Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Nikon Coolpix P900

 Lägg i lista  Jämför
Nikon Coolpix P900 är en kompaktkamera i storlek med en systemkamera. Har en extrem zoom på 83x, sensorupplösning på 16 megapixel, iso-känslighet på upp till 6 400 och kan spela in video i full-HD. Har en 3-tums bakre skärm utan pekfunktion, sökaren är elektronisk och det finns optisk bildstabilisering. Kameran släpptes 2015. Stäng
Nikon Coolpix P900 är en kompaktkamera i storlek med en systemkamera. Har en extrem zoom på 83x, sensorupplösning på 16 megapixel, iso-känslighet på upp till 6 400 och kan spela i... Läs mer
Jämför pris på alla Nikon Kompaktkameror (12)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (8.00)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Bra

  Gillat omdöme
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Det här är en svår kamera att recensera på ett sätt som gör det tydligt vem den är lämplig för. Min bakgrund är som amatörfotograf sedan ett antal år tillbaka. Jag använder mig framförallt av fullformats-kamera vilket naturligtvis ligger i en helt annan liga. Jag skriver här lite om kamerans styrkor och brister och försöker förklara vem som ska och inte ska köpa den i några enkla punkter.

  Zoom
  Räckvidden är GIGANTISK på kameran. Den är nästan löjlig, men också helt fantastisk. Du kan inte skaffa något i närheten av detta på en systemkamera utan att lägga ut fantasisummor. Zoomen är fantastisk, stabiliseringen är fantastisk lika så. Man kan faktiskt få bra bilder på 2000mm i bra ljus handhållet. Det blir bättre med stativ, men du kan knäppa fullt acceptabla bilder på fri hand. Det är vansinnigt imponerande, spännande och underhållande. Det här är en KUL kamera att ta bilder med och du kommer att ta bilder som du inte ens tänkt på tidigare. Det här är så klart den största säljpunkten, men hur står sig då kameran i övrigt?

  Bildkvalitet
  Om du framförallt förväntar dig bildkvalitet som kan jämföras med en systemkamera så bör du istället köpa just det: en systemkamera. Du når inte den nivån med denna kamera. Bilderna är märkbart mjuka i 1:1. Med det sagt så är faktiskt bildkvaliteten imponerande för den lilla sensor som sitter i kameran i kombination med det gigantiska zoomomfånget. Hur vet du om du blir nöjd? Om bilderna är avsedda för Facebook, Instagram eller monitor/TV och du inte har för avsikt att göra tajta utskärningar eller granska bilderna kritiskt i 1:1, ja då kommer du förmodligen att bli mer än nöjd. Till utskrift duger bilderna till mindre förstoringar men det blir ingen canvas för väggen om du inte nöjer dig med att avnjuta bilden på avstånd.

  Byggkvalitet
  Här är en av kamerans stora svagheter: den är otroligt plastig och byggd med rattar och reglage av beklämmande dålig kvalitet. Blixtluckan glappar och greppet knirrar klagande när man trycker mer än fjäderlätt. Det här är ingen kamera att slita och slänga med. Den hör hemma i en kameraväska varje sekund som den ej används aktivt. Att bara råka panga in den i en dörrkost kan mycket väl visa sig vara det sista den gör. Om du ej har allrisk på hemförsäkringen så kanske butikernas ökända extraförsäkring för en gångs skull är värd sitt pris? KÖP UV-FILTER SOM SKYDD!

  Skärpedjup / "systemkamerabilder"
  Många förknippar "proffsiga" bilder med kort skärpedjup, d.v.s. att bakgrunden är tydligt suddig. Man kanske per automatik tror att detta är något man får på köpet för att kameran ser ut som en systemkamera till det yttre. Svaret på den frågan är: nej, inte riktigt. På de brännvidder (zoom) som man normalt börjar hitta denna effekt så kommer du inte se någon sådan. Allt är i fokus. När man däremot fotar macro eller zoomar riktigt långt så kan det börja skönjas. Om "systemkamerabilder" är det du främst söker så bör du förmodligen istället välja en systemkamera av instegsmodell med APS-C sensor i kit med något objektiv som når åtminstone 70mm.

  Fokus
  Fokus är mycket bra på denna kamera. Den spöar inte proffskameror på något sätt, men den är effektiv och kommer sällan att irritera dig. Alla önskvärda funktioner kring fokus finns på plats även om manuell fokus kan vara en smula omständigt så fungerar det mycket väl.

  ISO-prestanda / lågt ljus
  På det här området är det många som klagar högt på denna kamera. Jag tycker att den klarade sig över förväntan med sitt knappnålshuvud till sensor. Upp till ISO 1600 är det fortfarande helt okej bilder i många fall. ISO 3200-6400 är dock något du bara vill använda i absoluta nödfall. Vad betyder det här på svenska? Kameran är bäst i dagsljus, särskilt när man använder mycket zoom. Det går dock att kräma fram hyfsade bilder även i lite sämre ljusförhållanden om man bara har realistiska förväntningar på resultatet och inte zoomar så långt. Om du tänkt dig fota mycket inomhus eller på kväll/natt så ska du dock definitivt välja en annan kamera. Läs även nästa stycke som relaterar direkt till detta.

  Fota aktivitet/sport/rörelse
  Kameran kan fota 7 bilder i sekunden i full upplösning. Det låter jättebra men är i verkligheten nästan helt oanvändbart. Bufferten hindrar dig nämligen från att fota bilder under mer än en sekund ELLER MINDRE åt gången. Vad du än väljer för drive-läge. När räcker det att fota kontinuerligt i upp till 1 sekund? Om du ofta fotar aktivitet, sport eller andra situationer som kräver att du kan ta många bilder i följd: välj absolut inte den här kameran. De funktioner som finns räcker till för bilder på barnet i färd med att blåsa ut ljusen på tårtan. Där går gränsen. Tyvärr. Det hade kunnat bli mycket bättre med en större buffert.

  Sökaren
  Den är liten, färgerna är matta, visningen laggar och har låg uppdateringsfrekvens. Man har inte ens bemödat sig med att sätta dit en gummiring för att blockera ljuset från att komma in på sidorna. Tanken är att sökaren ska användas vid starkt solljus men dem är allt annat än bra. Om du framförallt vill fotografera med sökare: köp något annat, du kommer bli galen. Displayen är det du kommer att använda 99 gånger av 100. Denna är dock bra, tydlig och roterbar vilket är ett stort plus. Den har dock inte touch, men detta kan man leva förvånansvärt lätt utan.

  Annat som irriterar
  Det finns en del annat som är störande när man jämför med en systemkamera. Ingen RAW, ingen blixtsko, ej 4K video är några vanliga klagomål. Det finns också flera småsaker som saknas. Något jag själv ofta gör som fotograf är att ta en bild, men aldrig släppa upp fingret helt för att på så sätt fortsätta ta bilder med fokus låst på samma objekt. Denna teknik går inte att använda. Du MÅSTE släppa upp fingret helt, även om du stänger av förvisningen. Det här är åter igen inte kameran för att ta flera bilder i snabb följd oavsett hur du vill göra det.

  Macro
  Kameran är fantastiskt trevlig att ta macro med. När man kan fokusera så nära som 1cm så förstår man direkt hur nära man kommer. Här är skärpedjupet snarare lagom kort istället för att vara för stort. Jag har varit mycket nöjd med mina macrobilder och även om mitt proffsobjektiv till systemkameran definitivt levererar bilder av högre kvalitet så finns det en lättsamhet och en kreativ glädje med att fota macro på denna kamera. Du kommer fastna på detta, jag lovar!

  Video
  Jag filmar nästan aldrig och kan därför inte säga så mycket om detta. Kameran har zoomande stereo-mikrofon men saknar 4K och en hel del annat som skulle göra den till en bra videokamera. Filmningen duger absolut för enklare syften men om det är filmning i första hand som står på agendan så skulle jag definitivt välja något annat. Det finns riktigt bra kameror för film med 1-tums sensor som jag skulle titta närmare på.

  Summering: att avrunda positivt
  Jag har en systemkamera med en massa objektiv som spöar den här kamerans bildkvalitet alla dagar i veckan. Jag kommer aldrig att ta med den för att ta proffsbilder, så varför köpte jag den? Av en orsak som jag tror att många kommer hålla med om: denna kamera erbjuder, i en nätt förpackning, möjligheten att ta bilder hela vägen från vidvinkel på 24mm till den oerhörda brännvidden 2000mm. Där till erbjuder den ett mycket bra macro och även en del annat godis som ibland är kul att använda såsom HDR. Det är ROLIGT och KREATIVT att använda kameran. Man tar bilder med den som man normalt aldrig ens skulle tänka på. Jag älskar t.ex. natur och gatufotografering. Att kunna stå på en marknad och ta intima närbilder på människor så pass långt bort att de inte har en chans att upptäcka dig: det är ett helt fantastiskt verktyg.

  I naturen är det samma sak. Det är inte bara för fågelälskare. Jag tar detaljer av träd, spindelnät, växter och allt möjligt. Ibland är det bara enkelheten att zooma istället för att klättra / hänga för att ta bilderna, ibland är det omöjligt att nå på något annat sätt. Det är lätt att tro att 2000mm bara kan vara för att fota prickar på horisonten men det mest användbara är snarare att komma riktigt riktigt nära det som är på halvlångt avstånd. Jag tar fantastiska bilder på min familj där de är helt opåverkade av kamerans närvaro. Jag hade kunnat ta bilderna med ett 70-200 objektiv med proffskvalitet, men då hade jag stått så nära att min närvaro förstört möjligheten till bilderna.

  Det finns en gammal regel som lyder: bättre en halvbra bild än ingen bild alls. Det låter lite tråkigt, men är sant med denna kamera. Bilderna kan ej tryckas inte upp på stora canvas, de avnjuts istället på sociala medier och alla tänkbara skärmar där de uppskattas utan att någon letar efter felaktigheter. Det är trots allt framförallt på detta sätt som vi avnjuter bilder idag och då är det inte så tokigt av Nikon att göra en kamera anpassad efter detta som istället erbjuder ett fantastiskt spektra av möjligheter. Var bara medveten om dess begränsningar. Tack för mig, förhoppningsvis har den här recensionen sagt allt du behöver veta för att göra ett val.
 • Perfekt

  Gillat omdöme
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Fick tag på denna kamera till slut och har provat den ett tag och är väldigt nöjd med den hittills. Finns väldigt många inställningar som man kan välja beroende på vad man ska fota. Har provat fotografera månen och zoomen är helt otrolig, men man ska använda stativ när man zoomar så långt och använda fjärrutlösare så blir det bra bilder.
 • Alla omdömen

 • Utmärkt
  3 år sedan
  3 år efter lansering fortfarande kameran med längst zoomomfång. Filmar i fullHD men det går bara spela in 30 minuters klipp. Kameran är relativt klumpig och långsam. Displayen har relativt låg upplösning. Men som sagt, är det zoom man är ute efter så finns fortfarande ingen bättre kamera på marknaden. Rykten säger att P1000 kommer en vacker dag och ersätter denna.
 • Utmärkt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Kostade inte denna ca 2000kr? Ligger på ca 5500kr just nu