Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Canon EF 50/1,8 STM

 Lägg i lista  Jämför
Canon EF 50/1,8 STM är ett fast normalobjektiv i den lägre prisklassen. Släpptes 2015 med inbyggd stegmotor, närgräns på 35 centimeter och låg vikt på 160 gram. Ett utmärkt steg upp från Canons kitobjektiv i zoomklassen. Saknar inbyggd bildstabilisering och kan användas med 49mm-filter. Motsvarar 50mm på en fullformatskamera och 80mm på Canons cropkameror med förstoringsgrad 1,6x. Stäng
Canon EF 50/1,8 STM är ett fast normalobjektiv i den lägre prisklassen. Släpptes 2015 med inbyggd stegmotor, närgräns på 35 centimeter och låg vikt på 160 gram. Ett utmärkt steg u... Läs mer
Jämför pris på alla Canon Objektiv (137)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (8.00)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Acceptabel

  Gillat omdöme
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Jag vet inte om folk skojar när de säger att detta objektiv är skarpt eller om de bara är kraftigt berusade.

  Det här objektivet är allt annat än skarpt. Det finns inget annat objektiv i modern tid som Canon har släppt som är mindre skarpt än detta.

  Med det sagt, det är ett fruktansvärt billigt objektiv, och funderar du ens på om detta är något för dig är svaret troligtvis ja. Fantastiskt insteg till fasta objektiv eller om du vill leka runt med större bländare än som återfinns på de flesta zoom-objektiv. Men förvänta dig inte ett skarpt objektiv, för då är du helt fel ute.

  Skärpan är helt klart godkänd när man stegar ner (men vilket objektiv är inte det i modern tid?), men på full öppning ger det relativt mjuka bilder i centrum och väldigt mjuka bilder ute i kanterna.

  Kolla gärna på följande recension:
  http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EF-50mm-f-1.8-STM-Lens.aspx

  Scrolla ner till bilden på granen och jämför f/5,6 och f/1,8 och fundera på om detta verkligen är ett skarpt objektiv.

  --

  Jag vet att det blev en liten mini-rant här, men jag tycker många användarrecensioner här är missvisande när man pratar varmt om hur skarpt det är. Bländar man ner så ökar bildkvalitén, men det är sant på vilket objektiv som helst, och många som tittar på detta objektiv är såna som vill köpa ett till objektiv, kanske som komplement till sitt kit-objektiv, och vad är då vitsen med objektivet om man har ett zoom-objektiv som täcker 50mm, om man måste stega ner till 5,6 för acceptabel kvalité? Troligtvis har man redan 5,6 på sitt nuvarande.

  Nej, man köper detta objektiv för att man vill använda 1,8 - 2,0, kanske 2,8. Och på dessa bländaröppningar är objektivet, med 2016 års mått mätt, inte skarpt (backa 15 år tillbaka i tiden och samma påstående håller också).

  --

  Förutom skärpan, vad ska man mer säga? Det är ett litet och nätt objektiv som alltid är lätt att sätta på och ta med sig. På en fullframe är det en rätt härlig brännvidd, men lite awkward på crop-sensor, men det beror ju helt på vad man plåtar. Men för priset, och om man är medveten om bristerna, går det inte att klaga allt för mycket i övrigt.
 • Utmärkt

  Gillat omdöme
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Denna är precis som förregångaren II skarp.

  Var orolig att AF skulle vara slö i AI SERVO men jag fotade cyklister som hoppade och flög och även min 2 ½ åriga som sprang runt utan problem. Satte nästan alla i fokus, även om jag mångar fotade vidöppen på f/1.8.

  Här är ett exempel http://i.imgur.com/r5A4zUP.jpg

  Med tanke på priset kan jag inte klaga på någoting egentligen.Men måste jag, så är det enda jag kan klaga på att det är en endel kromatisk aberration när den vidöppen på f/1.8, men å andra sidan så lider dem flesta objektiv av detta, och när en lensprofil väl finns tillgänglig så fixas detta med "ett klick".

  Detta är en "no-brainer" för amatörefotografen (som mig själv) som inte vill lägga 10 000-tals kronor på utrustning.
 • Alla omdömen

 • Mycket bra
  1 år sedan
  Sjukt prisvärd! En 50mm - blir på en Canon med APS-C sensor 50x1,6=80 en utmärkt vinkel för en "porträtt normal"! Förvånansvärt hög kvalitet för priset!
 • Perfekt
  2 år sedan
  Utmärkt! Min första lens utöver originalen till min EOS 650D och jag är otroligt nöjd! Bilderna blev som dag och natt
 • Bra
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Köpte denna objektiv och kan säga att fotona blir väldigt bra men den är inte tyst.
  Vid live view mode när man ska focusera på nåt den hackar på nåt sätt samt manuellt focus hörs ett elektroniskt (STM) ljud ganska högt tycker jag att kameran vibrerar.

  Trodde först att den va trasig så lämnade in osv fick en ny men det är samma på den oxå
 • Perfekt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Objektivet är i klass med den dyrare modellen Canons EF 50 1.4 USM. Jag har haft flera exemplar av 1.4-versionen genom åren och kan säga att detta i princip är lika bra.

  Denna nya version är mycket välbyggd och känns stabil. Metallfattningen inger förtroende. Plastkonstruktionen känns exklusiv och inte knarrig och skör som andra objektiv kan göra.

  STM-fokusen är inte helt tyst men klart acceptabel särskilt om man inte filmar. Objektivet fokuserar snabbt och AF känns mer tillförlitlig än på Canons gamla objektiv. Klart att den måste vara optimerat för 2015-talet.

  Bildkvaliteten är fantastiskt bra. Jag har fotat mycket med 1.4-versionen som jag aldrig hade på större bländare än 2.0 då det gav för dålig kvalitet. Med denna nya 50 1.8 stm så är bildkvaliteten lika bra. Tycker till och med att kontrasten är bättre. Skärpan är inget att klaga på.

  För priset 1345kr är det ju nästan gratis. Det finns inga andra tillverkare eller system som kan erbjuda lika hög kvalitet till ett så lågt pris.
 • Perfekt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Köpte denna uppdaterade 50mm glugg samma dag som den började säljas och har nu testat den i en dag. Jag hade inte föregångaren men bländaröppningen, förbättringen i byggkvalitet (metal-mount), STM motorn samt uppdateringen till 7 bländarlameller lockade.
  För att inte tala om det låga priset!

  Mycket skarp i centrum redan på 1.8 vilket faktiskt förvånade mig något.
  Jag ser i princip ingen skillnad i skärpan när jag bländar ner till tex 5.6 i jämförelse med när bländaren är helt öppen vilket är mycket imponerande!

  Bokhen är mycket fin i mina ögon och det är kreativt att kunna använda sig av så kort skärpedjup. En bländare på 1.8 är givetvis också mycket användbart i dålig belysning och nattfotografering! Fokusen är hyffsat snabb och låter lite grann.

  I jämförelse med min 40/2.8 stm så är det faktiskt väldigt stor skillnad på 1.8 och 2.8.
  40/2.8 är å andra sidan bara halva storleken men jag tycker att objektiven skilljer sig så pass mycket att jag behåller båda.

  Jag hade givetvis gärna sett intern, helt tyst USM fokusering och IS på objektivet men då hade ju priset och storleken dragit iväg rejält!

  För nuvarande pris finns det ju inget att fundera på; om du inte äger ett ljusstarkt 50mm så är det bara att köpa!