Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Focal Dome 5.1

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Focal Högtalarpaket för hembio (14)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (8.17)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Mycket bra

  Gillat omdöme
  9 år sedan
  Uppdaterat: 9 år sedan
  Jag var på jakt efter ett högtalarsystem med SMÅ högtalare men ändå ok ljud. Jag har gått från ett Paradigm-paket med golvhögtalare till ett system med Dynaudio Audience 42 men kände nu att jag ville ha ett system med mindre högtalare och som skulle passa in i en normal vardagsrumsinredning utan att sticka ut. Tänkte att jag inte brydde mig lika mycket om ljudet nu för tiden utan att det trots allt är filmen i sig som betyder nåt (systemet skulle användas till 95% film) så jag började kolla på ganska billiga system. KEF 2005 verkade populärt och lät bra, väldigt dynamiskt och rappt ljud, funkade bra att spela högt med. Dock var dialogen lite burkig. KEF3005 var ganska likartat men faktiskt lite mindre detaljerat och fortfarande burkig dialog. Nästa var Mordaunt-Short Alumni, här var ljudet väldigt detaljerat men jag saknade mellanbas och tryck i ljudet. Dessa system var förhållandevis billiga och det verkade som man trots allt behövde upp lite i prisklass. Lyssnade på B&W M1 och var inte alls imponerad. Detaljerat och ganska bra ljud när man spelade lågt men när man höjde lite blev det väldigt grötigt. Väldigt odynamiskt ljud dessutom redan vi lägre volymer. Nästa paket var Focal Dome och direkt när de första tonerna spelades var jag imponerad. Min flickvän som helt saknar intresse för hifi/hemmabio, i alla fall vad det gäller prylarna sa direkt: "Det här låter ju jättebra" och det gjorde det verkligen. Mycket stort ljud, oerhört detaljerat, klart och dynamiskt. Inga problem att spela högt heller, fortfarande bra separation och dynamik. Köpte dem dagen efter och är oerhört nöjd. För att komma på något negativt så är det att det saknas lite i basområdet. Körde dem med min SVS-subb och då märker man att det finns mer att hämta i basområdet än Focal-subben klarar av. Dessutom är basen inte lika detaljerad. Man skulle kunna önska sig ytterligare lite tryck i ljudet från de små högtalarna och kanske att systemet är lite i dyraste laget men det var samtidigt det bästa med god marginal av de jag provade.
 • Alla omdömen

 • Utmärkt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Låter oerhört bra för storleken
 • Utmärkt
  8 år sedan
  Uppdaterat: 8 år sedan
  Sitter och spelar in systemet "as we speak" - kvalitetsintrycket vid uppackning är verkligen "Top notch" tunga solida grejjor med utmärkt finish och jäkligt snygg, stilren design - allt packat som redo för ett kärnvapenkrig. Terminalerna på högtalarna klarar rejäla kvadrat (kabel) och skruvas likt en sockerbit med medföljande insexnycklar. Väggfästen, plugg skruv och allt man behöver för att sätta upp grejjorna följer med. Värt att notera är att väggfästena är i metall och ger tillsammans med foten bra inställnigsmöjligheter. Skohornspassning på allt, inget som glappar nånstans och allt går att dra åt.

  Ljudmässigt så lät det halvkass direkt ur boxen, dvs oinspelade och med högtalarna uppställda på den medförljande gummifoten (fast bra placerade). Uppmonterat på idealplats och några timmar musik senare så verkligen hör man hur ljudet "mognar" i takt med att elementen mjukar upp sig för varje nytt slag. Högtalarna verkar också älska en solid montering, att bara använda gumifoten som förvisso är bra, lämnar inga märken etc avrådes helt, det är natt och dag på ljudet mellan lösa och fastskruvade.

  Ljudmässigt då? som sagt grejjorna är inte inspelade ännu.

  Förväntar mig dock inte mer än att det ju är ett 2.1/5.1 och det ska inte gå att få ett .1 system att lira lika bra stereo som ett fullrange 2.0, men det verkar efter dessa premisser vara ett jävligt bra system, har bara kört ett par timmar ännu och 2.1 låter redan bättre än mina tidigare 2.0 högtalare, ska fixa alla kalibreringar och sen testa 5.1 men vi är redan på en sjua och fortsätter det så här når vi nog utan problem en nia i betyg - detta kommer från någon som alltså hatar subwoofers och egenltigen bara köpt detta system för att frun (som inte gillar stora högtalare) också ska gilla utseendet på vardagsrummet! :D

  UPDATE--

  Efter EN HEL DEL fixande med positioneringen av högtalarna så låter det nu helt kanon! Mitt rum var tydligen känsligare än vad jag föreställde mig och även om högtalarna spelar bra även vid en grov uppställning så tjänar de oerhört mycket på att man lägger sina timmar på att finjustera placeringen. Det låter nu mycket bättre än något annat färdigt 5.1/2.1 system jag tidigare lyssnat på och jag rekommenderar det varmt!

  Att det även är sjukt snyggt gör inte saken tråkigare! :)
 • Utmärkt
  10 år sedan
  Uppdaterat: 10 år sedan
  En fantastiskt bra, smidig och snygg lösning. Precis vad jag letat efter. Driver dom med min Rotel RSX-1055, vilket ger klart och fint ljud. Basen är placerad så, att den ger i mitt tycke, ger tillräckligt med tight och djup bas. Ersatt ett par golvare i 27K klassen, det blir så klart inte detsamma, men klart fullgod kompromiss.
 • Utmärkt
  10 år sedan
  Uppdaterat: 10 år sedan
  Riktigt riktigt nöjd! Låter mycket bättre än Kef:s motsvarighet 3001. Ska man klaga på nått så är det väl basen som är aningen klen.