Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Canon EOS R5

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Canon Systemkameror (128)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (6.50)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mycket bra
  4 mån sedan
  Uppdaterat: 4 mån sedan
  Det känns konstigt att inte ge denna fem stjärnor. Fast jag känner att jag saknar en del från mina tidigare kameror 5D MkII-MkIV, och den senaste där hade jag lätt gett en femma när jag köpte den då den släpptes. R5 får nöja sig med fyra stjärnor.

  Framförallt är GPS det jag saknar: Det var så sjukt smidigt i tidigare 5D - nu måste man antingen köra en extern GPS-enhet i hot shoe (hej 2007) eller synka upp kameran med Canons app i lämplig telefon. Detta sker inte per automatik utan du måste starta appen varenda gång. Det känns sjukt att en kamera för 52100 kr inte har ett GPS-chip.

  R5 har en digital sökare som aktiveras av en sensor när man tar upp kameran och sätter ögat emot sökaren. Det både låter smart och är väl smidigt och så - men också sjukt opraktiskt när man är van att ha kameran på axelband. Så fort kamerahuset gnuggar sig mot kropp/jacka/tröja etc så aktiveras sökaren. "Nåt nuddade mig! Sökare på! NÅT PASSERADE! SÖKARE PÅ!". Om du är (som jag tidigare var) van att förvara kameran i kameraväska så får du vänja dig vid att stänga av kameran. Annars: Saker triggar sensor = inget batteri.

  Apropå att förvara den så brukade jag alltid ha tidigare 5D liggande i kameraväskan vilket funkade bra med den optiska sökaren, då var det inget som triggade batteriätande. Bara plocka upp och köra. R5 tycker jag är död mest hela tiden man plockar upp den. Får alltid se till att ha laddade batterier. Vet inte om det är blåtand som drar ur batteri även när kameran är i avstängt läge.

  I dagsläget är 8k mest en gimmick (för min del) vet inte hur snabbt mitt 128 Gb-kort skulle fyllas upp men det är ju så vansinnigt hög bitrate på det att huvudet snurrar. Kul att ha, men jag fotar mest stillbild ändå så...

  Autofokusen däremot, den är sjukt grym. 1000+ punkter är ju hur trevligt som helst, samma med ögonautofokusen som är helt gripande fantastisk. Upplösningen är kalasbra, ljuskänsligheten god och den invändiga sensorstabiliseringen är SJUKT bra ihop med RF-optik. Jag är även ett stort fan av den elektroniska slutaren, att kunna fota ljudlöst är grymt trevligt om man t ex fotar bröllop/dop/etc som kräver diskret fotograferande. Även att diskret kunna fota folk som annars alltid drar till spända grimaser är ett plus.

  + Autofokusen
  + Upplösning
  - Ingen GPS
  - Äter batteri
  - Drar ur batteri i standby