + stor dammbehållaren som är enkel att tömma
  + förslitningsdelar (filter och annat) säljs till bra pris på amazon

  - skulle kunnat ha lite extra sugkraft

  Vi kompletterar denna maskin med en skaftdammsugare och dessa täcker med råge vårt dammsugarbehov, normalt hade e4 räckt men i och med småbarn och barnvagnar så krävs komplement i form av skaftvariant.
 • Alla omdömen

 • Knappt godkänd
  9 mån sedan
  Uppdaterat: 8 mån sedan
  Har tidigare haft en Cleanmate som var en besvikelse rakt igenom. Denna är bättre på samtliga punkter och kostar dessutom mindre! Fungerar grymt bra om man har ett robotvänligt hem eller har möjlighet att göra små anpassningar vid behov.

  + Störst dammbehållare av alla Roborock! Färre tömningar
  + Smart navigering, löser problem mycket bra (trösklar/sladdar etc)
  + Låg ljudnivå
  + BILLIG!
  + Färre rörliga delar som kan gå sönder, jämfört med s5, s6 etc
  + Det blir avsevärt mycket renare ön vid manuell dammsugning

  - Sparar ej kartan, zoner kan inte anges

  Uppdatering: Efter att ha bytt till en roborock s6 som är dubbelt så dyr sänker jag betyget på e4. Funktionerna i denna gör verkligen skillnad! No-go zoner, schemaläggning av vissa rum, städordning, roborock-appen mm är grymt bra!
 • Mycket bra
  8 mån sedan
  Detta är den första robotdammsugaren jag testar och jag är hur nöjd som helst.

  Den passar perfekt för vår situation: vi bor i en tvårummare, ca 70kvm, fyra mattor av olika material och storlek, både höga och låga trösklar.

  Den dammsuger hela lägenheten på ca 55-60 min och har då cirka 50% batteri kvar. I appen står det att den städat 60kvm, vilket verkar rimligt då den inte får (den kan) köra in i badrummet.

  +Kommer över alla trösklar och höga kanter.
  +Hittar överallt trots att den saknar radar.
  +Enkel app med tillräckligt med funktioner.
  +Priset (21xx kr - Nov 2020)
  +Sugkraften, aldrig sett den missa något.
  +Stor dammbehållare (får den gå varannan dag räcker det att tömma var 3-4 gång)

  -Pga att den inte har radar kan man ej sätta upp "osynliga väggar" och mäta ut huset/lägenheten i appen vilket gör att
  - Den fastnar på samma ställen varje gång.
  - Moppfunktionen i stort sett är värdelös då man måste gå med den så den inte kör och moppar mattorna.
  - Går ej att städa ett specifikt rum utan att bära dit den och stänga in den.

  -Trots att det är positivt att den kommer över höga kanter har det i vårt fall blivit negativt då den tar för mycket vatten över huvudet och klättrar över höga kanter som den sedan fastnar på (våra matsalsstolar har u-formade fötter).

  -Eftersom den saknar radar kan den verka lite bufflig, den har till exempel vällt tvättställningen, stängt in sig själv genom att stänga dörrar som står på glänt.

  Bor man i lägenhet (upp till 3 rum) räcker det gott och väl med denna. Bor man större skulle jag rekommendera en variant med radar för att få alla de funktioner som medföljer.

  Den får nästan full pott tack vare priset och den fyller alla våra behov (städar överallt), dock så kan den fastna när det är många höga kanter intill varandra.
 • Mycket bra
  8 mån sedan
  Första robotdammsugaren. Väldigt effektiv städning första gången man körde och inet skickade även med moppen men har ännu inte testa det än. Plockade upp förvånadsvärt väldigt mycket damm.

  -Det man bör vara uppmärksam är att kablar inte kan ligga fritt för då kan den fastna i dammsugaren.

  -Det enda den saknar är lidar och kartfunktionen så man kan sätta upp virtuella väggar.

  Men helt klart en prisvärd och bra robotdammsugare.