Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Bosch PLR 50 C

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Bosch Laserinstrument (99)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (7.00)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Utmärkt

  Gillat omdöme
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Köpte denna främst i syfte att ersätta traditionella mätverktyg samt göra mätningen smidigare och mer noggrann. Storleksmässigt är den precis lagom. Den ligger bra i handen och stilla på plana ytor, tack vare gummibeläggningen. Man förstår att den är avsedd för hemmabruk, och då speciellt inomhus. Detta främst av två anledningar: den känns aningen plastig samt att den har pekskärm, vilket torde göra den svåranvänd tillsammans med handskar.

  Användarmässigt är den, trots sina många funktioner, mycket lättanvänd. Det är tydligt vad varje funktion gör och hur man ska använda dem. Skärmen är tydlig, men jag hade gärna sett att man kunde ställa in ljusstyrkan. Det medföljande bandet som man kan fästa på enda sidan kan faktiskt göra det svårt att utföra mätningar i vissa situationer, t.ex. lutningsmätning och indirekt avståndsmätning, då enheten inte kan ligga helt plant mot underlaget.
  Ett stort plus är den utfällbara plastbygeln som underlättar mätningen i de flesta situationer. Den går att fälla ut i antingen 90° eller 180°, beroende på vilken referenspunkt du vill använda.

  Nu till mätningen...
  Mätningen är snabb. På avstånd i inomhusmiljö upplever jag att det inte ens tar en halv sekund att få upp ett avståndsvärde på skärmen. Utomhus på längre avstånd kan det ta uppemot cirka 2 sekunder.
  För att bedöma hur pass noggranna mätningarna var testade jag både på korta och medellånga avstånd. Riktigt långa avstånd har jag inte haft möjlighet att verifiera noggrannheten på, då jag inte haft tillgång till en pålitlig referens. Ett A4-papper med ena kanten mot en vägg visade på millimetern rätt (297 mm). Möbler och dörrkarmar, först uppmätta med måttband, visade en diff på bara någon millimeter vid upprepade mätningar. Förmodligen är felkällan större hos måttbandet. Vid en jämförelse mellan direkt mätning och indirekt mätning var skillnaden imponerande liten. Här är det troligtvis snarare min egen förmåga att hålla mätaren stilla som avgör hur pass korrekt det blir.

  Bluetooth-funktionen har jag inte hunnit testa.

  Man inser ganska snabbt att det finns många användningsområden för denna apparat, och man upptäcker ständigt nya scenarion där den kommer till nytta. Är man ute efter en mätare även för utomhusbruk och med möjlighet att montera på stativ ska man istället titta på GLM-serien från Bosch.

  + Lagom storlek
  + I praktiken stor noggrannhet
  + Mångsidig
  + 3 olika referenspunkter
  + Utbytbara batterier
  + Medföljande väska

  - Något plastig
  - Skärmens ljusstyrka går inte att justera