Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Creative Sound BlasterX Katana

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Creative Hemmabiosystem (2)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (7.50)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Ganska bra

  Gillat omdöme
  3 år sedan
  Har haft en Corsair SP2500 till datorn i många år som är riktigt bra, men efter att ha köpt en Sennheiser GSX 1000 hörlursförstärkare med ett 7.1-ljud som jag tycker är helt gudomligt så ville jag även testa 7.1 i datorhögtalarform + att jag ville slippa separata satellithögtalare (med kablage och placering) och SP2500:s gigantiska woofer, varpå valet föll på denna.

  7.1-ljudet tycker jag är kasst - vissa kanaler hörs knappt alls medan andra får för hög volym (exempelvis i Skyrim SE så blir tal väldigt högt medan gränssnittsljudeffekter som exempelvis i inventoryt knappt hörs alls) och det låter väldigt ihåligt. Inga justeringar med Creatives programvara eller i Windows ljudinställningar hjälpte detta. Natt och dag jämfört med Sennheiser GSX 1000 + hörlurar (AKG K271 MK 2), vilket förstås är en orättvis jämförelse då det är väldigt mycket enklare att simulera surround med hörlurar än med högtalare (särskilt en soundbar) pga rumspåverkan, men ändå.

  2.1-ljudet är däremot helt ok, kanske inte lika fylligt som Corsair SP2500 (särskilt inte woofern), men duger gott för min del. Tar mycket mindre plats, kan ha woofern på skrivbordet och har betydligt färre kablar.

  Med senaste firmware (från december 2017) så uppstod ett irriterande problem med volymkontrollen i Windows (10) när Katanan är ansluten som ett usb-ljudkort: Katanans volymkontroll styr nu mastervolymen på default sound device i Windows, inte specifikt Katanan själv. För den som kör med flera ljudenheter, som jag, så är detta inte alls bra - när jag ändrar volymen på Katanan så ändras i praktiken volymen istället på Voicemeeter Banana som jag har som default sound device. Den måste jag alltid ha på 100% och Katanan ska bara kontrollera sin egen volym, så det är för mig en dealbreaker. Men eftersom det orsakades av en firmwareändring så är det förstås inte omöjligt att Creative fixar det med en ny firmware i framtiden.

  Detta, i samband med andra problem jag stötte på med Katanan ansluten som usb-ljudkort (som att den går i strömsparläge ganska ofta med irriterande poppljud ur högtalarna och glömmer bort inställt RGB-tema då och då och börjar köra med det för mig grovt irriterande defaultregnbågsfladdret) och kombinerat med att 7.1-ljudläget ändå inte är något att ha för mig, gjorde att jag beslöt mig att istället ansluta den som ett "dumt" 2.1-högtalarsystem med analog stereokabel från min Sennheiser GSX 1000 (och kan enkelt växla mellan hörlursutgången och högtalarutgången på den med knapptryck).

  Ett annat skumt problem jag hade med Katanan ansluten via usb och ändrade volymen på den inuti spel (Skyrim SE), var att volymändringen oftast inte gjorde någon skillnad alls, och det hände t.o.m. att spelet kraschade en gång. Men visst, det kan vara Bethesdas fel. Eller Windows 10 som hade något dumt för sig.

  Som "dumt" 2.1-högtalarsystem funkar den fint, så jag kommer inte lämna tillbaka den som jag först hade tänkt.

  Testade förresten även Bluetoothfunktionen (valbar ljudkälla) med telefonen (Android) för skojs skull, och det fungerade fint.

  Sammanfattningsvis (med några extra kommentarer):

  + Helt ok 2.1-ljud
  + Tar lite plats
  + Få kablar (särskilt jämfört med att ha separata satellithögtalare)
  + Kräver ingen programvaruinstallation för att användas som usb-ljudkort (i Windows 10), det är bara att plugga in och köra. De viktigaste inställningarna kan man göra med fjärrkontrollen. För mer avancerade inställningar (EQ-justering m.m.) så behöver dock programvaran installeras.

  = RGB-dioderna är väl kul om man gillar sånt. Aurora-effekten är mysig. Kan vara bra att veta: har man inte matt skrivbordsyta så ser man varje enskild diod i reflektionen i bordet.
  = Vek woofer, men definitivt bättre än ingen.
  = Fötterna fick gärna ha varierbar höjd, så man kunde få upp soundbaren över lite högre bildskärmsfötter.

  - 7.1-ljudet är för mig en ren besvikelse.
  - Med senaste firmware så styr volymkontrollen default sound device i Windows (10) istället för sin egen volym (vilket dock inte är något problem om Katanan är default sound device)
  - Poppljud från högtalarna när den går in och ut ur strömsparläge, men det verkar bara gälla när man har den ansluten med usb. Creative påstår att man kan fixa det i deras Windowsapplikation "Connect", men det verkar bara gälla för långtidsstandby som sker efter ett dygn.
  - Tar lång tid på sig att starta upp och även seg på att stänga av.
 • Alla omdömen

 • Perfekt
  1 år sedan
  Full pott. Smäcker och vacker. Skönt fylligt ljud från datorn via usb. Perfekt under skärmen (32") då den hänger på väggen.
 • Utmärkt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Jag är så nöjd med denna, vet inte mer man ska säga. Designen är riktig kvalitet. Musik smälter i öronen.

  Varför den inte får fullpott är för att jag gärna hade sett en in och output med hdmi