Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Technics Ottava SC-C70

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Technics Radio (1)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (6.25)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mycket bra
  1 år sedan
  Väldigt smidig och välbyggd allt-i-ett lösning. Man får allt från CD, FM-radio, Internet radio, DAB-radio, Spotify Connect , Tidal, Bluetooth, USB ingång, hörlursingång och optisk-in i samma produkt. Fantastiskt fin ljudkvalité med bra tryck i ljudet. Kan styras med medföljande fjärr, eller Technics App.
 • Dålig
  1 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Edit: Gällande stavfel, och ändrad mer positiv inställning till fjärrkontrollen, plus detaljer om timer-funktionen.

  Katastrofal mjukvara sänker denna annars teoretiskt sett dugliga pjäs.

  Först en del om bakgrunden till mitt inköp av denna maskin, så ni förstår vad jag sökt, och hur jag bedömer ljudmaskiner likt denna.

  För säkert mer än fem år sen vid det här laget fick jag upp ögonen för Bose Wave Music System, som enligt vad jag läste hade ett för sin storlek förbluffande stort ljud, och jag insåg att jag ville ha nån lyxig allt-i-ett-HiFi till sovrummet i vitt eller nån ljus färg(eftersom sovrummets inredning går i björk och ljusa färger), som kunde spela både radio och CD-skivor, som hade display med tydlig klocka i standby-läget, och alarm, så den kunde ersätta väckarklocka, plus fjärrkontroll så man kan ligga i sängen och byta låt/kanal eller volym utan att öppna ögonen. Att slänga upp separata högtalare och förstärkeri hade blivit för omständigt.

  Men WMS som vid den tidpunkten låg på version III om jag minns rätt, saknade då DAB-radio, vilket jag kände var en kravfunktion sett till priset, så jag avvaktade.
  När WMS IV kom med DAB, så hade utvecklingen kommit såppas lång så inbyggt Bluetooth och WiFi var ett krav, så jag fortsatte avvakta.
  Bose har ännu inte lyckats bygga in BT och WiFi i sin WMS, utan dom säljer den paketerad som Wave Soundtouch med en extra lös enhet på 2 kg som innehåller inget mer än vad en liten Chromecast Audio gör, vilket är närmast pinsamt. Jag är fortfarande nyfiken på om det kommer komma nån WMS 5. Ska för övrigt tilläggas att jag föredrog den äldre vita desigen på WMS, fronten har omdesignats under IV's tid, till enligt mig mindre snygger.

  Dom senaste åren har det dock dykt upp en hel del liknande enheter som alla fallit bort pga ett eller annat skäl. Mina önskefunktioner i dag är följande:
  Riktig fjärrkontroll, ingen tramsig kreditkorts-fjärr.
  Display med stor klocka, och alarm.
  FM/DAB+.
  CD.
  BT/WiFi
  Spotify Connect, gärna stöd för fler tjänster, men då familjen har Spotify Family så räcker det.

  Bose Soundtouch 30 har jag varit nära att slå till på, men då klockan i standby verkar vara i minsta laget, och då den saknar inte bara CD men även FM/DAB, och alltså är beroende av Internet för att producera ljud, så har den inte lockat mig tillräckligt.

  Geneva Sound M/L/XL, jag älskar deras design, men L/XL saknar klocka, M saknar CD och samtliga saknar WiFi/Spotify. Jag hoppas verkligen att Geneva inte lagt ner utvecklingen på dom större modellerna, utan att det tids nog kommer en L eller XL med mer funktioner.

  Naim Mu-So och Qb, otroligt vackra båda två, men saknar inte bara display/klocka utan även CD/DAB. Ska tilläggas att jag nu överväger 2st Mu-So Qb till ett annat rum, där displayen inte spelar nån roll, men just nu faller det på att dom inte kan stereokopplas.

  Ruark R4 har det mesta, men som i senaste version Mk3 ändå saknar WiFi och Spotify Connect, trots att dom la till det i R2 och R7 Mk3. HUR tänkte Ruark där? Medvetet "set-up to fail" för att kunna droppa CD-varianten pga svikande försäljningssiffror?

  Ruark R7 Mk3 i vitt, så sjukt vacker så det gör nästan ont i en, MEN den är på gränsen för bred för sovrummet, och den är inte värd TRE-dubbla priset jämfört med alla andra lyxmodellerna i 10.000-kronors-klassen. Sänker dom priset till 20k så kan jag dock tänka mig en R7 Mk3.

  Revo SuperCD har allt jag vill ha, men finns inte i samma vita färg som deras SuperSystem, och har dessutom tappat subbasen jämfört med SuperSystem, som jag för övrigt inhandlat den också, mer om det senare.

  Sist då Technics Ottava SC-C70, som har alla funktioner jag vill ha, men som jag ursprungligen valde bort pga färgen på fronten och sidorna. Den är snygg men för mörk.

  Veckan innan Black Friday hade jag bestämt att jag skulle slå till på en Revo SuperSystem, som enbart saknar CD av mina önskefunktioner, men som i övrigt verkade väldigt vettig, och som reades ut på ElGiganten för 4.999kr i vitt jämfört med ordinarie 8.000kr. Samma dag jag skulle beställa den, den fanns i lager på morgonen, 5-10 exemplar kvar och priset hade funnits i över två veckor, så jag trodde inte den sålde som smör, men senare på eftermiddagen när jag skulle beställa den, så var den borta!? Så gick det med det, trodde jag..

  När man väl bestämt att man ska köpa nånting, så försvinner inte lusten, så när Ottavan dök upp på Black Friday-rean för ca 5.400kr, så slog jag till. För det priset kunde jag testa den, även om den mörka designen inte passar mitt sovrum såsom det ska vara inrett när det är klart, och om jag inte gillade den efter några veckor/månader, så kunde jag ge bort den eller sälja den till nån i släkten, som uppskattade designen mer.

  Nu har jag haft Ottavan hemma och provat den i snart 8 veckor, och normalt sett skriver jag inte recensioner men denna produkt behöver varnas för. Så illa är det. Sen kommer även jämförelser göras med just Revo SuperSystem, som jag två veckor senare inhandlade som refurbished från England.

  Det positiva om Ottavan:
  1. Den är snygg.
  2. Den är gedigen, tung och stabil(ej CD-luckan).
  3. Ljudet, jag kan inte utvärdera det lika bra som proffs, och mitt sovrum är under om-inredning/renovering, så det är inte ljudmässigt optimalt att ha den ståendes som den står nu, men den spelar helt ok inom rimliga volymintervall, inget snack om det. Basen är rejält kraftfull.
  4. Den har många funktioner, nästan alla som finns, med undantag för AptX, röststyrning och fler streaming-tjänster än Spotify Connect/Tidal.
  5. Den medföljande svarta spretiga trådantennen ger riktigt bra FM-mottagning, om man sätter upp den på väggen, varvid all känsla av exkusivitet försvinner.. Revon's teleskopsantenn är MYCKET sämre gällande FM-mottagning.

  Det neutrala:
  Har läst flera som klagat på fjärren, som inte är lika gedigen och lyxig som en gammal B&Ofjärr, men jag tycker den är helt ok fysiskt och utseendemässigt sett. Funktionsmässigt har den brister, mer om den nedan.

  Edit: Nej, fjärren är tamejtusan den bästa fjärren jag någonsin haft, då knapparna trots sin gummimatta har en klickfunktion, det klickar till tydligt när man trycker på ett sätt jag inte kan minnas att jag någonsin stött på förut på en fjärr med gummimatta. Den är väldigt lätt och det gör att den inte känns gedigen, men bra är den. Fjärren i sig är faktiskt felfri. Inga som helst problem att lära sig vart knapparna sitter och navigera i mörkret eller med ögonen slutna, gällande att ändra volym, skippa låt eller byta radiostation.

  Det negativa:

  Volymen går i steg från 0-99, men dom 7 första spelar så lågt så dom är helt oanvändbara, 11(jag är Spinal Tap-skadad) som är det jag brukar ha som manuellt satt startvolym kan du slå på mitt i natten, och det kommer inte höras in till andra rum eller grannar. Mellan 15-35 ungefär ligger dom användbara njutbara volymstegen. Vissa album beroende på hur lagom/rimligt dom är mastrade/mixade, kan du dra på upp till 44, enstaka t.o.m 55, men sen är det stopp. 60 och uppåt är närmast helt oanvändbart, det blir så vasst och skrikigt ljud, basen drunknar i diskanten och mellanregistret, det är möjligt att detta blir bättre efter jag vet inte hur många timmars inspelning, men än är jag bevisligen inte där. Jag har inte varit över 77(och då lät det inte bra), så varför stegen går till 100 är för mig en gåta. Det finns inte en chans att denna tingesten kan producera någon form av varken partyljud, än mindre välljud på dom sista 40 volymstegen. Det hade varit rimligare om dom låst max volym vid 70, och sett till så mellanregistret och diskanten hade dämpats i jämförelse med basen desto närmare man kommer max. Revon's volym är stegat till 32, och där är allt mellan 3-32 användbart. Den spelar högt men stabilt på 32, Revo har helt klart anpassat volymestegen till vad SuperSystem klarar av att producera välljud inom, det har INTE Technics gjort.

  Övriga byggkvaliten till trots, den plastiga CD-luckan som man vrider åt valfri sida för att öppna ger ett billigt plastigt intryck som sänker den exklusiva känslan, dom kunde gjort luckan motordriven a'la B&O från 80-talet eller haft en slot-in med belysta kanter som på en Wii. Hade den varit motordriven hade jag inte stört mig lika mycket på plastigheten, och hade det vart en slot-in som på alla liknande maskiner hade det varit mycket mer lyxigt. Använder du den här enheten till att spela 2st CD-skivor om dagen, så kommer luckan sannolikt blir sladdrig och antagligen går den sönder inom 2-3år. Det är nästan i klass med luckan på Ericsson T28s, som man var tvungen få utbytt på garantin 2ggr om året.

  På toppen i aluminiumet finns två fysiska volymknappar som är lite väl hårda, och sen några touch-knappar som i sin tur knappt reagerar. Att höja/sänka volymen vid undantagsfall om man går förbi funkar ok, men regelbunden styrning från topp-kontrollerna är inte att rekommendera.

  WiFi't har inte stöd för AC och 5GHz, och det märks när man ska spela HiFi från Tidal. Jag hade missat den detaljen innan jag köpte den, jag utgick ifrån att en WiFi-enhet som är tänkt streama lossless hade 5GHz 2018. För att Tidal HiFi ska fungera garanterat felfritt så måste jag se till så inga streams ligger igång på 2.4GHz-bandet i hushållet.

  Edit: Det finns en signalmätare för WiFi't i menyerna, min signalstyrka är mestadels 3, ibland 2, men utav vad vet jag inte, om den går till 5 eller 10. Den kunde varit mycket tydligare. Jag vet inte vart antennen sitter under chassit, men om det är dålig signalstyrka som är problemet med Tidal så är det bannemej den enda 2.4GHz-enheten som har problem med WiFi't eller Tidal i mitt sovrum. Eftersom jag läst om andra som klagat på just buffrandet med Tidal-uppspelning, så är det nog ändå inte signalstyrkan.

  Fjärren har 3st snabbknappar överst för CD, DAB/FM och Bluetooth, för att komma åt resten av funktionerna måste du bläddra dig dit med Source upp/ner, men då är första steget man måste hoppa över i vardera riktningen antingen CD, vilket gör att CD-spelaren genast börjar driva spindel-motorn, eller Bluetooth varvid Bluetooth-kretsen går igång och genast försöker återansluta till senast pairade enhet. Eftersom dom två funktionerna har snabbknappar, VARFÖR finns dom med i source-stegningen? Man tvingas lära sig att aldrig bläddra neråt från DAB-/FM-radion om man har en CD-skiva liggandes i.

  Den har 30st snabbval vardera på FM och DAB-bandet, varav man kommer åt dom 9 första med ett snabb tryck på fjärren, och i Sverige räcker 9st för både FM och DAB.

  När det gäller Spotify har den dock bara 5st snabbval för spellistor, men inte genom direkttryck på sifferknapparna, utan man måste först trycka på en separat Favourite-knapp som i praktiken är en Spotify-knapp, som dessutom startar en spellista innan man ens hunnit välja vilken man vill lyssna på. VARFÖR kunde dom inte bara låtit en spara 9st spellistor på knapp 1-9 i Spotify-läget, precis som på den tre år äldre Revon där man kan spara 10st spellistor på knapp 1-10 EXAKT som med radiostationerna? Men att man kan starta en sparad spellista från Spotify med fjärren utan att behöva ta upp en enhet med Spotify på är bra. Du kan även slå på shuffle och repeat på spellistorna. Till skillnad från Revon så tappar den aldrig kopplingen till ett Spotify-konto.

  Tidal-stödet är dock uselt, dels kan du inte spara spellistor och starta musik direkt från fjärren som med Spotify, men än mer idiotiskt är att du kan inte starta Tidal-streams från Tidal-appen heller, du MÅSTE använda Technics-appen, som suger in data från ditt konto på Tidal, och den appen i sin tur är en katastrof än större. Den kan inte ens sortera dina artister på bokstav, senast tillagd ligger överst. Skoj om man har 500 followed artists. Inte heller hittar Technics-appen alla skivor med en artist man är inne på och inga EP's, utan du kan tvingas söka fram dom på titel inne i Technics-appen. Dessutom verkar den routa all trafik mot Tidals servrar GENOM Ottava-enhetens WiFi, istället för direkt till appen, så att hålla på att bläddra i Tidals utbud medan du spelar musik från Tidal riskerar skapa buffring på uppspelningen, och det kraschar appen gång på gång när du får för stort sökresultat, som först visas huller om buller innan det 30sek senare sorteras om enligy spellisstor, artist, album, låt, men inte begränsar den varje kategori till max 5-10st, finns det 100st spelllistor, så kommer dom före artisten.
  Inte heller kan du fortsätta lyssna på Internet-radion eller annan ljudkälla medans du letar efter en skiva i Tidal i Technics-appen, i samma ögonblick du väljer Tidal i appen tystnar nuvarande ljudkälla. Eftersom jag för tillfället har 6 månader Tidal HiFi fritt, så är det det jag vill prova, men det är också den lösningen som ger överlägset mest problem med Ottavan. Hade jag nöjt mig med mitt SpotifyPremium hade jag inte blivit lika konstant besviken.

  Internet-radion som ligger i mitten bland bläddrandet av alla ingångar istället för som ett tredje alternativ när man trycker på radio-knappen, kan inte heller spara stationer på knapp 1-9 eller 1-30 som med FM och DAB. Det går att spara Internet-stationer manuellt i en favoritmeny, jag har ännu inte listat ut hur många den har plats med(men minst 20st), men varje gång du lägger till en ny favorit så flyttas övriga "bakåt", så om man som jag vill ha NRK Jazz på plats 1, så måste jag först fylla på alla andra jag vill spara och sen SIST lägga till NRK Jazz. I övrigt funkar Internet-radion hyfsat bra, bortsett från att man inte kan se bitrate på stationen man lyssnar på..

  Vilket leder mig till den detalj som är helt koko, när man växlar runt bland olika infodisplay-lägen vid lyssning på DAB, Internet-Radio, Spotify, Tidal och övrigt digitalt, är att ingenstans finns BITRATE att hitta!? Den visar 44KHz och 16Bit på det mesta, men INTE BITRATE!? Aldrig i hela mitt liv stött på en enhet varken stationär eller bärbar som spelar filer och streams, som inte visar aktuell bitrate!?

  CD-spelaren kan inte snabbstartas genom ett tryck på nån Play-knapp, ett tryck på CD-knappen läser bara in antalet låtar, så det krävs minst 2st tryck för att starta skivan som ligger i, och inte heller ha spelaren stöd för CDDB, trots Internet-uppkoppling!?!? Sorgligt värre.

  I standby-läget visar den en lagom stor klocka om man vill ha på den funktionen, jag hade dock gärna sett den lite större(finns gott om plats i dotmatrix-mönstret), men problemet är att om man som mig vanligtvis stänger av displayen vid lyssning på ljud för att inte distraheras av den, så måste man komma ihåg att slå på displayen igen på en av tre ljusstyrkor, innan man stänger av den, annars hänger DISPLAY OFF med och tar företräde före faktumet att man redan valt i manyerna att klockan SKA visas i standby. Extremt dåligt tänkt av programmerarna.

  Den har en USB-port, men den kan man inte använda, för så fort man kopplar in något i den medans enheten är påslagen, så kommer en bugg träda i kraft som gör att den får enorma problem dels att ansluta till Internet igen om man har inställt att den stänga av det i standby för att få ner strömförbrukningen med ca 2W från 3.8W till 1.8W(utan WiFi eller klocka går den ner på 0.5 nånting om jag minns rätt), och dels blir Internet-radion, Spotify och Tidal närmast obrukbart när denna bugg aktiverats. Går man in på Spotify/Tidal/Internet-radion med WiFi't aktivt sen, så kommer senaste spelade Internet-stationen börja ljuda, men Internet-radions menyer hänger sig och du kommer aldrig mer kunna bläddra bland stationer eller använda funktionen, fören du fabriksåterställt enheten, vilket man dessutom tvingas göra minst 2ggr, för första gången minns den 4 av 5ggr allting, inklusive buggen som då hänger sig kvar.

  Den har en timer-funkiton som man skulle kunna använda till att vakna till en DAB-station, CD-skiva eller Spotify-spellista, men den är buggig och en usel detalj är att även om man kan ställa in vilken voym man ska väckas till, så kommer den stegra upp volymen från 0 till vald volym innan källan ens hunnit börja spelas, inte en enda gång har den först börjat spela DAB, CD eller någon källa och SEN höjt volymen i lugnt tempo, volymen höjs upp från 0 till vald volym på 2 sek och den är alltid klar med det inna något ljud kommit igång. Om du inte har WiFi påslaget konstant ON eller på AUTO(vad skillnaden är på ON och Auto är jag inte säker på), så kommer den aldrig klara av att väcka dig till en Internet-radiostation eller Spotify-spellista, för när den väl anslutit till WiFi't efter 30-60sek, så har den glömt av att den skulle starta musik också..

  Under veckorna jag använt den har jag bara blivit besviken gång på gång. Tyvärr.

  Om Technics fixar en ny mjukvara(denna recension är skriven baserat på 1.08) där följande brister är åtgärdade..

  WiFi/USB-buggen och den generellt EXTREMT långsamma anslutningen till WiFi(ofta över 60sek).
  Spara Internet-radiostationer och Spotify-spellistor på knapp 1-9(gärna 10-30 också), och gärna Tidal-listor också.
  Fixar så klockan syns i standby även om man hade displayen avstängd vid uppspelning.
  Tar bort CD/Bluetooth från Source-bläddringen, och lägger Internet-radion som tredje val på Radio-knappen.
  Fixar så man kan se aktuell bitrate på DAB/Internet/filer/Spotify.
  Timer-funktions volymstegring.
  Åtgärdar den usla Technics-appen, i synnerhet Tidal-stödet.

  ..så förvinner dom bristerna som gör att Ottavan är ett enda stort konstant irritationsmoment. Det löser dock inte den plastiga CD-luckan, det dåliga ljudet på högre volymer eller avsaknaden av 5GHz, men det gör åtminstone att det kanske är värd 4-5.000kr i nypris.
  8-9.000kr som nu? Inte en chans i helvete. Undvik den här produkten at all cost om du tänker använda den till något annat än att lyssna på FM/DAB-radio eller imponera på gästerna med dess design.
 • Perfekt
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Fantastisk design och ljudkvalitet! Du får CD, FM-radio, Internet radio, DAB-radio, Spotify Connect , Tidal, Blåtand, USB ingång, hörlursingång, optisk in. Kan styras med Technics egen app. Enda minuset jag kan komma på är att fjärrkontrollen inte matchar den övriga kvaliteten och är dessutom väldigt stor och att det ej går att ladda mobilen via den klena USB ingången. Men ljudet, funktionerna och byggkvaliteten är på absolut högsta nivå. Rekommenderas varmt.