Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Microsoft Windows 10 Home Sve (64-bit OEM)

 Lägg i lista  Jämför
Produktgeneration: Microsoft Windows 10. 113 produkter i generationen. 4 föregångare och inga efterföljare
Jämför pris på alla Microsoft Operativsystem (225)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (5.64)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Knappt godkänd

  Gillat omdöme
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Betydligt mindre vidrigt än Windows 8.1, men lider fortfarande av identitetskris över ifall det ska vara ett streamline:at operativsystem där allt avancerat göms undan för användaren genom fördummad layout, eller ifall det ska hålla kvar vid gamla Windows 7-standarden. Som en annan recensent skriver så är Windows 10 egentligen två operativsystem i ett, där många funktioner finns både via Metro-app-systemet och det "vanliga" systemet.

  Detta gör att medan många specifika inställningar var svåra att hitta i Windows 7 så gjorde 8:an och sedan 10:an det ännu svårare genom att bara tydliggöra de alternativ som designteamet på Microsoft ansåg att användarna behöver se.

  Ett litet exempel på detta hur inställnings-sidan för "mouse" endast ger dig alternativet att välja antalet rader som mushjulet ska scrolla och ifall musknapparna ska vara höger- eller vänsterorienterade. Vill du ändra pekarhastigheten så är detta nu gömt under "additional mouse settings".

  Vill du slippa mötas login-skärmen på din personliga dator varje gång du väcker den från sleep mode? Då måste du ge dig ut på internet för att hitta det hemliga kodordet för att få upp rätt options-ruta där det kan ändras, för det vore ju fullkomligt otänkbart att inkludera den funktionen i det vanliga "account settings" där "vanliga" användare kan tänkas hitta den!

  Så du äger en Windows 10-licens som du nyss installerat på en dator som du äger och sedan önskar du installera annan programvara än Windows? Tyvärr, du äger inte rättigheterna att installera saker på din egna dator utan måste kontakta administratören (dig själv) för att hitta en lösning där du via internet hittar de hemliga kodorden du ska skriva in för att häva blockeringen mot dig själv från installation av ny programvara på din egna hårddisk.

  Detta kan framstå som trivialt, men när varendaste process i windows 10 innebär dubbelarbete där man måste spendera flera minuter/timmar åt att hitta var de gömt respektive inställning så lessnar man snabbt.

  Undvik så länge det är möjligt såvida du inte har specifika behov av att gå från Windows 7.
 • Utmärkt

  Gillat omdöme
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Windows 10 är trevligt. Kändes som hemma direkt. Uppgraderingen var enkel och förstörde ingenting. Det var lite trubbel med instabilitet i början men det verkar vara löst efter att ha uppdaterat drivrutiner.

  Nästan toppklass och om Microsoft håller vad de lovar med fler funktioner så ska det bli ännu bättre framöver. Hoppas på det.
 • Acceptabel

  Gillat omdöme
  5 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Den enda anledningen till att fortsätta köra Windows som primärt operativsystem är att i stort sett allt är kompatibelt med plattformen. Det är egentligen inget val då arbetsgivare, skolor, banker etc. mer eller mindre förväntar sig att du skall använda antingen Windows eller Mac. 😐

  Men Observera dock att detta är OFRI programvara, du betalar för en licens som du inte får anpassa eller använda som du vill. Du är ägd, styrd, kontrollerad av Microsoft.

  -Påtvingade uppdateringar (Låt mig få välja själv) som ej går att stänga av...då måste du köpa en dyrare Windows-version, numera måste du alltså betala för din grundläggande frihet. 😒
  -Mestadels sluten proprietär ofri programvara. Allvarliga farhågor om hur pass mycket produkten läcker information om en som användare och hur pass mycket det kränker integriteten. 🤔
  -Går ej att spela spel som använder SecuRom eller SafeDisc, sägs vara för säkerhetens skull, men låt mig för sjutton få avgöra detta själv! 😒

  +/- Äntligen är Startmenyn tillbaks (att jämföra med det förhatliga Windows 8)
  +/- Peppar, peppar...än så länge fungerar systemet i stort sett felfritt och känns stabilt
  +/- Delvis lättanvänt gränssnitt, delvis förvirrande...
 • Alla omdömen

 • Bra
  1 år sedan
  Tja...allt var inte bättre på windows 7 tiden, även om det operativsystemet borde ha varit den huvudsakliga inspirationskällan för framtida Windows OS.

  Fullt dugligt OS som man relativt fort blir bekväm med.
 • Usel
  1 år sedan
  Sämsta Windowsversionen någonsin. Tidigare hade användaren kontroll över datorn, nu är det tvärtom och man känner sig plötsligt helt IT-handikappad. Många kortkommandon fungerar inte längre. Många funktioner och inställningar är borttagna, de som finns kvar i förenklad form är primitiva, svårfunna och kräver mycket letande och många musklick innan man når dem. Samma sak med startmenyn.

  Tvingande uppdateringar och omstarter gör att man förlorar timmars arbete. Dokumentation och hjälptexter är närapå obefintliga, man tvingas chansa när man t.ex. klickar på en obegriplig ikon som MS uppenbarligen anser vara självförklarande. Viss text är så liten att den är oläslig och går inte heller att skala upp, så jag tvingas köra med låg skärmupplösning istället.
 • Dålig
  1 år sedan
  Hemskt. Du är kontrollerad och de loggar allt du gör som skickas till deras servrar. Du kan ej ta bort detta. Finns 0 sekretess i Windows längre. Jag försöker använda Windows så lite jag bara kan numera.
 • Ganska bra
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Det går fortfarande att uppgradera till Win10 genom att mata in nyckeln till Win7. I början av Juli 2018 gick det bra i alla fall. Jag installerade dual boot med Win7 och Win10 på två gamla HP laptops från USB-pinne. Här finns allt man behöver utöver Win7-nyckeln:
  https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10

  Dual boot instruktioner i länk nedan. OBS! Man kan vara tvungen att ta bort en partition, max är 4 st primära partitioner, till exempel så fick jag ta bort en partition "HP_Tools" i en HP laptop.
  https://www.howtogeek.com/197647/how-to-dual-boot-windows-10-with-windows-7-or-8/

  Jag kör dock mest fortfarande på Win7 pga att Windows Media Center inte verkar finnas till Win10, och så är jag van vid Win7 och tycker det fungerar bra. Känns bra att ha aktiverat de digitala licenserna för Win10, så jag slipper betala om de tar bort möjligheten att uppgradera. Win7 slutar uppdateras jan 2020:
  https://support.microsoft.com/en-us/help/13853/windows-lifecycle-fact-sheet

  Gillar inte de tvingande uppdateringarna i Win10. Lite jobbigt när OS:et hela tiden vill uppgradera till senaste driver som gör att något slutar fungera (skrollen i touch pad i mitt fall), gick dock att komma runt med ett verktyg från Microsoft där man kunde gömma driver-uppdateringar:
  https://support.microsoft.com/en-us/help/3073930/how-to-temporarily-prevent-a-driver-update-from-reinstalling-in-window?utm_source=twitter%3Futm_source%3Dtwitter

  Tycker även att Win10 är lite för mycket funkis-design med mycket vita ytor, jag gillar den genomskinliga retro-looken på fönsterramarna och annat i Win7.

  Det blev också en del missljud i högtalarna vid uppstart och avstängning, antar att de nyaste drivrutinerna inte riktigt funkar till gamla laptops. Kan vara bra att installera gamla ljud-drivrutiner som är testade till datorn och inaktivera update för dessa.
 • Utmärkt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Bra OS. Bättre än W7
 • Dålig
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Har troget kört alla os microsoft släppt sedan 95 inklusive server versionerna. Är mycket besviken på senare dar då microsoft tror att de äger DIN dator/server och ger användaren mindre kontroll om ens någon alls. Testade att se vilka alternativ som finns så spenderade ett år med linux och ett med osx (mac). Efter den tiden gick jag tillbaka till windows 10 för att jämföra och insåg hur dåligt det är och hur mycket sämre det blivit för varje uppdatering. Har därför beslutat att köra linux på alla mina serverar och osx på personliga datorer (då jag behöver vissa program som inte linux har) förutom en dator jag byggde 2014 för 32 000 kr som får sköta vissa tunga arbeten i program som varken linux eller osx har t.ex. spelade på fritiden. Man får dock ofta räkna med krascher och andra problem i windows, något som är mycket ovanligare i linux och osx (som är byggt på linux). Windows är byggt på NT kärnan som känns väldigt antik och bör tillhöra det förflutna. Säkerheten är också bättre i linux. Till exempel är randsomeware och andra problem som uppstått på senare dagar ovanligare i linux och osx än i windows där det händer ofta. När mina serverar kör linux kan man alltid sova gott på natten och veta att det bara funkar. De har varit på i flera år, installerar uppdateringar automatiskt och behöver aldrig startas om. Så sjukt tillförlitligt, till skillnad från windows där omstarter behöver göras mycket oftare och kräver mer underhåll. Generellt sätt är linux helt klart det bästa os som finns och om man saknar något program har osx (som är byggt på linux) det nästan helt säkert. Osx är bäst för personlig användning då det är mer universellt. Jag måste dock ge windows en extra stjärna då den inte är beroende av någon speciellt hårdvara (precis som linux) men på windows finns det en väldigt stor uppsjö bra och dåliga program vilket gör så att det fortfarande finns ett litet behov för att ha en windows partition eller dator ståendes. På en Windows dator finns det också fler spel vilket kan vara roligt men för seriöst arbete finns det liten om ens någon anledning att använda windows.

  Medan jag skrev detta hade jag tre helt vanliga program öppna på en windows dator. Fjärranslutning till en windows server, creative cloud och f-secure. Ingen av programmen utförde något tungt arbete men alla kraschade ändå. Problem likt dessa fortsätter oavsett om man byter dator eller försöker lösa dem. Windows går helt enkelt inte att göra tillförlitligt och kommer därför inte tillhöra min framtid. Windows duger till datorer som man inte behöver lita på t.ex. en gamingdator men för datorer som alltid måste fungera och vara redo att tjäna dig är windows inte ett alternativ.
 • Utmärkt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Bra..
  Snabb uppstart
  Kan köra desktop och markt appar
  Windows behöver väll ingen introduktion!

  Kan ej hitta några fel att anmärka om utöver tvång uppdateringar som jag ej gillar samt känns lite segare på flera av mina datorer än win 8.1.

  Köpte den på kampanj till 600 kr som är toppen.
  Och Windows enligt mina behov bästa operativ system som funnits för dator och även större plattor.
 • Bra
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  + Bra uppstartstid
  + Igenkännliga funktioner i user interfacet för oss som älskade windows 7
  + Prestandaboost i spel uppemåt 20% med nya directX
  + Bättre stöd för flera skärmar
  + Utökad funktionalitet för att dela upp ytan för program på skärmen

  - Kan inte stänga av system updates. (negativ påverkan för oss som använder massa virtuella maskiner)
  - Microsoft samlar in hur mycket integritetskränkande data som helst.
 • Dålig
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Gillar du att NSA har sina fingrar uppstoppade i din r? Då är detta operativet perfekt!
 • Usel
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Jag HATAR windows 8 och 10.
  Det sämsta skit som finns, nu blir det apple nästa dator.
  Skrivbordet är ju oanvändbart, där man ska kunna lägga saker man vill ha lätt tillgängligt.
  Allt man vill ha fram tex kontrollpanelen den här datorn osv får man leta som f-n.
 • Perfekt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  By far det bästa OSet på marknaden
 • Mycket bra
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Bra och billigt pris. Spel flyter bra.
 • Ganska dålig
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Krångligt att använda, för mycket förändring mot windows 7.
 • Utmärkt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Superb OS, kan varken hålla med eller förstå de negativa kommentarerna om detta.
  Det är stabilt, ser bra ut, mycket enkelt att navigera sig igenom samt ser bra ut.

  Inget problem att koppla in multipla skärmar, de letar på alla och man får styra dom precis som man vill och känner för.

  Det jag kan tycka är negativt är kontrollen Microsoft vill ha över enheten, förvisso bara att avaktivera i installationen men hur som helst, kan rekommendera detta till alla.
 • Perfekt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Snabbt och enkelt. Väldigt bra för spelande och underhållning.
 • Ganska bra
  5 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Nära nog perfekt. Vissa problem jag hade i Win 7 försvann, och Win 10 startar upp på någon minut mot tidigare 6 min. Fick uppgradera en par program som inte fungerade med 10:an men det fixade till sej. Enda jag inte gillar [än så länge] är att (jag) inte kan ändra fönsterfärger, bredd odyl.

  Upd;
  Har nu haft den några månader. Önskar nog att jag hade Win7 kvar.. Om du installerar Win10 så har du bara 30 dagar(!) på dej att återställa till det OS du hade innan. Sen är det kört..
 • Perfekt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Världens utan tvekan bästa operativsystem!

  Snabbt, smart och nydanande på ett sätt jag verkligen inte trodde Microsoft var kapabla till fortfarande.

  Det känns som att allt är förbättrat, från drivrutiner till GUI. Att man så ofta kritiserar windows användarvänlighet i förhållande till OSX är för mig helt absurt. *Särskilt* i och med W10. Microsoft är konsekventa och betydligt mer lätta på handen i sitt operativsystem än vad Apple är, som gärna låser in och skärmar av användaren i sina egna mjukvarulösningar.

  Att saker och ting ser lite annorlunda ut och görs på ett lite annat sätt än tidigare windows-versioner är på inget sätt något negativt. Windows behövde reformeras och evolveras och jag tycker helt klart man lyckats!

  går man in med föresatsen att allt ska se ut som det gjort förut kommer man bli överraskad. Windows 10 är PRECIS vad Microsoft behövde.
 • Usel
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  förstörde mitt os för att den försökte uppgradera till win 10 när man redan har det!
 • Bra
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Tycker Windows 10 är ett lyft över 7:an och ett nödvändigt byte för de som kämpat med 8:an. Känns stabilt och har faktisk fått alla mina gamla program och hårdvara att fungera utan extra drivrutiner och fixande. Är dock inte supernöjd med Edge, kör hellre med IE 11.
  Har dock fortfarande inte sett de stora fördelarna med App fönstret, väljer hellre att gå via Startmenyn...men det kanske är en vanesak.
 • Perfekt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Riktigt bra. Snabbt och snyggt och DirectX 12 är exklusivt för Windows 10. Kan nu spela Xbox One spel och se på TV på alla mina datorer hemma tack vare streamingen via Xbox Appen.
 • Dålig
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Bättre än Windows 8.1 men sämre än Windows 7. Fortfarande två operativsystem i ett, precis som Win 8 och 8.1. Dock är Metroapparna bättre integrerade. (Jag är faktiskt lite osäker på om min Acrobat Reader är en Metroapp eller den vanliga readern).

  Eftersom det är två plattformar i ett kan man göra inställningar på två olika ställen. Både den gamla hederliga kontrollpanelen och via det touchvänliga Action Center vilket är förvirrande.

  En stor förbättring från Win 8.1 är att man slipper skapa ett MSN-id on line. Det räcker med ett lokalt Microsoft-id. Tack för det.

  På det hela taget förstår jag inte poängen med att integrera två plattformat (surfplatta och desktop/laptop) i ett operativsystem. Jag finner det ganska lätt att hoppa mellan MS, MacOs och Anroid som det är. Jag ser fram emot när Microsoft inser att olika plattformar skall ha olika operativsystem.

  Har du fortfarande Win 7? Håll dig kvar så länge du kan.

  Recensionen gäller Windows 10 installerad på en desktop utan touchskärm.

  PS: Är det någon som vet hur man löser Num Lock problemet vid uppstart, hör gärna av dig. Verkar vara ett olösligt problem för Win 10.
 • Utmärkt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Stabilt, bra och enkelt. Jag gillade övergången till Metro i 8:an men var tydligen en av få. Tycker det var synd att man gick tillbaka till startmeny som default. Som vanligt lite inlärningskurva men har inte stött på några problem alls faktiskt. Alla gamla installerade program fungerar utmärkt.
 • Usel
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Helt omöjligt att aktivera och supporten från Microsoft är obefintlig. Jag använder knappt Windows privat längre, därför är det retligt att jag skall behöva lägga så mycket tid på att få igång det...
 • Ganska dålig
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  "Nästan" OK på stationär (speciellt jämfört W7) men flera steg bakåt på surfplatta (jämfört W8/8.1).

  Tycker det är väldigt ofärdigt och osammanhängande rent grafiskt. Ibland är det fyrkantigt ibland cirklar. Ibland switchar, ibland knappar, ibland mörkt, ibland vitt, ibland tätt med information, ibland väldigt utspritt mm mm.

  OneDrive har tappat den grundläggande funktionen där man tex tidigare kunde browsa vad man hade utan att det laddades ner (aka "placeholders). Med W10 måste du synka ner ALLT du vill kunna titta på. Dvs, har du liten hårddisk/SSD så tar OneDrive dyrbara GB för dig.

  Alla smarta swipe-funktioner som fanns i W8/W8.1 är borta och det är nu sämre att surfa på W10 än iPad (tro det eller ej men W8/8.1 var klart bättre "tablet-OS" än iOS/Android med massa smarta funktioner).
  Det finns i W10 ingen fungerande fullscreen webläsare för surfplattor (ej heller några swipe-funktioner).
  De har även lyckats sabba den smidiga fönsterdelningen i surfplatteläget (som f.ö. Apple ser ut att ta upp i nästa OS X).

  OBS: Microsoft gör en rätt stor grej av röstfunktionen/assistenten "Cortana" (även i Sverige). Problemet är bara att Cortana inte fungerar i Sverige (snudd på lurendrejeri om du frågar mig).

  Sammantaget:
  För speldator - JA (du kan dock råka ut för problem med drivrutinerna till tex nVidia, kolla först)
  Kontor: Står du ut med lite buggar och konstigheter och är kvar på W7 (eller tycker illa om 8.1) JA.
  Surfplatta: NEJ! (speciellt om du använt alla smarta funktioner i W8/8.1)

  Tror de flesta tjänar på att vänta 6-12 månader innan man installerar.

  Jag har testat på följande (var även med i previewprogrammet):
  Surface PRO 1, Surface PRO2, Toshiba Encore 2, Lenovo Carbon X1, samt två kraftfulla stationära hammabyggen.