Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Benq W2000

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Benq Projektorer (130)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (5.79)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Perfekt

  Gillat omdöme
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  BenQ W1070 vs BenQ W2000

  Introduktion
  När jag, Hösten 2014, började med mitt biografprojekt i huset så letade jag efter en prisvärd projektor med full HD. Marknaden är stor och priserna varierar, men eftersom jag hade en relativt begränsad budget så jag tittade på projektorer under 10.000kr. Jag fastnade för BenQ W1070. Den hade allt jag ville ha och dessutom till ett väldigt bra pris. Den är fortfarande en av de mest populära budget-projektorerna på marknaden. Med all rätta, för det är en bra projektor som inte skäms för sig på något sätt.

  Efter ett reportage om min hembio “Cinematica” i Hemmabiotidningen frågade BenQ om jag var intresserad av att prova efterföljaren till min projektor, W2000. Självklart var jag det, men jag var ärligt lite skeptisk till att den skulle vara SÅ mycket bättre som påstods, men jag var så klart ivrig att få prova. Efter någon vecka kom projektorn på posten, och jag for och hämtade den. Några dagar senare installerade jag W2000 i mitt biorum, kalibrerade och började titta. Jag blev glatt överraskad. Ja, faktiskt - det kunde bli bättre i mitt biorum. En värdig uppgradering, helt klart. Vad är då skillnaderna mellan de två projektorerna. vad får man för de ca 3000kr extra?

  Båda projektorerna är har kort kastvinkel (short throw) - så de passar bra även i vardagsrum. Båda har Full-HD, dubbla HDMI in och en del andra anslutningar som knappast används flitigt numera.

  Jag utförde min test i ett svartmålat biorum med Manuell 120” rullduk från Elite Screens, Onkyo BD-SP309 och Yamaha RX-V775. Filmen jag främst testade med var säsong 2 av Game of Thrones på Bluray.

  Jag körde med W2000 några veckor under sommaren, då jag ville att den skulle få lite tid på sig att “spela in sig” så i slutet av semestern så kopplade jag in båda projektorerna, satte på en Bluray och började titta, och växlade med hjälp av “blank”-funktionen. Här är mina iaktaganden och några åsikter i ärendet W1070 vs W2000.

  Fysik
  Den fysiska skillnaden på BenQ:s två projektorer är slående. W2000 är kraftigt mycket större. designen är rundare och fetare. Det som slår en vid första ögonkastet är dock att w2000 har en rätt liten öppning och linsen är mycket mindre än på w1070. Detta är dock inte fallet, men eftersom w1070 är mindre så upplevs linsen större.

  Där w1070 har en öppning för rattarna för focus och zoom har w2000 en lucka som döljer reglagen. En detalj som på w1070 är lite dum är att power-lampan inte sitter vid på/av knappen, utan vid menyknappen. detta är dock åtgärdat på w2000.

  vad gäller anslutningar m.m. så upplevs ingen skillnad mellan enheterna. De är båda fullgott fungerande och av god kvalitet.

  Bild
  BenQ hävdar att de kraftigt förbättrat bildhanteringen i w2000 jämfört med w1070. bättre färger och högre dynamiskt omfång. Även kontrasten skall ha ökat markant.

  När jag köpte W1070 så gick jag från en 60” plasma till projektorn med 120” duk. Plasma-tv är erkänt bra när det gäller kontrast så jag var med andra ord rätt bortskämd. Ändå gjorde inte w1070 bort sig. Speciellt med tanke på att den kostade mindre än vad TV:n hade kostat. Mitt biorum var då inte ens färdigt, utan jag hade helt vita väggar som reflekterade mycket av ljuset från projektorn och ströljuset förstörde svärtan speciellt. Den gjorde ändå inte bort sig. När jag senare byggde klart biorummet och det blev målat mörkt så blev bilden klart bättre. Ändå så upplevde jag en enorm skillnad när jag installerade w2000. Det som imponerade mest var svärtan. Att en projektor för under 10.000kr kunde leverera så krispig bild var imponerande. Hur som helst blev det faktiskt ännu bättre när jag gjorde en bildkalibrering. Jag använde THX-kalibratorn på Terminator 2 Bluray. Det blev verkligen en förbättring. Det var mycket enkelt att göra inställningarna som är nödvändiga för optimerad bild.

  Vid A/B testning märks det stor skillnad mellan projektorerna. Det skall sägas att min w1070 har gått över 1000 timmar i eco-mode så lampan är inte ny, medan mitt exemplar av w2000 är helt nytt. W2000 ger kraftiga härliga färger, djup svärta i kontrasten. I början upplevde jag en aning differens mellan färgerna vid t.ex rutmönster, men det finns inte längre. Speciellt färger som guld och turkos ger ett naturtroget skimmer och ser mycket bättre ut på W2000.

  Upplevelse (fjärr, ljud, m.m.)
  Förutom bildegenskaperna så finns det andra skillnader mellan dessa projektorer. Fjärren till exempel. Den var det första förbättring jag upptäckte. Den taktila känslan är kraftigt förbättrad. Det känns ett litet klick när man trycker på knapparna som är ovanligt tillfredsställande. I övrigt är fjärren trevlig. Båda modellerna ligger bra i handen och har upplysta knappar. På W1070:s fjärrkontroll är både av- och på-knapparna röda, på W2000 är på-knappen Grön, gör egentligen inte så mycket skillnad, men är ett förtydligande.

  Ljudnivån är acceptabel på båda maskinerna. Jag upplever w2000 som något tystare än w1070, men skillnaden är försumbar. Båda projektorerna är relativt tysta, men inte tystast på marknaden. Jag stör mig emellertid inte på fläktljudet på någon av dem under pågående film eftersom ljudet från fläkten helt drunknar i filmens ljud och dialog.

  Paketeringen är liknande för båda projektorerna, men lådan till w2000 är naturligtvis avsevärt större, eftersom projektorn är större. De ligger i en skyddande påse och monterad i en ram av skumplast som skyddar väl från stötar och skakningar vid transport. Absolut inget finns att klaga på.

  Hantering och Installation
  Installationen av båda projektorerna är mycket enkel. Då jag har ett dedikerat biorum så hänger utrustningen i taket. Båda maskinerna har tre fästpunkter och det var ganska enkelt att hitta vikt-centrum för en smidig upphägning, Kanske något lättare på W2000 eftersom den är större. Om man skall använda dem på ett bord så finns två fötter längst bak och en justerbar fot längst fram. En av fötterna lossnade när jag packade upp w1070 första gången, den fastnade i förpackningen på något sätt. Den gick inte att laga eller sätta tillbaka, men det har inte stört mig eftersom den hänger upp och ned i taket.

  En lite negativ sak är att båda projektorerna är långsamma vad gäller HDMI-sökningen. Det är nog egentligen inte projektorns fel i första hand utan HDCP-handskakningen som tar tid. Speciellt är detta irriterande när blurayspelaren går från meny (ingen HDCP) till när den skall starta en film, då hdcp-handskakningen mellan Blurayspelaren, förstärkaren och projektorn skall ske. Vissa gånger kan det ta så pass lång tid att filmen hinner börja spela innehåll, dvs 4-5 sek. Jag upplever W2000 som långsammare i detta fallet. W1070 synkar något snabbare.

  Menyerna på båda maskinerna är snarlika och placeringen av menypunkterna är samma. Den är inte exklusiv på något sätt, utan funktionell och allt ligger rätt. OSD popup meddelandena är lite snyggare på W2000 men större och kan ibland blockera innehåll, men de visas inte länge.

  En personlig notering är att jag önskar att det gick att få projektorerna i svart också, då jag har svart tak och väggar i rummet, en vit projektor sticker ut ganska mycket.

  Slutord
  Båda dessa projektorer är kompetenta och prisvärda. W1070 var, när jag köpte den, helt oslagbar i pris-prestanda och har fungerat mycket bra och tillfredsställande. W2000 ligger i en högre prisklass där konkurrensen är större, men klarar sig mycket bra.

  W1070 är en bra och kompetent projektor och har varit mycket populär i många år, och kommer garanterat att fortsätta vara populärt begagnatköp för många i många år till.

  W2000 är en fullfjädrad hemmabioprojektor med riktigt bra bild, fantastikt trevlig färgåtergivning som W1070 inte kommer i närheten av. Bra användarvänlighet och en mycket trevlig fjärrkontroll.
 • Ganska dålig

  Gillat omdöme
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Först riktigt nöjd med denna projektor men redan efter en relativt kort tid så börjar den tappa bildskärpa (märks mest efter ca 1 timmes användning då det nästan momentant blir sämre).
  Svårt att få till en bra gul färg.
  Missade även att kolla in zoom omfånget på denna, vilket tyvärr ställde till det vid installationen. Zoomen är väldigt tight.
  Det blir ett byte till en Epson projektor, ett märke som jag varit nöjd med tidigare.
 • Alla omdömen

 • Mycket bra
  1 månad sedan
  Jag är riktigt nöjd med bilden och kan starkt rekommendera denna projektor! Den låter lite mycket men det är ingenting man stör sig på när man kollar på film.
 • Dålig
  3 mån sedan
  Antingen köpte jag benq:s måndagsexemplar eller så är de såhär dåliga på att tillverka projektorer. Till och från under två års tid har vita vertikala linjer dykt upp över hela bilden. Försvunnit över tid men i somras kom de för att stanna. Nu är det färdigtittat och projektorn slänger jag ner i ett gruvhål. Håll er undan från Benq gott folk.
 • Utmärkt
  1 år sedan
  Supernöjd med bilden men saknar 4k/HDR
 • Perfekt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Är monterad i taket och det verkar lovande med mycket tryck i bilden, redan på fabriksinställningar är det bra framför allt på kontrasten är det skillnad på mot min gamla Optoma budget för 7 papp. Upplevde efter första testen kanske inte så där jättestor skillnad i övrigt mot min gamla projektor men efter några filmer märker man hur mycket bättre det blir med skärpa över hela bilden och ett annat djup i bilden.
  Provade 3D fullhd och det slår ju bio med hästlängder med riktigt skarp bild skall beställa fler glasögon från Kina , ganska ljus fin bild blev det för att vara 3D och har du en hyfsad BD-spelare vill du kliva in i bilden.
  Fläktar på en del i normalläge men nästan ljudlöst i Ecomode.
  Lensshiften är inget du skall förlita dig på då det är några centimetrar upp och ner bara och underlättar inte monteringen precis och det är inte så lätt att hitta vettiga fästen när man har 3 meter i takhöjd , vackert är det inte precis att ha en utombordare hängande upp och ner i vardagsrummet men efter att ha förevisat Matt Damon i astronautkostym flygande runt i rummet blev även den bättre halvan övertygad.
  Fullstjärnig efter en tids användande, du får nog inte mycket bättre bild för pengarna just nu.
  Ett tips för dig som väljer projektorer i detta prissegment och vars bättre halva tillåter att du har ett filmrum, har du möjlighet så måla svart eller som i mitt fall klä tak och väggar med mörkt tyg så får du svärta och kontrast i bild så du häpnar och du kan njuta av din hobby i ditt biorum medan hustrun sitter framför husaltaret i en annan del av huset och njuter av Top Model, Ernst trampar runt barfota i rutan eller en programledare som förgäves visar hus efter hus för ett motvilligt par någonstans i England.
 • Ganska dålig
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  En projektor i lagom storlek (vill slippa ett monster i taket). Dåligt monterad front kåpa när den packades upp ur kartongen. Gick dock att knacka den på plats.
  Håller med vissa andra kommentarer att den är alltför ljussvag.
  Fjärrkontrollen är klen vad det gäller räckvidd
  Har haft diverse problem med flimmer och har då haft möjligheten att jämföra med en Epson TW serie projektor. Med facit i hand så upplever jag faktiskt Epsons maskin som skarpare och med härligare färger
 • Ganska dålig
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Enkel att använda och ställa in menyer.
  Fungerar att takmontera med de flesta takfästen.

  Tyvärr är den alltför klen ljusmässigt. OK på natten eller i ett helt mörkt rum men med lite ljusinsläpp så blir tyvärr bilden väldigt blaskig och svag.
  Har ett fläktljud som är relativt störande (inte jättehögt men i en störande frekvens).
  Min lampa dog efter drygt en vecka (fick en ny dock men det tog tid) men det känns som dålig kvalité
 • Knappt godkänd
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  En snyggt designad projektor med Full HD stöd
  Har ännu inte provat 3D funktionen -inget jag ser att jag heller kommer att använda.

  Upplever en hel del ryckighet i bilden då jag ex tittar på fotboll.
  Om jag tar upp en helt vit bild på duken så ser man vissa ojämnheter i ljusstyrkan. Har provat att kalibrera denna med program/material från Hifi klubben, men får tyvärr fortfarande ojämnheter i bilden. Har nu jämfört med en Epson TW9200 som har klart mycket bättre färgåtergivning och en helt annan jämnhet i ljusstyrkan
 • Acceptabel
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Har nu kört denna projektor under några sommarveckor då vädret tillåtit detta

  + lagom storlek på projektorn
  + bra med kontakter för HDMI

  - Billigt chassi
  - Blir lätt dammig på linsen
  - Flera gråa fläckar i bilden (syns vid vita bilder)
  - synka till ny bildkälla tar relativt lång tid
  - Laggar kraftigt vid fotboll och snabba scen byten
 • Utmärkt
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Supernöjd efter runt 30h användande. Fläkten hörs enbart när det annars är tyst ljudmässigt, ingenting jag stör mig på det minsta. Trycker ut en skarp bild som med mitt lekmannaöga har få brister. Fick köra lite keystone och blev lite diffust i det hörnet, ingenting som märks i film.
  Ni som köper denna, glöm INTE 3D-glasögonen. 3D är som jag ser det en enorm styrka i denna projektor och en upplevelse som man inte trodde kunde frambringas hemma.
 • Ganska dålig
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  En projektor med snygg design

  Upplever bilden som något ostabil vid actionfilmen samt hockey/fotboll - känns som den inte riktigt hänger med i bildväxlingarna.

  Trots placering rakt framför duken så är inte bildskärpan jämn över hela bilden.

  Hade jag idag möjlighet att göra om köpet (försent att reklamera tyvärr) så skulle jag istället valt en projektor från Epson eller Sony. Snålheten bedrog visheten vid detta köpet.
 • Perfekt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Mycket nöjd. Senaste projjen jag hade var en Sanyo Z4 så det har hänt lite sedan dess. Visst, kasst avståndet är väldigt begränsande samt den väsnas då en del eftersom den placeras ovanför huvudet men ojojoj vad bra bilden är för dessa pengar! Dessutom riktigt bra kalibrerad i Rec.709 det ända jag justerade var kontrast och ljus övrigt är helt ok.

  Den levde upp till mina förväntningar och de avvikelser som jag angett ovan visste jag redan om innan köpet. Med projjen ingår en manual som fungerar väldigt bra gällande placering och kastavstånd.
 • Mycket bra
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Läst tester och omdömen och valet föll på W2000.

  + Färgåtergivning
  + Bra fjärrkontroll med belysning
  + Vikten för takmontering (låg)

  - Plastig
  - Fläkten kunde vara tystare, vid lägre volymer dominerar fläktljudet, har den monterad över soffan
 • Perfekt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  En helt underbar projektor med suverän bild. Här finns ingen suddig bild alls. Fläkten hörs knappt och färgerna, ja färgerna de är helt fantastiska.
 • Knappt godkänd
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  En snyggt designad projektor
  Passar att använda de flesta vanliga takfästen

  Kör allt via HDMI och detta fungerar bra

  Upplever en del oroligheter i bilden - känns som den ibland fladdrar till.
  Har den senaste tiden märkt av gråa fläckar på bilden. Så nu måste den tyvärr iväg på service...undrar hur länge jag får vänta innan jag får tillbaks projektorn - har läst på några forum att det kan ta rejält med tid.
 • Usel
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Har provat denna och Epson TW6600 och kan säga att skillnaden är som dag och natt.

  Epsonen har betydligt bättre bild, samt mycket enklare att ställa bilden på.

  Denna gav mig ett huvudverk. Jag ogillar denna starkt.

  -Zoomen är det värsta jag vart med om. Tog mig 20 min att ställa bilden på - kontra Epson som tar 30 sekunder.
  -Suddig bild
  -Jobbigt att ställa bilden
  -För en tusen lapp mer får du en projektor som är minst dubbelt så bättre än denna.
 • Mycket bra
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  + Vackra färger och bra kontrast
  + Låg input lag - funkar bra i spel
  + Startar snabbt

  - Fläktarna har en OK ljudnivå men den ger dessutom ifrån sig ett svagt men högfrekvent tjut. Enligt återförsäljaren var det dock något man får räkna med.
  - Ingen horisontell lensshift.

  = Mycket nöjd med mitt köp!
 • Acceptabel
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  En bra projje som är snygg och lättinstallerad
  Dock uppvisar den en del bandningsfenomen i bilden samt att dålig zoom.
  Dålig lampgaranti
 • Knappt godkänd
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  + Cool Design
  + Bra med ingångar för olika bildsignaler
  + Bra och enkelt menysystem

  - Svårt att visa bra svärta och mörka bildscener
  - Irriterande vit/gråa ljusfläckar som syns vid mörka scener
  - Skulle önska lite mer ljusstyrka - har tyvärr inte möjlighet att få ett helt nersläckt vardagsrum
  - Har upplevt en del bildlaggning, speciellt nu under Fotbolls EM matcherna
 • Ganska dålig
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Snygg och lagom stor

  MEN denna låter illa...troligen en trasig fläkt eller liknande. ÅF byter inte ut den utan projektorn skall skickas in på service och hur känns detta precis innan fotbolls EM...det suger kan jag säga

  Sedan frågade jag vad NEW 3D är - det är ju samma 3D teknik som funnits i flera år, med aktiva glasögon
 • Ganska dålig
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Byte från en Epson modell till denna då jag tycker dlp ger bättre återgivning av svart/mörka filmsekvenser

  + Snygg Design - dock lite väl plastig när man tar på den.
  + Bra upplösning

  - Fläktljud som blir störande då projektorn blir varm
  - Vita fläckar i bilden
  - Klena fötter som alltför lätt går sönder (ända räddningen är takmontering)
 • Ganska bra
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Efter att ha sålt min instegsprojektor blev det nu en riktigt hemmabioprojektor.
  Levererar fina färger och enkel att koppla in och för den delen även att köra igång inför varje visning.
  Har haft problem med 3D funktionerna samt vitgråa fläckar på bilden - har nu fått tillbaks den från service men något bättre resultat.
 • Utmärkt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Väldigt nöjd , en riktig lyft jämfört med min förra projektor Optoma HD230X.
 • Ganska bra
  4 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Har precis byggt ett nytt hemmabiorum och har då letat och jämfört en hel del mellan olika projektorer. Tullslut föll det på denna projektor.

  En projektor som uppvisar fin detaljrikedom
  Lite väl plastik i konstruktionen.
  Har nu fått hjälp med att få bort de vita fläckarna i bilden - tydligen damm som lätt kommer in i projektorn
 • Dålig
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Nu har tyvärr denna projektor krånglat för andra gången
  Efter några timmar blir bilden oskarp och har även fått vita fläckar i bilden.
  Ännu en tur i på service...
 • Utmärkt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Efter att jag haft både Epson 6600 och Benq W2000 hemma
  så är slutsatsen att W2000 är mer lämpad för dig som inte tål crosstalk i dina 3D filmer (dubbelbild på t.ex. undertexterna eller någonstans i bilden).

  Spelar/använder du dig av Windows? W2000 har MYCKET lägre inputlag och är mer lämpad för spel.
  Vill du ha en skarp bild över hela ytan? Det fixar tyvärr inte 6600an på samma nivå.

  Det 6600an är bättre på är att den har lite lägre ljudnivå, inget jag personligen märkte någon större skillnad på, den är ljusstarkare, bra om man har ett väldigt ljust rum. Den har även bättre lensshift som gör det smidigare att hitta en plats för. Jag tog lensshiften som en fördel till 6600an MEN tänk på att bilden blir ännu suddigare om man använder lensshift i hög utsträckning så lite kontraproduktivt tyvärr. Annars har den en väldigt fin bild men W2000 tar tronen.