Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Retro Games Commodore The C64 Mini

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Retro Games Spelkonsoler (2)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (5.00)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Knappt godkänd

  Gillat omdöme
  1 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Jag köpte denna "C64 Mini" för ett halvår sedan,och den ligger fortfarande i sin kartong i garderoben,dit den återförpassades efter det första användningstillfället.-Jag ångrar mig djupt,men ibland blir det såhär när man köper denna typ av nischade gimmickprodukter,så "that´s life" antar jag.

  Min tanke inför köpet var ungefär såhär: ""Om de släpper en dator (den ursprungliga C64:an var på sin tid,-och är fortfarande-,världens mest sålda hemdatormodell) som inte ens har något (riktigt) tangentbort,så måste de ha valt att satsa på en färdigkonfigurerad gaming-konsoll istället,vilken "maskerats" till en C64 i miniatyr"".. .Men aj,aj,aj så fel jag hade !.

  64 spel ingår i den förkonfigurerade startmenyn,varav förvånansvärt många inte är i närheten av att vara några "klassiker".När man väljer ett spel så kommer man ofta till en skärm där man måste välja mellan 1 eller 2 spelare. "Jaha" tänker man,"det är väl bara att röra joysticken upp/ner/höger/vänster,tills valet är gjort.". Nix pix. Det fodrar ett TANGENTBORD !...[-Du vet,just ett sånt där som ju denna konsoll SAKNAR,enl. vad som beskrivits ovan !.. ]. Det visar sig dock att de varit hyggliga nog att bygga in ett virtuellt on-screen-tangentbord i mjukvaran i allafall. I vissa andra situationer så är det ord eller kommando-ord som man uppmanas att mata in. Så där sitter man se´n som ett fån med sin joystick,matandes in bokstäver/siffror one-by-one genom att dra i olika riktningar, och/eller,bekräftar via skjutknappen..hmm,.. -Inte någon "helskön arkadspelsupplevelse" direkt..(och för säkerhets skull så är det virtuella mjukvarutangentbordet designat i en VERTIKAL úppställning [!],så att det inte riskerar att kännas alltför välbekant eller lättanvänt !).

  Låt oss leka med tanken (dvs,om du tycker att de sexhundra du redan betalat för systemet är "för billigt") att du köper ett SEPARAT,fysiskt tangentbord online [ISTÄLLET då för det som redan finns inbyggt,men som ju dessvärre bara är en dekorationsdetalj,..].-Ja,tittar man riktigt noga så finner man hela TVÅ stycken USB-kontakter,muntert placerade på högra kortsidan.Så; ""Då är det väl bara att skrida till verket då"",eller hur ?!.Mmnnnää,inte riktigt. Vill du använda s.k. homebrews för att kunna köra fler/bättre spel,så går en USB-kontakt åt till minnesstickan.Ytterligare ett går åt till joysticken/annan handkontroll,och därmed är kvoten fylld.-För att kunna använda ett tangentbord krävs sålunda att du köper en USB-hub,till att börja med. Därefter så finns det iofs vissa utav marknadens USB-tangentbord som funkar till C64 Mini,MEN; De flesta gör det INTE !. Du får googla och leta (på engelska),nätet runt efter hemsidor där denna information går att utvinna,och sedan (i bästa fall) hitta fram till en webshop som har ett i lager. Och för att hålla sig till samtalsämnet; DEN MEDFÖLJANDE JOYSTICKEN !; -Utseendet på denna är väldigt omsorgsfullt framställt för att se ut som en premium-joystick från åren runt 1987 (en "Wico",närmare bestämt).Dessvärre så är spelkänslan inte i närheten av detta,där spaken iofs registrerar styr-kommandona,men där den knappt rör sig "i sig själv" (det hela är svårt att beskriva i ord då det måste upplevas,men om jag säger att "joysticken känns hård",så har jag garanterat inte överdrivit ialf !).

  DET HÄR ÄR ETT SUPERPROBLEM !.-Detta,eftersom C64 Mini har sina specifika,fysiska knappar,-med uppgifter som har att göra med allehanda menyer/virtuellt tangentbord osv.,-FÖRLAGDA JUST TILL SAMMA TVIVELAKTIGA JOYSTICK/HANDENHET !. M a o; Den enda hundraprocentigt fullt fungerande joysticken du kan köpa till "Kochs C64",är den som görs utav "Koch",och är avsedd för deras tolkning utav "C64" !. Allt annat kommer att framstå som nödlösningar,hur du än gör !.

  Av marknadens relativt få tredjeparts-handkontroller som nödtorftigt,faktiskt GÅR att köra på C64:an,så är många helt knappbaserade,och utan riktig spak (av typen "SNES"/"Sega Saturn").Detta är dock INTE rekommendabelt,då många 80-talsspel BEHÖVER just en renodlad JOYSTICK ! (tex "Hero").Dessutom blir retrokänslan helt koko när man lirar 80-talsspel med 90-talshandkontroller.-Nej,sök hellre efter en RIKTIG "joyye" när du letar nya/alternativa handkontroller till din C64 Mini,även om de nog lär bli lite svåra att hitta.Det är samma förfarande som beskrivits för fysiskt tangentbord ovan,som gäller; -"Google is your friend" !...

  "Koch media" släppte faktiskt SJÄLVA en betydligt förbättrad version (denna känns f.ö. igen på att skaftet är SVART istället för RÖTT !) utav joysticken ovan,i samband med releasen utav "C64 Maxi".-DEN joyyen är även kompatibel (inkl. menyknappar etc.) med C64 Mini här ovan,så om om möjlighet finns,bör du definitivt överväga att köpa åtminstone EN sådan !.

  --- DET ÄR DEN HÄR DU SKA HA ! -- SE TILL ATT SKAFTET ÄR S V A R T ! --

  https://www.spelochsant.se/products/view/id/35907?ref=prisjakt

  https://presse.kochmedia.com/THEC64-Maxi#?tab=Artwork-5

  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Spelkänslan i övrigt då ?.Jodå,den är helt okej faktiskt.Visst lokalt s.k. lagg existerar på sina håll,men aldrig så att spelupplevelsen hotas (om detta beror på emuleringen eller på den halvknepiga,medföljande handkontrollen,är dock svårt att säkert avgöra).Valet av de 64 spelen,-från ett utbud utav flera tusen speltitlar !-,kan naturligtvis alltid diskuteras. Men "igenkänning" torde väl ändå vara ett nyckelord när det handlar om retrokonsoller,och för egen del så är det bara "Boulder dash","Impossible mission","Pitstop II" och "California games" som jag på rak arm känner igen i menyn,och kan relatera till.-Fyra spel,utav sextiofyra uppställda.. Detta leder fram till nästa rubrik..

  Homebrews och möjligheter till alternativa mjukvarufunktioner; Många,för att inte säga DE FLESTA,som köper retrokonsoller av det här slaget,gör det i syfte att förbättra dem på ett eller flera sätt. -Detta genom beskrivningar/amatörprogrammerat material som finns tillgängliga på hemsidor och/eller Youtube. Själv så hade jag hoppats på något lika revolutionerande som för "Playstation classic",där (hmm..)"amatörerna" lyckades designa ett HELT NYTT OPERATIVSYSTEM,vilket sparkade ut Sonys eget,och som möjliggjorde en myriad av olika sorters förbättringar !.-Med en sådan total omdaning av C64 minis "insida",så kunde det här ha blivit RIKTIGT intressant !.

  -Men okej,MAN KAN med någotsånär enkla medel,tillföra speltitlar som man själv tycker borde ha varit självklara i startlistan,redan från början !. Dit hör tex "Pole position","Hero","Phoenix","Ghost´n goblins","Pitfall 2"."Pac man","Mr.Robot","Karateka","Gradius","Super cobra","Demon attack","Enduro","Donkey kong","Kick start","BC:s quest for tyres" m.m.,och kanske mest av allt; "CASTLE WOLFENSTEIN"/"BEYOND CASTLE WOLFENSTEIN" !..I love ém !.

  -Övriga/allmänna homebrew-förbättringar som emellertid dykt upp sedan C64 minis premiär,är dóck inte alls revolutionerade,och framtiden ser heller inte alltför hoppfull ut på detta område (hemmaprogrammerarna fokuserar istället på den efterkommande C64 Full size,vilken ju även inkluderar ett tangentbord SOM GÅR ATT ANVÄNDA !…-å vem kan klandra dem ?!..) .

  Nä,såvida inget banbrytande händer på "Custom firmware"-fronten,så lär min C64 mini bli stående i sin originalkartong,inne i garderoben. Det finns förhoppningsvis annan hårdvara som kan leverera mer lättillgängligt C64-spelande,än detta trista felköp. Å i såfall kanske det även öppnar sig möjligheter att emulera original-C64:s samtida 80-tals-konkurrent,nämligen Ataris XL-datorer (som var snarlika,men faktiskt,ett halvt snäpp bättre !).-Och vågar man ens drömma om Amiga 500-emulering tro ?.

  Till ett pris av en två hundra så skulle jag rekommendera C64 mini till spel/teknikintresserade,som en ren kuriosaprodukt (eller som prydnadsföremål). För högst 400:- så skulle jag säga att det är ett acceptabelt köp,för den retrogamern som känner för att lattja med lite tidig 8-bitarsteknik. -Alla prislappar över 400:- är dock helt enkelt "Error",och.

  FEL,FEL,FEL,FEL,FEL,FEL ! (som "Brasse" skulle ha sagt)..

  Ha det gott.
 • Alla omdömen

 • Knappt godkänd
  2 år sedan
  Negativa omdömen:
  - Laggande joystick (och då pratar vi inte slö monitor, utan att det faktiskt laggar när man ska försöka undvika objekt i spel... helt enkelt det som kallas för att spela!
  - Lång bootup. Om du förväntar dig att på 1 sekund boota till basic så är detta inte din produkt!
  - De har fortfarande inte lyckats lösa multidiskspel på ett bra sätt. Det finns workarounds som gör att det går att spela dem, men en liten patch kunde ha löst det väldigt elegant... om dem skulle vilja det!

  Positiva omdömen:
  + Billig och lätt att komma åt jämfört med en riktig C64:a
  + Lätt att koppla in i en modern TV.
 • Utmärkt
  3 år sedan
  Hur kul som helt med senaste FW-uppdateringen som gör det möjligt att ladda roms från usb-minne på smidigt sätt.

  Den medföljande joysticken är ingen höjdare så jag köpte till en Retro-Bit SNES USB kontroll och den fungerar utmärkt. https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4649019

  Spel som laddas från USB kräver ofta tangentbord för att kunnas starta så var bered på att investera i en USB-hub för att kunna ha tangentbord, kontroller, USB-minne inkopplat samtidigt.
 • Usel
  3 år sedan
  Kul idé, men joysticken är riktigt dålig och gör att många spel blir helt ospelbara pga lagg. Kan inte ge något bra betyg pga detta.
 • Usel
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Vad är det här för tråkigt C64 Direct-to-TV kopia. Har varit trevligare med en officiell version med fungerande tangentbord.
 • Mycket bra
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  EDIT: När jag satte min TV till gaming mode så fungerar det som det ska, lämnar min orginal kommentar nedan om nån har samma problem.

  (Joysticken är helt värdelös, spelen är ju inte lätta och blir i princip omöjliga med joysticken, den är oprecis och seg, kan inte rekommendera denna med en sån dålig joystick, om det är pga av mjukvara kan det kanske patchas bort, men då bör man vänta till det är bekräftat.)

  Keyboarden på den är bara ornamental och fungerar inte.

  Spelen listas här med beskrivningar hur man spelar dom: https://thec64.com/games/

  Man kan spela andra spel via USB i .d64 format, ganska bökigt att ladda dom i skrivandets stund, men det ska komma en firmware uppdatering där man enkelt kan välja spelet du vill ladda.

  https://thec64.com/loading-other-programs/
 • Mycket bra
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Positivt
  + Nostalgi!
  + Coolt skal även om tangentbordet såklart är kosmetika (för det priset kan jag förstå det).
  + Plug 'n Play

  Negativt
  - Plastig joystick
  - Så klart saknar man vissa spel. Lite trist att den är begränsad till 64 st.