Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Philips 275E1S

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Philips Datorskärmar (252)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (7.80)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Mycket bra

  Gillat omdöme
  1 år sedan
  Uppdaterat: 15 dagar sedan
  Korta versionen: Fyra "stuck pixels" synliga på svart bild. Inga döda pixlar. I övrigt bra. Fint budgetfynd!

  Lååånga versionen:
  Wow! En 1440p IPS skärm för 1800 kr!? Shut up and take my money!
  Just nu den billigaste 27" IPS/VA-skärmen med mer än 1080p på Prisjakt.
  Självklar upgrade när man suttit på en 27" 1080p TN-LCD i tio år.

  Frågan är om det är billigt skräp eller ej!? Kan Philips - som gör golvlampor, tandborstar, och kaffebryggare - verkligen göra bra skärmar? Tja, de har gjort tv sedan tv uppfanns. Philips är branchens dinosaurie och vem vet hur gigantisk - eller utdöd - deras budget är för R&D på tv/skärm-avdelningen.
  Med det i åtanke tryckte jag på köp. Det tog emot en del. Philips är nog det ohäftigaste av alla alternativ.
  Jag föreställer mig att målgrupperna för bildskärmar ser ut så här:
  Dell och HP köps till kontor.
  Acer, Asus, och MSI köps av gamers.
  Samsung och LG köps av teknik-entusiaster och fåfänga heminredare.
  Philips köps av pinsamma pappor och snål-farfar.
  Övriga märken har jag ingen uppfattning om.
  Till och med Dell är coolare än Philips.
  Det är funktionellt och prisvärt men kommer aldrig att vinna Product-of-the-Year.
  Men jag visste vad jag ville ha, och den här råka uppfylla mina krav. Vad jag har kunnat läsa så är det ingen garanti att få en perfekt skärm bara för att man betalar 4000 eller 6000. Att köpa en bildskärm är lotteri. Alla kan få döda pixlar och ljusläckage. Om jag nånsin ska köpa "THE datAskärm" för 6000 så vill jag helst se den pixel-perfekt först. Orka hålla på å skicka tillbaks och byta!

  Intrycken (i kronologisk ordning) av de första timmarna med Philips 275E1S:

  1.) Tjena vad lätt den är! 4 Kg? Känns som den väger hälften av min gamla 27"are (den gamla är på 9 Kg lol). Och slimmad. Inte överdrivet smal men ca 4 cm tjock är lagom för att inte se bulking ut.

  2.) Bra yttermaterial! Trevligt med "fejk" borstad metall på baksidan. Bättre än glossig plast som samlar fingerprints. I själva verket finns det inga glossiga ytor nånstans. Ramen och foten är antracit-svart.

  3.) Foten är som väntat svajig. Eller benet upp ifrån foten rättare sagt. Skakar du till skärmen på något vis så fortsätter den dansa swing i fem sekunder. Ingen deal-breaker. Men det finns en gnagande känsla (för perfektionister) av att skärmen kanske inte står 100% horisontellt på foten.

  4.) Alla kontakter pekar rakt ut ifrån baksidan. Min Displayport-kabel sticker ut åtminstone 9 cm från baksidan innan den böjts neråt helt. Vill gärna ha en 90-graders-skarv för att få kabeln neråt. Ser bättre ut med skarv om man har den i mitten av rummet. Kan kanske behövas om man har skärmen på VESA-fäste och vill skjuta in den helt mot väggen.

  5.) Becels!
  När skärmen är avslagen har den bara 2 mm tjock ram längs tre av sidorna (alla utom botten). Det är typ en tiondel av vad min förra hade.

  6.) Startup!
  Det första skärmen säger är: "Philips".
  Det andra skärmen säger är: "Om skärmen visar samma bild i 30 minuter kan det resultera i "image burn-in". Byt bild regelbundet."
  Det tredje någon sa var: "Tjeeena vad känslig du var då, lilla snowflake." Men det var det inte skärmen som sa, det var jag.

  7.) Becels! Igen!
  När skärmen är PÅslagen får den 7 mm tjock ram runt tre av sidorna. Bilden täcker inte hela skärmens yta. Bildytan är 68.5 cm diagonalt, så 27". Men skärmytan sträcker sig 5mm längre ut på tre av sidorna. Funderar på om den här konstruktionen stoppar backlight bleeding. Men det blir alltså inte så snyggt att göra multi-screen som man först tror. "Mellanrummen" blir 7+7 mm breda.

  8.) Skärmtest vitt!
  Googlar fram en hel-vit testvideo för att söka efter döda (svarta) pixlar. Hittar ingen död pixel så full pott.
  Men precis som de flesta andra LCD-skärmar så får den helvita bilden som ett lätt grynigt filter framför sig. Jag antar att det beror på antireflex-skyddet. Det ger en känsla av att titta in i snö, siden, eller en 3D-bild. Reflexskyddet märks på alla stora homogent enfärgade ytor, framförallt ljusa färger. Det stör inte i film/spel men märks vid skrivbordsarbete. Det är homogent och utan några mönster och oregelbundenheter.
  Jag får längta vidare efter den dag det verkligen ser ut som ett vitt papper när man skriver i Word/Notepad.

  9.) Skärmtest svart!
  Googlar fram en hel-svart testvideo för att söka efter låsta (färgade) pixlar. Hittar fjorton stycken i varierande färg och styrka. Två av dom är röda, övriga tolv är gröna eller blå, kan inte avgöra säkert.
  Tio av dom är osynliga från en meters håll, men fyra av dom syns på en meter mot svart bakgrund.
  Men man måste titta rakt på dom för att se dom.
  Kommer kanske synas varje gång en film börjar och slutar, men inte på så mycket annat.
  Syns inte på vitt. Döda pixlar är mycket värre. Några kanske "lossnar" med tiden?
  EDIT: Har nu använt skärmen i över ett halvår och brukar märka en av de döda pixlarna i scener med helsvart bild. Inget att klaga över.

  10.) Svärta!
  Hur svart är svart? Tyvärr inte så mycket svartare än min gamla TN-skärm. Känns fortfarande som 1000:1 kontrast. Absolut inte som OLED.
  Kollar ljusföroreningar på svart bakgrund. Clouding och backlight bleeding. Och wow - den här har verkligen ingen backlight bleeding längs ramen alls. Full pott.
  Något som liknar IPS-glow/Clouding finns däremot. Kanske 4-8% av skärmen längs nedre bildkanten är lite ljusare än normalt. Har läst många olika teorier om vad clouding beror på så vet inte vad jag ska tro än. Går kanske att fixa. Om du gillar att stirra på en kolsvart skärm i ett kolsvart rum så kanske du blir besviken, men det här bör inte vara något att dra ner betyget för, då nästan alla skärmar verkar ha något slags ljusföroreningar.
  EDIT: Galaxen i mina braxer! Jag tror minsann att cloudingen har ändrat utseende efter en vecka. Med svart testbild i ett nedsläckt rum, syns det att nedre bildkanten har mindre, men övre högra hörnet har mer clouding. I ett lätt upplyst rum så märks knappt någonting alls nu - bara en liten ljusfläck längs nedre ramen.

  11.) Panel gap!
  Kan det bero på att den nedre delen av ramen har lite "panel gap". Man kan se on/off-knappens LED om man tittar ovanifrån ner i den oönskade springan mellan skärmen och ramen. Men det är inte vid on/off-knappen det är värst ljusproblem så troligen inte.

  12.) Betraktningsvinklar!
  Det här är en av anledningarna att skaffa IPS. Inte alls de skiftningar i ljus som en TN har mellan mitten och kanterna på en meters håll. Kan flytta mig 30 cm till höger eller 30 cm till vänster utan att bilden påverkas. Men runt 45 graders betraktningsvinkel så märker man att bilden blir lite mörkare.

  13.) Showdown!
  https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?j=531588,5239592
  Jämförelse sida vid sida med en TN-skärm BenQ M2700HD (27", 1080p, lanserad 2009, köpt för 2500kr) som var en hyfsat bra budgetskärm på sin tid. Philips var ansluten via Displayport och BenQ via HDMI. Båda skärmarna var på 100% Brightness, och "amatör-kalibrerades" av mig på framförallt Contrast och RGB-värden. Båda skärmarna gick att få fina på 50% och 70% Contrast.
  Resultat?
  - Stor skillnad sida vid sida!
  Philips färger är mycket mer "vibrant" än BenQ. Ett stort steg närmare HDR-färger.
  Svart är betydligt mörkare på Philips-IPS:en. Enda sättet att få lika mörkt på BenQ var att dra ner Brightness och Contrast till nära noll.
  Vitt ser verkligen Pepsodent-reklam-vitt ut på Philips bredvid BenQs "smutsiga" vita. Enda sättet att få liknande vitt på BenQ är att dra upp Contrast till obrukbara nivåer.
  RGB var också mycket mer balanserat på Philips. Jag använder nu RGB-värdena R85/G90/B90.
  BenQ hade så mycket rött i sig att det var omöjligt att få djupa blå färger. RGB sattes till R65/G80/B100.
  Philips vinner en jordskredseger på alla punkter. Bra att tio år har gett stort resultat i kvalitet. Känner mig väldigt nöjd med vetskapen att jag nu tittar på en mycket bättre bild än förut.

  14.) Skärminställningar!
  För dom som verkligen köpt den. Mina skärminställningar just nu är RGB 85/90/90. Contrast 60. Sharpness 100. Gamma 1.8. SmartResponse och SmartContrast Off.
  Det ser ungefär likadant ut med RGB 100/100/100 och Contrast 50, vet inte än vilket som är bättre.
  Jag rekommenderade tidigare RGB 85/90/100 och Contrast 70, men det var innan jag såg hur dåliga gråtonerna var på (http://www.lagom.nl/lcd-test/white.php). Rekommenderar den sidan för att "kalibrera" skärmen.
  Vet inte om grafikkortet kan påverka färger och sånt så mycket att du behöver andra inställningar (har GTX 1060).
  Här blev jag också förvirrad av OSD-inställningarna. Under menyn "Colors" så finns sub-menyerna "Color Temperature", "sRGB", och "User Define" (där du ställer in din egen RGB). Dessa kan bara vara aktiverade EN åt gången. Går inte att ha någon "color-temperatur" utan att din egen RGB stängs av, vilket är logiskt när man fattar att alla tre options bara är olika RGB-värden.
  Är det någonsin någon som byter mellan olika "modes" som finns på en skärm för "game" "movie" "low-blue" etc.? Jag har då alltid använt en och samma inställning som känns bekväm hela tiden. Om du är intresserad av "low-blue-light-modes" för att få mindre stress på ögonen under dygnets mörka timmar så rekommenderar jag starkt "f.lux" - ett program som kan reglera blått/gult i bilden automatiskt beroende på tiden på dygnet, utan att påverka skärmens RGB-inställningar. Två klick för att sätta på, två klick för att stänga av. Automatisera mera!

  15.) SmartControl!
  Dvs Philips programvara för att justera skärminställningar utan att använda de rätt jobbiga fysiska knapparna. Det känns ganska ofärdigt. Det visar helt enkelt inte alla inställningar som går att göra på skärmen. Det är bra för att justera en del saker utan att behöva böja sig fram och trycka på knapparna, som Brightness och RGB.
  Om man högerklickar SmartControl-ikonen i verktygsfältet kan man aktivera "SmartDesktop", som ploppar fram ännu en ikon på skrivbordet som man kan högerklicka för att dela in skärmen i 0-8 olika arbetsytor dit programfönster kan fästa.
  Observera att om man kopplar in mer än en skärm för att ha multiscreen, så kan SmartDesktop vara aktiverat "by default" så att alla fönster man drar över på andra skärmen fäster sig i fullscreen, så man måste sätta SmartDesktop på 0 (illustrerat med ett X) för att få en fri yta.
  Chockerande att det 2020 säljs nya skärmar (skämmes MSI) som INTE kommer med något Windows-program för att göra inställningar.

  16.) Övrigt!
  1,5m HDMI-kabel följde med skärmen. Som man kan förvänta går skärmen in och ut ur viloläge automatiskt när man väcker/söver datorn. En lite irriterande detalj är att det är lätt att komma åt Power-knappen och stänga av skärmen när man klickar runt i inställningarna. Responstid, FreeSync, Audio-out, och mer är kvar att testa. Rekommenderar skärmen så här långt.

  17.) Lite spånande om 4K-upplösning!
  Funderar du på 4K-upplösning och är bekymrad över att den här bara har 2K?
  Frågan är om du ens kan se skillnad på pixlar som är 0,16 mm och 0,23 mm.
  Jag lärde mig en del om att högre upplösning inte alltid är synlig.
  Googla: "optimal viewing distance 2k". Gå till bilder/images för sökresultateten.
  Du borde se flera grafer som visar optimal skärmupplösning beroende på olika avstånd och skärmstorlek. Alla grafer visar inte identiska värden men kontentan är densamma.
  För en 27" skärm som den här märks det en synlig uppgradering att gå från 1080p till 1440p vid ca 1,1m avstånd. På 1,5m ser 1080p och 1440p identiska ut.
  För att märka en uppgradering av att gå från 1440p till 2160p (4K) bör du sitta ca 0,8m eller mindre ifrån skärmen. Så frågan är om du gör det.
  Jag, i egenskap av oförutseende troglodyt, har inte tagit vara på möjligheten att testa 27" 4K och 2K sida vid sida i någon hemelektronik-butik. Så jag kan inte garantera att uppgifterna stämmer. Men får du själv chansen att jämföra så är det naturligtvis det bästa.

  Om du ska spela (nej inte kasino och poker, jag menar datorspel) (svenska språket behöver flera olika ord för "spela") så vet du nog redan att gaming i 4K kräver mycket mer av grafikkortet än 2K.
  Eftersom du tittar på en skärm runt 2000 kr så antar jag att du inte har ett grafikkort för 10000.
  Gör research om ditt grafikkort kan leverera över 60 fps i 4K för de spel du vill spela.
  Kolla vilken fps du har i 1080p. Räkna med 30% lägre fps i 2K. Räkna med 40% lägre fps i 4K än 2K.
  (Se, barn, hur viktigt det är att ni lär er matematik i skolan!)
  Så till exempel om du har 100 fps i 1080p får du 70 fps i 1440p och 40 fps i 4K.
  Se det som någon slags genomsnittlig gissning för de flesta GPU-intensiva spelen på marknaden.
  Att ligga med god marginal över 60 fps är mycket myycket viktigare än högre upplösning.
  Du kan förstås alltid ställa om en 4K-skärm till 1080p eller 1440p i skärminställningarna om du vill, men det är ovärt att betala extra för 4K om du inte kan använda det.
  Själv har jag ett GTX 1060 3GB och räknar inte med att kunna maxa Ultra Graphics i alla spel i 2K.
  Frågan är också om inte gaming med 144hz 1080p är häftigare än 60hz 2K/4K.
 • Alla omdömen

 • Perfekt
  3 mån sedan
  Skärmarna har recenserats på djupet av flera, så det hoppar jag över. Jag var på jakt efter vanliga 2st billiga 2K-skä[email protected] Dessa var helt perfekta. Har inte sett några döda pixlar. Hur kan det gå fel för 1900kr på Dustin (sept -20)
 • Bra
  4 mån sedan
  Uppdaterat: 4 mån sedan
  Har i och för sig bara provkört skärmen i ca 1h, men har nog aldrig varit med om en monitor i så gravt behov av kalibrering direkt ur lådan. Efter ca 15 minuters pillande är dock saken biff. 👍

  Om någon är intresserad så är mina inställningar: R(90), G(80), B(89). Brightness(95), Contrast(63), Sharpness(60). SmartResponse och -Contrast (Off).

  Bra saker:
  + Förhållandevis bra pris (1990kr) för 1440p IPS.
  + Ganska små bezels.
  + 75Hz.
  + Freesync.

  Dåliga saker:
  - Betrakningsvinkeln lämnar mycket att önska.
  - De förinställda färgprofilerna är helt horribla. Alldeles för varma.
  - De borde ha bjussat på en DP-kabel. Känns snålt med bara en HDMI-kabel.

  Överlag: helt okej. Jag använder den som sekundär skärm, och jag skulle absolut inte gråta över att använda den som primär skärm.

  Har inte noterat några döda pixlar ännu (peppar peppar)
 • Utmärkt
  1 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Håller med erafune till stor del (för övrigt en väldigt bra och underhållande recension!). En mycket prisvärd monitor, 1440p i bra format med 75 Hz och Freesync! Dock går den ner till 6-bitars färgdjup när jag växlar från 60 Hz till 75 Hz (från 8-bitars). Dock ingenting som mina ögon ser någon skillnad på. En stuck pixel på mitt ex (på svart bild) och lite backlight bleed uppe i högra hörnet och en aning mindre i nedre högra hörnet. Ingen clouding på mitt ex. Första gången jag har IPS-panel och det är ju att räkna med på de här panelerna, även dyrare varianter verkar ju ha det. Freesync fungerar utan flimmer på mitt RX 5700 (testade en välvd Samsung VA-skärm CJG56 med Freesync som flimrade otroligt mycket). Än så länge nöjd!