Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Metabo UHEV 2860-2 Quick

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Metabo Borrmaskiner & skruvdragare (252)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (7.00)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Utmärkt
  1 månad sedan
  Uppdaterat: 1 månad sedan
  Använder borrhammare för såväl massiv, hård betong som för precisionsborrning i porös betong. Har tidigare använt en kraftfull Hitatchi från 2008 som dog mitt i arbetet. Den var suverän för båda ändamålen.

  Behövde en ny borrhammare snabbt och hade inte tid att sätta mig in vad den skulle ersättas med och vänta på leverans. Köpte därför närmaste billiga borrhammare som fått bra betyg (Clas Ohlsson). Visst, den kunde borra i hård betong om än inte lika effektiv som den gamla Hitatchin. Däremot usel på skör betong eftersom den saknade variabel hastighet; den bara borrade på i max hastighet; med stora hål och sprickor i betongen som följd.

  Med begränsad budget hittade jag Metabo UHEV 2860-2 Quick som borde passa min användningsprofil. Och vilken dröm! Lika effektiv som Hitatchin i hård betong.

  Men det är i skör betong och delikat borrning som den excellerar. För det första kan man smyga upp rotationshastighet/slag genom hur mycket kraft man lägger på avtryckaren; precis som Hitatchin men i motsats till de flesta lågprismaskiner.

  För det andra finns ett vred där man kan ställa in maxhastigheten/slag för maskinen. Jag kom snabbt på att det mest effektiva sättet för att inte skada skör betong, är att starta med cirka 1/3 av maxhastigheten genom vredet, tills det att borret fått ett bra fäste någon centimeter in i materialet. Därefter vrida vredet upp till cirka 75% för att slutföra det djupa hålet.

  Den enda nackdelen med maskinen är att hastighetsvredet sitter så att man måste flytta vänsterhanden (om man är högerhhänt) när man vill öka maxhastigheten under pågående borrning. Borrar man i skör betong är det viktigt att borrspetsen har konstant kontakt med materialet, annars kommer hammarfunktionen att slå sönder det man borrar. I det läget är det känsligt att flytta vänsterhanden från handtaget. Detta vred borde alltså sitta längst fram på borrhammaren, inte nästan längst bak (idealiskt hade varit om dett satt på det 360 grader vridbara stödhandtaget).

  Väskan som medföljer är stor och stabil. Man behöver inte fundera på hur man skall lägga ned kabeln för att kunna stänga väskan, vilket ibland är ett problem. Det är bara att slänga ned. En bonus att det medföljer några SDS-borr och en mejsel. Bara det är ett par hundralappar.

  För övrigt är det svårt att utifrån tillverkarnas och återförsäljarnas beskrivningar veta hur en borrhammare uppför sig "in action". För mig är detta med borrning i "skör betong" en nyckelfråga och det framgår sällan eller aldrig hur man reglerar hastighet och/eller slag. Därför har jag lagt tid och text för att försöka beskriva hastighet- och slagfunktion i denna recension.

  För under 2500:- är detta set med borrhammare, väska och medföljande tillbehör ett fynd. En liten stjärna mindre för att hastigetsvredet inte sitter så att det enkelt kan ändras under pågående borrning.