Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

HTC Vive

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla HTC VR-glasögon (7)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (8.00)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Mycket bra

  Gillat omdöme
  2 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Jag är ett teknikfreak. Oavsett om det rör sig om datorer, bilar, hemmabio, hifi, telefoner, vitvaror, ja allt, så har jag haft det mesta sedan i början på 80-talet. Jag har dessutom mycket stora krav på kvalitet och prestanda, bild m.m.. Därför var det givetvis ett måsta att skaffa mig VR och valet föll på HTC Vive efter mycket googlande om rivalen Oculus. Jag köpte viven utan att prova och tänkte nog att det är nog mest en kul grej som vanligt kanske blir liggande i lådan efter ett tag. Sagt och gjort, efter att totalt röjt ut ett rum, injusterat laserboxarna minutiöst. Uppgraderat datorn med ett Radeon RX 480 krängde jag på mig HMD:et och tappade faktiskt hakan. Är tekniken redan här! Med ett fånigt flin blåste jag ballonger och kastade pinnar med hunden i Valve:s the LAB. Jag stod på oceanens botten i theblu och kände på fiskarna. Jag höll på att spy när jag körde svävare i Hover junkers (inte för att det laggar utan för att du faktiskt åker med). Som grädde på moset svingade jag lasersvärdet i Trails on Tatoonie. Jag har aldrig känt en sådan puls som i Vanishing Realms när jag svettig hade haft en mot en strider med fullstora skelett.
  Jag avslutade kvällen med att sitta i en nebulosa med simple VR Videoplayer och kolla på en 3D film i enorm storlek i VR (spooky).

  VR ÄGER. Jag ser ingen annan framtid än att vi kan glömma allt vad skärmar heter. Vi kommer ha VR Communitys. Co-op spel inte av denna värld. Samt få talas om nya sjukdomar som VR depressioner.

  Det jag beskrivit ovan är känslan av VR. Det går inte att beskriva med ord om du inte prövat själv. Man måste uppleva det.

  Om jag lämnar själva upplevelse känslan av VR och ser kritiskt och positivt på viven konstaterade jag följande;

  Som alla andra påpekar är upplösningen inte där ännu. Det är svårt att arbeta med texter eller använda viven som en gigantisk datorskärm. Det funkar men det krävs att du fokuserar just där du behöver läsa texter. Eller som en polare sa, kan du inte förstora? Nä, men jag kan gå närmare texten  Du stör dig inte på upplösningen när du ”leker med viven” för du blir så uppslukade av att vara i någonting. Det finns ett Pixel hack (super sampling) som ”förbättrar bildkvaliteten” men för att det skall vara laggfritt krävs ett GTX 1080 (enda anledningen att skaffa ett?)

  Tips kan vara att ni mäter avståndet mellan era pupiller för att justera korrekt. Det funkar med glasögon från början men det går även ställa djupet för att få mer plats och bredare synfält. Jag råder till viss försiktighet då jag inte vet hur mycket ”skruvande” som viven uppskattar.

  Jag upplever HMD som inte något problem alls. Det sitter bra, inte speciellt tung. Är som ett par skidglasögon som man får justera lite ibland. Kabeln har man ofta bra koll på inget som stör. Jag hör att det gnälls om att de medföljande öronpropparna är kassa, kom igen, köper ni ett set för dessa kulorna har ni väl för guds skull bättre lurar redan eller råd att köpa ett par (helst) trådlösa proppar.

  Den faktorn som du kommer märka av mest är RUMS YTAN dvs det gäller att ha plats när du fäktas. Desto större yta givetvis desto bättre. Sedan att rummet ser lite kul ut när det är helt tomt gör väl inget samt det blir lättstädat. Jag hade problem med att en kontroll synkade ut ibland vilket berodde på en spegel på väggen som jag fick täcka över. Jag monterade även ner min hängande taklampa. Mina lasrar sitter på en höjd av 2,70 vilket funkar utmärkt. Var noga med att de riktas korrekt efter anvisningarna. Var även noga när du kalibrerar spelytan, gå långsamt runt.

  För att allt skall flyta behövs det också en hyfsad hulkdator jag kör på en klockad i5 samt Radeon 480. Allt som allt krävs det en del för att få en bra VR upplevelse. Det krävs även viss installation om du vill ha det snyggt.

  Programvaran är lättförståelig dock har jag inte lyckas synka telefonen med viven föra att få notifieringar och samtal att funka men det beror på vad jag förstår på våra svenska bokstäver (svensk Windows) då inga amerikanska eller engelsktalande länder har problem. Löser sig säkert i senare uppdateringar. Som allt annat med avancerad teknik bör då har bra datorkunskap om något inte funkar hundra med rutiner m.m.

  Är det köpdags? Ja om du är ett freak. Det är mycket mycket bättre än du tror. Nästa generation kommer säkert ha bättre upplösningen plus mycket annat, men är man en early adopter så är man. Jag kommer personligen stå i kö ändå till nästa generation. Känner du ändå att det är mycket pengar för en pryl kanske du inte skall käka pasta och ketchup för att ha råd.

  Dags att kliva in i holodäcket (grymt coolt skin) och försvinna ett tag.

  Update efter 1 års ägande:

  Jag tycker fortfarande om min Vive jag kör lite då och då och tycker fortfarande de är en jäkligt grym pryl. Spelen börjar bli bättre även om bra titlar fortfarande lyser med sin frånvaro. Titlar som är helt ok är Arizona Shunshine, Raw data, Dead efffect 2, Smashbox arena (kanon för barn), Star Trek (kul co-op). Jag har köpt till HTC Vive Deluxe Audio Strap vilket var ett lyft det borde ha varit denna lösningen från början jag har även köpt till TPCast för wireless ni kan läsa vad jag tycker om den på min TPCast recension. Jag kör idag på 1080 kort samt i7 så viven kräver det dyraste i PC-väg för att kräma ut allt som går av flyt och grafik (supersampling). Så givetvis är det en dyr leksak med tanke på att det krävs även hårdvara som matchar viven. Skulle jag köpt igen idag, absolut VR är coolt med det kostar att ligga på topp :)
 • Perfekt

  Gillat omdöme
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Egentligen inte värt pengarna, men jäävlar va kul det kan vara.
  Bortsett från ett roligt manus kan jag inte minnas att jag nånsin tidigare spontant börjat skratta högt för mig själv när jag spelar, helt enkelt för att upplevelsen är så bra.

  Efter att man ställt in alla rattar och spännband ordentligt blir bilden bättre, men man kommer inte undan att bilden tyvärr är aningen för lågupplöst. Inte jättestort minus dock.

  Har inte jättestora problem med kabeln faktiskt. Man vänjer sig snabbt. Rekommenderar att spela utan skor för bättre känsla.
  Köpte en 3m Displayport-kabel och satte upp kabelfästet på en hög hylla, så hänger kabeln i luften mer än att släpa.

  Finns ännu ingen klockren spelare för 360-video, men hittade whirligig som funkar ok. Gratis på deras hemsida, men inte på steam.

  Min spelyta blev 4x2 meter.
  Kör med Radeon r390
 • Perfekt

  Gillat omdöme
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Fantastiskt att äntligen få uppleva virtual reality. Det kan inte bli bättre än så här med dagens teknik men det är tillräckligt för att detta skall bli genombrottet.

  Man förstår att detta kommer bana iväg för en ny revolution, på samma sätt som datorerna slog igenom på 80-talet och internet i slutet på 90-talet.

  Oculus Rift eller HTC Vive? Lätt värt att lägga lite mer pengar på att få det bästa! VR måste upplevas i rumskala, annars kan man lika gärna köra med Samsung Gear VR.

  Kontrollerna har millimeterprecision med lasersensorer, utan fördröjning och är oerhört imponerande.

  9500?? Billigt! Det säljs säkert med utan vinst med tanke på utvecklingstiden som ligger bakom.
 • Alla omdömen

 • Mycket bra
  8 mån sedan
  Köpte mitt för några år sedan. Är helt klart en himla häftig upplevelse. Nu på senare år börjar det även komma lite vettiga spel till den. Rekommenderas!
 • Acceptabel
  8 mån sedan
  Jag satt och spelade Vrchat på tagentbord och mus i typ 2 veckor sedan insåg jag att jag måste ju testa htc vive för att det värkar så skoj för alla andra.
  Så jag köpte htc vive, spelade i cirka 5 dagar, testade lite olika spel, sedan har den legat på hyllan i 2 månader nu.. Kanske bara är jag som tröttnar på saker snabbt, men jag tror att jag kommer spela from time to time när man känner för det, alltid roligt att ha det hemma men för 6500kr tror jag inte det var värt det :D
 • Acceptabel
  10 mån sedan
  Uppdaterat: 10 mån sedan
  Har testat Vive och VR är kul och har stor potential, det kan bli en riktig game-changer. Jag tänker personligen mer på upplevelser än spel, t ex på ett framtida högupplöst google earth. Det är just det som är problemet med Vive och PS VR, det är för låg upplösning för att fylla synfältet utan att bli pixligt. 4k är nog minimum, 8k kanske behövs? Köp inte utan att först testa...
 • Dålig
  1 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Något av de häftigast sen TVn, VHS och skivat bröd, men är också skolexemplet för early adopter problemet.
  Tekniken är fortfarande miserable, upplösningen är urusel, linserna är vädelösa, finns inga spel och total priset ligger på minimum 18k. För den normala idioten med tummen mitt i handen som blir lurad av idioter på Elgiganten närmar vi oss 30k ganska snabbt.

  Det här är en produkt för data nördar som redan sitter på en dator för 12-20k, annars är Sonys skräp ett bättre val.

  Är det värt priset?? Förhoppningsvis inte, om ett dryggt år finns ett trådlöst headset med dubbla upplösningen till samma pris utan värdelösa linser. Hoppas jag...
  Nu i efterhand borde jag kanske ha väntat, om nu pengarna inte bara ligger och skräpar, som för mig.

  Vive får ändå en nia, Vive ska värderas efter vad som faktiskt existerar och då är Vive överlägset allt annat.
  Att den inte får en "10" är pga de värdelösa linserna som skapar artifekter.

  Tänk på att den första VHS-spelaren kostade ca 40000kr.

  "Uppdatering"
  Sämsta köpet i mitt liv, priset per timme är ca1000kr.
  Har använt den ca 7h på ett år och kommer aldrig att använda den igen.
 • Bra
  1 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Värt att nämna att Vive som säljs nu är en uppdaterat version med bättre lighthouses, fästen & lättare headset. Jag vill också flika in att väldigt många har haft problem med sina 1st gen Vive (trasiga kontroller m.m.) och var försiktig med begagnat, efter prissänkningen som nyligen gjordes hävdar jag att ett nyköp är smaraste valet.

  Så är Vive värt pengarna? VR är fantastiskt, om du kan leva med den låga upplösningen. Det är VÄLDIGT lågupplöst. Efter några dagar slutar man tänka på det dock och "sjunker in" i upplevelsen. Rekommenderar minst GTX 1080 för att kunna spela med +1.5 supersampling, detta gör att text osv. blir lättare att läsa, men det tar inte bort den låga upplösningen.
 • Utmärkt
  1 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Har du:

  -GTX1080
  -Fet dator för övrigt
  -Ett dedikerat rum på MINST 2.5x2.5m helt tom yta
  -Riktiga Noise Cancelling hörlurar
  = KÖP

  Saknar du något av ovanstående, fixa det FÖRST innan ni köper annars blir ni besvikna... Det blir ingen total upplevelse om inte alla delar är uppfyllda, även hörlurarna är väldigt viktiga enligt mig för att det ska bli bra! Jag kör med Bose QC on ear lurar, funkar perfekt!

  Mycket viktigt att veta är att det faktiskt INTE finns speciellt mycket "riktiga" spel än (augusti 2017), men de som finns duger gott till t.ex Fallout VR och Doom VR kommer...
 • Knappt godkänd
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Jag hade köpt en och efter ett par dar tog den tillbaka slöseri med pengar dålig upplösning ingen VR känsla alls.
 • Mycket bra
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  En grym VR upplevelse, där jag anser att du bör satsa på ett 1080 eller 1080 Ti för att kunna köra med högre super sampling.

  Rekommenderar dock att vänta på nästa generation som blir billigare och bättre. Finns heller inte allt för många speltitlar värda din tid.
 • Perfekt
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Var en early adopter, och måste säga att teknologin är imponerande! Nu har det börjat komma en hel del bra upplevelser också.
 • Perfekt
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Köpte mitt Vive på Webhallen för 8950kr, de körde någon kampanj så jag slog till. Säger bara WOW. Nu mer spenderas kvällarna med graffitimålande och skjutande i olika spel. Även Google Earth i VR är en fantastisk upplevelse.

  Har redan konstaterat en sak och det är att VR äter pengar. Alla tillbehör man vill ha, alla spel mm men det är enligt mig en grymt rolig hobby.

  Provade först att köra Viven i normal sampling och det gav en bra upplevelse men efter super sampling (googla) fick det mig att tappa hakan. Ligger på ett värde på 2.5 och det flyter på bra för mig. Har dock en tung burk som driver headsetet (Intel Icore i7 7700K, 32gb DDR4, SSD-diskar och ett Titan X Pascal.

  Jag tycker helt klart att detta är värt för den som vill hoppa på VR-tåget på en tidig station och hänga med i utvecklingen. Oavsett om vissa klagar på "dålig skärpa" är det rent av en dröm att använda. Du luras in i spelvärlden illa kvickt och skärpan är det sista du tänker på.

  Har vid ett fåtal tillfällen fått osynk med kontrollerna men detta har löst sig med en reboot av Viven.

  Guldbetyget fick Viven när jag kom hem och min sambo vandrade runt i vardagsrummet i full fart med utrustningen (hon gillar vanligtvis inte teknik och spel särskilt mycket).

  Må säga att det är en märklig känsla när man lirat någon timma och tar av sig Viven och konstaterar att man faktiskt står kvar på den plats där man stod när man började (men jag var ju i rymden nyss)...

  KÖP
 • Perfekt
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Efter 6 månaders flitigt användande nästan varje dag så älskar jag fortfarande denna fantastiska produkt. VR är helt fantastiskt och det kommer ut nya spel och program som tänjer mera och mera på gränserna hela tiden. Den är dyr men så får man också någonting helt nytt. Om du tex funderar på en 4k tv så skippa den och köp htc vive ist. Du kommer att ha så fantastiskt mycket roligare med denna än ytterligare en till platt tråkig skärm. Att vara inne i spelen är något alldeles speciellt och är nästan den enda typ av gaming jag vill göra numera. Givet köp
 • Bra
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  För lite spel och för dålig upplösning annars helt ok produkt!
 • Perfekt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  amazing!

  Bästa VR på marknaden utan tvekan, men med det sagt får man inte glömma att det är första generationen av produkter som detta och med det är det vissa saker som kan vara skakiga.

  Men som bästa produkt på marknaden så får den 10/10 men tro inte att ni kommer spela 20 timmar i veckan på den. Nu, efter att ha ägt den i ca 7månader används den kanske 2-3 timmar i veckan i snitt.
 • Bra
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  OBS! För dig som funderar på att köpa Vive. Normalt ska en spelbundle på tre spel värt 720 kr ingå. Komplett följer inte HTC's riktlinjer eftersom de inte skickar med den. Det gör de andra återförsäljarna. För mer info se länken: http://blog.htcvive.com/us/2016/08/introducing-the-new-vive-content-bundle/

  Jag återkommer med ett omdöme snart, jag är nöjd köpare men vill inte höja produkten till skyarna!
 • Utmärkt
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  HTC Vive är en mycket trevlig VR produkt som man efter att ha väntat på i årtionden på nu äntligen är här.Har använt de flesta spelkonsoller på marknaden samt PC för spel och nu senast VR genom bla HTC Vive som har gett det hela ett nytt lyft.Produkten håller en hög kvalitet även om beroendet av ett flertal sladdar för att få denna VR att fungera fortfarande är i sin gryning.Kan man stå ut med detta så är HTC Vive helt underbar och kommer att ge en lång tids underhållning vilket ju är positivt med tanke på nuvarande prrissättning på¨ca 10 000:-.

  Se upp med importerade HTC Vive produkter som bla saknar svenska el-kontakter vilket jag själv råkade ut för via MediaMarkt men där andra som t ex Elgiganten samtidigt sålde helt kompletta och startklara HTC Vive produkter som inte behövde strömadaptrar som man föreslog på Media Markt vid detta datum.

  Som sagt en fantastisk produkt om man gillar konsoll, PC och VR spel.Och vem gör väl inte det.Tummen upp HTC Vive.
 • Utmärkt
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Haft min HTC Vive i snart en månad nu.

  Dagens konsument-VR är nu den mest imponerande tekniken med en ofantlig potential, och Vive är just nu det bästa du kan få för pengarna. Med sin lösning för positionering i rummet ger Vive ett smakprov av vad som komma skall.

  Men idag finns det inte så många bra spel och applikationer ännu, och det är lite omständigt att dra igång en session med sin Vive. Det är en hel aktivitet som kan jämföras med att spela biljard eller köra go-kart. Inget man drar igång på momangen i fem minuter strax innan läggdags.

  Angående den dåliga upplösningen: det är inte hårdvaran i Vive:n som det är fel på. Bilden tappar i kvalitet när den anpassas för projektion i VR displayen, det löser man idag genom att rendera i en högre upplösning innan projektion. Men inte ens en GTX 1080 räcker hela vägen, då den inte klarar att rendera i så hög upplösning som krävs för att projektionen ska maximalt utnyttja hela upplösningen på en displayer i en Vive.

  Det positiva med detta är att Vive:n är "framtidssäker" då det kommer att ta ett tag innan vi kan köpa datorer och grafikkort som kan leverera högre upplösningar än vad Vive:n kan visa.

  Några definitiva minus:

  - Vikt och passform. Jag har ett ganska stort huvud och mycket hår och det gör det svårt att ställa in remmarna för att Vive ska sitta stabilt men samtidigt inte trycka så hårt mot ansiktet att det blir svårt att blinka med ögonen.

  - Värme och bekvämlighet. Vive blir skapligt varm och man börjar svettas en del i ansiktet och runt ögonen. Det svider och linserna kan imma för.
 • Ganska bra
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Nja, efter att wow upplevelsen lagt sig efter de två första veckorna, så inser man bristerna i denna första generationen. På tok för låg upplösning, vilket dock gör att man inte behöver ett monster till grafikkort, men tyvärr så blir det störande i spel, som har mer detaljerad grafik och text, samt att detaljer på längre avstånd blir grötigt.
  Även om Super samling hjälper till, så är det inte nog.
  Sen känns det lite svajigt med trackingen emellanåt, hur väl man än kalibrerat.
  Men kan iofs ha nåt att göra med mitt moderkort, då det verkar va lite krångel med vissa av Asus modell.

  Skulle dock lätt kunnat leva med bristerna, om det inte vore för att spelen är så brutalt enformiga. Pga för liten installbase, så vågar ingen kosta på att göra riktigt maffiga big budget spelprojekt än, vilket tyvärr gör, att Steam dränks i mediokra Indie Waveshooters, Pong kloner och diverse tech demos, vilket iaf JAG snabbt tröttnade på.

  Även spel som Raw Data, som först verkade riktigt lovande, håller inte i längden.

  Nu hjälper det inte att de flesta av spelen är Early Access.

  Jag kommer att återvända till VR världen, men jag vill låta det hela mogna ett par år, och se vart det leder. Jag vill ha spel med rejält djup och bra story. Arkad liknande upplevelser är kul emellanåt, men jag vill ha maffiga spelupplevelser, som fångar mig i flera veckor, likt ett Witcher 3 osv.

  Visst, det går att spela "vanliga" spel i VR, men jag spelar dom hellre på min OLED TV, än i nån grötig och lågupplöst VR mod.

  Även om VR inte är nåt för mig, just nu, så rekommenderar jag iaf att ALLA ger det en chans. Just den där första Wow upplevelsen, var otroligt maffig.

  Bara att hoppas på att spelutvecklarna lär sig att göra vettiga spel inom en snar framtid, och att dom finputsar Vive lite mer, speciellt när det gäller skärmarna. DÅ kommer jag tillbaks :)
 • Perfekt
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Prövade på webhallen, blev såld.
  Har alltid velat peova bilspel i VR. Är fast i VR världen nu med alla möjliga spel som finns att tillgå.

  Med min Thrustmaster ratt, Vive och gött headset, så är det bara g-krafterna som fattas sen är det matrix ❤️
 • Bra
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Ny i VR världen men inhandla både Vive samt oculus cv1, kommer jämföra dessa mot varandra så ni får lite för och nackdelar.

  Om vi pratar Vive så är bilden fantastisk, riktigt välbyggda med en otrolig design och funktionalitet, sitter ok på huvudet men upplevs tung och det blir riktigt svettigt fort utan att jag är en människa som svettas mkt. Kontrollerna är riktigt exakta och följsamma, de ligger även riktigt bra i handen.
  Spelutbudet kanske inte är det bästa men spelen som finns visar hela spektrat på vad Viven kan göra.

  Kablarna är lite för styva och att det är 3 kablar som går till headsetet har säkert en funktion men är alldeles för krånglig att arbete med i mitt tycke.

  Vive mot oculus +-

  +
  Lite bättre displayer med klarare färger och bättre fokus än oculus.
  Kamera inbyggt som kan visa ditt spelområde eller när du börjar närma dig gränsen, detta saknar oculus.
  Kamera som med ett dubbeltryck visar omgivningen eller en virtuell display detta saknar oculus.
  Motion controllers som är otroligt exakta, lätta, och ligger jätte bra i hand, detta saknar oculus för tillfället.
  Större möjligheter till att röra sig i en så kallad virtuell miljö, men blir lätt att man trasslar in sig i den tjocka och osamarbetsvilliga kabeln.

  -
  Helt galet tjock, tung och krånglig att få på sig, där har oculus tänkt till med en fjädrande finjustering för att förenkla att få på sig headsett.
  Kabel. Är inte rolig att arbeta med, känns som en 3fas kabel fast platt, oculus har säkert en enklare teknik men kabeln är följsam och är lätt att flytta rund då den är rund.
  Tråkig lösning med inear hörlurar, en sak till att brottas med och gör allt lite krångligare, ljudet är bra men oculus lösning med inbyggda hörlurar som enligt mig är mer högupplösta och behagligare att använda, de är dessutom borttagningsbara om man vill ha ett headsett mm.
  För mkt kablar att koppla till systemet, inte lätt att få till snyggt, kablar överallt, de 2 stationerna skall placeras på ett vist ställe ovanför huvudet i stående läge så de alltid kan se varandra, väggfästen ingår men kabel och strömadapter är i mörkgrått och det krävs hål i vägg mm.
  Synk kabel. Till stationerna är inte ett krav men i mina tester så tappa stationer a synk ibland och det blev störningar som t.ex gjorde att jag ramla omkull för att jag tappa balansen.
  En aning sämre spelutbud än oculus.

  HTC vive har potential att kunna vara kungen på VR, men jag tycker att det är för struligt, för mycket strul att komma igång och för mkt installation, headsetet för sig är klart tekniskt bäst och säkerligen mer framtidssäkert, men jag som vill sitta skönt i en soffa och casual lira föredrar oculus, har i åtanke att mjukvara och optimering är helt färdigt på båda headsetten.

  Detta rekommenderas för den mer avancerade användaren.
 • Perfekt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Wow, wow, wow... :-)

  Ok, lite bakgrundshistoria först. Jag är snart 38 och har spelat sen 8-års åldern. Första minnet är en Atari kopplat till en liten svart vit TV. Hemma hos en kompis. Det var hans storebrors dator. Spelen laddades via kassettbandspelaren och det tog en evighet att starta. Ofta blev det något load-error och man fick börja om från början. Pilla på justeringshålet och sedan glo på varvräknaren i 5 - 15 minuter. Men när spelet äntligen startade så var det WOW, trots att det var väldigt enkla spel med dagens mått mätt. En pyttesmå streckgubbe som hoppade över några trästockar. För oss var det dock en helt ny värld och vi var väldigt imponerade.

  Fast forward 30 år senare. Samma känsla igen, WOW! :-) Glöm "next gen", senaste Android, iPhone, läsplatta...whatever. This is IT! Gamechanger. Jag vågar inte tänka på hur det kommer att se ut om ett par iterationer. Då Vive redan är så pass bra.

  Kids, om ni inte vet vad ni ska göra i framtiden, satsa på Virtual Reality. Utbildning, underhållning, turism, arkitektur, konst, medicin...ja, tillämpningar är i princip oändliga.

  Ni som är skeptiska, testa först. När du kommer med klagomål, tänk ett par iterationer framåt. Ja, upplösningen kunde vara högre. Men det glömmer man så fort man börjar röra på sig i den virtuella världen. Kontrollerna är hur sköna som helst och väldigt välbyggda. Har redan slagit de i väggen ett par gånger och förutom ett par repor så fungerar allt som det ska. Jag kör med en i7 4790k @ 4 GHz och Asus 970. Fungerar hur bra som helst.

  Om jag får drömma lite...Half Life 3...byggd för HTC Vive from the ground up. DET skulle bli nästa WOW! :-)
 • Perfekt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Jag är såpass gammal att jag var med om första "hemdatorn", jag var med när 3dfx-korten kom, när nintendo/sega släppte sina första konsoler. Revolutionerande tyckte man då, och pulsen gick upp så fort man fick några minuters tid med dessa prylar.

  HTC Vive upprepar exakt den känslan, fast utan att överdriva så är det nog med en faktor av 100. Det går inte i ord att beskriva hur det känns, man kliver verkligen in i en 'annan' värld och glömmer bort tid och rum.

  9400kr kan kännas avskräckande men om du tar alla prylar du någonsin köpt sammantaget så är du inte ens i närheten av upplevelse till vad HTC Vive ENSKILT ger dig. Lägga 6k per år på en smartphone när man kan lägga 50% mer på något som totalt förändrar hur du ser på 'underhållning' är en no-brainer.
 • Perfekt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Otrolig VR upplevelse med kontrollerna som är riktigt bra och ger en fantastisk känsla i spelen där de kan vara pilbåge/pistoler/händer etc erc samt att systemet håller superkoll vart i spelrummet du står.
 • Perfekt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Underbart. Jag har en sådan tur att jag har stor plats vilket gör att mitt playroom blir stort och kan gå runt ganska fritt. Känslan är obeskrivlig.
  Nu gäller det bara att speltillverkarna hänger med och förstår hur stor grej det här är.
 • Dålig
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Ägde en i 2 veckor, men näe. Fortfarande väldigt primitivt och klunkigt. Själva headsettet är tungt och obekvämt att ha på sig, särskilt längre tider. Det är bökigt som tusan att faktiskt spela. Man måste *planera* sitt VR-spelande eftersom man inte kan göra något annat under tiden. Inte titta på telefonen, surfa mellan ronder, eller ens ta snabba pauser eftersom det tar så lång tid att ta av/på sig allt. Det krävs helt enkelt för mycket för att "bara spela lite VR en kort stund".

  Hade dessutom ett måndagsex där det var väldigt suddigt mot kanterna av ens vy. Det var kanske 25% som var i fokus. Många andra hade samma problem, men många hade inga alls. Irriterande.

  Själva skummet var för tjockt (ca: 1.5cm), och gjorde att ens FOV (se linserna som en slags glugg in i VR) blev begränsad eftersom ögonen var så långt ifrån linserna.

  Upplösningen är helt klart kass. Det känns som man har vaselin på ögonen hela tiden, och jag blev trött i ögonen efter VR-sessioner.

  Sen var det det där med själva spelandet. Inte nog med att det är bökigt att få igång allt så är det rätt uttröttande att faktiskt spela. Jag trodde jag skulle gilla att vara lite mer aktiv i spelen, eftersom det var mer "realism", men det stämde inte. När man måste sikta pistolen med sin egna arm så blir man helt enkelt trött efter en halvtimme, vilket man såklart lägger på minnet tills nästa spelsession.

  Och ungefär så fortsatte det i 2 veckor innan jag insåg att jag inte ville ha VR. Inte för vad man får. Inte ens om de fixar grafiken, bekvämligheten och alla andra småproblem. Så länge det är fysiskt ansträngande så kommer *jag* förmodligen aldrig köpa ett VR-headset. Realismen täcker inte det faktum att man trots allt försöker slappna av med spel.
 • Perfekt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Mycket häftigt.
  Gillar starkt att Valve kör på öppen standard.
 • Utmärkt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Jag har haft mitt i lite över en vecka och har använt det varje dag.

  Det är helt otroligt vilken känsla det är och hur väl trackingen fungerar. Helt perfekt. En helt ny upplevelse att kunna gå runt i en annan värld. Det finns spel som man blir genomsvettig av och lugna upplevelser. Vissa enklare 2D-spel är också härliga att spela i en virtuell biosalong med en gigantisk skärm.

  Det är för låg upplösning för att det ska vara riktigt bra. Det tar nog ett par år innan grafikkort och headset är bra nog för att man inte ska störas av pixlarna, men oftast glömmer man bort det efter en liten stund. Det gör dock att det kan vara svårt att se detaljer och att läsa text i VR.

  Kvalitén känns väldigt bra och batteritiden i kontrollerna är bra. Det är enkelt att komma igång.

  Rekommenderas men endast till riktiga entusiaster som har pengar över till detta. Det finns inte nog med bra spel än och det kan vara lite buggigt, men om du som jag har väntat på detta sedan 90-talet så är det värt det!

  Jag kör med ett GTX970 och en i5 2500K överklockad till ca 4,35 GHz. Det fungerar utmärkt för de spel som finns idag.
 • Utmärkt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  HTC Vive
 • Utmärkt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Efter att ha använt den ett par dagar är det bara att konstatera att detta är det största som hänt på decennier, väl i samma storleksordning som andra plattformar typ "Android" eller "iOS".

  Fördelar:
  + Att faktiskt kunna röra sig runt objekten ger mycket+ mer än att bara sitta statiskt och titta på saker. Occulus Rift måste hitta en liknande lösning, eller så kommer Vive att sopa banan med den. Kul känsla av att hoppa runt eller krypa under något!
  + De medföljande öronpluggarna var inte så dåliga som jag förväntade mig. Har faktiskt inte orkat byta ut dom.

  Nackdelar:
  - Kostar lite väl mycket, särskilt om man ska köpa ett nytt grafilkkort samtidigt.
  - Ja, man ser pixlar, men det är inte allvarligare än att man kan leva med dom.
  - De flesta 3D filmer som finns där ute bygger tyvärr bara på "full HD" och tekniker typ Side-By-Side. Dessa filmer ger typ hälften (i x-led) av den upplösning som hjälmen klarar av, så det ser lite pixligt ut bara därför. Jag har beställt Titanic 3D som sägs ge full HD på vardera ögat, så får vi se om pixlarna inte syns lika väl.

  Övrigt:
  / Dagens program är gjorda för att maxa ur med Geforce 980. Då Geforce 1080 nu har kommit så förväntar jag mig att grafiken kommer att bli 3-4 ggr mer "fyllig" inom kort. Borde möjliggöra ännu fler och mer detaljerade objekt.
  / Många kommer att besöka semestermål virtuellt, antingen för att det är billigare eller som förberedelse för de riktiga resorna.
  / Varför åka in till det riktiga jobbet när man kan sätta upp virtuella arbetsplatser där man kan träffa sina kollegor?
  / Glöm dagens webkonferenssystem, de känns totalt stenålder i jämförelse med vad som redan finns för Vive.
  / Varför hålla till i en skola med dyra lokaler och stökiga klasskompisar när lektionerna lika gärna kan hållas i virtuella klassrum?
  / Du kommer aldrig att vilja spela vanliga spel igen när du upplevt spelen på Vive. Snacka om "immersive experience"!
 • Perfekt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  I dagsläget oslagbar.
 • Omdömen från andra länder

  Sorterat efter datum

 • Utmärkt
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  En stor casqe jag rekommenderar till alla spelare trots en ganska högt pris
  Immersion är bara awesome styrspakar reagerar mycket väl vi glömmer väldigt snabbt de pixlar som har ses genom att sätta headset som också kan märka är att headsetet är ganska tung och det börjar att måste Gener vikt som från någon speltid men annars inga klagomål för dem som upptäckte vr jag ombord gillestugan spel är gratis
 • Knappt godkänd
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Kort innan jag beslutade att återvända den: Pc det testades på: i7 2600k@4.5ghz, 2x970 i SLI, 16GB RAM, samsung 850evo ssd 3x24 "bildskärmar: HTC vive Vr utrustning Hotellet består av: P1-enhet . display, hörlurar, 2 controllers och 2 rörelsesensorer och en last av sladdar och nätadaptrar Relativt lätt att koppla upp så främst måste många tillgängliga uSB-portar och makt som det första intrycket var:. mycket kablar, tunga enhetschef, mycket mjukvara och utrustning som måste installeras. installationen var ganska enkel och sker via separat program. Kräver en hel del utrymme omkring dig om du tänker stå att gå runt, hade jag ingen stor möjlighet detta kontor så det var lite begränsad åtgärds område för mig. Och jag mig förbannad ganska snabbt på den tjocka stela kabel som gick till P. glasögon. När jag testade från kontorsstol var snabb att jag var på väg att rulla över den. Du ser, trots allt, ingenting inuti glasögon :). positivt första intryck på riktigheten av sensorer och styrenheter. Vi ser hela tiden en bild av regulatorerna, där de är, är denna coola och de ser nästan ut som the real thing i skärmen. Hämtat några vr demos från HTC sin portal, flera av dessa var ganska häftigt för en liten stund, tills det blev monotont. Utbudet av P AKTIVERA spelet är ganska magert. Hämtat ett par och testade lite, cool men missade ingen favorittspilla som nedfall 4 och bf gjordes vr. Fallout 4 och Doom förmodligen kommer som P upplagor, men för närvarande är det bara de som jag känner till: https://www.wareable.com/vr/best-steam-vr-games Och många av de mer tech demos än spel. Testas också bio läge och sätta på ett par filmer, en med 3D och en vanlig. 3D-effekten var mycket bra, gillade också den bilden kan zoomas så att det var lika stor som en teater och kunde böjas så det var böjd på ett liknande. Bilden kan vara så stora att de var tvungna att stänga Pitt huvudet en aning för att se hela bilden, precis som på bio, men IMAGEQUALITY var alltför dålig för att kunna titta på en film, kan man tydligt se pixlarna, och det är mer påminner om en CRT-TV än en hD-TV. Här behöver man mycket bättre paneler med högre upplösning. Egendomligt nog var bilden ganska klar medan saker var "nära" dig på skärmen, medan ju längre bort sakerna var grövre blev. Tycker också optiken var något suddig och det fanns inte mycket man kunde röra ögonen innan det förlorar fokus. Fick också att starta BF1 även om det inte gjordes för P, tyvärr var det en stor besvikelse. Bilden var likartad att filma mycket kornig, och på min rigg var bildflöde dålig att det kan kallas spelbar, även om det är bra att spela i 5760x1200 på 3 skärmar med SLI. Flera andra titlar jag försökte bara börja tryna, vet inte om det var eftersom konfigfeil på min laptop, eller om endast ett fåtal titlar verkar. Efter att ha läst sida upp och ner på enheten så det ser ut som det finns en ny version av HTC snart. Jag var tyvärr inte sparats denna runda, men tekniken här är utan tvekan framtiden, men dessa skall panelerna blir bättre så att du inte kan se pixlarna för att få högre upplösning. Enheten måste också vara trådlös såsom Samsungs kabeln var irriterande
 • Perfekt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Jag gillar $ 2000 prislapp ????