Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Samsung Galaxy Buds Plus SM-R175

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Samsung Hörlurar (27)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (8.32)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Mycket bra

  Gillat omdöme
  1 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Då var det dags att byta ut mina gamla Jabra Elite 65t som hängt med mig dagligen i två års tid. Hade beslutsångest om jag skulle köpa Jabra Elite 75t eller Samsung Galaxy Buds+, men eftersom jag även har Samsung-telefon så blev valet till slut Buds+. Båda hörlurarna är riktigt bra.

  Här är anledningarna till mitt slutgiltiga val:
  + Trådlös laddning. Känns bra att kunna ladda hörlurarna från min Galaxy S10 om man är ute och reser.
  + Kan använda både höger eller vänster hörlur enskilt. För Jabra kan man bara ha den högra separat.
  + Enkel parning a'la Apple.
  + Youtube-tester visar att Buds+ filtrerar bort oljud bättre i bullriga miljöer än Jabra 75t. Något som de jag pratade med tyckte var riktigt dåligt med mina Jabra 65t. De hörde knappt vad jag sa ibland.
  + Samsung scalable codec. Alltid trevligt att kunna köra deras egen codec när man har den möjligheten. Ska vara bättre än AAC och apt-x.

  Många som testat Buds+ tycker ljudet är mediokert (speciellt när de jämfört med Jabra 75t) men jämfört med mina gamla Jabra 65t så känns ljudet klarare och har punshigare bas. Det var min största oro så det känns skönt att det inte blev ett nerköp. Däremot är de olika equalizer-inställningarna inte jättebra. "Normalt" och "Dynamiskt" är de jag tycker låter bäst beroende på musik. Väljer jag "Basförstärkning" blir diskanten dämpad och man får ett instängt ljud med mycket bas men ingen dynamik. Hursomhelst är jag mycket nöjd med ljudet.

  I Labs-menyn kan man välja en extra hög medhörning och då får man verkligen superhörsel. Medhörningen i Jabra 65t hade alltid ett bakgrundssus och det finns inte i Buds+. I samma meny finns även möjlighet att kunna slå lite lätt på ytterörat för att kunna höja & sänka volymen. Funkar faktiskt bra.

  Nackdelar då... Bättre ip-klassning vore bra jämfört med Jabra. Riktiga knappar hade också varit trevligt än touchknappar.

  Överlag är jag mycket nöjd med mina Buds+ med bättre ljud än vad jag förväntade mig. Jämfört med mina gamla Jabra 65t är Buds+ så små att jag kan ligga på sidan utan att lurarna skaver och trycker illa.

  Edit: Obs! Ett tips!
  Jag lyssnade precis på ett musikstycke med väldigt mycket bas och dynamik och undrade precis "Va f-n så illa det låter". När avgrundsdjup bas kommer så lät det som om mellanregistret och diskanten inte orkade med. Det blev grötigt och lät riktigt illa. Kunde inte minnas att det brukar vara så. Tog på mina Bose over ear lurar men då lät det bra. Efter lite kikande i menyer så slog jag av "Adapt sound" under Inställningar > ljud och vibration > ljudkvalitet och effekter. Det gjorde susen! När jag lyssnar med trådade lurar så gör Adapt sound nytta och förstärker frekvenser som ger ett fylligare ljud. Men med Buds+ blev det katastrof!

  Edit 2:
  Har precis upptäckt att räckvidden mellan telefon och hörlurar är riktigt kass! Det räcker med några få meter så börjar ljudet hacka, t.o.m om det är fri sikt mellan enheterna. Detta var mycket bättre på mina gamla Jabra Elite 65t.
 • Perfekt

  Gillat omdöme
  1 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Det här är en riktigt dunderuppdatering. En uppdatering 2.0 framför originalversionen av Buds. Inte jämförbara med ex Gear IconX.

  Att få med tre olika storlekar av "proppar" samt tre olika bygelstorlekar gör det enkelt att få till en perfekt passform. (Se däremot till att testa dig fram, då skillnaden på ljudet är enorm när lurarna slutet helt tätt, kontra att dom inte gör det.)

  Batteritiden kan jag inte påstå att jag testat fullt ut, men ca 8 timmar i öronen med podcasts eller telefonsamtal under i stort sett hela tiden lämnar lurarna med ca 20-25% kvar. Den högra luren har av någon anledning alltid några % lägre vattennivå. Vid dagens slut - Kanske har det med touch-användandet på den luren att göra (Jag använder generellt höger lur spontant.)

  Samtalskvaliten är suverän, även vid kraftig blåst eller annat oväsen i bakgrunden. Trafik, samtal osv är alltså inget problem när det finns i bakgrunden.

  Solklart köp i mina ögon då både ljud vid musik och samtal är suveränt.

  (Aktivera funktionen för volymkontroll via Labs, som gör det möjligt att höja och sänka volymen genom att dubbeltrycka på örats baksida.)
 • Perfekt

  Gillat omdöme
  1 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Mycket bra passform och riktigt bra ljud för dessa små hörlurar
  Riktigt nöjd 🙂

  Till Stickan69!

  Gå in på Galaxy Wearable och slå på volym på touchknapparna och höj därigenom, hände mig en gång på Galaxy Budsen med, och där kan du få riktigt högt ljud, fattade heller inte vad som hade hänt, men så enkelt var det!
 • Alla omdömen

 • Mycket bra
  3 dagar sedan
  Uppdaterat: 3 dagar sedan
  Jag har haft dom i ett år och dom fortfarande funkar bra. Väldigt bra battarie i hölurarna. Jag är jatte nöjd med dom men jag rekomendrerar inte att köpa den blåa färgien 😅.
 • Mycket bra
  9 dagar sedan
  Otroligt nöjd, blir nästan som ett par hörselkåper
 • Mycket bra
  4 mån sedan
  Uppdaterat: 23 dagar sedan
  Bra ljud men sitter inte så bra som jag trodde när man rör sig. Om man köper dessa så kommer det garanterat bli märken på både hörlurar och fodral.
 • Perfekt
  1 månad sedan
  skitbra för det priset, behöver ej Pro om man ej är i behov av brusreduceringen
 • Acceptabel
  2 mån sedan
  Uppdaterat: 1 månad sedan
  Bland de bästa trådlösa in-ear lurarna på marknaden.

  Ljudkvalitet är i toppklass. De följer Harmans(välkänt ljud-forskningsföretag) frekvens-kurva extremt väl, vilket för de oinsatta betyder att de är ganska neutrala i ljudprofilen; de låter naturligt, vilket generellt är vad önskas när det kommer till ljud.
  Här finns en mätning av frekvens-kurvan: https://www.rtings.com/headphones/reviews/samsung/galaxy-buds-plus-truly-wireless

  Batteritid i toppklass. Med över 10 timmar batteritid (11 spec, 13 i Rtings test) så behöver man inte oroa sig över att batteriet kommer ta slut innan man lägger ned dem igen.

  Dessa har inte ANC(Active Noise Canceling), men isolerar bra passivt genom bra förslutning i örat, så även mot lurar med ANC så faller de inte allt för långt bakom.

  De har bra passform, så att springa med dem är inte ett problem.

  Enda stora nackdelen med lurarna är brist på ordentligt vattenskydd. De har IPX2, vilket betyder att de ska klara skvätt, men inte att tappas i vatten.

  Så kortfattat ett riktigt kap för prislappen jag gav för dem (990kr).

  Jämfört med de andra 2 lurarna i Galaxy Buds serien:
  Buds har lite sämre låg-frekvens(bas), lite sämre mikrofon och mycket sämre batteritid, samt kostar ungefär samma i dagsläget, så finns ingen anledning att fundera på de gamla.
  Buds Pro har ordentligt vattenskydd(IPX7) och lite bättre ljudisolering med ANC, men har även mycket sämre batteritid(ungefär halva) och kostar mer än dubbla(2500kr) i dagsläget.
 • Mycket bra
  1 månad sedan
  Köpte dessa då jag vill ha ett par lurar med bra ljud, batteritid samt samtalsljud.
  Då dessa var nersatt till 990 så slog jag till.
  Efter 2 månader med dom så kan jag bara konstatera att dom håller alla 3 kriterier riktigt bra! även med mössa på mig så hör folk mig tydligt i samtal.
  Ljudbilden när man lyssnar på musik är balanserad och bra, lite klen bas, men mer skulle förmodligen göra ljudet obalanserat.
  Lurarna sitter som berget i örat, men känns knappt, otroligt trevliga att bära, behöver inte vara orolig att dom ska ramla ut.
  Enda nackdelen med dom, som egentligen inte är något jätteproblem är att när man kör med max omgivningsljud på, så blir ljuden utifrån lite artificiella, men det är en otroligt smidig funktion att ha på, så man slipper ta ur lurarna när man pratar med någon.
  Dessa saknar ANC, men dom tätar hyffsat bra, så inget jag har känt att jag saknat.

  +Ljudet
  +Samtalsljudet
  +Batteritiden
  +Bra app för inställningar
  +Bekväma att bära, sitter bra i örat.

  -Lite artificiellt bakgrundsljud när man kör med omgivningsljud på
  -Saknar ANC
 • Perfekt
  2 mån sedan
  Ett fynd för 990 kr.

  Kanonbra ljud med rätt storlek på plupparna(måste sluta tätt). Väldigt neutrala i ljudbilden. För mig som gillar bas är de lite för neutrala.

  Funkar kalas med note20 samt watch active2. Växling mellan enheter är snabb och fungerar bra. Många inställningsmöjligheter i appen. 3 lägen på medhörningen och OK batteritid (bara en laddning i fodralet).
 • Perfekt
  2 mån sedan
  Fantastiska på alla sätt, klassar Airpods på allt.
 • Mycket bra
  11 mån sedan
  Uppdaterat: 2 mån sedan
  Passade inte mig., Prova själv.
 • Ganska bra
  2 mån sedan
  Uppdaterat: 2 mån sedan
  Jättebra lurar på många sätt - men inte för mig, och kanske inte för dig heller om du också är känslig för skarpa skärande diskantdetaljer.

  Otroligt synd att man inte kan testa in-ear-lurar innan man köper, för jag hade inte köpt dem om jag hade vetat om hur de skulle kännas.

  Recensioner på youtube och här säger mycket - det är bra lurar på alla möjliga sätt. Mikrofonen är bra, passformen är bra om man väljer rätt storlek på gummidelarna - men ljudkvaliteten är sådär.

  I tester har jag sett att frekvenssvaret på dessa är tämligen rakt, vilket jag gillar, men jag får ont av dessa. Diskanten skär rätt in och gör ont på distade gitarrer. En tråd på Reddit med titeln "Harsh subilant treble with Buds+" tar upp exakt samma känsla som jag beskriver.

  När jag jämför med ett par Airpods Pro så blir skillnaden otroligt tydlig - Airpods Pro är mycket lenare i diskanten utan att tappa detaljerna.

  Byter jag ljudinställningar via Galaxy Wear-appen till Soft så blir det lite bättre, men ändå inte bra, och ljudet blir som att lyssna genom en madrass - och ännu värre om man tar "Bass boost" eller vad den heter. De övriga ljudinställningarna gör om möjligt den skärande diskanten ännu värre.
 • Ganska bra
  2 mån sedan
  Uppdaterat: 2 mån sedan
  Kunde inte bestämma mig för om jag ville ha bra musikljud (Sennheiser) eller bra mickar (Jabra), så jag gick ner i prisbild och kompromissade med dessa tills vidare.

  Musikljudet i dessa är okej. Det är definitivt inga Sennheiser (jag jämför med mina Sennheiser Momentum In-Ear Wireless M2, som är de mest högupplösta jag nånsin hört). Som så många andra tipsar om, kör jag med eq:n på "Dynamiskt". Det funkar, man blir lite glad ändå, när man väl vant sig.

  Pratljudet är också okej - för mig. Alla jag pratar med klagar till slut på att jag hörs dåligt. Dels är volymen för låg (mycket "va?" från dem jag pratar med), och dels verkar mickarna ta upp massor med omgivningsljud. Ska jag döma efter vad jag själv hör när jag har "Omgivningsljud" aktiverat, så är de fantastiskt bra på att plocka upp högfrekventa missljud - t ex gnisslande dörrar. Jag kan inte heller höja mikrofonljudet så att jag själv hörs bättre (detta senare ser jag rentav som löjligt).

  De sitter bra i mina öron.

  Summa summarum: Musik: Okej. Samtal: Nej.
 • Perfekt
  3 mån sedan
  Riktigt bra hörlurar. Köpte dem när de släpptes för nästan ett år sedan. Får fortfarande bättre batteritid än annonserat ca 13 timmar i hörlurarna samt över en till laddning från boxen. Så kan använda dem 26-28 timmar med 50-75% volym. Detta efter ha använt dem i snitt 3 timmar varje dag i snart ett års tid. Alltid lätt att koppla till både telefon surfplatta och tv. För detta förtjänar de lätt 5 stjärnor.
 • Dålig
  3 mån sedan
  Uppdaterat: 3 mån sedan
  Tyvärr så är dom inte så mycket bättre än förra modellen. Passformen är direkt dålig. De sitter inte som min sons Jabra Elite 75t active och låter sämre. Däremot hör de jag samtalar med mig väldigt tydligt, så mikrofonen verkar vara riktigt bra. Samsung med sina ekonomiska muskler borde kunna göra en betydigt bättre produkt.
 • Mycket bra
  4 mån sedan
  köpte vid launch kan ge omdömme nu:

  batteritid: 5/5, 11 timmar stämmer säkert men jag har aldrig kört slut på dom, tar man ut dom sätter man dom ändå i fodralet så vips har man 50% tillbaka när man ska lyssna igen, det tar bara inte slut.

  ljudkvalite: 3.5/5 detta är inte för bassheads men ger ändå ett korrekt och tryggt ljud, det smäller inte några dörrar av gaveln dock.
  väldigt bra för pop rock, podcasts, klassiskt m.m. sätt appen till dynamisk så blir det bättre.
  Finns bättre earbuds för audiophiles men dessa låter bra nog för mig.
  Detta är inga sennheisers men de ger så mycket annat sennheiser inte kan.

  passform och utseende: 5/5 väldigt snygga, låg profil sitter stabilt i örat, väger nästan ingenting och jag har haft dessa i örat över 8 timmar utan att det känns obehagligt.

  samtalskvalite: 3/5 duger, vem pratar i telefon ändå?

  appen: 4/5 bra alternativ, inga fysiska knappar så man kan konfigurera på ett smidigt sätt, t.ex. dubbel tapp på toppen av ditt öra (japp inte på hörluren) kan sänka/höja volym.
  fungerar ypperligt men ibland kan en hoodie råka höja volymen när man vrider på huvudet.

  play/fw/rwd och långtryck kan t.ex. starta spotify eller sätta på/av passthrough audio, fungerar väldigt bra.

  klagomål, passthrough audio fungerar men det är inget man vill ha igång långa stunder, och när man trycker upp den på max blir det otrevliga brus och andra ljud.
  hade önskat en slider istället för 4 alternativ. anser de två lägsta alternativen helt värdelösa, och 4 aldeles för kraftfull, 3.5 hade varit bra för mig.

  Trevligt att passthrough audio går igång (om man sätter på att det ska) automatiskt när man mottager ett samtal, så man inte står och skriker.

  sätter bara i dom så parar dom sig direkt innan jag hinner trycka play
 • Perfekt
  4 mån sedan
  Mina första True wireless lurar men otroligt nöjd. Riktigt bra ljud speciellt när man använder rätt storlek på proppen och vrider till dem när man sätter de i örat. Supersnabb! uppkoppling mot telefon, så fort man öppnar locket så kopplas de ihop. Hinner inte ens sätta dem i örat innan de är uppkopplade.

  En konstig grej dock 🤣 är att om man tuggar på kårda karameller 🍬🍭 när man använder lurarna så höjer den volymen när man tuggar (om man aktiverat labs funktionen för volym).
  Men inte vanlig/annan mat 👍🏼
 • Perfekt
  4 mån sedan
  Väldigt bra ljud, bra batteritid, sitter skönt, smidigt laddfodral. Jag vill inte ha lurar med brusreducering och eftersom de stänger ute mycket ljud i alla fall så är det knappast något man saknar. Sedan funkar medhörningen väldigt bra vid samtal så det är inga problem
 • Perfekt
  5 mån sedan
  Använder med min Samsung galaxy s10 funkar skit bra ingen delar väldigt bra ljud
 • Perfekt
  5 mån sedan
  Grymma lurar! Använda flitigt sen mars. Både för podcasts och musik och ofta under löp/gym-träning. Touch-kontrollen funkar fint om man inte är klumpig. Underbar batteritid och laddning via fodralet. Funkar kanon i samtal så länge man kör med en lur, svårt att prata med båda i eftersom man inte hör säg själv speciellt bra då. Kan varmt rekommenderas för de som inte kräver brusreducering.
 • Acceptabel
  6 mån sedan
  Uppdaterat: 6 mån sedan
  Ljudet är helt ok för både samtal, podcasts och musik och ljud-förstärkningen fungerar bra så man hör vad folk runt omkring säger när man har lurarna i.

  Passformen på öronmusslorna i själva laddboxen är riktigt dålig om man byter ut silikonplupparna (till de största) så de ska passa i större öron och det har hänt mer än en gång att ena luren inte laddat alls. Det går helt enkelt inte att stänga locket ordentligt.
  Det här drar ner betyget rätt mycket för mig.

  Passformen är sisådär och silikonen runt själva örat (den större silikon-ringen alltså, inte det inne i örat) blir (åtminstone för mig) oljig och börjar snurra/vrida sig runt på hörsnäckan och gör att de sitter ännu sämre/ramlar ur.

  Har inte en iPhone men önskar att jag köpt "kycklingklubborna" istället och levt med det att man måste ladda dem oftare. Frugan har ett par såna och det är ett eller två snäpp upp i kvalitet om nån frågar mig. Priset på dem är ungefärligt jämfört med budsen.
 • Perfekt
  7 mån sedan
  Bra ljudkvalitet. Sköna. Batteritiden duger fint. Minimalistisk design.
 • Perfekt
  7 mån sedan
  Väldigt bra ljud, bra batteritid, sitter skönt, smidigt laddfodral. Jag vill inte ha lurar med brusreducering och eftersom de stänger ute mycket ljud i alla fall så är det knappast något man saknar. Sedan funkar medhörningen väldigt bra vid samtal så det är inga problem.
 • Mycket bra
  12 mån sedan
  Uppdaterat: 7 mån sedan
  Mycket smidiga och mycket bra batteritid. Eftersom de laddas varje gång man lägger dom i fodralet så är dom alltid laddade när man ska använda dem.

  Ljudet är bra så länge man laddar ner Galaxy Wear-appen och ställer in EQ på "mjuk".

  Mikrofonen är väldigt bra!

  Det enda negativa är att ibland när man går utom räckhåll så kommer höger och vänster lur ur synk. Det händer inte så ofta men är väldigt störande när det händer.

  Edit september 2020: Flertal firmware updates sedan inköp och de verkar inte gå ur synk längre. Återigen, batteritiden är väldigt bra och dom laddar så snabbt!
 • Perfekt
  8 mån sedan
  Jag är väldigt nöjd med hörlurarna. Bra mottagning till skillnad från mina tidigare Jaybird X3. Supersmidigt med trådlös laddning i fodralet. Fodralet är litet och smidigt och ryms utan problem i jeansfickan om man skulle behöva ha med det nånstans.

  Enda egentligen jag tycker är synd är att "ambient sound" settingen hade kunnat vara bättre ifall den släppte igenom röster och inte alla ljud. Just nu släpps precis allt igenom och förstärks så att minsta gruskorn hörs.
 • Perfekt
  9 mån sedan
  Helt fantastiska för priset, galant batteriliv och bra ljud kvalité
 • Perfekt
  9 mån sedan
  Köpte dessa då jag var nöjd med de gamla men tappade bort boxen...

  Lika pålitliga som de gamla men snäppet bättre. Magnet i lurarna så att de fastnar bland annat.
 • Perfekt
  10 mån sedan
  Good ear buds wish nice sounds and great call clarity.
  I would rather have ANC than the Ambient sounds, but its a good value product.
 • Utmärkt
  10 mån sedan
  Smidiga hörlurar. Bra ljud, batteri och komfort.
 • Ganska bra
  10 mån sedan
  Jättesmidiga lurar med bra ljud. Om man har en eller flera enheter från Samsung. Jag har en Samsung Galaxy S10e telefon och parningen var otroligt smidig. Sen parade jag dem med min Dell laptop. Det gick också smidigt, MEN till min stora besvikelse kan man inte ha lurarna anslutna till både telefonen och laptopen samtidigt. För att använda laptopen måste man först koppla bort dem från telefonen och vice versa. Efter lite googlande visar det sig att de bara stödjer multipla samtidiga kopplingar mot enheter från Samsung. Hade jag vetat om det innan hade jag förmodligen valt ett par Sony WF-1000XM3 istället. Men jag kommer ändå behålla dessa eftersom det primära var att kunna ha dem till telefonen.
 • Mycket bra
  11 mån sedan
  Uppdaterat: 11 mån sedan
  Efter att ha kämpat med Jabra Elite 65t i 2 år, var det som en dröm att plugga in dessa. Sitter som en smäck, ingen tendens att "krypa" ut ur öronen, vilket var ett stort problem för mig med 65t. Ljudkvaliten vid musiklyssning är helt klart ok. I de förinställda lägen man kan växla mellan olika profiler. De telefoner som har en equalizer som fungerar tillsammans med bluetooth, kan du tweaka ljudet som du vill ha. Det finns fler inställningar i appen som är värda att testa.
  Samtalskvaliten är en klar fördel jämfört med 65t. Mycket positivt överraskad av dessa Buds+. Med tanke på priset är dessa ett givet köp.
 • Perfekt
  11 mån sedan
  Extremt lätta och bekväma, både lättare och bekvämare än mina gamla Oneplus Bullets wireless som inte ens var true wireless, hur går det till? Inte hunnit mer än att använda dem två timmar eftersom jag hämtade ut dem för två timmar sedan. Jag är ingen audiofil på något sätt och brukar bara bry mig om att ha klart ljud så att jag hör vad som sjungs och vad som sägs i podcast men wow! Dan sjunger ju harmoni med Samus i bakgrunden, det hade jag aldrig hört förr!

  För övrigt fungerar appen bra på min Oneplus 6 och kvalitén känns utmärkt. Nästan lite tråkigt att inte ha något att klaga på..
 • Perfekt
  11 mån sedan
  Mkt bra ljud, gillar man den förra versionen så kommer man älska dessa :)
 • Knappt godkänd
  12 mån sedan
  Sköna, praktiska, smidig laddning men odugligt ljud för musik
 • Perfekt
  1 år sedan
  Positivt överraskad. Mycket mindre än vad jag trodde. Ljudet, touchknapparna och appen är kanon. Medhörningen också. Rekommenderas!
 • Perfekt
  1 år sedan
  Helt klart mycket positivt överraskad! Har ett par jbl reflect flow som är bra, men dessa är mindre, har bättre bas. Sitter riktigt skönt, super enkel installation med bra app som inte jbl har. Bra inställningar. Sjukt nöjd hittills. Kan bara rekommendera.
 • Perfekt
  1 år sedan
  Grymt ljud o komfort
 • Usel
  1 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Hade fått minusbetyg om det hade varit möjligt.
  Lätt att koppla upp mot mobilen.
  Bra att använda vid samtal.
  Lätt att få att fungera på alla sätt...
  MEN volymen är ca 1/10 av vad du får med lurar med sladd! Dvs är det 2-3 bilar ute och du lyssnar på ljudbok så hör du INGENTING!
  Kommer returnera mina efter 1 dag som trasiga.
  Skulle inte betala 1 krona för dom, märkligt att dom inte har 100 timmar drifts tid för dom kan då inte dra någon ström.
  Edit: Efter att ha provat även spotify måste jag säga att det hät är värre än skräpet från wish. Lika låg volym som med storytel men även någon artefakt i ljudet som jag aldrig har hört förut, ungefär som ett skorr i diskanten.
  Vill man kasta bort pengar ska man köpa dessa lurar.
 • Perfekt
  1 år sedan
  Sköna lurar för ett hyfsat bra pris! Hade gärna önskat att ljudet var lite bättre, men med lite inställningar lyckades jag få till det, samtalen funkar bra också! Även bra samtal vid användning av bara en lur, ingen har klagat fast jag vart ute eller åkt buss.