Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Olympus Tough TG-5

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Olympus Kompaktkameror (9)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (6.00)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Bra
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Jag har haft tre av Panasonics vattentäta kameror och de har blivit bättre och bättre för varje ny modell. Tråkigt nog verkar de har lagt ner eller åtminstone inte lagt något krut på att uppdatera den senaste FT5/6. Så jag var tvungen att titta vad andra märken kunde erbjuda.

  På pappret verkar Olympus TG-5 oerhört kompetent och väl konstruerad. Men när man väl tittar närmare på hur den är konstruerad är det en hel del saker som verkar vara direkt dåliga, speciellt i jämförelse med Panasonic FT5/6.

  För det först finns det två luckor. En för batteri och SD-kort, den andra för anslutningar. Då det inte ingår en laddare till TG-5 utan man måste ansluta den med micro USB för att ladda så måste den luckan öppnas och för att läsa av SD-kortet måste den andra luckan öppnas.

  Inte nog med det så är det ytterst små lucklåsen/reglagen pillriga att få upp och igen. Att dessutom ha två luckor som öppnas ökar risken för att det skulle hamna skräp i tätningen och att vatten skulle kunna komma in i kameran.

  Jag tycker även att själva kamerahuset är långt ifrån den mjuka runda formen som Panasonic FT5/6 har där det inte finns mycket plats för skräp, damm och sand att fastna. Olympus TG-5 däremot har ett hus fullt med små utrymmen där skräp kan fastna.

  Håller man i Panasonics varianter så är de bekväma och känns solida. Jag har tappat min FT5 många gånger rakt ner på stenar från 3 meter och även om huset är repigt idag så har den inte gått sönder. Olympus TG-5 känns plastig. Det verkar som om att det är många plastytor på kamerahuset och en del som antagligen är någon typ av metall.

  Det är också konstigt att displayen sticker ut så mycket. Det mest naturliga vore så klart att ha den väl skyddad men inte här. Kanten runt skärmen kan även upplevas som vass. Det är även svårt att se skärmbilden i fullt solsken vilket är ungefär lika illa på Panasonics FT5.

  Självklart tar det lite tid att vänja sig vid ett nytt kameramärke och jag antar att den kommer vara hyfsat enkel att hantera över tid. Om jag behåller den. Panoramaläget är oerhört smidigt att använda. Snabbmenyn tar lite tid att vänja sig vid men är hyfsat lättjobbad.

  Som jag vill använda den till 90% är att ta upp den, knäppa av en ögonblicksbild och sen ta ner kameran igen. Som en oöm semesterkamera varhelst jag är.

  Kameran i sig går snabbt på och den är definitivt rappare att ta bilder än Panasonics dito. Ansiktsigenkänningen är snabbare men kanske inte ger ett bättre slutresultat ändå. Den indikerar fokus men i efterhand sitter inte skärpan perfekt ändå.

  Bildkvaliteten upplever jag som strået vassare ån Panasonics FT5. Rawfilerna ger en hel del utrymme för manipulering. Det som kan ställa till problem är när man får inslag från solen eller starka lampor. Då förloras en hel del detaljer och det blir lite smetigt.

  Att försöka sig på semimanuella inställningar känns lite meningslöst för kameran tar över och bestämmer det mesta. Oftast ser det bra ut ändå så bäst är att hantera den som en sikta och skjut kamera.

  Att den spelare in video i UHD var något som jag verkligen ville ha men implementeringen kanske inte är den bästa. Man måste vara i filmläget för att man ska kunna komma åt UHD(4k). Jag löste det genom att alltid ha kameran i filmläge för det verkar inte göra så stor skillnad när man tar bilder. Speciellt när man sparar som raw för då utnyttjas hela sensorn.

  Videokvaliteten är väl ungefär som förväntat på en kompaktkamera med liten sensor. Skalar man ner UHD till FHD så ser det ändå bra ut med fin upplösning men som ren UHD är det inte lika kul. FHD är också betydligt sämre i upplösning.

  Lite udda är att 120fps har vidare vinkel än 25p och 50p har! En korkad sak är också att LED belysningen inte fungerar samtidigt som man spelar in video!? Det är perfekt när det är lite dunkelt och på Panasonics FT-5 är LED lampan tänd även vid videoinspelning.

  Det mest imponerande med kameran är makroläget. Man kommer riktigt nära och man kan använda LED belysning för bättre exponering. Skärpedjupet blir riktigt kort med snygg oskärpa och fina bilder som resultat. Däremot är det lite svårt att få stadiga bilder när man är så nära.

  Jag kommer definitivt att ta en titt på Nikons W300 för Olympus TG5 är inte den perfekt uppföljaren till Panasonics FT-5. Trist bara att Panasonic inte riktigt vill uppdatera sina FT-kameror.