Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Fractal Design Node 202 (Svart)

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Fractal Design Chassin (92)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (7.25)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Utmärkt

  Gillat omdöme
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Kvalité:
  Rent kvalitémässigt så tycker jag Fractal Design har gjort ett bra jobb med Node 202. Inget har gått sönder under montering trots lite tuffa tag här och där.
  Innan man ger sig på att montera i det här skalet bör man fundera igenom hela upplägget ett par gånger extra, det krävs lite planering och fundering för att få det snyggt och framförallt funktionsdugligt. Dock har jag svårt att se hur man skulle kunna göra chassit annorlunda/bättre på något sätt. Man får ta det för vad det är, det är ett minisystem och då får man räkna med trånga utrymmen och mycket kabeldragning.
  Monteringen tyckte jag ändå gick relativt smärtfritt trots det lilla formatet.

  Fläktfilter:
  Att få bort bottenplattan för att komma åt de fläktfilter som sitter där var lite knepigt först, men efter att ha insett att man var tvungen att ta bort frontplattan för USB/hörlurar/mick och start knappen (dumstruten på, dock fegt med monteringsanvisning) så gick det lätt med några skruvmejslar som hjälp att få loss. Jag har sett att flera recensenter har klagat på just detta, att det är så pass svårt att komma åt dessa filter för rengöring, och jag kan hålla med på den punkten. MEN det som jag inte sett någon av dem nämna/föreslå är att varför inte plocka ut dessa filter och när bygget är klart sätta dessa på utsidan vid gallerna (de fäster med magneter)? Att sätta filtrena på utsidan gör även att man undviker att de sugs upp i fläktarna och orsakar oljud. Som du kan se på bild 4 på chassit här på prisjakt så är plåten veckad inåt i botten vilket gör att filterna passar utmärkt på utsidan (ser t.o.m. ut som att det ska vara så) och så länge du har chassit liggande ner så syns dem ändå inte om du är orolig för det men du har fortfarande möjlighet att komma åt dem när du behöver. Jag hade gärna sett att Fractal Design hade gjort ett heltäckande filter i botten istället för de 2 separata (kanske lite överkurs), men det hade rent estetiskt sett bättre ut åtminstone när man har datorn stående. Om du skulle störa dig på utseendet av filtrena på utsidan så går det nog lika bra plocka bort dem, chassit tar ändå inte in riktigt lika mycket damm i stående som vid liggande.

  CPU-kylarproblematiken:
  Det är säkert många som funderar på detta chassi men ofta är lite oroliga för höjden på CPU kylare, och det är med all rätt för det är inte vilka kylare som helst som går in. Vattenkylning är mer eller mindre uteslutet om man inte gör en rejäl modifikation av chassiet. Det går dock att få in en luftkylare med 58mm höjd t.ex. Thermalright AXP-100 muscle, OM du plockar ur dammskyddet först annars är det mindre format som gäller. Jag skulle trots det ändå rekommendera kylare av det mindre format t.ex. Noctua NH-L9i eller Cryorig C7 just för att det redan är tillräckligt trångt i chassit som det är.
  Efter att ha fått missljud i min Noctua fläkt så tittade jag runt lite och insåg att det faktiskt går att köpa bättre Noctua fläktar till kylaren som passar i detta chassi t.ex. NF-A9 PWM 92mm eller NF-B9 PWM 92mm. Båda flyttar mer luft än original fläkten utan att direkt påverka ljudnivån så detta skulle jag rekommendera att byta till direkt (dock behövs de längre skruvarna vilket jag är lite osäker på hur man får tag på, jag hade tur som hade några liggande).
  Jag har ännu ej kört något stresstest eller överklockning på CPU:n men vid normalt användande fungerar det utmärkt med NH-L9i och datorn är knäpptyst (vilket var det jag var ute efter).
  Jag har fått samma fråga om och om igen, varför köpte du då en 6600K och inte en vanlig 6600? En värdig fråga och det finns flera svar på det:
  1. Vid inköpstillfället var 6600K 300:- billigare än 6600.
  2. Skulle jag i framtiden vilja byta chassi av någon anledning så har jag fortfarande kvar min överklocksvänliga 6600K.
  3. 6600K är helt enkelt bättre än 6600 på alla punkter (och +0,2 ghz i grundutförande). Så min fråga tillbaka blir alltid, varför inte?
  Köper man ett Node 202 med målet att överklocka CPU:n till max så tycker jag nog att du har gjort ett märkligt val av chassi.

  Grafikkortet:
  Jag har läst eller sett på någon recension att ett Asus 970 DCU II inte var kompatibelt med Node 202 (var något problem med någon utstickande del eller liknande) men jag har själv inte testat så jag kan därför inte verifiera detta tyvärr, jag har istället monterat ett Asus GTX980 DCU II (Update: I nuläget sitter ett MSI 1080 Gaming X och det sitter som en smäck i detta chassi). Jag fick lov att "tillverka" ett eget alternativ till grafikkortsupphängningen/stöd eftersom jag inte kunde få dit originalet under monteringen (det kunde säkert ha gått men det var alldeles för mycket jobb för att vara värt det). Jag är beredd på att hålla med Vendelator om att det skulle behövas aning bättre ventilation för grafikkortet, men det är svårt att få allt.
  Nätdelen har än så länge inte klagat på systembelastningen så förhoppningsvis ska det fungera med mitt Corsair SF450.

  Notis angående val av grafikkort:
  Grafikkorten av märkena Gainward och Palit (1070 & 1080) som tar upp 3 slotar pga kylaren passar inte i detta chassi. De skulle kunna passa rent höjd och storleksmässigt om det inte vore för strömsladden som går ut i chassit, men även om man plockar bort den så tar kylaren i själva chassit i bakkant där man fäster grafikkortet, på bild 8 kan man om man anstränger sig lite se den svarta listen som sticker ut under de två vita slots skydden och denna listen begränsar dig tyvärr till 2 slotar (ska du få det att fungera så får du börja kapa i delar och det är aldrig något jag vill rekommendera). Så satsa hellre på grafikkort som endast tar två slotar så har du mycket större chans att det passar, även om det inte alltid finns någon garanti att det kommer passa då heller. Lite synd att Fractal har gjort det här valet av utformning, man skulle kunna få in så bra mycket kraftfullare grafikkort om de bara hade gjort några små ändringar i designen.

  Slutord:
  Jag är i slutändan väldigt nöjd med detta minimonster. Det är alltid mer tillfredställande när man fått fundera, ändra och göra om göra rätt för att tillslut bli klar istället för att bara smälla in alla komponenter peace of cake, all done.
  Jag kommer troligtvis att uppdatera recensionen allteftersom jag använder datorn, och om jag kommer på något som behöver läggas till eller om det finns någon ytterligare problematik fyller jag på med det.
  Varför 9 stjärnor och inte 10?: Det är egentligen bara små detaljer (utöver begränsningen av grafikkortsval) som gör att jag drar av 1 stjärna. Om du köper ett eget kommer du säkert förstå...

  Update:
  Efter att ha ägt datorn en längre tid nu så har jag hunnit testa den lite mer och jag vill direkt nämna att jag inte skulle rekommendera att ha datorn i trångt utrymme (t.ex. i en trång tv bänk eller liknande utrymme), den kommer bli varm om du använder liknande specifikationer som jag har och spelar en liten stund, detta trots att jag kör oklockat på både processor och grafikkort. Ha den helst i ett mer öppet utrymme så ska det inte vara någon fara. Det är svårt att förvänta sig något annat i ett såhär litet format men jag ville ändå förvarna potentiella köpare, det kan som sagt bli ordentligt varmt särskilt om du kör ett mer krävande spel på en skärm av högre kaliber som kräver lite mer av grafikkortet.

  Specifikationer:
  CPU: Intel i5 6600K
  Kylare CPU (för tillfället): Noctua NH-L9i med Noctua NF-A9 PWM 92mm fläkt (Cryorig C7 var slut vid inköpstillfället)
  Moderkort: Asus Z170i Pro Gaming
  Minnen: Corsair Vengeance LPX Black DDR4 2x8GB
  Grafikkort: MSI GTX 1080 Gaming X (passar perfekt och är nästintill totalt ljudlöst)
  (Tidigare använda grafikkort: Asus GeForce GTX 980 Strix DirectCU II OC och
  EVGA 980ti FTW som tyvärr blev lite varmare vid spelande och förde lite mer oväsen)
  Nätaggregat: Corsair SF450 450W
  Hårddisk 1: Samsung 950 Pro Series (M.2) 256GB
  Hårddisk 2: Intel 540s Series 2.5" SSD 480GB
 • Alla omdömen

 • Mycket bra
  4 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  --- Viktigt tillägg. AMD Wraith Spire får plats i detta chassi om man avlägsnar den översta ringen på kylaren och fläktfiltret på chassit. Mycket bra temperaturer med Ryzen 1600 ---

  Älskar detta chassit! Fast monteringen var bökig.

  Cryorig C7 håller kylaren sval och ett GTX 970 EVGA SSC håller sig också tyst trots det dåliga utrymmet med luft. Kör dock med extra fläktar.

  Enda negativa är att när fläktarna på grafikkortet börjar jobba tillsammans med chassifläktarn så "sugs" filtret in mot fläktarna och ett skapande ljud uppstår.
 • Bra
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Saletojo har täckt det mesta, det jag stör mig mest på annars är LED belysningen ifram, om den är tänkt som HTPC, varför sätta in en riktigt stark LED-lampa? Blir till att koppla ur.