Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Optoma HD20

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Optoma Projektorer (207)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (8.50)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Utmärkt

  Gillat omdöme
  9 år sedan
  Uppdaterat: 9 år sedan
  Några förord. Det är utmärkt kvalité i bilden när du gjort en del justeringar. Fabriksinställd så kommer du säkerligen inte imponeras av bilden. Jag lämnar en utförlig guide hur du ska gå till väga för att få en bra bild och viktig information om funktioner när jag beskrivit mitt omdöme.

  Jag satt först och gjorde en massa + det här var bra och - det här var dåligt, men sen kom jag på att det är enklare för er som läser att jag bara gör en sammanställning pga. Den enkla anledning att det finns bara en nackdel, och det är att svärtan inte är helt perfekt. Det är dock inget du kommer tänka på alls såvida inte bilden är mörk mörkare mörkast, då som först börjar man se ljuset i svärtan. Om filmen har mörka kanter ovan och under syns det också en aning.

  Den har absolut inga problem med ljusare bilder eller färger, de är helt fantastiska! DLP hänger med när bilden rör sig till skillnad mot för LCD projektorer. Det kommer du märka, det flyter som på en TV av bättre kvalité.

  När allt förutom svärtan är helt perfekt och faktiskt långt över förväntan så sätter jag ett omdöme på 9/10

  [GUIDE]

  När det är min första projektor och jag inte alls var bekant med tekniken fick jag gå igenom en hel del på Google för att lära mig, kan säga att det var inte direkt det roligaste jag gjort i mitt liv. Så jag ska göra en "generell" guide åt er som mig är nykomlingar i området (Om någon projektor haj vet bättre än mig, så välkomnar jag dina råd, kontakta mig gärna).

  Du kan enkelt räkna ut avstånd och monteringshöjd genom att använda tillverkarens kalkylator och projoctorcentral's.
  Länkar till dessa:
  http://www.optoma.es/distancecalc.aspx
  http://www.projectorcentral.com/Optoma-HD20-projection-calculator-pro.htm

  Det här är hur jag har ställt min
  (om jag senare ändrar något kommer jag uppdatera till ny data).
  För att göra det enkelt förklarar jag meny för meny.

  > Betyder gå till undermeny
  < Betyder tillbaka till topp meny

  [BILD]
  Läge: Personlig
  Kontrast 50
  Ljusstyrka 30
  Färg 50
  Färgton 50
  Skärpa 7 (Ändra EJ, när det endast saboterar bilden för dig)
  Inställning >
  Brusreducering 0 (Fungerar EJ, EV. Märks skillnad på VHS källor)
  Gamma Standard (Men prova dig fram, du kan gilla T.ex. Ljusstark)
  Färgtemperatur Medel
  RGB Öning /Bias (fabriksinställningar)
  <

  [DISPLAY]
  Format 16:9 (Beror på vilken typ av format du valt på duken)
  Overscan 0
  Kantmask 0
  V. Position 0
  V. Keystone 0
  Superbred AV

  Med en rätt montering ska du inte behöva ställa något av ovan annorlunda, om du ställer det annorlunda kommer du få sämre bild. Med T.ex. Keystone så får du ljusa ränder i svärtan. Ev. Kan du behöva fippla med kantmask om du ser artefakter på kanterna av bilden, det har med källans format att göra. Själv störs jag aldrig av att det kan vara en mjuk mörk toning på kanten ibland. Det här händer speciellt när man ändrar från 60hz till 50 hz. Av någon för mig okänd anledning så ändras proportionerna en aning (Händer med mitt XBOX 360 när jag spelar upp Video slår den automatiskt över till 50hz). Kör helst projektorn i 60hz (NTSC) och inte 50hz (PAL) det ändrar som sagt proportionerna en aning. Har ej testat 24hz ännu när jag anser 24hz vara sanslöst.

  SYSTEM
  Menyplacering (satte min längst upp till höger)
  Lampinställning >
  Lamppåminnelse PÅ
  Starkt Ljus På (bara dumt att snåla med så billig lampa, ger bättre kvalité)
  <
  Projektion (Projektor placering)
  Image AI AV (Det här är skit, den hänger inte med alls, stäng av den)
  Testmönster (Mycket bra att använda rutnätet när du rattar in rätt läge)
  Bakgrundsfärg Svart (Ger ingen effekt eller förändring på bilden)

  [SETUP]
  Språk Svenska
  Ingångskälla (Bra att bara markera den/de du använder så den inte söker)
  Signallås PÅ (Om du endast kör med en källa T.ex. HDMI)
  Förstärkt kylning AV (Gör ingen skillnad på lampans livslängd)
  Auto. Avstängning 180 (Om man somnar ifrån, för att spara lampan)
  Färgområde AUTO (Det här klarar projektorn galant att välja själv)

  ---

  Vissa saker tog jag inte med för att göra det så enkelt som möjligt att följa min guide till bättre bild.

  Jag använder en 1.0 Gain duk. Men det skulle med lätthet blivit ett bättre resultat med 0.9 grå duk. Märk väl att mina inställningar inte gäller för något annat än just 1.0 Gain.

  Någon som vill byta en bra grå duk i större storlek mot en Kingpin 117" duk? (Värde ca: 4500kr)
  Hör av dig! ;)

  ---

  Tillägg: Kom att tänka på ett par saker som är värda att nämna.

  Projektorn samlar damm. I en väldigt dammig miljö kan det till slut ge effekter på funktion. Så länge garanti gäller rekommenderar jag att skicka in den, men när den går ut kommer du få lära dig att rengöra den själv såvida du inte sätter en luftgenomströmmande duk eller svamp på luftintaget. Intaget runt lampans skyddslins har jag inte klurat ut hur jag ska lösa ännu, men något liknande kommer jag nog att göra.

  Fjärrkontrollens ljus är riktigt jobbigt för ögat i mörker. Det är så jag börjar kisa med ögonen när jag ser på den. Tur är att jag nästan aldrig behöver använda den.

  Uppgradera firmware verkar inte gå att göra för privatpersoner.

  [3D]
  Nemas problemas, det finns en teknik som kallas anaglyph som har utvecklats mycket på senare tid och gör det hela ganska enkelt, och billigt. Spel eller film, även om de är 2D? Inga problem!. Det sägs dessutom att det är med den här tekniken du får den bästa kvalitén när det kommer till 3D. Det är viktigt att välja rätt glasögon så du inte behöver störas av ghosting och får en ljusare bild än med traditionella glasögon.

  http://www.iz3d.com
  Tanka drivrutin till datorn (Tyvärr måste du ha en dator som källa).

  Glasögonen. Du behöver en speciell teknik, eftersom jag inte tillåts länka till sidor där du kan köpa dem direkt (enligt prisjakts regler) så får du söka efter dem själv, men det är de här du ska använda: Pro-Ana (TM) PROFESSIONAL 3D Glasses Red/Cyan
  [3D]
 • Alla omdömen

 • Ganska bra
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Helt okej!
 • Utmärkt
  9 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Väldigt trevlig projektor. Levererar biokänsla i mitt vardagsrum. Fantastisk bild, särskilt med tanke på priset. Jag upplever den som tyst, den bärbara datorn jag oftast använder som källa susar mycket mer. En annan fördel ar de billiga lamporna.

  Svärtan är nog HD20:s akilleshäl och kan kännas lite tunn, men jag tycker den är näst intill lika god som på mitt lokala biopalats. Lägg några kronor på mörkläggningsgardiner om du ska kolla dagtid, men det gällander ju de flesta, om inte alla, projektorer.

  Det krävs tankekraft, tålamod och ett gott måttband vid takinstallation. Mät. Mät igen. Räkna. Mät. Räkna igen. Borra. Svär. Spackla. Mät. Räkna. Borra. Drick kaffe. Börja om. Bör kanske påtala att enkla lösningar har en förmåga att undgå mig...

  Köpte denna i paket med duk på netonnet för en löjligt låg summa. Får nästan full pott av mig. Den är inte perfekt, men den är utmärkt! (Infästningen för takinstallation kunda vara smartare och möjlighet att flytta runt bilden för att pricka duken UTAN bildförsämring önskas.)

  Uppdaterar efter något års användning: Fortfarande väldigt nöjd! Har inte upplevt några bildförsämringar. Bilden fortfarande fantastiskt bra och jag är ändå ganska kräsen. Fortfarande samma lampa och allt. Men: Riktig bioupplevelse får man enklast på bio. Detta är dock milsvida bättre än TV.
 • Mycket bra
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Mycket projektor för pengarna..
 • Mycket bra
  8 år sedan
  Uppdaterat: 8 år sedan
  Klart prisvärd projje, min första och är väldigt nöjd med allt!
 • Mycket bra
  8 år sedan
  Uppdaterat: 8 år sedan
  Köpte Projektorn Optoma HD20 från Pixmania för lite mer än 2 år sedan. Hitills under dess livstid har den tjänat väl. Den levererar mycket bra bild och är inte märkvärt ljudlig så länge man inte har den i bright/high alt.- mode. Då kan ljudet från fläkten bli något distraherande under tysta stunder.

  Ang. problemen som vissa har med att bilden börjar "flimmra" eller liknande.
  Detta har även hänt mitt exemplar (efter ca 2 års användning, 1800h). Orsaken är med största sannolikhet överhettning pga. damm och liknande i in/utblås samt på de 2 fläktar som sitter innuti projektorn.
  Den höga temperaturen får projektorns färghjul att reagera (negativt) och färgskiftningar på bilden uppstår.
  Detta verkar vara ett mycket vanligt problem, det kan avhjälpas genom att i menyn för projektorn slå på "high altitude mode" som ökar kylfläktens varvtal, orsakar mer luftgenomströmning och på så sätt kyler projektorn mer effektivt.
  Som ovan nämnt medför detta dock en ökad ljudnivå, vilket inte är önskvärt, och det finns inga garantier för att genom att ha projektorn i detta läge så är felet avhjälpt permanent.

  Jag har på egen hand öppnat upp projektorn och rengjort den innifrån (väldigt enkelt, guider finns på nätet) vilket tyvärr inte löste problemet.
  Under garantitiden kan man troligen skicka in projektorn och få problemet löst, efter dess utgång kan man också lämna in den till lämpligt ställe och få det gjort mot en billig peng.
  Vill man köpa ett nytt färghjul kostar det ca. 800:- vilket troligen är mitt nästa steg.

  Jag är fortfarande nöjd med mitt köp, om än något besviken på de problem som uppstått. Faktum kvarstår dock att det troligen är en av de bästa projektorerna i den här prisklassen.
  Regnbågseffekter existerar inte.
 • Utmärkt
  8 år sedan
  Uppdaterat: 8 år sedan
  Måste säga att jag är riktigt nöjd med mitt köp såhär efter ett par dagar. Visst finns det saker som man önskat att projektorn hade haft så som lens shift tex. Det om något hade förenklat installationen enormt. Men gör man det hela noggrant så är det inga problem.

  De som påstår att den låter mycket, ni måste vara överkänsliga för så farligt är det verkligen inte. Man får mycket projektor för lite pengar helt enkelt!
 • Mycket bra
  9 år sedan
  Uppdaterat: 9 år sedan
  För vad den kostar är den makalöst bra.

  Det som kommer upp när man läser recensioner är att man gnäller över oljud från fläkten.
  Med ljusstyrkan i normalt läge (låg) är fläktjudet i nivå med en tystlåten, normal dator, och åt det mer lågfrekventa hållet.
  Det räcker med låg volym på ljudet för att överrösta den, ett icke-problem helt enkelt.

  Jag var lite orolig då jag lider av allergi mot högljudda fläktar, men oron var helt obefogad.

  RBE kan man ana ibland, men det är en billigare DLP, dock får man en bildkvalitet som borde kosta mer än vad den här gör...

  Liiiite mer fräs i svärtan är det enda jag saknade igår på första testen (kom direkt från en fullhd-plasma i 50"), den är nästan för ljusstark även på låg styrka, anar att någon form av irisfunktion hade gjort underverk, därav lite avdrag på betyget.
 • Utmärkt
  9 år sedan
  Uppdaterat: 9 år sedan
  Grym projektor, enda minuset är dess ljudnivå, vid eco-mode låter den inte så mycket men om man vill kräma på fullt lampjus (vilket man vill) så brölar den lite för mycket för en 10:a
 • Utmärkt
  10 år sedan
  Uppdaterat: 9 år sedan
  + Tekniska specifikationerna
  + Inget direkt lagg i bilderna vad jag kan se.
  + Bra kontrast och ljusstyrka i eco-mode.
  + Det som inte är minus nedan.

  - Visst ljud dock ej märkbart under filmvisning
  - Fjärrkontrollen är lägre budgetklassen på.
  - Ingen autofokus och fokus kan inte låsas dvs. måste ställa in varje gång man tagit bort linsskyddet.
  - Designen är väl inte så sexig i vitt i alla fall, men ögonen ska riktas i andra riktningen ändå :P.
 • Perfekt
  9 år sedan
  Uppdaterat: 9 år sedan
  Är otroligt nöjd med denna projektor.Är min första och jag har inget att jämföra med,men har varit och tittat på flera i butik.
  För detta pris 6990kr är detta ett fynd!
  Kör den på en 90" Kingpin duk och matar den med en Supra Hdmi 12m kabel.
 • Utmärkt
  10 år sedan
  Uppdaterat: 10 år sedan
  Är mycket nöjd med projektorn. Dessutom har den en av de billigaste reservlamporna. Har hittat från 1890kr. Den har samma lampa som HD200X. Fantastisk bild med bluray,Mkv,Divx-HD material. Ett litet minus för att den inte har lensshift vilket betyder att du får mäta in bilden efter dukens storlek när du installerar den.
 • Mycket bra
  10 år sedan
  Uppdaterat: 10 år sedan
  8 stars bara för ja har knappt testat den ännu =)
 • Perfekt
  10 år sedan
  Uppdaterat: 10 år sedan
  Första projektorn för våran del. Grymt nöjda! Man lever sig verkligen in i filmerna! Och funkar perfekt att spela Xbox 360 på! Kör Fable 2 för tillfället :)
 • Perfekt
  10 år sedan
  Uppdaterat: 10 år sedan
  HELT SJUUUK BILD FÖR DESSA PENGAR!!! Rekommenderar verkligen varmt! Dock behöver man ett bra mörklagt rum!
 • Perfekt
  10 år sedan
  Uppdaterat: 10 år sedan
  Min andra projektor och den är lysande!
  Har nu haft den i ungefär ett år och är fruktansvärt nöjd med den.
 • Utmärkt
  11 år sedan
  Uppdaterat: 11 år sedan
  Första projektorn och är mycket nöjd!

  Lite minus är för att det ej finns någon lensshift.

  Inga regnbågseffekter för min del.
 • Perfekt
  11 år sedan
  Uppdaterat: 11 år sedan
  Väldigt prisvärd! Inget slår den i denna prisklass!
 • Utmärkt
  11 år sedan
  Uppdaterat: 11 år sedan
  Mycket bra proj. Bra färger, trevlig fjärrkontroll. Tillräckligt med anslutningar.
  Bra skärpa, och bra ljus.

  Den är inte kalibrerad ännu, men jag är ändå nöjd.

  Jag kör Economy mode på lampan, eftersom fläkten blir för livlig annars. Eco-mode är absolut duglig bild för dessa pengar. Om du inte är nöjd med denna produkt tycker jag att du skall snegla på en helt annan prisklass.

  ** Update 5 månader senare **
  Jag är fortfarande väldigt nöjd. Färgerna är fantastiska och fläktljudnivån är helt acceptabel.
  Den får 9/10 pga fläkten blir aningen för högdljudd då man går från eco-läget - men å andra sidan så mörklägger jag totalt inför film, och då är ECO-läget perfekt för att få behaglig bild.
 • Perfekt
  11 år sedan
  Uppdaterat: 11 år sedan
  Bra bild för pengarna
 • Mycket bra
  11 år sedan
  Uppdaterat: 11 år sedan
  Helt okej projektor för de pengarna.
 • Utmärkt
  11 år sedan
  Uppdaterat: 11 år sedan
  är prisvärd och grym
 • Perfekt
  11 år sedan
  Uppdaterat: 11 år sedan
  grym
 • Perfekt
  11 år sedan
  Uppdaterat: 11 år sedan
  Bästa köp jag någonsin gjort!

  + fantastisk detaljrikedom
  + prefekta hudtoner
  + bra offest (jämfört med X9 HD65)
  + tyst (standard lampläge)
  + ljusstark
  + bra färger från start
  + inga "rengbågseffekter"
  + DVD (SD) ser riktigt bra ut!

  - inga än :)

  Hade inte förväntat mig en sådan bra bild på en projektor för 11000.-
  Har endast TW700 och X10 att jämföra mot.