Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

iRobot Roomba 581

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla iRobot Robotdammsugare (52)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (8.72)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Bra

  Gillat omdöme
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Bra, men kräver en hel del underhåll och reparationer!

  + Gör rent
  + rimlig ljudnivå
  + "Dum" navigering fungerar faktiskt bättre än man kan tro
  + Enkel att ta isär och rengöra / byta reservdelar

  - Går sönder!
  - Dålig felhantering när sensorer krånglar.
  - Långsam
  - Onödigt mycket hår och liknande fastnar i borstarna
  - Virtuella väggar är inte pålitliga, ibland "ser" inte Roomban dessa. Verkar bero på ljusförhållanden.

  Jag har haft denna i ca 2,5 år varav den de två första åren fungerade relativt problemfritt (krävde dock att jag tog isär den totalt för att rengöra med luftspray ett par gånger, vilket tar ett par timmar). Framför allt är det plastkåporna till IR-sensorerna som behöver rengöras, men även mikrobrytare (hjul, "bumper") dammar igen fort.

  Maskinen är ganska lätt att ta isär för att göra rent, men den dras med en del designmissar. Till exempel fastnar onödigt mycket hår i borstlådans alla delar - alltså inte bara i "huvudborsten" som är lätt att får bort detta ifrån (följer med en mycket smart liten "kam" för detta ändamål). Att få bort hår från lager och axlar är dock långt ifrån lika lätt och hade dessa bara kapslats in lite bättre hade håret stannat på huvudborsten.

  Det sista halvåret har den dragits med krånglande sensorer. Först var det hjulsensorerna som krånglade, sedan trappsensorerna (IR). Båda gick att åtgärda med lite lödningsarbete, men det är extremt tidskrävande eftersom den inte talar om *vilken* sensor som krånglar utan man får prova sig fram ("Move Roomba to a new location" är allt man får...). Den har en serieport för felsökning (USB-adapter finns på DX eller ebay), men även denna slutade fungera efter ett tag (!). Fjärrkontrollen slutade också fungera ganska tidigt, men den känns ganska onödig - det går lika bra att använda stortån för att starta. Den har nu åkt ner i källaren och jag har gått vidare.

  Allt som allt tycker jag ändå att det är en bra produkt, men man kan inte räkna med att den håller för evigt. Du bör också vara lite händig med elektronik för att kunna pyssla om den då och då.
 • Alla omdömen

 • Mycket bra
  9 år sedan
  Uppdaterat: 8 år sedan
  Väldigt bra maskin! Rekommenderas..

  Plus
  + Massa tillbehör för det priset
  +tar sig nästan överallt. Mycket bätte på deta än både Samsung & Neato
  + säger till om den fastnar (Talar)
  + fjärr kontroll.
  + 3 st Virtual walls ingår.
  + 2 St extra borsten
  + Okej ljud nivå
  + kör samma plats flera gånger.. Bra funktion

  Minus är
  -Mycket jobb att rensa dess borsten! Känns nästan idiotisk! Förlorar sin poäng med att man -ska skippa dammsuga ! Nåt som tyvärr ingen verkar nämna.
  - Den krockar mycket och lämnar en del märken på sig och annat! Mest på sig själv.. blir helt repigt efter ett tag..men har ej skadat någon möbel ännu!
  - Saknar radar som neato... Saknar mjukvaru uppdateringar

  Osb: köp till en Aero Vac.. Det gör STOR SKILLNAD.
 • Utmärkt
  9 år sedan
  Uppdaterat: 9 år sedan
  Köpte en Roobma för snart 1 år sedan och är överlag nöjd med den

  + Programmerbar så att den städar när man inte är hemma (om man har larm måste man byta till rörelsesensorer anpassade för husdjur - annars går larmet igång (jag lovar - jag har testat!).

  + Platt: kommer in även under relativt låga soffor och sängar

  + Helt ok batteritid även efter ett års användning (den kör 2 gånger per vecka)

  + Gör rent! Imponerad varje gång jag tömmer den... var hittar den all smuts! Man märker även på bord, skåp etc, att det inte finns lika mycket damm i huset längre

  + Ser till att barnens rum hålls städade. Inget tidigare tjat kan mäta sig mot hotet: "Om du inte städar så kommer Clina (ja, den heter så hos oss) och äter upp dina leksaker i morgon"

  + Bra på att ta sig över trösklar och annat som kan vara i vägen

  - Fastnar mycket skräp vid borstar och hjul - detta sliter på maskinen och kräver regelbunden rengöring. Bl.a. blev fästet för framhjulet utslitet på vår vilket resulterade i att den tappade hjulet då den åkte över trösklar (fick dock en ny på garantin).

  - Jag gillar inte lighthouses - de är i vägen och äter batteri. Det hade varit trevligt med en orienteringslösning som inte krävt lighthouses.

  - Ganska hög ljudnivå

  På det hela taget är jag mycket nöjd även om den inte är perfekt. Kan bara instämma i min sambos kommentar härom dagen: "Efter tvättmaskin och diskmaskin så är Clina den bästa hushållssapparat vi har hemma"
 • Perfekt
  9 år sedan
  Uppdaterat: 9 år sedan
  har nu levt i omgångar med Roombas dammsugare sedan 2005 och kan med stolthet känna att jag till viss del sponsrat utvecklingen av deras modeller. De tidigare modellerna hade en del prpblem och gick faktiskt sönder titt som tätt. Men nu har jag haft denna modell i 10 månader och kan konstatera att barnsjukdomarnas tid verkar ha passerat!

  Även tidigare modeller gjorde ett bra jobb när dom fungerade men även städalgoritmerna har förfinats över åren. Färre dammtussar lämnas kvar och den här modellen trasslar sig ur knepigare situationer än de tidigare.

  Har du möjlighet ekonomiskt så finns det inget att tveka på, bara att köpa. Möjligen skulle jag rekommendera att köpa den senaste modellen istället för denna med tanke på att företaget lägger ned mycket på att hela tiden förbättra sina produkter. Bland annat har den senaste modellen en bättre algoritm för spot-rengöring som också används när den upptäcker smutsiga områden.
 • Perfekt
  9 år sedan
  Uppdaterat: 9 år sedan
  Köpte den eftersom min fru och jag ofta bråkade om dammsugning. Det är ett år sen. Sen dess kör vi den på timer tre gånger i veckan, har helt slutat bråka:)
  Den har en del issues, lighthouses kan vara lite trixiga och den äter upp mattfransar och ungarnas grejer. Men det uppvägs av att man slipper bry sig om att dammsuga, bortsett från trånga hörn.
 • Perfekt
  10 år sedan
  Uppdaterat: 10 år sedan
  Denna var Cool! Jag gillar att leka med radiostyrda bilar, men denna var ju snäppet bättre ändå, den gör ju nytta också! :) Och inte så lite nytta heller, den kör runt medan jag och frun är på jobbet, sen är det rent när man kommer hem. Ifall man har kommit ihåg att ta upp alla klädhögar från golvet förstås. Det är underbart att slippa torsdagsstädningen..:)

  Köpte den på www.whiteaway.se, och allt har klaffat till 100 procent.
 • Perfekt
  10 år sedan
  Uppdaterat: 10 år sedan
  Fantastisk pryl. Riktigt kul att se den köra omkring.
  Första teknikprylen som min fru avgudar från allra första början. :)

  Har ännu inte testat lighthouse funktionen eller timer, Timer med Lighthouse kommer vi att köra när man börjar jobba igen.
  Är förvånad över hur mycket skit den tar upp, trots att vi dammsög före vi släppte loss den.
  Köpte den med Aerovac som suger effektivare och har mer plats för damm än orginaldammbehållaren. Den verkar också vara bra.

  Vi har 2 katter som hårar. Golvet känns vädlig rent efter den kört omkring. Mattan under matbordet har aldrig sett så fin ut. Vår jättestora ryamatta med väldigt långa fransar kör den inte upp på, men en annan ryamatta kör den upp på och klarar galant.

  Galet skönt att gå och göra nåt annat medans det dammsugas automatiskt.
  Ett stort plus är att man sparar tid i dubbel bemärkelse, barnen är snabba på att plocka upp sina leksaker då roboten annars äter upp dem!

  Köpt Hos Robotexpertenm trevlig och bra service, bra pris och snabb leverans
 • Utmärkt
  10 år sedan
  Uppdaterat: 10 år sedan
  fungerar kanon. Rent och snyggt varje gång, klarar även av sand riktigt bra.

  Det enda negativa är att den låter mycket, men vi har satt den på schema så den städar en gång i veckan när vi inte är hemma.
 • Bra
  10 år sedan
  Uppdaterat: 10 år sedan
  Den verkar ha svårt för annat än fyrkantiga rum.
 • Utmärkt
  10 år sedan
  Uppdaterat: 10 år sedan
  Mycket nöjd med dammsugaren. Vi har fått göra ett antal anpassningar av lägenheten, men det har känts som ett kärt besvär.

  De högsta trösklarna vi har är omkring 3 cm i totalhöjd, men de är lite trappformade. Det största steget är omkring 15 mm. Dammsugaren klarar dem, men inte alltid på första försöket. Den står ofta och slirar ett tag och vänder tillbaka till rummet den kom ifrån och återvänder efter en stund till tröskeln och försöker på nytt. Till slut tar den sig i regel över.

  Anpassningar vi har fått göra:
  * Mattor med fransar har vi bytt ut. Visst, den klarar sig utan att fastna på dem, men den sliter i fransarna så att det åker loss lite varje gång och fastnar i borstarna. Inte något jätteproblem, men det är skönt att slippa.
  * Alla kablar är hopbuntade och/eller uppflyttade från golvet.
  * Vissa gardiner har vi kortat av så att de inte är i vägen.
  * Ett skåp har vi pallat upp lite, så att den kommer in under.

  Det har inte varit några problem med småborstar som trillar av, trots att vi haft den snart ett år. Vi fick med en reservborste, men den har vi inte behövt.

  En begränsning med fyrarna är att dammsugaren bara kan avverkar rummen i en serie, och gå samma väg tillbaka. I vår trea utgår flera rum från hallen. Vi får välja att den går tex köket-hallen-vardagsrummet och sen tillbaka. Man kan, såvitt jag förstår, inte få den att gå tex kök-hall-sovrum-hall-vardagsrum. Det är lite synd, annars hade man kunnat få den att dammsuga hela lägenheten i ett svep. Istället brukar vi ha en standardsekvens och sedan ta övriga rum ett åt gången. Det går det också.
 • Utmärkt
  10 år sedan
  Uppdaterat: 10 år sedan
  En riktigt bra robot som gör mitt hem rent:)
 • Utmärkt
  10 år sedan
  Uppdaterat: 10 år sedan
  Oerhört enkel att förstå sig på. Sätt upp laddaren, tryck på Clean och sen sköter den sig själv. Håller dock med om att den är mest anpassad för fyrkantiga rum. Själv har vi en stor öppen planlösning med hall, kök, matsal och vardagsrum i ett, och då blir det lite väl svårt för den att täcka allt. Lite jobb med Lighthouse/Virtual wall krävs nog om man vill ha perfekt resultat. Men man kan ju inte begära allt av den.

  Vill också tillägga att den visst anpassar dammsugningstiden efter rummet storlek. Det stora rummet med öppna planlösningen tar ca 1 h för den att gå över, medans de små rummen klarar den på några minuter. Så att den alltid lägger 25 min på varje rum stämmer inte.

  Överlag en stor positiv överraskning. Tömma behållaren och filtret går oerhört fort. Hade den klarat vattenfläckar och hörn bättre hade den fått max pott. Nu blir det 9/10. En klockren efterträdare till vår gamla dammsugare som nu blivit förpassad till förrådet. Har köpt in en Elektrolux Ergorapid också som komplement. Perfekt städarsenal.
 • Mycket bra
  10 år sedan
  Uppdaterat: 10 år sedan
  Roomba är som en diskmaskin - man klarar sig ju egentligen utan en, men det sparar en massa tid trots att man då och då måste dammsuga själv med en vanlig dammsugare.
 • Utmärkt
  10 år sedan
  Uppdaterat: 10 år sedan
  Fungerar klockrent. Det krävs lite experimenterande med lighthouses och eventuellt lite robotanpassning av bostaden (bunta ihop kablar m.m.) men sedan är det bara att schemalägga den och den går varje dag för att hålla rent.
  God ide kan vara att komplettera med en handdammsugare för de trängsta hörnen.
 • Utmärkt
  11 år sedan
  Uppdaterat: 11 år sedan
  Fantastisk pryl! Vi har haft 581:an i två veckor nu, och när man väl listar ut hur lighthouses och virtual walls fungerar så kan den städa väldigt effektivt. Det enda minuset är att funktionen som "automatiskt räknar ut hur mycket ett rum behöver städas" innebär att den kör 25 minuter i varje rum. Vårt ena vardagsrum skulle behöva ungefär dubbla tiden för att bli helt städat. (Rummet är ca 40kvm)
  Det är dock ändå rätt ok, eftersom den kör lite olika mönster varje dag.
  Virtual Wall-modulerna är klumpiga och inte så snygga, men är man lite elektronk-intresserad kan man enkelt bygga egna, som knappt syns, för några tior.
 • Utmärkt
  11 år sedan
  Uppdaterat: 11 år sedan
  Fungerar lika bra som förväntat, dvs man byter manuellt dammsugande mot tömmande av den lilla dammbehållaren, rensande av borstar, mm. Denna arbetsinsats är dock mycket mindre än att dammsuga själv.

  3 virtuella ljusfyrar gör det enkelt att styra var och i vilken ordning den ska städa.

  Söt fjärrkontroll.
 • Perfekt
  11 år sedan
  Uppdaterat: 11 år sedan
  Kan inte annat än att hylla denna dammsugare.

  Städningen fungerar klanderfritt, i synnerhet om man använder de medföljande lighthouse:erna.

  I och med möjligheten att schemalägga städningen, slipper man vara hemma när den jobbar.

  Till skillnad från tidigare modeller, saktar denna ned innan den dunsar in i möbler.

  Roomba, till skillnad från Electrolux motsvarighet, har både en dammsugande och en borstande del undertill. Det innebär att elkablar och mattfransar riskerar att fastna i dammsugaren. Denna modell klarar mattfransar och elkablar genom att reversera borstens rotation när den trasslat in sig.

  Det är också denna anti-trasselfunktion som felaktigt aktiveras när den kör (i ena riktningen) över en av mina täta mattor, där den "skuttar" fram och verkar släpper ut smuts ur dammbehållaren. Jag har dock inte lyckats återskapa detta beteende på någon annan matta.