Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Sony Xperia Z5 Compact E5823

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Sony Mobiltelefoner (80)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (6.04)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Utmärkt

  Gillat omdöme
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Jag har nu haft telefon i en dag. Tidigare ägde jag en Z3 och nu ville jag ha en telefon med lite mindre formfaktor.

  Kvalitétsintrycket av telefonen är bra jämfört mot Z3 Compact. Det är en bra baksida av frostat glas, telefonen känns premium och det är trevligt att inte få några fingeravtryck där bak.

  Ramen är av plast/aluminium. Det känns bra att hålla i telefonen och jag får ett bra helhetsintryck. Den känns absolut inte plastig på något sätt vilket föregångaren gjorde enligt mig.

  Telefonen är snabb och det är trevligt med 32 GB internminne (20 GB totalt ledigt).

  Fingeravtrycksläsaren har jag saknat.. Bra placering på sidan och träffsäker! Mycket bra funktion som används flitigt.

  Tyvärr blir telefonen ganska varm i samband med hårdkörning men inte så varm så att den inte går att hålla i. Det är bara något jag aldrig upplevde tidigare med Z3. Det går kanske att komma förbi genom att köpa ett skal men det är inte så big deal egentligen..

  Slutsatsen är att jag är nöjd men det är ingen "wow-känsla". Det är helt klart en bra telefon men det är tråkigt att de slängde in Snapdragon 810 som redan är känt för sina värmeproblem... Därav 9/10.
 • Utmärkt

  Gillat omdöme
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Köpte den gula varianten och har inte upplevt de problem som beskrivs av en del andra. Displayskydd medföljer och appliceras bäst och säkrast via "gångjärnsmetoden" i ett ångfuktigt badrum, för att minimera problemet med statiskt laddade dammpartiklar. Köpte till ett Puro ultraslim 0.3mm TPU-skal som sitter som en smäck.

  Fingeravtrycksläsaren fungerar riktigt bra förutsatt att du registrerar dina 1-2 huvudsakliga inloggningsfingrar i fler än bara 1 omgång vardera (max 5), i alla realistiskt förekommande vinklar och varianter, inklusive lite slarvigt över insidan av fingerleden. Om man sedan väljer att checka Display > Dubbeltryck för att väcka skärmen så kan det inte gärna bli mycket smidigare. Vänster långfinger över startknappen och sedan dubbeltappa skärmen med höger tumme, och vips är man inne. Klockrent!

  GSMArena.com testade batteritiden till ett sammanvägt värde av 86 timmar jämfört med 101 timmar för föregångaren Z3 compact. Sämre alltså, men ändå klart bättre än genomsnittet. Iphone 6 fick bara 61 timmar, och Galaxy S6 fick 73 timmar. Lägg därtill Sonys unika Stamina-funktioner, som kräver jailbreak/root för att replikera på andra lurar, så tycker jag ändå att man får vara hyggligt nöjd.

  Värmeproblemen är överdrivna. Visst, kör du krävande spel så blir det ju varmt, men aldrig så mycket att det känns direkt skadligt för telefonen.

  Kameran är något långsammare i uppstarten jämfört med Galaxy S6, men i gengäld så fokuserar och sparar den bilden snabbt nog när den väl är igång. Volymknappens placering har det klagades på, men för zoomning med kameran sitter den helt rätt. Jag uppskattar även möjligheten att via den fysiska kameraknappen långtidstrycka mig förbi låsskyddet direkt in i kameraappen. Tar typ 2 sekunder. Smidigt.

  Vatten- och dammskyddad "på riktigt" utan störande luckor över hörlurs- och USB-uttag är annars ett mycket starkt köpargument, liksom den kompakta storleken.
 • Utmärkt

  Gillat omdöme
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Ägde tidigare någon budgettelefon från Samsung. Är varken någon tekniknörd, ljudnörd eller liknande utan vill bara ha något som funkar, tål stryk, ser bra ut, låter bra och funkar (inget fel med att vara nörd).

  Jag upplever den som ett bra bygge, ljudet och bilden är bra. Har inte stött på några buggar eller upplever att den blir kokhet med kameran (4k). Jag gillar greppet, har senaste Iphone (6?) genom jobbet och den är för tunn, Z5 C ligger skönt i handen och har lite tyngd i sig - vilket jag uppskattar. Den har tappats ner i vatten, varit i lera, regna och har klarat allt galant.

  Ljudet och bilden är bra, blir mycket Spotify och det duger för mig. Blir mycket serier/film när jag pendlar till jobbet (60min enkel) och har hittills inte stött på några konstigheter. Visst blir den varm när man kör på en högupplöst film men upplever inte det som något konstigt (och vi pratar fesljummen, inte skållande hett).

  Uppskattar att skärmen är mindre, har svårt att förstå varför folk vill ha telefoner som är större än en padda men vi är alla olika. Skärmen duger för mig och är väldigt ren och tydlig.

  Jag skulle önska att batteriet håller längre, som det är just nu så håller det i ca 2 dagar sen får jag ladda. Då blir det en del musik, film, surf och samtal. Speciellt när jag pendlar. Upplever att staminaläget ger den en ytterligare boost.

  För mig är det en kanontelefon, räknar kallt med att ha den i minst 5 år innan jag byter (jag är varken intresserad av senaste tekniken eller andra saker. Om jag skall byta så skall det till något revolutionerande, inte högre upplösning på skärmen).

  Om man inte är så himla intresserad av teknik, senaste mm och söker en telefon som håller, bra ljud, bra bild, bra batteritid, som väger lite och ligger bra i handen på en normalvuxen man så rekommenderar jag denna.
 • Alla omdömen

 • Perfekt
  11 mån sedan
  Är helnöjd med min mobil. Köpte den 2015 och har haft den nu i 5 år utan några som helst problem med den. Det ända jag kan anmärka på är att batteritiden kan variera emellanåt.
 • Acceptabel
  4 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Sämsta telefonen jag någonsin uppgraderat till... Jag hade z3 compact innan och z5 compact är väldigt mycket sämre på Allt prestandamässigt. Enda fördelen med z5c är att det inte finns någon laddningslucka. Men med tanke på att jag vill slänga telefonjäveln i golvet varje jävla dag så är det inte så stor grej med en lucka. Batteritiden är sämre än z3c och den blir extremt varm

  z5c har ständigt prestandaproblem, stutter/lagg/hack/frysningar varje minut av användning och jag ångrar varje dag att jag spenderat 4000 på denna telefon.
  Jag har köpt en budget backup telefon, sony E4 och den kostade 700, med den märkte jag att den inte klarar av att utföra flera processer samtidigt, köra flera program eller ladda, gps, internet simultant. E4 och z5c släpptes under samma period av sony, nu när jag äger båda så kan jag säga att z5c har exakt samma problem, helt sjukt med tanke på att detta är att flaggskepp, att den inte ens kan hantera flera grundläggande saker utan att prestandan hoppar upp och ner som en jojo..

  EDIT: Efter att Sony fått ut version 7 av Androids operativsystem så är telefonen inte längre värdelös, det flyter på bättre nu och jag behöver inte längre längta efter att köpa en ny. Batteritiden har också förbättrats.

  Höjer betyget från 3/10 till 7/10

  Nu när jag haft telefonen ett år har den börjat gå tillbaka till att vara seg och värdelös på att multitaska... Sony har verkligen gjort en bottentelefon som fortfarande kostar 4000.
  Jag har äntligen bytt telefon!

  Sänker betyget från 7/10 till 5/10
 • Ganska bra
  4 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Inget snack om att det är en bra telefon, dock inte perfekt, men jag tycker att vissa personer ger vissa telefoner, liksom denna, orimligt låga betyg ibland. De ger antingen betyget superbra eller skitdålig. Ungefär som att det inte finns något betyg däremellan. Men visst smaken är olika.

  Jag har använt många telefoner från Sony de senaste fyra åren. Så jag gillar absolut deras telefoner. Så mitt betyg påverkas ju naturligtvis av jämförelser med de tidigare telefonerna. Främst den jag använde innan denna, en Z3 compact.

  Jämfört med Z3C känns Z5C mer välbyggd. Inga billiga luckor som ramlar bort efter kort tids användning. Gillar att man tagit bort luckan för laddningsporten som var ett stort problem på Z3C. Tanken från Sony var väl att man skulle använda magnetladdningen istället för att spara användningen av luckorna. Men tyvärr fanns inga bra magnetladdare på marknaden. Hade Sony tänkt till där borde det skickat med en bra magnetladdare till varje telefon för att slippa gnället med luckor som lossnar. Fast till Z5C har de slopat magnetladdningen helt och hållet.

  Blev glad att man tagit bort glasbaksidan som bara val onödigt hal och känslig på Z3C. Men efter en stunds användning upptäckte jag att baksidan på Z5C inte känns mycket bättre, var också gjord av glas, dock ett mattare glas. Fördelen är att den håller för repor mycket bättre, men glas har alltid en tendens att gå sönder. Jag saknar de gamla baksidorna som på Acro S. En matt hård gummiliknande baksida som verkligen tålde stryk, och kändes stabil i handen oavsett väder.

  Jag håller inte med de som tycker denna har mer premiumkänsla än Z3C. Tvärtom tycker jag att denna känns lite billigare. Men det är väl en smaksak. Den är dessutom något tjockare än Z3C vilket känns när man håller i den. Användning med en hand är faktiskt jobbigare med Z5C då den är något tjockare och tyngre. Men när man väl pratar i telefonen är faktiskt Z5C mycket skönare att hålla i. De rundare kanterna är något jag föredrar. Men ett plus med den tjockare designen är väl att den förmodligen kommer att hålla mycket bättre.

  Den känns tyvärr inte riktigt lika rapp som Z3C. I menyer och när man ska starta appar. Detta trots att Z5C har en kraftfullare processor. Men den är på 2 GHZ och åtta kärnor medan Z3C är på 2,5 GHZ och fyra kärnor. Nu har inte jag kunskapen, men den snabbare klockningen kanske gör att Z3C känns snabbare vid små enklare uppgifter, men att Z5C jobbar bättre när väl appen är igång? Är inte säker. Är ju ändå marginell skillnad.

  Batteritiden på Z3C kändes väldigt bra, men på Z5C är den ännu bättre. Bra jobbat Sony.

  Gillar verkligen fingeravtryckläsaren, gillar också att den reagerar snabbt, då blir den faktiskt användbar.

  Kameran är väl helt ok. Dock känns det som varje kamera från Sonys mobiler skrivs upp enormt vid release, men när man väl provar den så är den bra men aldrig imponerande. Ok, det är klart att det är imponerande att man kan få in en så pass bra kamera en sån liten apparat, för bilderna blir ju mestadels väldigt fina. Men jag reagerar på hur de marknadsförs, och de lever aldrig upp till reklamen.

  Gillar inte hur de placerat volymknappen/zoomknappen på denna modell. Det känns som att de tänker på mobilen främst som en kamera. För en kamera har den rätt placering som zoomknapp, men blir väldigt onaturligt att ändra volym när knappen sitter så långt ner. Och ärligt talat, hur många använder egentligen zoomknappen till sina bilder? Den har ju inte ens någon optiskt zoom?! Digital zoom blir ju jämförbart med att zooma en bild i efterhand.

  Största fördelen mot Z3C är ju 32GB intern minne. Tyvärr kräver ju väldigt många appar mycket internlagring, så 32GB känns ju som minimumkrav idag. På en Z3C blir interna minnet fullt på nolltid. Men det beror väl på hur mycket man använder en telefon.

  Har försökt fått med de alla negativa delarna med telefonen, samt de positiva delar jämfört mot Z3C. Sammantaget är detta en bra telefon. Kan rekommendera den för någon som är ute efter något prisvärt, men förvänta er inget flaggskepp utan problem. Tycker man får väldigt mycket telefon med tanke på priset. Finns naturligtvis bättre telefoner, och Sony har börjat halkat efter. Kommer bli en telefon från annat märke nästa gång.
 • Usel
  2 år sedan
  Telefonen var bra i början men efter att Sony slutat uppdatera Android har de istället börjat pumpa ut spam-notiser om alla möjliga tramsprogram. Appen som tar emot skräpet går naturligtvis varken avinstallera eller blockera notiser ifrån. Enda sättet att bli av med eländet är att roota telefonen, och då samtidigt förlora möjligheten att använda enheten för video-betaltjänster. De flesta sådana tjänster tillåter inte ens chromecast om telefonen är rootad.

  Kommer aldrig skaffa en Sonytelefon igen.
 • Bra
  5 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  På det stora hela är jag nöjd men tyvärr blir telefon mycket varm under normal användning! :-(
 • Bra
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  En bra mobil men batteritiden är ett lotteri och vissa dagar måste man ladda minst en gång för att den ska räcka till kvällen, detta fast man inte gjort något krävande.
 • Dålig
  4 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Marknadsförs som vattentät, men ÄR INTE vattentät!
  Provade att fota under ca. 10cm vatten, telefonen flippade ut, och nu vill den inte ladda.

  Ups:
  Batteritid - laddar var 2-3e dag medans polaren får ladda sin iphone6 varje dag.
  ANT+ kan ansluta pulsräknare, kadenssensor, hastighetssensor och köra Strava. Suveränt!
  Vattentålig. Blir den smutsig så bara tvättar man den under kranen med tvål.
  Ljudkvalite vid samtal, bra täckning.

  Downs:
  Fingeravtrycksläsaren sitter mitt på sidan där man håller luren, vilket gör att man oavsiktligen sätter på skärmlåset.
  Luren är hal som en tvål och flyger lätt ut händerna. (utan skal)
  Bloatware! Nej jag vill inte ha Sonys jvla skitappar som ska ladda upp alla mina kontakter och privata bilder i molnet "för min säkerhet". Bullshit!
 • Knappt godkänd
  4 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Har haft telefonen i ett halvår och här är mina positiva samt negativa saker:

  + Superbra kamera
  + Snygg, smidig och liten
  + Vattentät
  + Snabb och säker fingeravtrycksläsare
  + Allting flyter på snabbt och snyggt
  + Väldigt bra högtalare som sitter på framsidan
  + Inga luckor som man behöver öppna varje gång man ska lyssna på musik eller ladda
  + Laddar väldigt snabbt

  - Batteritiden är bra i början, men blir snabbt ganska mycket sämre
  - Blir ganska varm vid när man t.ex. spelar spel

  Uppdatering:
  Efter 1 års användning har batteriet blivit så dåligt att det inte ens håller en dag. Dålig kvalitet på det, därför sänker jag betyget rejält.
 • Perfekt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Har haft den i ett halvår nu och är fortfarande lika nöjd!
 • Mycket bra
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Uppdaterad 2017-02-27

  Första smarta telefonen för mig. Jag sökte efter en som inte kostade hutlöst mycket, expanderbart med SD-kort (FU Apple), bra batteritid, bättre prestanda än budgetsegmentet, acceptabel storlek, tål att hanteras. Efter kompromissande föll jag för denna.

  Har nu haft den i snart 6 månader och efter mina erfarenheter så är det över lag en bra telefon. Laddar telefonen en-två gånger i veckan då den används mest för några samtal per dag och mailkoll men även lite surf ibland. Stänger av mobildata för det äter minst 15% batteritid.

  Det som gör telefonen så liten för sin skärm är att knapparna längst ner är en del av skärmen. Jag ser det som en bra kompromiss för att få ner telefonens storlek. Att skriva är lite plottrigt ibland men det går för det mesta bra med pekfingervalsen.

  Jag förstår inte varför tillverkare sätter glas på telefoner. Nästan varannan telefon har krossat glas. Montera istället någon plastlösning och sedan härdat glas som Gorilla Glas på för att minska repor. (Att ha glas på telefonerna känns för mig medvetet drag från tillverkarna för att tjäna på reservdelsmarknaden, precis som biltillverkare skrotat skvättskydden vid däcken så stenskott blivit vardagsmat idag speciellt med så mycket elektronik installerat vid framrutan)

  Jag har extra skydd för skärmen och ett falskläderskal med magnetflärp. Denna flärp ligger direkt över powerknappen. Jag använder också finger printerläsaren och den är smidig. Orkar inte vara rädd även om Sony säkert har laddat ner fingeravtrycket via sin specialBLOATADE variant av Android.

  + Bättre batteritid än vad jag förväntade mig från en smarttelefon (Men jag använder telefonen mindre än genomsnittet)
  + Acceptabel storlek
  + Finger print reader
  + Dubbla framåtriktade högtalare
  + MHL (FU Samsung!)
  + Android 7.0 (Släpptes slutet av februari)

  - Ej utbytbart batteri
  - Ganska dålig batteritid
  - 3,5mm-ljudutgång (FU Apple!)
  - Bloatad med Sonys mjukvara.
  - Möjlighet att reparera själv är minimal
  - Glas på baksidan

  För 4000 kr så är det en välkompromissad telefon mellan batteritid, kvalitet, liten storlek, prestanda, vattentäthet. En bland dom få små telefonerna för flesta är nästan i storlek en Pan Pizza. Jag hade tagit en telefon någon millimeter tjockare och 20 gram tyngre för ännu bättre batteritid. Även öppningsbar baksida för att kunna byta batteri, reparera telefonen och montera ett större batteri.

  Jag hade i framtiden gärna sett telefonen med USB Typ C och USB 3.0-hastighet. Har sett ett par telefoner med Typ C men USB 2.0.
 • Usel
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  När föregångaren Xperia Z3 Compact ramlade i golvet och sprack bytte jag till uppföljaren... inget smart drag.
  Tyvärr har Sony klämt in ett gäng nya features (såsom fingeravtrycksläsare) utan att ha skalat hårdvaran. Med 4 gigabyte minne hade den fungerat bra, men med löjliga 2 gigabyte får aktiva användare som jag (med många appar igång) problem.
  Det blir så segt att man måste avvaktivera features som Swiftkey, Truecaller mm för att mobilen ens ska fungera.
  Mycket besviken.
  + Bra formfaktor, om man gillar kompakta telefoner.
  + Vattentät.
  - Blir väldigt varm
  - Väldigt hal telefon.
  -Blir extremt seg efter ett tags användning.
  -Usel batteriprestand.
 • Ganska bra
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Har tidigare haft Z1 som jag var grymt nöjd med. Hoppades z5c skulle vara i klass med den men blev tyvärr inte så imponerad. Smidigt format och bra prestanda. Men blir väldigt varm och känns lite seg. Primära mikrofonen slutade fungera efter ca 1 år så nu blir det en ny lur som är lite mer premium än denna.
 • Usel
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Bytte från en iPhone 5S. Ville ha en liten telefon med bra batteritid.

  +Android istället för iOS. Friheter, möjligheter, smidigt.

  -Sony bloatware. Varför? Allt är skit.
  -Kameran. Möjigen tar den bra bilder. Vem vet? Ingen har orkat vänta på att den ska starta.
  -Batteritiden. Håller sällan en dag.
  -Formatet. Fortfarande för stor och klumpig för att kunna använda med en hand i alla lägen.
  -Lås/lås upp-knappen. Den som kom på att ha kombinerad knapp för detta hade nog huvudet i röven. På detta vis måste du alltid titta på skärmen och reagera på vad som sker på den för att veta om du just låste eller låste upp. Alltså, att trycka på knappen och slänga ner i fickan utan att kolla på skärmen kan du glömma.
  -Fickringer ofta.
  -Allmänt seg i det mesta den gör.
 • Perfekt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Mycket bra telefon med bra kamera på 23 megapixlar, liten och smidig och snabb. Har tidigare haft Samsung telefoner men bytte till denna då den är i litet format. Den har alla funktioner jag behöver.
 • Perfekt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Haft min telefon i över 1 år nu. Kanontelefon, ingenting att klaga på.
 • Knappt godkänd
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Letade efter en liten smartphone med bra prestanda för att ersätta min Samsung S4 Mini som kändes ganska trött 2016 och valet föll på denna. Initialt kändes det bra med en rapp och modern smartphone. Vattentåligheten är också ett plus eftersom jag är ute i naturen en del. Men jag blev snabbt besviken på två saker.
  1. Det visas inga "badges" som indikerar hur många olästa e-mail, SMS, mm man har. Det går säkert att trixa till själv, men orka liksom.
  2. Man kan inte ange mailalias i Sonys medföljande mailklient. Jag var på vippen att lämna tillbaka den bara för detta innan jag sansade mig och började köra med Googles standardklient istället.

  Med tiden har jag börjat irriterat mig på fler saker:
  * On/off-knappen som sitter på sidan kommer man åt hela tiden när man håller den som en normal människa.
  * Hörnen är väldigt skarpa och känns som de vill komma ut genom byxorna när man sitter ner.
  * Den blir väldigt varm så fort man gör något mer avancerat än att läsa mail.
  * Kameran stänger av sig självt efter några sekunder om man inte tar någon bild. Att fota barnen kräver därför nerver av stål eftersom kameran har en tendens att stänga av sig lagom när barnen sitter still, kameran fått fokus och man precis ska ta en bild.
  * Den låser upp sig själv i fickan och hittar på saker. En gång lyckades den skapa en tom ny profil, vilken nästan gav mig en hjärtinfarkt. Vet inte vad det beror på och har aldrig haft det problemet tidigare med någon smartphone.

  Jag saknar min gamla Samsung S4 Mini...
 • Knappt godkänd
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Liten, snabb och lång batteri tid.

  När jag använder hörlurar på lägre volymer kommer det fram ett brus som är kvar tills jag höjer volymen. Sony's kundsupport är inte så hjälpsamma.

  + Lång batteri tid
  + bra ljusstyrka på skärmen
  + Ganska kompakt och liten

  - brus när man använder hörlurar
  - kantig design
  - USB OTG funkar inte så bra

  EDIT: -Sony supporten är ganska dålig.
 • Usel
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Funkade jätte bra i början, men efter 8 månader började mobilen bli seg och displayen fungerade inte som den skulle, det var något fel på touchen. Garantin gällde inte hos CDON då mobilen fått en liten spricka vid startknappen under frakten eller så det skedde hos Mobylife AB, Cdons samarbetspartner som skulle fixa mobilen. Så jag har haft en dålig upplevelse med Sonys Z5 Compact. Min rekommendation är samsung s7, iphone 7 eller huawei honor 8 om man vill ha ett billigare alternativ.
 • Mycket bra
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Jag har använt z5c några månader nu och jag tycker den överlag är trevlig men sedan de senare androiduppdateringarna så har batteritiden börjat bli sämre. Det är en besvikelse att batteritiden inte håller samma mått som z3c.

  Jag gillar fingeravtryckssensorn som är väldigt praktisk om man t.ex. använder appar som kräver autentisering så att man slipper knappa in lösenord manuellt.

  Kameran är bra och den är överlag relativt kvick. Betyget, 9/10, får den relativt priset; 3500:-
 • Usel
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Gillar formatet på telefonen, lagom stor till en hand. Större internminne (32Gb) än min förra Z3Compact (16Gb). Efter alla felen som fanns på Z3modellen så har de monterat bättre packningar till luckorna och för att ladda behöver man inte öppna en lucka.
  Gillade även tanken på fingeravtrycksläsare men den fungerar endast 1 av 10 gånger, helt värdelös. Telefonen laggar även en hel del och hackar.

  En anledning till det låga betyget är Sonys support, de säljer en produkt som skall klara IP68 men garantin gäller bara så länge man inte har använt telefonen, garantin gäller inte vid normal användning eller normalt slitage.

  Så jag ångrar mitt köp och kommer aldrig mer att köpa en SONY-produkt!

  Om man kan tänka sig en aning större telefon så finns det många mycket bättre telefoner!
 • Dålig
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Har ägt en Z5 Compact i snart ett år. Är väldigt missnöjd med denna telefon. Har bara ägt och använt Android tidigare.

  - Den blir väldigt varm vid användning vilket kan leda till att den hänger sig och stänger av sig själv. För mig händer det oftast när man kör tunga appar som Snapchat, men det har även hänt mitt i samtal.
  - Baksidan är gjord av ett glasliknande material, och har spruckit när jag tappat den likt en skärm på en annan telefon.
  - Tvivlar på damm/vattentätheten då jag fått in en del damm på både främre och bakre linsen.
 • Utmärkt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Mycket bra mobiltelefon som rättar till nästan allt det som var dåligt med de tidigare Z modellerna. Vattentät lucka som verkligen håller tätt till skillnad mot tidigare, snyggare och tåligare sidor, USB porten på kortsidan och utmärkta knappar för volym och kamera. Fingerläsaren i på-knappen är väldans smart och smidigt, funkar dessutom ypperligt om den kalibreras korrekt. Kameran är snabb och tar otroliga bilder för att vara en mobil. Ljudet är superbt och på vanligt Sony manér har man inte sparat på inställningar och funktioner som förbättrar ljudet. En systemövergripande EQ är också väldans bra. Sony's SmartConnect är också smidigt tillsammans med de andra smarta apparna från Sony som förbättrar det annars smidiga Android 6.0. STAMINA-läget har gjort comeback och förlänger batteritiden avsevärt. Några av de förinstallerade apparna kan ge irriterande reklam som Sony's Xperia Lounge och What's new men lyckligtvis kan man stänga av alla aviseringar.

  Finns egentligen inget dåligt med denna mobil men om man fick önska skulle batteritiden kunna vara längre och vikten lägre. Baksidan är ganska hal men det åtgärdas enkelt med ett skal eller skyddsplast. Får inte full pott för den har inte utbytbart batteri men det har nästan ingen mobil längre så det är väl bara att acceptera. För priset är detta enligt mig den bästa mobilen!
 • Mycket bra
  5 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Tjo, har haft min z5 compact i tre veckor nu och är väldigt nöjd med den. Hade z3 compact innan och tycker Sony har lyckats uppgradera på alla punkter. Visst en del punkter är knappt märkbara, vilket leder till att jag inte tycker det är prisvärt att gå från z3 compact till z5.

  Har haft den i ett år nu och still going strong :)
 • Ganska dålig
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  På papperet en riktigt bra telefon, men i verkligheten usel batteritid och extremt långsam efter att ha installerat appar o dyl. Orkar inte med att använda flera appar samtidigt, blir extremt varmt och slukar batteri när man gör det. Tar sekunder att öppna kameran ibland. Vid fabriksåterställning fungerar den bra i några dagar tills den blir som sirap igen.
 • Bra
  5 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Hittills, efter en vecka, känns detta som en otroligt bra lur för pengen. Det enda som egentligen stör är volymknappens placering.

  Update: Telefonen kan bli riktigt varm vid krävande appar, rätt störande.
 • Perfekt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Köpdag 2016-07-01

  Helnöjd!

  Blev mycket kritisk när jag läste de negativa kommentarerna nedan men det är nog så att de negativa köparna hörs mest och de positiva är så nöjda att de inte ids skriva.

  Jag köpte den sista vita modellen från Tele2 butiken och köpte även ett aktivt skal SCR24(?) samt fick med ett riktigt frontglas som skydd (det medföljer ett enklare i paketet).

  Den kan bli varm men det har mina andra mobiler också blivit om man kört något som kräver kraft. Jag var ute efter storleken och batteritiden och här är det 10/10.

  Fingeravtrycksläsaren fungerar 10/10 och problem med detta tror jag mer beror på att man konfigurerat den dåligt/felaktigt.

  Jag blev lite rädd då telefonen ville uppdatera sig från ver 5.1.1 till 6 (p g a tidigare kommentarer här och annorstädes) men inga konstigheter alls. Klockrent! Allt fungerar så bra att man blir lycklig! Gott att ha det senaste i telefonen!

  32 GB i telefonen, skall nog inte behöva få varning om för lite minne på ett bra tag.

  Att den är vattentät är ju inte fel heller när man då och dp befinner sig ute på vift.

  Jag är helnöjd. Återkommer ifall detta ändrar sig.
 • Ganska dålig
  5 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Haft Z1 och Z3 compact innan och denna är bättre på alla punkter utom batteritiden som var bättre på Z3 compact.
  Tyvärr har Z5 compact med Android 6.0 stora problem med Bluetooth streaming, Sony vet om problemet och jobbar på det men kan inte lämna ut ett datum då detta kommer att vara åtgärdat.
 • Ganska bra
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Har haft telefonen i tre månader drygt. Finishen och materialvalet är lite sådär, känns rätt plastig och inte så robust. Fryser och hänger sig ibland. Batteriet är jag inte imponerad utav och då kör jag rätt snålt. Helt ok telefon för 3200 som jag gav för den med studentrabatt men jämfört med min gamla LG e975 var det ett nedköp tyvärr. Hade jag betalat mer än 4000 hade jag varit rejält missnöjd.
 • Ganska dålig
  5 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Köpte den svarta varianten eftersom jag hört att det har varit strul med den vita. Har tidigare haft Sonytelefoner men som verkligen varit riktiga floppar, men efter att ha haft min trogne iphone i snart 3 år kände jag att det var dags att gå tillbaka till Sony igen. Jag vlev faktiskt väldigt positivt överraskad av denna och har hittat flera funktioner som jag saknade på iphonen.

  + batteritiden
  + bra prestanda
  + lagom stor skärm och telefon i sig för att hålla i
  + fingeravtrycksläsaren
  + går att använda med handskar
  + grymt ljud och många olika funktioner för att få det perfekta ljudet för en själv.
  + bra kamera
  + vattentät

  - känns lite för plastig för det man betalar, dock bättre än Z3 compact
  - mobilen blir väldigt varm

  Batteritiden med denna telefon tycker jag är betydligt bättre än vad det var för min iphone och tidigare smartphones jag har haft.
  Även prestandan är riktigt bra och spel och annat krövande flyter på utan problem, något som jag tidigare haft problem med hos android-mobiler.
  Skärmen känns faktiskt perfekt lagom stor, inte för stor eller för liten och hela mobilen känns lagom att hålla i handen. Ett plus i kanten är också att sony inte gjort mobilen onödigt stor med den här skärmstorleken som tex iphone brukar göra.
  Fingeravtrycksläsare och handskläge var något jag saknade på min iphone, så nu ör det betydligt enklare och säkrare. Skönt också att man slipper behöva svara med näsan på vintern för att man inte orkar ta av sig vantarna.
  Ljudet var nog en av de första sakerna jag reagerade på som var riktigt bra, men av tidigare erfarenheter vet jag att Sony brukar vara bra på ljud.
  Kameran känns nästintill som en digitalkamera och den startar på endast sekunder och är reda för att ta bilder så det är bra.
  Att mobilen är vattentålig och dammtät är ju också bra med tanke på att man har den med sig ofta och att den kan råka ut för en del regn och så.

  Det negaativa som jag upptäckt än så länge är att telefonen känns lite väl plastig för den summa man betalar. Kan tycka att sony kunde haft metall istället. Att man gått över till annan baksida är ju dock bra eftersom glas lätt spricker. Och till skillnad från Z3 compact är plasten av hög kvalitet och ser väldigt bra gjord ut, nästan så att det skulle kunna vara metall.

  Jag tycker alltså att Sonys mindre modell av Z5 är perfekt om man känner att flaggskeppen har blivit alldeles för stora och man slipper dessutom gå miste om värdefull prestanda, batteritid och design.

  Edit:
  Efter att ha haft mobilen nu i ett halvår och med uppdateringar osv som kommit har mobilen blivit helt omöjlig. Batteritiden har gått från riktigt bra till helt kass + att superstamina läget verkar vara borttaget.
  Mobilen blir ännu varmare än förut och varje gång måste jag lägga ifrån mig den eftersom den börjar lagga och hacka något olidligt eller stänger av sig.
  Nej nu har jag lessnat på Sony och vad de har gjort med denna telefon efter uppdateringarna så det blir att hitta en ny telefon istället
 • Acceptabel
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Oanvändbar efter marshmallow uppdateringen. Det började bra, telefonen kändes väldigt premium, och den är inte en fingeravtrycks-magnet som z3an, telefonen har också en mer lagom formfaktor, så att man kan använda den med 1 hand lättare. Priset är inte heller så dumt.
  Men sen så gick de "käpprätt åt helvete" kan man säga. Mjukvaran var helt okej i början, även fast det fanns buggar här och där, och ibland så fick telefonen lite "hickups" men det var fortfarande okej, inget som störde extremt.
  Sedan kom uppdateringen. Och med en uppdatering brukar saker bli bättre, eller hur? Inte här. Saker började lagga mycket mer, och ibland startas telefonen om. Bluetooth är kasst också.

  Allt detta beror antagligen på att sony "pillat" med android för att få till den extrema batteritiden, vilket är förståeligt, men de pillade nog lite mycket!

  Anledningen till att jag ger den 5 stjärnor är att jag flashade ett custom rom på sonys programvara, och då funkade det galant, även fast det försämrade batteritiden markant, men tro mig, det var värt de.

  Bra telefon, ifall du inte kör sonys egna programvara...
 • Usel
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Efter 3 månader blev telefonen så varm att baksidan sprack. En månad senare sprack framsidan oxå pga hög värme.(jag la ifrån mig den då den var för varm att hålla i, sedan 30min senare var skärmen spräckt) 1500kr att laga. Sony vägrar stå för lagningskostnaden trots att skiten gick sönder av sig självt. Bra telefon förutom kvalitén och extra minus för Sonys kundservice. Undvik köpa denna telefon.
 • Ganska bra
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Har varit nöjd med telefonen sen den släpptes.
  Formatet har varit bra för allt jag önskat göra, surf, spel mm.

  Nu 8 månader senare har den blivit seg överlag och kastar ut mig ur webläsaren när jag går in via facebook. batteriet tycker jag inte håller lika länge.
  Och då har jag varit väldigt försiktig när det gäller att installera olika appar och har inte heller många (mindre än 20).

  Men som sagt den är den bättre androiderna just nu som är av det mindre formatet.
  Kanske en formatering räcker för att den skall bli pigg igen.. ?..
 • Ganska dålig
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Pinsamt att säga men jag har försökt med allt. Telefonen är seg och fryser otaliga gånger. Min gamla Sony Xperia Z1 känns rappare med custom firmware.

  Detta är egentligen första gången jag är missnöjd med en telefon. Jag kommer att välja en annan tillverkare nästa gång.
 • Knappt godkänd
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Haft den i 4 månader. Jag gillar den kompakta formen men hänger sig och startar om sig för ofta. Flera gånger hänger den sig vid videoinspelbing och då blir filerna korrupta.
 • Mycket bra
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Jag är mycket nöjd. Bra batteri. Bra display (rörlig videoklipp) och bra ljud.
 • Perfekt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Har en vit.
  Mycket snack om lag, seghet, dåligt batteri.
  Fick detta en period, pluggade in telefonen i min PC och uppdaterade den via PC companion och så var det löst!

  Arbetar som hantverkare. Telefonen har fått smaka på vatten, smuts, tappad från örat ner i betong golv osv. Har endast ett mjukt tunt skal på. Inga som helst problem.

  Jag är supernöjd med kameran.

  Till skillnad från 'nya' iPhone SE fungerar BT hur bra som helst. Spenderar några timmar om dagarna i bil så detta är viktigt för mig.

  Priset är ju löjligt med tanke på vad man får för det.
 • Acceptabel
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  De tidiga barnsjukdomarna är nu lösta via uppdateringar. Fingeravtrycksläsaren kunde varit bättre och det är fler buggar (kamerappen, timer, m.m.), reklamappar och annat j än i en Nexus-telefon.
 • Dålig
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Överskattad lur Sony är inget att ha när det gäller lurar. Går över till htc igen med glädje. Sony gör något åt era telefoner och sluta lura oss på pengar. Går inte på era falska reklam igen. Ingen Sony lur för min del igen.
 • Dålig
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Med Marshmallow och utan de borttagna staminafunktionerna är det en medioker lur avseende battertiden.
 • Dålig
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  **Uppd. 8/4-16**
  *Om man tar en bild i t.ex whatsapp, och blixten används, så måste man oftare än man önskar starta om mobilen för att kunna använda kameran igen.

  **Uppd. 17/2-16**
  Alla klagomål gäller igen efter senaste uppdatering. Så dålig att den inte ens går att skänka iväg med gott samvete. Om ni inte kan eller vill roota telefonen så köp den inte.

  *Battery drain om man använt kameran eller någon app som använder kameran. Kräver omstart av mobilen för att få bli av med drain.
  (Sonys mobiler har alltid varit sega vid omstart dessutom.)
  *Hänger sig konstant, gärna om man drar igång kameran / eller en app som använder kameran. Ha flera appar öppna i bakgrunden is a big No-No.
  *Laggar/hackar rejält vid musikuppspelning via blåtand.

  -------------------------------
  Har haft telefonen (den rosa varianten) sedan releasedagen i princip och hunnit få en uppdatering som fixade till alla klagomål jag hade så nu är jag faktiskt enbart nöjd med den.

  * Den har tappats en gång (knähöjd-ish) landade på ryggen. Inte en skråma.
  * Jag uppskattar verkligen formatet och Sonys fyrkantiga design fungerar markant bättre på mindre mobiler.
  * Kameran är väldigt trevlig, även för mig med skakiga händer så blir det rätt så bra bilder, och genom att deaktivera Photo Analyzer Service så går det att snabba upp den lite till.
  * SD-kortplats är ett stort plus och att man väljer 32GB som enda lagringsutrymme är även det värt krädd. Så trött på att Google/Apple et al kör vidare med 16GB (utan plats för SD-kort) på sina basmodeller.
  * Bra batteritid. Konstant över 4 timmars SOT och under arbetsdagarna så räcker det oftast att ladda den varannan natt.
  * Fingeravtrycksläsaren träffar väl rätt cirkus 6/7 gånger av 10.
  * Glove mode är +++++.
  * Estetiskt så hade de väl inte behövt skriva Sony och Xperia två gånger vardera...
 • Perfekt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Ja, nedanstående måste vekligen fått ett måndags ex.! Känner inte igen något av prolemen förutom att den kan bli varm vid de absolut mest krävande spelen samt 4K inspelning.. (Som jag märkt av).

  Ägt och sålt tillräckligt för att säga att detta KOMMER bli en av de bästa mobilerna Sony någonsin släppt. Bara Android (som är mycket mer gjord för Z5:s specs!) 6.0 kan släppas, då blir det en garanterad fullpot! (Vilket nu hänt och visst blir det full pott! Visa mig den "mini" "compact" etc. Mobilen som idag kan köra närmre timman på 4K inspelning (runt 20GB!) innan överhettning.. Detta utförliga test visar vilket enormt steg det faktiskt är mellan de olika Sony mobilerna, i första hand. Enligt mig är Z5 Compact att jämföras (inte i specs men i evolution som smart phone..) S2:a för Samsung eller 3GS för iPhone.. Denna är Sonys svar på mobil perfektion. Anledningen till att jag (gladeligen) valde just Compact var att jag anser att allt över MAX 5" är ingen MOBIL längre, det är en "Phablett". En mobil ska utan problem kunna skötas med en hand, och precis som ovanstående modeller, gör denna det lika bra som den får plats i en icke-specialanpassad byxficka.. ;-)

  Rekommenderar bara ett tempererat glas o nått schysst fodral, inte för att det behövs nu.. Men denna mobilen kommer räcka länge, tro mig!
 • Utmärkt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Har haft denna telefon i några veckor nu. Den blev snabbt varm till en början men efter en systemuppdatering så är den sval nu. Totalt sett är den mycket prisvärd och jag känner att Sony är mycket underskattade just nu med denna modell. Finns nog inte en bättre telefon i denna prisklass. Jag köpte den för 4000kr. Jag köpte till ett Love Mei skal till den och nu känns telefonen odödlig för vatten och stötar. Lite småsaker som gör att det inte blir 10/10, men 9/10 förtjänar den med tanke på priset jag köpte den för!

  + Bra storlek på skärm (äntligen en snabb telefon som är mindre än 4.8"!)
  + Vattentät
  + Fronthögtalare, bra ljud för att vara telefonhögtalare.
  + Fingeravtryckläsaren sitter på on-knappen för skärmen, smidigt!
  + Dedikerad kameraknapp
  + Kan spela in i 4k och linsen är skarp för att vara en kameratelefon
  + Snabb
  + Bra operativsystem
  + Bra batteritid, kan ha den upp till 2 dagar om den används väldigt lite. Folk klagar på batteritiden är dålig men den är mycket bättre än min gamla Samsung S3. Jag surfar mest och kollar på youtube och lyssnar på musik via spotify så jag vet ej hur batteritiden står sig när man gejmar. Sitter folk KONSTANT med sina telefoner när dom tycker att batteritiden är dålig? då är det ju inte konstigt att batteriet dör snabbt!

  - känns hal att hålla i
  - snapdragon 810
  - Många skitappar från Sony är förinstallerade.
  - plastig (hade föredragit metall men plasten är av hög kvalité så det är skitsamma egentligen.)
  - när högtalarna är igång så känner man att telefonen vibrerar lite grann
 • Dålig
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Jag köpte en Z3 compact på release-dagen. Men efter att skärmen hade lossnat ett antal gånger köpte butiken tillbaka telefonen och jag fick välja en annan. Lite hastigt valde jag Z5 compact för att jag verkligen gillar storleken på telefonen samt att den har en topprestanda.

  Haft telefonen i 2 veckor och ser nu en rejäl spricka över diagonalen i glaset på baksidan! Telefonen har aldrig tappats eller utsatts för annan yttre skada.
  Jag förstår inte Sonys tvångstankar med att använda ett glasbakstycken. En telefon som inte går sönder av sig själv hade jag hellre valt...

  + Storleken
  + Prestanda (kör inget tungt egentligen men den klarar iaf av allt jag gör utan problem)
  + Kameran och den dedikerade kameraknappen.
  + Vattentätheten är alltid en extra trygghet

  - Känns hal att hålla i
  - On/Off knappens placering gör den svår att komma åt i löpararmband, samt att jag alltid trycker på den när jag lyfter upp telefonen. Säkerligen en vanesak.
  - DEN SPRICKER UTAN ANLEDNING!

  Jag vill verkligen gilla Sony och denna telefon men den är för ömtålig!
  Jag vill ha en prestandatelefon i plast :)
 • Mycket bra
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Utmärkt formfaktor och prestanda för formatet. Mycket bra skärm och kamera. Fantastisk batteritid och skönt med lagringsutrymme och minneskortsmöjligheter.

  Vissa mindre designmissar kan dock påpekas och fingeravtrycksläsaren är tyvärr en av de sämre jag testat.
 • Utmärkt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Har valt att uppgradera min iphone 4s. Ville ha bättre prestanda utan att den växte för mycket fysiskt. Tycker mig ha fått allt jag ville, har hittils inte haft några problem alls, men har bara kört ett par dar, ska försöka uppdatera omdömet om några veckor...

  10+ för batteritiden kan jag säga iaf, går inte att jämföra med apple.

  Edit efter ca 3månader. Fortfarande mycket nöjd, fingeravtrycksläsaren är väldigt praktisk, men funkar inte alltid. Har tyvärr märkt att den är svårare att skriva på än min gamla iphone 4s, trotts att skärmen är större så är den sämre på att "gissa" vilken tangent jag trycker på... har lite för stora fingrar tydligen, så tyvärr är det nåt apple var bättre på :(

  Edit:
  Har nu tillslut vågat bada den. Och den överlevde :)
 • Usel
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Snygg och trevlig telefon som skulle få toppbetyg men det var ju det här med batteritiden eller avsaknaden av den.
  Sony skryter med 48h men jag får vara glad om den håller i 6-8h då med lite slösurfande, koll av mejl och en del samtal och detta i STAMINA läget och allt som skulle kunna dra ström manuellt avstängt. Ett riktigt skit batteri som kräver laddning under dagen för det finns inte på kartan att den håller en hel dag.
  Hade en Z3 innan och i vanligt läge med det mesta påslaget utom WIFI så hade jag 40% kvar efter en arbetsdag Z5 skulle ha slocknat redan flera timmar innan om jag inte laddade den under dagen.

  Sorry SONY men ni har gjort bort er...
 • Utmärkt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  +Bra batteri, får mellan 4-6 timmars skärmtid på den.
  +Skärmen är bara 720p men fortfarande riktigt bra.
  +Kameran är bra, har inte testat gs6 eller lg v10 så kan inte jämföra med dessa. Slår min gamla Lg nexus n5 med hästlängder dock.
  +Sony har ett bra skin till android. Sölar inte ner och ger en del användbara extra funktioner jämfört med stock-android.
  +Fingeravtrycksläsaren!
  +Kameraknappen.

  -Långsamma uppdateringar. Marshmallow sägs komma den 7nde mars, men tills dess är bland annat fingeravtrycksläsaren låst till att bara låsa upp låsskärmen.

  ~Volymknapparna är placerade på ett märkligt ställe, nedanför power-knappen. Detta gör att de fungerar utmärkt till att zooma med kameran, men gör det svårare att justera volymen.
 • Usel
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Verkar ha kommit över ett riktigt måndags ex.
  Batteriet håller typ en halvdag och då använder jag den till lite slösurfande på bussen bara.
  Baksidan av telefonen är skållhet konstant!
  Sedan ska vi ju inte prata om själva telefon..
  Seg och jävlig!
  Undvik!
 • Utmärkt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Gick från iPhone till denna. Tycker den levererar på alla plan.
  Bra storlek, kamera och ljud.
  Snabb, bra batteritid lite friare än iPhone.

  Det enda jag verkligen saknar är en switch som Apples telefoner har, så man snabbt och enkelt kan växla mellan ljud och ljudlöst.

  Det enda minuset är Sonys snålhet att inte skicka med hörlurar/headset eller bordsladdaren.
 • Utmärkt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Har haft Z5 compact Svart i runt en månad nu. Är väldigt nöjd.

  Positivt:
  +snygg design
  +bra kamera
  +snabb
  +fingeravtryck
  +kamera knapp
  +bra ljud

  Negativt:
  -Dåligt ställe att sätta volym knapparna
  -Blir ganska varm ibland, när man kollar på Youtube och sånt

  +- 2gb, det är helt ok
  +- 720p, spelar inte så stor roll för mig
  +- fortfarande lollipop

  Bra telefon, värt pengarna????