Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Sony Xperia XA Ultra F3211

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Sony Mobiltelefoner (87)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (5.33)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Mycket bra

  Gillat omdöme
  5 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Klicka här för samples från kameran: http://imgur.com/a/oTbaZ

  Då har man lite halvt oplanerat (läs helt) gått och skaffat sig en till telefon i det större skiktet. Jag var inte på jakt efter en telefon egentligen för jag har en Xiaomi Mi Max som jag är fruktansvärt nöjd med. Men av en händelse så råkade jag snubbla över den här på Internet när jag satt och slösurfade för drygt en vecka sedan. Den var precis släppt då (eller skulle släppas) och jag hittade en enstaka säljare på Ebay som hade några och jag slog till. Varför? Enbart för att jag tyckte att den var snygg. Hade tidigare sneglat på en Ulephone Future som har samma byggkoncept men när jag hittade en likvärdig från en mer etablerad tillverkare men ändå till ett överkommligt pris i mellansegmentet så kunde jag inte stå emot trots dess uppenbara nackdelar. Jag föredrar dessutom stora mobiler och allt under 6" går nästan helt bort för mig idag. Vidare så är det här ingen full recension då det finns gott om Sony-recensioner både här och där så själva mjukvaran i sig tänker jag inte gå igenom nämnvärt.

  Det första som slår en när man packar upp den ur sin kartong är hur snygg den faktiskt är. Jag finner det lite ironiskt att deras XA-serie som är lite mer budget ser mer premium ut än deras premiumlurar. Tycker de ser exklusivare och mer påkostade ut än deras dyrare modeller vilket känns lite skevt. Den ramlösa kanten på sidorna ger telefonen ett lite futuristiskt utseende och bidrar väldigt mycket till känslan i telefonen överlag. Samsung har nästintill lika slimmade kanter på sin S7 Edge men här slipper man det opraktiska med en böjd skärm så det blir inte lika lätt att omedvetet lägga handen/fingrar mot skärmen. Min personliga preferens är mot platta skärmar helt klart efter att ha haft en S7 Edge.

  Det andra som slår en när man börjar använda telefonen är att skärmen faktiskt är, om man bortser från att den inte är den mest färgexakta skärmen, är riktigt riktigt bra. Till att börja med har den en väldigt djup svärta, den bästa jag personligen har sett på LCD hittills. Den har vid ett flertal gånger fått mig att känna som att det är en Amoled man tittar på så länge man inte sitter i ett nedsläckt rum och använder den. Som ett resultat av denna djupa svärta så är även kontrasten väldigt bra på panelen som heller inte blir sämre när man tittar på telefonen från sidan eller underifrån då svärtan håller sig djup. Det är först när man vänder på telefonen 180 grader och tittar från "fel håll" som man kan se att svärtan blir lite åt det gråa hållet. Även färger håller sig hyfsat intakta. Panelen är åt det kalla hållet så vitt känns verkligen vitt. Det går att justera vitbalansen på skärmen själv om så önskas om man vill ha den lite varmare. Jag hade förväntat mig en lite halvsunkig panel men blev istället överraskad med en riktigt bra panel om man bortser från att färger inte alltid är helt korrekta. Skärmen blir dessutom rätt så ljus och den syns rätt bra även utomhus en ljus sommardag. Dessvärre så går den inte ned så mycket i ljusstyrka som jag vill så nattsurf i helt mörkt rum kräver nog en app för att dimma ljuset till skillnad från min Mi Max som går ner så lågt så inte ens vitt bländar i de mörkaste utav rum.

  När vi pratar ljud så vill jag börja med att säga att den externa högtalaren låter extremt högt. Så pass högt så jag håller volymen på hälften för det mesta. Den skrämmer skiten ur mig plus min omgivning när jag har den på maxvolym och den ger en notis. Går inte ha volymen på max när den ligger när en. Detta ger en fördel när man är utomhus och annat ljud har en tendens att överrösta. Går vi över till ljudet i hörlurar så har jag heller ingenting där att klaga över. Det finns tillräckligt med inställningar för att göra ljudet personligt och att det för mig låter bra i ett par bättre hörlurar. Dynamiken är god och det låter bra helt enkelt. Inget behov utav root + Viper4Android på denna telefon likväl som jag inte har det på min Xiaomi Mi Max när jag istället hade behov utav det på S7 Edge för att få den att skina.

  Det negativa är ju precis det som jag hade föreställt mig i förhand innan jag hade fått hem den här telefonen. Batteritiden är ju inte vad man förväntar sig på en 6" mobil som vanligen brukar få förmånen att ha ett större batteri. Inte denna gång för de har stoppat in ett fjuttigt 2700mAH batteri. Hur de tänkte här har jag ingen aning. Därför är batteritiden precis vad jag hade förväntat mig. Medioker. Den tar mig genom en dag men en hårdare dag så kommer den inte klara det, med mycket fotografering utomhus i dagsljus till exempel. Man har hela tiden litegrann den där känslan av att man inte kan använda den riktigt fullt ut i rädsla av att batteriet skulle ta slut. Det är ingen skön känsla. Något som jag är 100% befriad ifrån på min Mi Max. Skärmtiden verkar kunna variera mellan 3-6 timmar (teoretiskt beräknat) beroende på typ av användning. Jag verkar landa runt 4-5,5 timmar på en laddning som varar i ca. 30 timmar.

  Processor och sånt lägger jag inte så mycket vikt vid vanligtvis så länge telefonen rullar på bra i vardagligt användande och det gör den här telefonen. Det man märker dock är att vid belasting så utsöndrar telefonen en del värme i den övre delen och den kan göra det rätt så fort. Medans min Mi Max i stort aldrig blir nämnvärt varm trots belasting. Snapdragon verkar alstra mycket mindre värme än Mediatek och bara en sån sak kan påverka batteriet. En strömsnål och effektiv processor hade helt klart varit en fördel på den här telefonen och jag hade gärna sett Snapdragon 650/652 istället för den Mediatek Helio P10 som sitter i.

  Jag reagerade först på att den verkade fimpa appar väldigt frekvent då de fick ladda om väldigt ofta. Då den har 3GB i RAM så borde den vara hyfsat bra på att hålla de få jag använder i minnet. Sen av en slump när jag skulle kolla utrymme på telefonen och gick in i den menyn så såg jag att det var något aktiverat som heter "Smart Cleaner". I dess beskrivning så står det att den optimerar telefonen genom att tömma appars cache ibland genom att räkna ut vilka som inte används ofta såväl som minnesoptimering för att "spara" batteri. Då förstod jag på en gång vad som pågick och stängde av det. Sedan dess har minneshanteringen varit bra samt att batteritiden för mig säkerligen blir lite lite bättre, om än knappt märkbart, på grund av hur ofta den fick ladda om appar för mig = dåligt på en processor som inte verkar speciellt strömsnål.

  Byggkvalitén är god. Sidor i metall som ger ett svalt intryck när man greppar den. Baksidan är i polykarbonat om än väldigt tunn sådan som sviktar om man trycker på baksidan men har aldrig upplevt dålig kvalité pga detta. Men just den typen av plast ger en helt OK känsla. Sömmar är fint fogade och det finns heller inga synliga brister i bygget.

  Kamerorna har jag inte testat fullt ut än men jag har gjort en del vardagsfotograferande med den. Man får en känsla med att detta är en telefon "i tiden" i och med att främre selfiekameran är på hela 16mp och har dessutom OIS vilket den bakre kameran på 21mp saknar. För min del hade det mer än gärna varit precis tvärtom på OIS-punkten och jag tycker ändå att valet är rätt så märkligt. Men den främre kameran producerar makalösa selfies, mycket bättre än vad jag sett på någon annan telefon. Den bakre kameran håller också hög klass och tar väldigt fina och balanserade bilder i bra ljus. I mörker börjar den fallera dock men den tar faktiskt väldigt bra och detaljrika bilder i bättre förhållanden och OK i mellanmörka. Kameran är ljusår bättre än den i Z Ultra oavsett vad den andra resencenten här säger tro mig. I dagsljus tar den bland de finaste foton jag har sett på en mobil ärligt talat.
 • Alla omdömen

 • Ganska dålig
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Hade en Z Ultra fram tills för ett par veckor sedan då jag köpte denna eftersom jag varit väldigt nöjd med Sony'n.
  Kunde direkt konstatera att denna lur var plastigare. Hela baksidan är av mjuk plast, och drar man fingrarna längs med och trycker lite så känner man innanmätet i telefonen.

  Utöver det så åkte den i golvet från en halvmeters höjd (lossnade ur hängande laddkabel) och landade på hörnet. Något som inte hade märkts på en vanlig telefon. Men ramen på denna är i aluminium lika tjock som köksfolie. Det resulterade i att hela ramen på vänster sidan lostnade då den böjde sig. IP65-klassning betyder inte ett skit när den inte ens tål att landa på hörnet från 5dm höjd i en plastmatta.

  Utöver den ruttna byggkvalitén så måste jag säga att det är väldigt bra ljud i den när man pratar. Den är snygg och skärmen känns helt ok. Lite ovant med skärm som går ut i hörnorna, lätt att man trycker av misstag. Nog bara en vanesak.
  Kamerorna var lite av en besvikelse, tycker att det ofta blir lite småsuddiga bilder, men den kanske kräver mer ljus för att få bra skärpa. Jag är ingen expert, men kameran är då inte bättre än i Z Ultran som är en 3 år gammal modell.

  Kan verkligen inte rekommendera att köpa denna telefon, med undantag om du tänk ha den i ett fodral hela tiden. Synd på ramen, i övrigt är jag nöjd efter ett par veckors användande.