Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Ubiquiti Networks EdgeRouter X

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Ubiquiti Networks Routrar (27)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (8.65)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Perfekt

  Gillat omdöme
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Galet nöjd med denna router med dess bra kvalitet, tillräcklig prestanda för mitt bredband och framförallt SQM (Smart Queue Management) för prioritering av realtidstrafik och nästan eliminera Buffer Bloat som visade sig vara mitt problem. Klart att LAN och wifi måste funka men i mitt fall och säkert många andras är den svaga kritiska länken routern, speciellt om man nyttjar nästan all kapacitet så det blir en fråga om prioritering av trafik. Valde den efter en hel dags research och forumhjälp. Färdig produkt med lågt pris och låg strömförbrukning från känd och omtyckt tillverkare istället för att testa mig fram med OpenWRT custom firmware på tex Linksys WRT1200AC som kan vara intressant för en del.

  Har Comhem 100/10 bredband, 3 våningar med betong i bjälklag och väggar (kabelmodem anslutet i hörn i Källarplan), 3 ungdomar som spelar online från PC och konsol och kollar Youtube på datorer och telefoner samtidigt nonstop, jag kör stora nedladdningar och streamar 4K lokalt och online till olika streamers, har 5 Google Home Minis kopplade till Chromecast Audio i aktiva högtalare och jobbar ofta hemma med Skypemöten. Alla upplevde missnöje i form av gnäll på segt nät med ping spikes, ibland buffrande mediauppdpelning/lång starttid för mediauppspelning, hackande ljud/video i Skypemöten osv. Som jag antar det ser ut i många familjer idag helt enkelt...

  Försökt råda bot i olika steg. Varje steg gjorde situationen lite bättre men aldrig helt bra förrän nu.

  Steg 0: Körde Comhems modem/router/wifi-combo med uruselt resultat.

  Steg 1: inaktivera wifi och ansluta egen wifi accesspunkt i trapphuset på övervåningen (Ubiquity AP AC Pro) - bra wifi täckning på övervåning och ok täckning på mellanplan, mindre bra täckning på källarvåningen. Testade att slå på wifi i modemet och roama, ok men struligt. Allmänt gnäll på att det suger att spela via wifi.

  Steg 2: bytte AP AC Pro till TP-LINK Deco M5 mesh wifi. Bättre/ok/bra täckning i hela huset (använder bara 2/3 i paketet). Testade både wifi och kabel backhaul med relativt liten skillnad.

  Steg 3: ändrade modemet till bryggat läge och använde tp-link deco som router på källarplan, angav spel och streaming som prio i QoS konfig, använde kabel till backhaul och anslöt en unmanaged switch på mellanplanet (mediastreamers) och en på övervåningen (3 gaming PCs, 3 spelkonsoler). Kopplade allt som gick med kabel, bandbredd/throughput ökade och ping spikes och lag minskade betydligt men då och då upplevelde alla problem i form av att ping ökade från ca 55ms upp till 2500ms och att mediauppspelning hackade och buffrade (typ 3-4 gånger per kväll).

  Steg 4:
  Efter mycket research och en ögonöppnande video som beskrev min upplevelse https://youtu.be/o-g2P3R84dw (lärde mig begreppet Buffer Bloat) inhandlade jag denna magiska router.
  Uppgraderade FW till 1.10.6, körde wizard 2 min och konfigurerade SQM under QoS. Jag har sett olika siffror men efter att ha testat mig fram är konfigen 112 Mbit/s down och 12 MBit/s upp (många har sagt att man ska ange siffror ca 10% under ens bredbandsabonnemang som i mitt fall ju är 100/10, testa själv med dslreports/speedtest). Bytte även mina Netgear GS108 switchar till Ubiquity managed switchar men det är antagligen egentligen overkill. Ändrade också konfigen på tp-link deco från router till wifi AP. Alla väldigt nöjda. Inget gnäll och jag märker en stor skillnad på hur snabbt media startar, scrobble utan buffering. Ping i spelen har gått ner och ligger väldigt stadigt utan spikes på ca 35ms (20% förbättring, inte perfekt men tillräckligt bra verkar det som då gnället upphört).

  Lite resonemang inför steg 4:

  En ER-X som router (har idag bättre prestanda med SQM än en USG och är så billig att jag kan byta till en nyare modell av USGn när den kommer), valde 2 st UniFi Switch 8-60W som fungerar bra, är hyfsat framtidssäkra, gör att jag kan ta min AP AC Pro i bruk igen och köra controller (jag står enkelt ut med att ER-Xen inte finns där tills vidare men måste köpa minst en AP till). Då kan jag även bygga på med kameror och annan POE utrustning.
  Landade till slut i att denna utrustning funkar bra för mitt 100/10 docsis bredband och lite till samt ger bra fart på LANet. Inget gnäll än så länge från kidsen, hoppas det håller i sig 😜
 • Knappt godkänd

  Gillat omdöme
  1 år sedan
  Uppdaterat: 6 mån sedan
  Köpte den för att ersätta min trasig barebone som körde pfSense. Gör sitt jobb, men med mer komplicerade nätverksstruktur är det ett **** att konfigurera brandväggen. Saker som t.ex. att sätta upp reglerna för en zonbaserad brandvägg måste konfigureras på konsolen. Sen exponerar den bl.a. DNS porten utåt by default. Riktig dålig. Det saknas även stöd för att enkelt ladda upp egna SSL certifikat.
  I övrig så känns det hela som en omförpackad OpenWrt med alla sina för- och nackdelar. Ett skämt att företaget kalla detta för Edge router...
  OBS: Akta er om ni försöker uppgradera till 2.0.x mjukvaran. Då riskerar ni att flasha sönder routern. Den går att återställa via seriell kabel. Men då behöver man öppna routern!

  Näh, jag kommer gå tillbaka till pfSense/OpnSense som har dessutom bättre stöd för bl.a. LetsEncrypt eller automatisk uppdatering av blockerade IP-listor. Min rekommendation är att inte köpa den här prylen.
 • Alla omdömen

 • Perfekt
  2 mån sedan
  Uppdaterat: 2 mån sedan
  bästa routern jag använt, motiverar och tvingar mig att lära mig nätverk.

  +billig
  +snabb, spöar troligtvis de flesta "gamingrouters"
  +fullständiga konfigurationsmöjligheter
  +Bra Community för att få hjälp med vidare konfigurering

  -ej wifi (men då får jag välja en bra AP istället)
  -Kanske inte passar nybörjaren, tog länge innan jag insåg att jag behöver ställa in QoS själv etc. . .
 • Mycket bra
  7 mån sedan
  Du får onekligen mycket för pengarna.

  Det stora minuset är webgränssnittet. Ointuitivt och spartanskt både i utformning och funktion.

  Har en MikroTik rb750gr2. Klart mycket bättre användargränssnitt. (Men rb750gr2 har nackdelen att IPv6 inte fungerar som det ska, vilket är ett jättestort minus)
 • Mycket bra
  1 år sedan
  Uppdaterat: 9 mån sedan
  Bra och prisvärd router, driver en PoE AP från Unifi med den.. Tycker dessutom den har förhållandevis enklelt gränssnitt för avancerade inställningar jämfört med andra konsumentrouters.
 • Mycket bra
  1 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Supernöjd!
  Köpte denna för att kunna ha den i mitt medieskåp, då den är såpass liten och smidig.
  Inga större problem att konfigurera, dock inget jag skulle ge min mor i present kanske.
  Den klarar av att leverera min internettjänst på 250/100 utan problem.
 • Utmärkt
  1 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Helt fantastisk router och billig dessutom.

  Jag kör med HELA edge-serien hemma och har även delar utav UniFi-serien i ett annat nätverk på annan plats i landet.

  Jag för det första är (enligt dom själva): IT-killen alla mina släktingar och vänner helst vill prata med när det är frågor/funderingar/rekommendationer eller helt enkelt behöver hjälp med deras nätverk/internet utav deras ”smarta hem” och liknande bekymmer, dom vägrar t.o.m att prata med supporten till deras produkter för att jag påstås vara mycket bättre än dom 🤨. Vad vet jag? Jag har aldrig pratat med supporten själv då jag är en jäkla nörd.

  Iallafall så kan jag verkligen rekommendera denna router till dom som kan lite grand eller åtminstone vill lära sig om nätverk då den gör sitt jobb felfritt oavsett vad man ställer in att den till att göra (QoS, NAT, DNS, OSPF, Användare och annat skoj) den är så pass bra hårdvarumässigt att passthrough (WAN-LAN) klarar min anslutning på nedladdning 250 & uppladdning 250Mbit/s oavsett vad jag har ställt in på den med många samtidiga uppkopplade enheter var det väldigt nära dom hastigheterna utan buffer eller lagg (jag har ej testat högre anslutningar med denna än).
  Det bästa är att den klarar att vara strömförsörjd med PoE och även en PoE-passthrough till något på den sista porten.

  Har man även resten utav edge-serien i sitt nätverk (vilket är smidigast) så är det helt oslagbart för oss nördar.

  OBS! Man behöver ställa in denna första gången och även efter reset, så om du bara vill ha en plug and play router så kolla gärna vidare.

  Jag har gått igenom säkert över 500 olika märken och modeller hos mig själv, folk och företag, men denna slår dom allihopa när det kommer till avancerade inställningar och flärdfrihet.

  Men om du vill ha ett ännu simplare hemnätverk med även IP telefoni (snäppet dyrare) så rekommenderar jag hellre hela UniFi paketet utav ubiquiti’s grejer där det också räcker med en app i t.ex mobiltelefonen/surfplattan/datorn för att kunna hålla koll på hela nätverket och man då slipper skifta mellan flikar/appar.

  Det är dock inte lika bra hårdvara i UniFi routern för t.ex passthrough som sjunker lite när man har ställt in den som jag har, men däremot IP-telefonin fungerar absolut bäst till det systemet.

  Om du är en sådan som inte kan/bryr dig så mycket om nätverk, vill att det ska vara allt i ett (router/modem/trådlöst) eller kanske inte känner någon som kan detta och bara vill att allt ska funka direkt efter att du pluggar in grejerna så finns det andra alternativ för dig, kolla dom prylarna istället och förbered dig på flertals omstarter och krångel utav din router flera gånger om året.

  Läser du fortfarande detta? Då är det nog dags för mig att avrunda: Ubiquiti är enligt mig hittills det bästa systemet som jag har kört med och dessutom det enda jag kommer att fortsätta med i framtiden.
 • Perfekt
  1 år sedan
  Stabil kvalitets router.
  Har ni bara grundläggande nätverkskundskaper är den inte svår att konfigurera. Finns wizards att köra.
  Tips, vänta med firmware 2.x och kör 1.x
 • Perfekt
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Har tidigare bara haft ”vanliga” konsumentroutrar från t ex Netgear. Mitt senaste problem var att Netgear-routern behövde startas om varje 4:e vecka. Jag hoppas slippa detta problem med denna EdgeRouter.
  Mycket prisvärd, liten och nätt, har inbyggd gigabit-switch samt stöd för PoE om man önskar.
  Det första man bör göra är uppdatera firmware. I denna ingår även wizards som kan vara till hjälp.
  Jag har inte så komplicerat nätverk men behövde få till DHCP samt port forwarding. Det tog lite tid att få till men sen blev jag riktigt nöjd.
  Det går så klart att spara sin konfig och gillar man att labba så är det enkelt att växla mellan olika konfigurationer.
  Är man intresserad finns även möjligheter att managera VLAN, m fl. Det finns mycket exempel att hämta från deras community på nätet.
  Mycket nöjd med denna kraftfulla lilla router som gör det den ska riktigt bra.
 • Perfekt
  2 år sedan
  Kommer från en livstid av "konsument routrar" där man tyvärr får tumma på någonting.

  För första gången känner jag mig nöjd, dessutom utan att bli ruinerad! 10/10!
 • Utmärkt
  2 år sedan
  Magiskt bra router för pengen för den avancerade användaren som gillar CLI miljöer och gärna administrerar nära och käras infrastruktur. En ren dröm ihop med UNMS och routar utan problem upp till 1Gbit med hwoffload påslaget. Dock inte snabbaste enheten när det kommer för VPN site-to-site eller VPN server för mer kontinuerlig och snabb trafik.
 • Perfekt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Stabil produkt som har funkat bra helt ut från lådan. Kör den tillsammans med en Unifi AC AP. Kom på mig själv att jag inte rört grejerna sen jag köpte den för x tid sen.

  Gick in och kollade i gui och routern hade varit uppe i 370 dagar...

  Den fick ny firmware och omstart så nu lär den väl gå ett år till minst innan jag kommer på mig själv att kolla upp den...

  Unifi APn är inte sämre den. Ubiquiti är stabila grejer. Den enda nackdelen är: Man glömmer liksom bort att grejerna står där för de gör sitt jobb Månad efter månad. År efter år. Så man kommer sig inte för att uppgradera grejerna som ofta för med sig bra saker som ex säkerhet. Min AP är ca 3 år gammal och nu kommer jag inte längre in i den med hjälp av controllern då firmware blev för gammal. My bad...

  För mig finns det ingen anledning att dra av en endaste stjärna.
 • Bra
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Liten och smidig router med många inställningsmöjligheter.
  Kräver lite jobb att sätta upp och dokumentationen är bristfällig.
  Blev ett klart lyft för mitt nätverk hemma.
  Finns wizards som hjälper dig.
  För mer avancerade funktioner/inställningar finns guider på nätet.
  edit Drar av en stjärna för att jag fick göra en reset to default.
  edit En stjärna till ryker... inte stabil ...ska man behöva kolla firmware varje månad?
 • Utmärkt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Grymt billig router som gör det den ska väldigt bra. Är man sugen på att kunna bygga vlan och sätta upp VPN:er på ett lite mer proffsigt plan så är detta en riktigt bra produkt. För den som funderar på att köpa en lite dyrare allt-i-ett router till hemmet kan jag rekommendera att köpa denna tillsammans med AP AC LITE. Så har man samma funktion med mycket mer kraft och finesser.

  Finns många guider för den som är osäker men som vill lära sig.
  Det finns oxå en youtube-kanal som går igenom allt väldigt grundligt.
 • Perfekt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Tröttnade på min Boxer router (sagemcom...) som hängde sig hela tiden.
  Köpte denna eftersom jag hade deras AP sedan tidigare, också den mycket bra.

  Det är en underbar manick. Enkel om man inte kräver så mycket och har lite intresse. De nya guiderna gör att man inte behöver kunna så mycket. och det finns utförliga steg för steg på nätet från UBNT.

  Som sagt jag har en UAP AC Lite sen innan. Jag tog den PoE adaptern och satte till ER-X och satte sedan APn i PoE outputen. Funkar alldeles utmärkt.

  Kan bara rekommendera. Fullproppad med funktionalitet och renrakad från onödigheter.
 • Perfekt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Bra grejer
 • Perfekt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Det är en riktigt bra router. Du kommer inte bli missnöjd.

  En varningens finger dock: Detta är en proffsrouter. Du som är duktig på att konfigurera vanliga routrar kommer inte lyckas sätta upp denna router. Man måste kunna IPTABLES i sömnen och förstå avancerade nätverk.
 • Mycket bra
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Funkar klockrent !
  Funkar både till avancerad hemmaanvändning och små företag.

  Basic guider kan du hitta här - http://demait.se/index.php/category/guides-networking/guides-edgerouter/
 • Mycket bra
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Inget för nybörjaren då många inställningar kräver att du går in i CLI. Dokumentationen för detta är minst sagt bristfällig så det blir mycket googlande för att få till det !

  Men om du orkar så får du en stabil och strömsnål router som klarar det mesta.

  Min WAN->LAN Speed 930 Mbit mot BBK (mitt i natten)

  Obervera att inget WIFI stöd ingår så du behöver en AP också.