Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Så du är kvar på den gamla sajten? Hjälp oss gärna förstå varför genom att delta i den här enkäten. Det tar max 3 min

Creative Sound BlasterX AE-5

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Creative Ljudkort (28)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (7.17)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Utmärkt

  Gillat omdöme
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  +Otrolig detaljrikedom (högupplöst ljud)
  +Bra bas/djup (EJ bloated bass, som det tyvärr var i Z-serien)
  +Bra stereoseparation
  +Mycket kraft till hörlursutgången
  +bra inställningsmöjligheter i programvaran

  -Programvaran kunde förfinats något.

  Mitt förra ljudkort (Sound Blaster ZxR) förlorade kontakten med datorn väldigt ofta och man behövde stänga av den, dra ut ljudkortet och sätta in igen. Ibland behövde man även byta plats.

  Detta kortet har inte förlorat kontakten en enda gång.
  Detta kan inte räknas som ett plus, men för mig är det ett plus
 • Alla omdömen

 • Perfekt
  4 mån sedan
  I was in doubt i would hear the difference (logitech z607) but wow what a difference, im not audiophile by no means but i got so much better sound - went from tincan like sound to rich bass with superclear highs...also i like creatives surround feature (with 2 channel input from youtube for example) and crystalizer feature is awesome too. Not much of a gamer but im sure it will benefit too. =) It also has relay switched headphone amp which is very good as well. Looks like a winner so far, even drivers seem to behave fine (updated from 2019-10-11) - no weird stuff or crashes yet (with my old x-fi i had to reinstall the drivers every month to get rear channel back....)
 • Knappt godkänd
  10 mån sedan
  Uppdaterat: 10 mån sedan
  Om man kör surround funkar inte kortet särskilt väl. Höjer man volymen på en kanal sänks de andra. Om man har hög volym satt på kortet blir det i princip ingen skillnad på låg volym och hög volym i mjukvara, samt att den inte orkar driva en del frekvenser på samma volym som andra, så när t.ex. basen blir tyngre sänkt volymen på allt för att behålla frekvenskurvan, vilket gör att ljudnivån inte håller sig helt stadigt i alla frekvenser, märks egentligen bara på de lägre frekvenserna och skillnaden när man spelar en bit med många instrument jämfört med ett solo nummer. Har man låg volym på kortet och hög i mjukvara försämras kvalitén och det saknas fortfarande kraft för att driva en del frekvenser. Den har även en dedikerad hörlur-/stereoutgång, men den går inte att använda till att få 7.1 ljud fast den fysiskt har tillräckligt med portar, vilket borde innebära att det borde varit lätt att erbjuda detta också med mjukvara eller minimal förändring i krets. Även om jag inte är intresserad av effektinställningarna så tyckte jag det också var en onödig mjukvarulimitation att man inte fick tillgång till basreglaget i mjukvaran.

  Kanske ett kort som fungerar väl med stereo ljud där bara en kanal ska drivas, men det är jag inte intresserad av, och rimligen ska kortet vara optimerat även för det den utger sig för, vilket är 5.1 ljud. Ljudet var bra med avsaknad av vittljud. Bra med ljudprofiler i mjukvaran.
 • Mycket bra
  1 år sedan
  Uppgraderade från SBX.
  Sitter med Sennheiser HD 650.
  Ja det blev bättre ljud och bättre virtuell surroundljud (7.1) men annars om man inte är Hi-FI fantast eller är väldigt van med att skilja på kvalité inom ljud vilket tar många års vana så är det ingen ide att köpa detta kort som uppgradering. Har du inget ljud kort men sitter med bra högtalare eller hörlurar så är detta definitivt ett bra köp.
  Är du den som nöjer dig med hörlurarna som följer med din nya mobil eller något annat plastigt gimmick skräp blir det bättre att du spenderar dina pengar på bättre hörlurar först.

  Kortet är överprisat.
 • Acceptabel
  1 år sedan
  Mer strul än nödvändigt med mjukvaran när man måste gå in i programmet varje gång man vill växla mellan headset eller högtalare.
  RGBn är dåligt genomtänkt och kräver en uråldrig molex för att få den el som krävs. Ljudet har buggat varje gång jag har försökt köra 7.1 headset så man kan justera effekter osv.
 • Mycket bra
  1 år sedan
  Funkar ganska bra, men det är buggar i mjukvaran för Sound Blaster Connect 2 vilket gör att man måste starta om programmet helt för att den ska fungera som vanligt igen. Detta händer dock inte ofta. Ljudet är bra och tydligt, men brus- och ekoreducering för mikrofoner är ganska värdelös då den förvränger rösten lite för mycket.. När man byter mellan högtalare/hörlurar i kontrollpanelen så klickar det till högt, annars är det ett bra kort.
 • Perfekt
  2 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Klockrent kort.

  Installerade kortet på lägsta kortplatsen för att minimera eventuella elektriska störningar från övrig hårdvara. Använder hörlursjacket på baksidan men separerade den interna audio kabeln till frontpanelen från övriga kablar och hårdvara i chassit för att undvika elektriska störningar om jag av någon anledning skulle vilja använda frontjacket istället. Många äro de som skyller brus på olika ljudkort då det istället oftast beror på dåligt isolerade ljud kablar från chassit till frontpanalen eller att man monterat ljudkortet för nära grafikkortet eller annan hårdvara i datorn. Startade datorn. Laddade ned och installerade senaste versionen av connect mjukvaran. Tog mig tid att kolla igenom alla alternativ och flikar i mjukvaran. Ställde in rätt impedans för hörlurarna och justerade eq och ljud efter personlig smak. Använder hörlurar primärt men har även en optisk kabel till min receiver. Kopplade på "Setup ---> Mixer---> Play stereo mix to digital output" för att få mitt personliga ljud via optiska kabeln samtidigt som hörlursljudet är påkopplat och jag behöver inte byta till optisk utgång för att få ut ljudet via den. Vill jag lyssna via förstärkaren så lägger jag bara ifrån mig lurarna. Vill jag endast lyssna på mitt modifierade ljud via optiska kabeln till min externa förstärkare så byter jag bara högtalaruppsättning i mjukvaran och byter med andra ord inte till "SPDIF-out" i uppspelningsenheter. Byter man manuellt till uppspelningsenhet "SPDIF-out" så blir ljudet alltid ofiltrerat. Du får med andra ord ditt modifierade personliga ljud via den optiska kabeln om du inte väljer "SPDIF-out" och istället har stereomix funktionen påkopplad. "Direct" funktionerna med ofiltrerat ljud till hörlurar eller externa enheter är inget jag använder. Mina öron föredrar ett personligt mjukvarutweakat ljud där man drar nytta av kortets olika ljudförbättringsfunktioner. Tycker bokstavligt talat synd om dem som aldrig har testat ett separat ljudkort av den här klassen. Ljudet är ju halva upplevelsen i en dator. Nästan pinsamt så här i efterhand att man försökte snåla in på under 1500 spänn för denna komponent i sitt nya datorbygge. Köpte kortet i efterhand men ångrar mig inte en sekund. Nu har jag det bästa ljudet som går att få för en rimlig penning. Ljudet är riktigt kraftfullt så dra ned volymreglagen rejält i windows, ljuduppspelningsmjukvara och på dina hörlurar vid installation så att du inte förstör dem av misstag. Justera sen upp reglagen efter behov.

  https://www.youtube.com/watch?v=CioDzMqAxqU

  https://www.youtube.com/watch?v=dfctpwUqyMM
 • Perfekt
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Blev sjukt stor skillnad för mig & sitter på ett moderkort för "nya" Coffelake processorn. Värt alla pengar om man är ute efter bra ljud.
 • Utmärkt
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  När min dotter hade sönder mitt tidigare headset ville jag uppgradera min ljudupplevelse lite från ett headset med USB-dongle. Så valet föll på detta ljudkort samt ett par Kingston HyperX Cloud Alpha. Oh boy vilket ljud jag fick!

  Jag har testat fram och tillbaka i över en månad nu mellan detta ljudkortet och det integrerade ljudkortet på mitt Asus Z170-A. Jag kan inte ens beskriva vilken skillnad i ljudbilden som blev med hjälp av detta ljudkort. När jag igen testade mitt integrerade ljudkort igår efter några veckors musiklyssnade med detta så var ljudet så extremt tomt och tråkigt med den integrerade kretsen. Detta ljudkort lyfter verkligen ljudupplevelse flera nivåer även med ett billigt headset som Cloud Alpha. Får mycket mer kraft i ljudet, allt blev mycket klarare och finare.

  Det är verkligen toppklass på DAC och AMP i detta kort. Jag kan inte uttala mig för övriga funktioner än hörlursförstärkaren, DAC:en och mikrofoningången.

  + Extremt bra ljud!
  + DAC i toppklass
  + Dual AMP i toppklass
  + Riktigt bra kvalitét på micingången (se dock även minus nedan)
  + Bra EQ-profiler för olika spel som verkligen hjälper till t.ex. i PUBG, hör fotsteg mycket klarare
  + Riktigt häftigt att kolla på film på lite högre volym med "Cinema"-surround/EQ-profilen.
  + Battlefield 1-profilen var likaså enastående, blev en helt annan inlevelse i spelet. Nästan som att man var där.
  + Fin RGB-belysning på logotypen, övrig RGB-kontroller bryr jag mig inte om.

  - Dovt konstant bakgrundspip på mikrofoningången med programvaran installerad, dock inte om programvaran inte är installerad. Så förhoppningsvis kan detta lösas med programvaruppdatering i framtiden.
  - Ganska låg volym på micingången (100% volym +0db boost), hoppas detta uppdateras i framtiden med programvara
  - En del buggar i mjukvaran, dock mycket bättre än vid launch. Så detta förbättras hela tiden, buggfixar och nya funktioner
  - RGB-kontroller med inkulderad RGB-strip. Hade hellre varit utan och haft ett billigare kort. Finns bättre hårvara som sköter RGB. Skall du använda RGB krävs att du kopplar in en Molex till kortet
  - Krävs Molex-ström för att även driva belysningen på kortets logotype

  Även fast det blev en del minus ovan så är alla dessa egentligen petitesser som inte spelar någon större roll, jag tror ändå du inte hittar något bättre ljudkort på marknaden just nu. Överlag är jag riktigt nöjd med mitt kort, hoppas dock dem fixar några av grejerna ovan i mjukvaruuppdateringarna.

  Har aldrig haft så grymt, kraftfullt, fint ljud på min dator. NÖJD!

  Tips: När du lyssnar på musik så använd Direct HP-mode istället för surroundläget, blir bättre ljud för musik samtidigt som du kan köra högre bitdjup och samplingsfrekvens.

  PS. Känner inte igen något som "josvedin" skriver om, mitt kort hittades med en gång och har inget brus alls, som jag t.ex. har på mitt moderkort. DS.
 • Ganska dålig
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Jag var relativt nöjd med ljudet från mitt moderkort Gigabyte GA-Z97X-GAMING 3 men tänkte att jag skulle få det lilla extra i samband med att jag skaffade ett nytt headset. Jag har emellertid endast prövat ljudkortet med mina RockNation hörlurar från Scullcandy. Detta eftersom jag inte fick AE-5 att leverera ljud från någon annan utgång än hörlursutgången och att ljudprogrammet Connect 2 inte identifierade ljudkortet. Jag kunde mao inte simulera surroundljud eller komma åt equalizern. Detta trots omfattande felsökning och följande av installationstips från andra med liknande problem. Suck.
  Om ljudet: mycket mer brus än uppspelning via moderkortet. Möjligen var diskanterna något klarare och rymden bättre. Skillnaden var dock marginell. För mig är den lilla förbättringen inte värd arbetet med det buggiga gränssnittet, i synnerhet inte med tanke på brusnivån. Om surroundljud inte är viktigt rekommenderar jag en extern (hörlurs)förstärkare i stället för AE-5. För den som vill ha surroundljud till headset finns det headset med medföljande externt surroundljudkort som alternativ. Återlämnat.
 • Omdömen från andra länder

  Sorterat efter datum

 • Acceptabel
  1 år sedan
  Inte så bra. Måste höra ljudet med 3% för att inte få för högt, bullerstört ljud i headsetutgången, statiskt ljud som kommer då och då fungerar utjämnaren inte när du inte har headsetinställningarna på 7.1 sorround. Kan inte säga att det var värt pengarna, fungerar så tydligt. Men ångrar köpet.