Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Asus RT-AC86U

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Asus Routrar (87)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (8.25)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Perfekt

  Gillat omdöme
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Fick hem denna router häromdagen. En efterlängtad uppgradering från vår tidigare ASUS RT-AC66U. Vi sitter på 1000/1000 mBit fiber in i bostaden och ett 20-tal enheter uppkopplade.
  Hade AC66U i drygt 5 år och nu efter några dagars användande med AC86U så märker vi faktiskt ingen som helst skillnad mellan dem i real-life användande.
  Båda levererar ungefär samma räckvidd, samt liknande prestanda när vi kör bredbandskollen och speedtest.net. Märker heller ingen skillnad i hastighet när vi kopierar filer inom nätverket.
  Extra plus för 86an är väl USB 3.0 och några andra säkerhetsfunktioner som man kanske aldrig slår på i mjukvaran. Många av dessa extragrejer är avstängda i default.
  Allt som allt, så verkar det vara en stabil router även detta.
  Vi fick den för 1400 kr på GearBest plus 260 i importavgift.
 • Ganska bra

  Gillat omdöme
  2 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Min gamla 4 år gamla AC68U gick på knäna med traditionell QoS, hade jag tur fick jag ut 90/60 och OpenVPN servern gav ungefär 25/15 för att inte tala om det sega webbinterfacet.

  Så jag bytte till en AC86U förra veckan och är jättenöjd, traditionell QoS ger nu 95/95 (linespeed), OpenVPN ger ca 90/85 och webbinterfacet är blixtsnabbt.

  Summerar jag så har AC86U lång räckvidd och rejält högre prestanda än min gamla AC68U sen fungerar Smart Connect riktigt bra åtminstone för mig. Så full pott för AC86U.

  -EDIT1-

  Efter snart ett år:

  - Smart Connect har lagt av helt och hållet.
  - Tycker AC86U känns seg ibland.

  Oklart om segheten beror på internet eller routern så jag ska koppla in min gamla AC68U en vecka eller två och se om det är någon skillnad.

  Tar bort en stjärna tills vidare.

  -EDIT2-

  Internet flyter med gamla AC68'an och hackar med AC86'an. AC86'an fungerade perfekt de första 6 månaderna men sen kom problemen successivt, nån krets i den måste ha gått sönder.

  Lämnat igen AC86'an efter 11.5 månader samt tar bort en stjärna till.
 • Mycket bra

  Gillat omdöme
  1 år sedan
  Jag har precis uppgraderat från en 7-8 år gammal netgear av enklaste sort, den följde med abonnemanget... Hade jag behövde nåt bättre är uppenbart men det var svårt för en vanlig dödlig att veta var man ska lägga ribban.
  Nu sitter jag nöjd med en a Asus, har bra täckning i min villa på 170kvm. Mäter jag hastighet med bredbandskollen så är den 10x snabbare än den förra. Hastighet till nas är oförändrat (antar att nas:en är kass). Barn som kör online spel har upplevt stor positiv skillnad. Enstaka anslutningsproblem har förekommit.
  Lätt att komma igång med även för en idiot som jag.
 • Alla omdömen

 • Perfekt
  4 mån sedan
  Helt fantastisk. Extrem reach och penetrerar multipla betongväggar med bibehållen maximal hastighet.
 • Bra
  4 mån sedan
  Haft den i 2 år och den ersatte en ac66 som gick varm när man hade för många anslutna på den.
  Gillar Asus då det är lätt o installera den och appen är bra. Dock vart jag lite besviken på täckningen då den är märkbart sämre än den gamla ac66. Visst ac86 är mycket stabilare o går nästan aldrig ner och klarar än så länge hur många anslutningar som helst men som sagt med gamla routern hade jag wifi ända ut till lekparken 75m bort medans ac86 knappt klarar ut till altan på tomten och då har jag kollat med wifi analyze så att jag inte ligger på samma kanaler som nån granne kör på.
  Lutar åt o köpa nån billig router till och köra meshnätverk för o få bättre täckning i garage och på altan. Hade förväntat mig mer för priset jag gav för 2 år sen.
 • Knappt godkänd
  1 år sedan
  Uppdaterat: 5 mån sedan
  Kommer förhoppningsvis uppdatera mitt omdöme efter hand som jag lyckas konfigurera den enligt mitt tycke.

  För närvarande tycker jag mig att man bör kunna förvänta sig mer av en router i denna prisklass.

  Jag hade initialt problem med att det trådlösa nätverket slutade fungera helt eller delvis under längre perioder vilket tycktes kräva en omstart av routern.

  Efter att ha uppgraderat firmware till merlin så upplever jag fortfarande att det trådlösa nätet blir väldigt segt i perioder - även när man klickar runt i routerns konfigurationsgränssnitt så tar det flera sekunder att ladda varje sida.

  Uppdatering: Efter idogt googlande lyckades jag till slut hitta förslag på inställningar (https://www.reddit.com/r/HomeNetworking/comments/exthi5/rt_ac86u_loses_connection_every_2_minutes/) vilket löste mina problem till största delen. Låter betyget kvarstå då jag inte tycker det är rimligt att man behöver stänga av funktionalitet för att få acceptabel stabilitet.

  Slutuppdatering: 9 månader överlevde denna innan ett synnerligt våldsamt åsknedslag i närheten tog kol på den. Efter ovan nämnda förehavanden så fungerade routern bra, så jag kan inte utesluta att jag köper en likadan, men jag kommer undersöka alternativen först.
 • Knappt godkänd
  5 mån sedan
  Inte alls nöjd med denna router.

  Måste starta tvn 10 min innan man ska se på film för den hittar inte chromecasten. Det gjorde min "billiga" router direkt.

  Tappar connection väldigt ofta. Så får starta om den 2-3 gånger i veckan.

  Hastigheten är jag nöjd med då den ger över 10mb/sek till min PS5.

  Dock lätt att installera. Men absolut inte nöjd med denna. En 300kr router är bättre på connection än denna.
 • Perfekt
  7 mån sedan
  Samma router som RT-AC2900 det är bara namnet som skiljer
 • Perfekt
  7 mån sedan
  Mycket nöjd.
  Efter mycket läsning så blev valet av denna.
  Mycket snabbar i gränssnittet än min gamla.
  Har relativt enkla inställningar men ändå avancerad om man vill.
  Enkel att ställa in. Up and Running ganska fort.
  Har inte testat Wifi än eftersom jag kör 2st Asus Lyra mini mesh. En på varje våning med bra resultat.

  Varför jag köpte en ny och just denna var för VPN. Den har fått bäst i test gällande VPN (även bättre än AC88 m.fl. om man nu inte vill lägga en halv förmögenhet på annan enhet).
  Och jag har testat med och VPN funkar bra. Enkel att ställa in.
  Kommer från en Asus RT-AC56U, som jag varit mycket nöjd med. Men den var lite svag på VPN.

  En mycket bra funktion som Asus (och andra kanske också har) är Asus egna DDNS. Du får en egen webbadress som du kan utnyttja till lite av varje (VPN, Webbserver, SFTP mm).

  Så jag är nöjd och rekommenderar den.
  Den passar mig för Säkerhet (Antivirus och egen koll på risker), VPN och DDNS.

  Köpte den på Elgiganten Outlet och en eloge till Elgiganten för bra service då strömadapten fattades när jag kom hem.
  Men efter ett besök hos deras service/reklamationsavdelning så var det bara att åka till Kjell & Company och köpa en Universal datorladdare för Asus.
  Elgiganten ersatte hela beloppet och fick även en peng för besväret. Så Routern blev väldigt billig (runt 500kr) :-)
 • Perfekt
  10 mån sedan
  Var ute efter något bättre range än min AC66u, och det fick jag faktiskt, speciellt på 5 GHz bandet. Har funkat bra på min 100/100 lina. Ethernet-delen falerade 1 gång och krävde omstart (uptid på ca 30 dagar, senaste firmware).
 • Bra
  1 år sedan
  Uppdaterat: 10 mån sedan
  Uppdatering 2021-01-09:
  Flashade firmware för strax över en månad sedan och har varit stabil sedan dess.
  Enda nya negativa vi märkt hittills är att laserskrivaren (Samsung ML-2165) inte ville bli delad över nätverket hur vi än försöker konfigurera.

  Originalomdöme:
  Har fungerat perfekt i ca. tre veckor, men idag krashade den trådade delen rätt hårt, sitter temporärt (p.g.a. flytt, inte orkat bygga upp och konfa om 10 GbE-delen av nätverket än.) mot ett Aquantia 10G-NIC ombord ASUS Zenith Extreme, men Aquantian tolkade det som att nätverkskabeln inte ens var ansluten.

  Både 2.4 och 5 GHz fungerade dock utan vidare i fem minuter till, därefter blev även DHCP instabil. Omstart löste samtliga problem. Efter omstart gick det inte att logga in på enheten med korrekt användarnamn och lösenord under de första fem minuterna.

  När kraschen hände var enheten inte under något vidare hög belastning, men ska hålla ett öga på den i framtiden. Återkommer vid nyheter. Har varit riktigt nöjd hittills dock. :)

  Kör senaste stock-FW: 3.0.0.4.384_82072.
  Alternativ firmware finns tillgänglig och kommer förmodligen att testa detta.
 • Perfekt
  11 mån sedan
  Uppdaterat: 11 mån sedan
  Inköpt för 990kr för att ersätta AC68U och skapa mesh-system.
  Denna blev då huvudenhet och AC68 fick bli meshnod. Allt har hittills i några veckor fungerat klockrent utan nedkopplingar eller störningar som jag kunde få med min AC68. Mottagning i hela timmerhuset med två våningar och ute på gården i jämförelse med innan där wifi kunde koppla ner i vissa rum då signalen inte räckte. Med beröm godkänd mesh-lösning, och busenkelt att skapa nätverket!
 • Perfekt
  12 mån sedan
  Mycket bra, kör MerlinFW - enkel installation, många inställningar. Inga stabilitetsproblem än så länge. Känns som ett riktigt kap för 990kr på black friday. Hade bahnhofs router hg2711 innan och nu är hastigheterna 3m från routern ofta uppe på över 800/800 istället för 350/300 med 1000/1000 lina. 7m bort 650/450 istället för 250/100. ca 12m bort genom en vägg (ej betong) ger den ca 250/150.
 • Perfekt
  1 år sedan
  Har faktiskt inget negativt att säga just nu.

  Många inställningar med MerlinFW, Flex eller CakeQOS och Diversion.
 • Perfekt
  1 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  OBS: Ny firmware släppt 22 oktober som sägs förbättra AiMesh rejält.

  Jag kör två stycken i AiMesh och får ut ca 550mbps i hela lägenhet på 94kvm. Supernöjd!
 • Perfekt
  1 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Mycket lätt & smidig installation. Bra prestanda. Trevligt med knapp för att stänga av LED lampor.

  Var länge uppsatt i AiMesh tillsammans med RT-AC88U, men jag gav upp det (inte tillräckligt stabilt).
  Nu dedicerad i bridge mode för en av PC spelarna. Ingen av spelarna klagar så här långt (>1 månad)
 • Bra
  1 år sedan
  Fungerar rätt bra nu i alla fall. Lite strul i början då 2,4GHz slutade att fungera. Det visar sig att antennerna är väldigt känsliga och att man inte får ha något framför routern. Jag hade an extern monitor framför routern på bordet som jag kollade Youtube på men när jag tog bort den och vinklade lätt på antennerna så började den fungera igen.

  Annars får jag omkring 260/280mbps på ett 250/250mbps avtal från Bredband2.
 • Ganska bra
  1 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Köpte den igår, allt lätt som en plätt. Den skulle ersätta en gammal RT-N66U och på början var det mycket bättre med 5 GHz wi-fi och generellt med hastigheten.
  Sen blev det plötsligt instabilt i 2,4 GHz bandet, nätverket komm och försvann, inte hittat om det är ett fel i routern eller en konfig som skulle lösa det. Jag fixade detta med factory reset och sen konfigurerade om routern.
 • Perfekt
  1 år sedan
  Första dagen att användas. Gillade föräldrakontrollen både på appen och webben. När någon vill ansluta till nätverket så får man att meddelande att dela den fort till en annan användare. Väldigt smidigt. Det finns en funktion också för spel läge där man spelar utan lagg med hög prestanda och låg ping. Köpte den för 1690:-kr från webhallen.
 • Perfekt
  1 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Köpte routern igår och hunnit testa den lite och är mycket nöjd, får det dubbla i trådlöst nu (Bredbandskollen via webbläsare på en MAC 12"). Har ej hunnit göra några ändringar i inställningar än.

  Gjorde ett byte från Netgear Nighthawk R7000 som jag köpte ca 3 år sedan pga. av att Netgear routern ströp bandbredden minst en gång i veckan ner till 100mbit (har 1G uppkoppling). Samtidigt kom jag inte högre upp än 300mbit upp och ner trådlöst. Nu ligger jag på 600mbit trådlöst både upp och ned.

  Bor i ett hus med två våningar och får 300mbit på ovanvåningen så räckvidden är bra (tidigare 150-200mbit) och routern är placerad på samma ställe som innan.

  Priset var också avgörande i valet, köpte vid kampanj på Webhallen för 1690;- så sammanfattningsvis är jag mycket nöjd.
 • Perfekt
  1 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Kraftfull med dubbla processorer. Kör vpn utan bandbreddsförlust. Kör Aimesh med AC68u
 • Perfekt
  1 år sedan
  Kommer från en Asus 68
  86 är snabbare och mycket starkare 5 band
  Det är bra till att köpa!
  Bra router med 1.8 MHZ cpu
 • Perfekt
  2 år sedan
  Absolut den bästa routern! Överlägsen räckvidd, säker, mängder av funktioner men fungerar lika bra att bara koppla in och köra. Har haft den i över ett år och förvånas hela tiden över hur smidigt allt har fungerat.
 • Utmärkt
  2 år sedan
  Uppgraderade från en AC68U. Hastigheten över WiFi dubblades på nedervåningen där routern står bakom 2 väggar och tripplades på övervåningen efter att kopplat in den gamla AC68 där trådat i en AiMesh konfiguration.
  Bredbandet ger 20% mer down och 30% mer up.
  En stjärna går bort pga att den bara har 4 nätverksportar.
 • Perfekt
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Fungerar utmärkt till allt.
  Jag rekommenderar att man väntar med att köpa routern till den går på rea till minst 1590kr
  Den går väldigt ofta ner på det priset.
 • Utmärkt
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  fungerar utmärkt, bostad på 85kvm inga som helst bekymmer, kör med Merlin firmware, maxar linan på 250/100.
 • Perfekt
  2 år sedan
  Byte ut min ASUS RT-AC87U som inte fungerar ihop med AiMesh mot denna Asus RT-AC86U. Fick ett bra pris på Proshop under Black Friday för 1499:-
  Har en Asus RT-AC68U sedan förut som jag kopplade ihop med AiMesh till min nya Asus RT-AC86U.
  Super enkel installation och det hela fungerar otroligt bra, nu behöver jag bara ett ssid (dual-band smart connect) för 2.4 och 5 GHz banden.
  Var jag än går i huset (3 vån. en router i källare och en på övervåning) så har super bra täckning även bra täckning på altan, garage och del av trädgård och det bästa av allt är det sköter sig helt automatiskt.
  Äntligen ett efterlängtat system som fungerar, Bra Asus!
  Jag fabriksåterställde min gamla router innan jag kopplade ihop med AiMesh till nya, samt laddade ner ny firmware.
 • Knappt godkänd
  3 år sedan
  Uppgraderade från en RT-AC68U vilket gav, åtminstone mätbar, skillnad i hastighet på 5GHz-bandet på längre avstånd. Tyvärr gav 2,4GHz radion upp efter ca 1v och jag hade mycket problem att få alla 2,4GHz-enheter att fungera, trots olika FW, inkl. Merlin. Kanske var det ett hårdvaruproblem på min enhet. Bytte tillbaks till RT-AC68:an och det funkade som vanligt igen. Även om 2,4GHz-bandet inte strulat är det tveksamt om nuvarande pris (>2000kr) ger ekonomiskt motiverbar skillnad mot RT-AC68:an. Kanske ger den en ny chans när priset går ner.
 • Usel
  3 år sedan
  Jag har Internetanslutning på 250/100 via Bahnhof. Jag "uppdaterade" till denna routern delvis pga min gamla asus N66u inte klarade mer än cirka 100 Mbit nerströms till hushållets IPhones.
  Med denna nya får jag cirka 150/90 i hastighet och jag har provat alla tänkbara inställningar såsom st köra på olika kanaler och frekvenser och så av och på brandvägg QoS osv men inget påverkar resultatet. På jobbet får jag cirka 250 Mbit nerströms i samma test med t.ex. bredbandskollen.
  Jag har varit i kontakt med Asus support men det var ett skämt. Han läste oftast inte minns mail korrekt och var oförskämd. Kunde absolut inte hjälpa mig.

  Jag kommer undvika Asus framöver.
 • Utmärkt
  3 år sedan
  Ersatte även jag en Asus RT-N66 med denna Asus RT-AC86U. Jättenöjd med Merlin mjukvara. Aldrig några problem, vanisnnigt bra täckning över källare + två våningsplan. Måste stå upp varför det fick bli en liten "vägg-bänk" brevid proppskåpet (där det mesta andra sitter på väggen). Men i övrigt toppen. Känns gedigen och välutrustad med funktionalitet så det räcker några år!
 • Ganska dålig
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Ersatte en Asus RT-N66 med denna Asus RT-AC86U. Anledningen var att fjädern till tryckknappen on/off slutade fungera så att routern hamnade i off-läge. Ett inte helt ovanligt fel hos Asus tryckknappar (googla!). Annars fungerade RT-N66 klockrent mot alla 2.4 GHz-enheter och 5.0 GHz-enheter samt mellan dessa dvs från 5 GHz smartphone till 2.4 GHz-enheter via olika appar.
  Men tyvärr fungerade inte RT-AC86U. Alla 5 GHz-enheter fungerade men inte 2.4 GHz-enheterna. Antingen gick dessa inte alls att koppla in eller kopplades internet ifrån lite dåd och då. Inte heller kopplingen mellan 5 GHz och 2.4 GHz fungerade. Att koppla in "smart connection" fungerade inte. Att kalla både banden för samma SSID och samma säkerhetskod (AES) fungerade inte. Att ge olika namn fungerade inte heller. Kort sagt 2.4 GHz fungerar inte tillsammans med 5GHz. Inkopplat är endast 8 2.4 GHz-enheter och ca. 10 5 GHz-enheter. Detta klarar Asus RT-N66 galant men inte den nya dubbelt så dyra RT-AC86U.
  Ärendet är inskickat till Asus Sverige. Förhoppningsvis kommer en firmware med det snaraste som fixar problemet annars måste jag byta router.
  Asus rådde mig att fabriksåterställa - vilket jag gjorde - men fortsatt samma fel. Jag bytte tillbaka till min Asus RT-N66U som fungerade direkt (men silvertape och en skjortknapp). Byter nu till Netgear x6 r800 och hoppas på denna..
 • Perfekt
  3 år sedan
  Inget att anmärka på förutom att hastigheten var knepig första timmarna, fick 1/10 av linan av nån konstig anledning men det fixade till sig utav sig själv. UI är enkelt och bra.
 • Utmärkt
  3 år sedan
  Funkar superbra, speciellt med VPN eftersom CPUn har "AES-NI" stöd.

  Enda minus är att den saknar stöd för väggmontering.
 • Perfekt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Kör 2st i AiMesh och fungerar klockrent.
  Sjukt stabilt och blir bara bättre och bättre med tiden efterhand som de släpper ny FW.
  Körde först med enbart wifi, det var lite svajigt, antar att jag hade lite för långt mellan enheterna. Men sedan jag kör med ethernet-backhaul är problemen helt borta. Sjukt nöjd.
 • Utmärkt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Hemma hos mig har jag haft två RT-N66U som snurrat på fint i många år nu och jag var inte säker på att jag skulle få så mycket bättre hastighet utan snarare mindre problem med mina +30 WiFi anslutna datorer, telefoner, surfplattor, musikanläggningar, larm och andra hus komponenter. Jag har fiber 250/250 Mbit/s och får nu ut nästan hela denna bandbredd i hela huset jämfört med innan då jag nådde 100-120 Mbit via WiFi - latensen gick också ner så jag är mycket nöjd trots att detta är en dyr uppgradering. Familjen är väldigt nöjda!