Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Metabo BS 18 LT BL (2x3,5Ah)

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Metabo Borrmaskiner & skruvdragare (261)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (6.50)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mycket bra
  1 månad sedan
  Uppdaterat: 1 månad sedan
  Vågade testa ett nytt märke för mig. Metabo känns lite anonymt tycker jag, ser aldrig någon som använder det. Så jag tänkte jag testar med detta. Jag var ute efter en borstlös maskin eftersom de inte avger ozon, jag stör mig mer på det än vad problemet är antagligen. Men borstlösa tekniken har ju fler fördelar, så det är dags att lämna 90-talstekniken.

  Jag har kört mycket Bosch (blå) och Dewalt, de som är andra steget i proffsklassen och ligger på runt 5000 kr. De är jättebra verkligen. Men dyra för hobbyverksamhet, jag ville ha en billig maskin med lättare batterier än 5.0Ah.

  Jag köpte först en Dewalt DCD791NT, precis vad jag sökte. Men den hade inget aluminiumväxelhus som alla andra Dewalt jag använt, metallicplast och ett missljud ur kartong i mitt exemplar fick mig tappa intresset för Dewalt. Har deras gräsklippare som har bra funktion med värdelös kvalitétskänsla glapp i klippaxel direkt osv.

  Jag har läst om Ryobi, några som råkat ut för motoraxellagerras, interna motorn och konstaterat att det inte går laga. Tyckt det känts som överprisad kina ändå. Hepp inte mitt märke.

  Makita har jag personliga problem med, påminner om gammal arbetsplats. Så de vill jag inte ha. Men jag tror det är precis vad man egentligen söker. Bra maskin för rätt peng.

  AEG verkade ha en med högljud/hörbar frekvens från inverter, det går bort direkt när hårdingarna säger att de behöver hörselskydd.

  Biltemas bortslösa med batteri och laddare gick loss på 1100 kr eller något. Då kan man köpa nästa prisklass lika gärna och komma igång i ett system som finns kvar om 10 år.

  Vad finns kvar då?
  Milwaukee, maskinerna med troligen marknadens sämsta chuckar. Har kört de en hel del, maskinen före fuel och den som heter fuel i M18. Den båda har ett problem att motorstyrningen är väldigt oförutsägbar. Maskinen har ingen linjär karaktär på gasen mätt i händelse per tidsenhet. Desto oftare du duttar, desto mer fart får du på halvgas t ex.
  Du kan få fullgas genom att hetsigt trycka halvgas. Trycker du långsamt så funkar det okej. Men ibland vill du ju bara ha ett snabbt omtag på bitsen när skruven börjar dra och snabbt återgå till halvgas. Men då får du en surprise med fullgas och skruvar in skruven för långt för maskinen stannar 0,3 sekunder senare. Även seg starttid utöver seg avstängningstid. Det blir svårt att ge rätt mothåll med handen då, desto vingligare själv man står desto större blir problemet.
  Privatpersoner köper billiga maskiner, privatpersoner står och vinglar på stege för lift är för dyrt, det blir inget bra kombo..
  Milwaukee har även en tendens att helt plötsligt inte svara alls på gasen, var 100:ade uppstart så är den död. Oftast hinner man släppa gasen och börja om, ibland hoppar den igång när man hunnit trycka fullt. Ganska farligt. Det kan bero på invertertekniken och motorn står mellan två poler, inte helt säker. Men det händer inte på andra tillverkare och det är huvudsaken. Jag har fått många handledsvridningar pga detta på mitt jobb, vi kör 40-50 Nm i timtal, fram och tillbaka. Icke fuel är mycket snällare med dessa problem.

  Så Milwaukee går bort.

  Bosch har rätt maskin såg jag i efterhand. Men inte provkört.

  Skil har nya maskiner i sortimentet såg jag också i efterhand. Men inte provkört.

  Metabon känns exakt som en Milwaukee fuel att köra, tyvärr.
  En förutsägbar maskin ger effektivt arbete. Arbeta med visuell feedback istället för taktkänsla känns bara drygt.
  Något som jag tror är sämre på denna är att smyga på moment på något som inte kommer rubbas förrän ett högt uppnåtts, dvs en träskruv som egentligen gör bra att köra på växel 2. Men gör man det händer ingenting, tills man avtryckaren börjar närma sig 75% och då skickar full effekt från ingenstans. Du får inte den mjuka vridande känslan i handen som du kan förutsäga när skruven snart kommer fortsätta gå inåt.
  Jag kör in skallen till anliggning, sen växlar till 1:an och kör långsamt det sista med visuell bedömning.

  Har du inte använt en sån här maskintyp så kommer du nog uppfatta den som "jävlar, vilket drag det är i den". Men när du tänker efter, så vill du inte bli förvånad. Den ska bli en förlängning av dig själv och samarbeta.
  En billig kolborstmaskin är helt exakt att köra med, funkar så mycket bättre.

  Maskinen är smidig i övrigt, rätt litet maskinhus. Den saknar broms verkar det som, den klickar inte, men stannar fort ändå pga inverterbroms skulle jag tro. När man drar åt bits så vrider sig axeln ett halvvarv innan den stannar. Acceptabel funktion, inget lossnar, borr behöver inte efterdras. Så chucken är perfekt, axellås sådär.
  Glidring på chuckens framkant hade väl varit en fin bonus om det funnits.

  40 min laddare tror jag. Batterierna är lite stora i foten, på gott och ont. Maskinen är väldigt smal ned mot batteriövergången. Så om man kryper på vinden och använder skruvdragaren som käpp så får man tänka sig för, den sviktar. Det betyder att den osannolikt överlever längre fall mot batteriet.

  Kvalitétskänslan är hög, inte högst. Skön omkopplare fram och back. Momentbegränsarinställning har förväntat inställningsmotstånd.

  Maskinen är bra att borra med. Halvdan att skruva med. Oljud från invertern/coilwhine finns inte. Mekaniskt låter den bra och inget överdrivet fläktljud. Normal eller någon under normal ljudnivå.
  Bra maskinbalans och vinkel. Det blir rakt utan att man behöver anstränga sig.

  Extrabitshållare och hängkrok ingår, de går sätta på valfri sida.

  Maskinen doftar inte kina eller gummi. Liten doft av smörjfett när man kör den dock, får se hur länge det sitter i.

  Batteritiden verkar förväntad eller längre.

  Jag kommer sannolikt skaffa en skruvknack för att kompensera behovet för bra skruvmaskin. Vet inte om jag vågar köpa Metabo, lutar åt Bosch eller Skil. Vill inte ha fler märken och batterier egentligen, men vad ska man göra?