Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Scandyna Podspeakers MiniPod Bluetooth MKII

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Podspeakers Surroundhögtalare (8)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (7.00)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Utmärkt
  9 mån sedan
  Uppdaterat: 23 dagar sedan
  Det första som slog mig var att det verkade vara ett helt hav av podspeakers därute. Det finns mkii, mkiv, smallpod, minipod, bigpod - alla med minst tre olika varianter och någon gång fanns även ett helt 5.1 system av podspeakers. När man ska försöka ta reda på vad som är vad finns det inte mycket att gå på och generellt är informationen om specs och åsikter kring högtalarna väldigt blandad. Även scandynas egna hemsida var knapphändig med information så jag fick ge mig ut på jakt för att ta reda på om det var värt att köpa dessa kraftigt nedsatta högtalare. Detta innebar bland annat att leta efter gamla forumposter och avkoda googleöversatta recensioner från koreanska högtalartidningar. Tillslut kände jag mig tillräckligt övertygad och köpte högtalarna.

  Av de få recensioner som finns därute är de flesta väldigt positiva, men det finns också några negativa. Det som ofta lyfts fram som positivt är mellanregistret, musikaliteten och designen. Negativt är priset, basen och designen. På ljudforum avvisas högtalarna baserat på erfarenheter från de tidigare modellerna. Högtalarna beskrivs som "gimicky" och alltså inte för seriösa audiofiler. Tydligen var dessa högtalare en klassiker på 90-talet som de trendigaste av yuppies spelade sin musik ur. Högtalarna blev en fluga som tog fart hos den allmänna publiken men avvisades av nördarna som tyckte högtalarna var för casuals. Den stämpeln bär högtalarna på även idag och på grund av det har jag inte sett någon seriös diskussion på forum om just den här modellen.

  Minipod bluetooth mk2 (aktiv) och minipod mk4 (passiv) är de senaste varianterna av Minipods och kom ut 2017. Även om de utseendemässigt ser ut som de äldre högtalarna så har mycket förändrats. Inte minst själva materialet i höljet som nu ska vara mer hållbart och ge bättre akustik. Jag kan inte säga något om hur de äldre modellerna var, men byggkvaliten är tveklöst gedigen nu. Störst förändring har däremot skett inuti. Membranens material är bättre och scandyna har trixat med crossovern för att förbättra basen och mellanregistret. Jag vet inte exakt vad scandyna har gjort, men lyssnarupplevelsen i den här varianten ska vara mycket bättre än de äldre.

  Trots det har högtalarna förmodligen sållt väldigt dåligt eftersom de helt har misslyckats att generera någon form av buzz I högtalardjungeln och folk som jag avstår från att köpa när det är så ont om info. Dessutom säjs de ut superbilligt vilket tyder på att få är villiga att betala fullpris. Det var under en sån utförsäljning som jag köpte mitt par för 4k på vinst och förlust. Om du är intresserad av att köpa så försök slå till när priset är nedsatt. Idag kostar en enda högtalare mer än vad två stycken gjorde när jag slog till.

  Nu har jag själv haft högtalarna i lite över ett halvår och hunnit bilda mig en egen uppfattning. Jag bor i en mindre lägenhet och använder mina till både tv och musik. Högtalarna står i vardagsrummet som jag skulle uppskatta till ungefär 12kvm.

  Till en början köpte jag två av dessa, alltså två stycken aktiva bluetooth mk 2. Det var ingen höjdare eftersom det blev en kraftig fördröjning från bild till ljud då högtalarna kommunicerar med varandra genom bluetooth och därför behöver en stund för att omvandla ljudsignaler. Jag böt ut den ena aktiva mot en passiv (mk 4) och sammankopplade enheterna med en sladd vilket givetvis gjorde slut på fördröjningen.

  När jag först började lyssna på högtalarna var jag en aning besviken. De imponerade med sin förmåga att fylla hela rummet, men jag upplevde att ljudet var för färgat. Visserligen inte på ett jobbigt sätt, men det kändes inte helt rätt. Dessutom kändes den lilla dosan som följer med värdelös (vilket den är) och jag lyckades aldrig få till aptx-bluetooth från min mobil. Jag var i valet och kvalet om jag skulle skicka tillbaka dem, men beslöt mig för att behålla högtalarna eftersom de var en så trevlig färgfläck I mitt trista och vita vardagsrum.

  Idag är jag glad över beslutet för med tiden har de vuxit stadigt på mig. Jag har senare insett att det som jag till en början upplevde som negativt handlade om att jag var ovan med ljudet.

  Högtalarnas styrka ligger i mellanregistret. Pop och elektronisk musik låter väldigt trevligt, högtalarna är framåt och ger en härlig närvaro. Däremot är jag inte lika förtjust i hur de spelar mer akustisk musik och rock. Enligt mig kan den typen av musik upplevas som aningen platt. Jag antar att det beror på att högtalarna är så pass framåt vilket gör att musik som behöver mer avslappnade högtalare med fokus på separation inte funkar lika bra. Det låter inte dåligt, men högtalarna är helt klart bättre på att spela pop enligt mig.

  Jag har även testat att flytta in högtalarna till köket några gånger och upplever då att de inte alls spelar lika bra där. Det kan hända att högtalarna är kräsna för placeringen men i just vardagsrummet har dom alltid spelat bra oavsett var i rummet jag befinner mig när jag lyssnar.

  Till film och tv tycker jag de fungerar alldeles utmärkt. Det som ofta slår mig är hur stort ljudet upplevs från så små högtalare. Basen går i min mening mer än tillräckligt lågt även om jag har hört många som klagat över det (finns uttag för att koppla in extern bas om man är sån) och filmer med tung ljuddesign får jag ofta lov att sänka. Högtalarna har som sagt inga problem att fylla upp ett rum.

  Om jag skulle beskriva min erfarenhet med högtalarna med ett ord skulle det bli "kul" eller "underhållande" eller något i den stillen. Det är som att högtalarnas yttre, de lekfulla formerna och starka färgerna avspeglar ljudet. De är säkert inte de mest neutrala eller detaljrika högtalarna du kan få tag på, men jag blir imponerad av musikaliteten och faktumet att ett par högtalare kan skapa sån lyssnarglädje. Det liksom händer något när jag hör ljud komma ut ur högtalarna som är svår att beskriva. Det kan tex hända att det blir reklamavbrott och en musiksnutt kommer på och när jag hör hur högtalarna arbetar med ljudet får jag en impuls att vrida upp volymen och sätta på en skön låt.

  För 4k för både mk2 och mk4 är högtalarna värda en stark 4a. Om du är på jakt efter ett par högtalare att bli förälskad i kan jag varmt rekommendera de här, men det gäller att du vet vad du vill ha i din partner. Om du vill ha en dejt på en fine dining restaurang tillsammans med en intellektuellt stimulerande partner med välvårdat yttre ska du leta på annat håll. Det man får på den här dejten är soulfood från ett livligt gatukök tillsammans med en säregen individ som med sitt okonventionella sätt till en början kanske avskräcker. Men om man ger den lite tid är det svårt att inte falla för det oemotståndliga självförtroendet och förmågan att bjuda på sig själv.

  Det är inte meningen att ta de här högtalarna på största allvar eller vara alltför analytisk när man lyssnar för då missar man magin. Var öppen och ge dem ett försök så kommer du inte ångra dig.