Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Benq EX3501R

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Benq Datorskärmar (169)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (5.50)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Usel

  Gillat omdöme
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  ! Observera att denna skärm är falsk marknadsföring !

  Notera att jag skriver denna "recension" ur frustration av vad jag fått gå igenom med denna skärmen, vissa svordomar i texten förekommer.

  TL:DR
  Denna skärm är exceptionell i bildkvaliteten, mycket bättre än andra ultrawide/VA, tyvärr har den stora problem med uppdateringsfrekvensen.
  Det enda sättet att få denna skärm att köra "100hz" i 3440x1440 är genom att överklocka den via mjukvara som Nvidias kontrollpanel eller CRU (custom resolution utility om man kör AMD) genom att skapa en custom resolution med specen 3440x1440@99hz. Nej du kommer inte upp i 100hz.

  _
  Det finns åtskilliga trådar runt om på nätet där folk tycker att den är "seg" i 100hz.
  Det är inte så konstigt eftersom att panelen fortfarande kör i 60hz trotts att det står 100hz i OSet och i OSDn.

  Nej det är inte ditt grafikkort, eller kabeln. Det är skärmen som är feldesignad från fabrik.
  Jag är inne på min 3dje skärm nu och jag har test alla möjliga Displayportkablar, HDMI 2.0 "high speed" kablar samt USB-C på tre olika datorer och problemet existerar på samtliga. I min mainburk sitter ett 1080Ti.

  Om ni vill ha en skärm som kör 100hz out of the box, välj en annan.

  Det jag dock inte fattar är att ingen klagar?!
  Jag bytte in min första vid release redan och fick en ny omgående från samma batch som jag även den bytte in nu efter sommaren och problemet kvarstår även på den nya?!

  Antingen är det så att INGEN annan har köpt den här skärmen, eller så ser folk seriöst inte skillnad på 60hz och 100hz.
  Jag fattar inte.

  Jag har bökat som fan med Webhallen, många vändor fram och tillbaks med denna otympliga skärm/kartong.
  När jag lämnade in den sist så fick jag tillbaks den med kommentaren "hittar inga fel", så jag tog hem den och såg direkt att felet kvarstod. (Ser folk seriöst inte skillnad på 60 och 100hz?!)
  Åkte tillbaks med skärmen och min laptop och bevisade att den är defekt. Då tillslut trodde dom på mig när dom såg hur 99hz skulle se ut egentligen (efter att jag tvingat upp skärmen till 99hz). Benq fattade såklart ingenting heller gällande felet, så dom bara gav mig en ny skärm.

  Det var då jag fick en den nya jag sitter på nu och tro fan att det är samma fel. Nu orkar jag inte längre. Funderar på att kräva byte mot en annan skärm, en ASUS ROG STRIX XG35VQ kanske.
 • Perfekt

  Gillat omdöme
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Har nu ägt skärmen i ca två månader och upplevelsen har varit helt underbar! Visst har det funnits sina problem förstås, vilket jag ska gå in på.

  Men först det positiva; Den är snygg, den är responsiv, högupplöst och stor. Jag är personligen inte glad för "gamer-designen" på skärmar och dylikt så utseendet är ett stort plus för min del. Givetvis är det inte den säljande faktorn förstås ifall man faktiskt är ute efter att spela, vilket är just varför jag köpt skärmen. Jag fick från 1920x1080@120hz rakt upp till 3440x1440 och det är en väldigt annorlunda känsla, men det märks även på prestandan i spel!

  Jag tror inte att 120~144hz är något jag kommer att sakna. Hittills har jag inte märkt någon drastisk skillnad att nedgradera mig på den fronten, men det skiljer tydligen från person till person om jag går efter vad folk skriver, så du får själv avgöra hur pass känslig du är. Jag kan påpeka att gå ner till 60hz känns oerhört dåligt förstås, så jag kan definitivt känna av skillnaden.

  Responstiden? Utmärkt. Spelat League of Legends, Titanfall 2, Final Fantasy XIV, PUBG m.m. utan några som helst problem. Tja, kanske några småproblem men inget som har med skärmen i sig att göra. Jag tar upp det strax!

  Även film-tittande har varit underbart. Tyvärr finns det inga tv-serier som stödjer Ultrawide så man får en stor svart kan på var sida av skärmen så det kan vara något värt att notera. Jag är inte störd på detta förstås. Filmer där emot tycks inte ha detta problemet. Nu har jag bara sett Thor: Ragnarök och det var en väldigt häftig upplevelse(sen huruvida man tycker om filmen är en recension för sig...)

  Även vissa spel kan ha problem med att stödja Ultrawide men hittills har jag inte stött på något som inte gjort det. I League of Legends kan man se utanför kartan lite grann, och i Diablo 3 är det kanske lite knasiga utseenden på karaktärs-menyn. Allt sitter där det ska men man märker att användargränssnittet inte är gjort för Ultrawide; men inget "går sönder" så att säga. I FFXIV så är cutscenes precis som tv-serier avskalade på båda sidorna då de är gjorda för ett annat format. För mig är detta småsaker och fördelarna med upplösningen överväger nackdelarna med hästlängder!

  Allt som allt, jag har svårt att hitta något jag är missnöjd med. GSync vore väl i så fall det enda jag hade önskat mig(men aldrig testat), men det fanns inte några skärmar tillgängliga som tilltalade mig riktigt. Freesync finns där emot om du använder ett AMD kort, men det är inget jag kunnat ta del utav.

  Men det fanns sina problem, dock till största del inte på grund av skärmen i sig. Först och främst, jag sa som sagt att jag fick från 1920x1080@120hz. Det är inga större problem att driva den upplösningen och uppdateringsfrekvensen på ett GTX970, men 3440x1440@100hz blir jäkligt svettigt. Så pass att jag kunde faktiskt inte ens spela något(svart skärm), och grafikkortet klarade inte ens att leverera den mängden data som krävdes för att ens sitta på desktop ordentligt(det kändes som man sjönk ner till 60hz) och det tillkom en vidrigt mycket ghosting på det. Ett par google-sökningar senare visade det sig att det kan ha med DisplayPort kabeln. Först och främst, ett GTX970 har inte en DisplayPort-Mini port, vilket innebar att jag var tvungen att åka och köpa en ny kabel då detta är den enda typen av DP-kabel som tillkommer med skärmen. Jag köpte då först en DP1.2 kabel, vilket visade sig vara ett dåligt beslut då det inte räcker till för att driva 100hz, så det var bara att åka tillbaka till butiken och lämna tillbaka den för att sedan köpa en DP1.4 kabel istället. 1.3 hade säkert fungerat också men jag ville vara på den säkra sidan. Med det sagt, det är inte det lättaste att hitta dessa kablarna. (Jag hittade min på Clas Ohlson.)

  Så då var alla problemen lösta alltså? Nej. GTX970 har nämligen bara DP1.2 så det uppstod givetvis problem trots allt med uppdateringsfrekvensen, åtminstone i just spel. Lösningen var då alltså, efter ytterligare tid spenderat på Google, att skapa en "custom upplösning" på 3440x1440@90hz, alltså sänka från 100hz till 90hz. Detta har löst allt för mig. Lite surt att grafikkortet inte kan klara av skärmen men det är inte skärmens fel. Jag vet inte hur det är med nyare grafikkort it 10XX serien, men jag kan nog utan tvekan säga att ett GTX1080 Ti är att rekommendera. Inte ens ett vanligt 1080 känns som det hade varit tillräckligt för att riktigt få ut stabilt 100 FPS i 3440x1440 i något krävande spel. I Titanfall 2 får jag ca 45~60, och detsamma gällande FFXIV.

  Oavsett så låter jag inte detta påverka betyget, men det är värt att notera ifall du är inne på samma spår. Med det sagt, jag rekommenderar starkt skärmen oavsett för allt från film-tittande, spelande och även arbete!

  PS. Notera att ifall du vill fästa skärmen med VESA så krävs det att du skaffar en adapter från BENQ som går på ett par hundralappar extra för att kunna göra det.
 • Alla omdömen

 • Ganska bra
  1 år sedan
  Det är en bra ultrawide. Det är bra bild och bra färger. Jag använder USB-C till min laptop, vilket är fantastiskt smidigt. Det är ganska mycket BLB men inget jag lider av då jag inte spealr eller tittar på film på den. Mitt stora problem med skärmen är att det inte finns ett VESA-fäste. Pga storlkeen på skärmen är stativet ganska så stort men det finns inget 100x100 vesa på baksidan så man kan fixa det. Det går att köpa en adapter för ca 500-600kr (!) men den verkar inte göras i så stora batchar hos Benq. Har väntat på min adapter i 2 månader och fick veta igår att det är minst en månad till. Hur kan man göra en skärm utan standard vesa?