Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Husqvarna Automower 310

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Husqvarna Robotgräsklippare (26)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (8.12)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Mycket bra

  Gillat omdöme
  6 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Äntligen har Husqvarna släppt nya modeller som gör att man fyller upp ett tomrum som funnits tidigare gällande storlekar på gräsmattor. De tidigare modellerna 308 och 320 gav köparna endast möjlighet att gå från 800 kvm till 2200 kvm. Hade man en gräsmatta däremellan fick man välja 220, en gammal modell med gammal teknik och den äldre typen av batteri som innebar hög vikt och korta arbetstider. Men nu har man alltså släppt två nya modeller, 310 och 315, som ger dig som har mellanstora gräsmattor möjligheten att köpa en riktigt grym robot! 310 ger dig möjlighet att klippa 1000 kvm och 315 1500kvm.
  I själva verket är 310 och 315 samma robot, de har samma batteri och samma skal, skillnaden ligger i programmeringen. Man kan med andra ord säga att 310 kör med något begränsad hastighet. Detta kan ge 310an fördelar i längden, samma batteri men den tvingas inte använda det lika hårt som 315 gör. Min förhoppning är att man inte behöver byta batteriet på 310an lika ofta som 315.

  Inför inköpet: Mät upp gräsmattan, om du har ex 1000 kvm så bör du egentligen satsa på 315 modellen. Annars kommer din stackars 310a behöva vara ute dygnet runt alla dagar i veckan för att klara kapaciteten på 1000 kvm. Det betyder att den slits väldigt fort och behöver mycket underhåll och antagligen kommer den vara i vägen för dig då du är ute och njuter av din fina gräsmatta. I mitt fall har jag ca 400 kvm, ganska komplicerad matta med branter och en smal gång (ca 70-80cm bred). Varför valde jag då inte 305an eller 308an? Som sagt, 305an skulle behöva vara ute dygnet runt och varken 308an eller 305an klarar av särskilt stora branter. Med andra ord, 310an är rejält överdimensionerad för min matta men det betyder att den kan vara ute endast nattetid 3-5 dagar i veckan vilket betyder att den aldrig stör mig, ger mig mindre underhåll och kommer hålla längre! I längden vinner jag på detta!

  Installation: 310an ger dig två paket med märlor och 150 meter begränsningskabel. Detta är extremt snålt och räcker absolut inte till en matta som är på 1000 kvm såvida den inte är fyrkantig och inte har ett enda objekt som behöver ramas in. Till min tomt behövde jag köpa till ett paket märlor och 50 meter kabel. Dvs för min 400kvm tomt gick det åt 200 meter kabel vilket inte är så konstigt, jag har ramat in en sandlåda, en stor sten, en buske och två träd. Om träden står en bit ifrån kanten från din matta så går det åt många meter att rama in dem och vill du göra ett ordentligt jobb så måste du rama in alla träd, stenar mm. Annars kommer din robot få rejält med repor på kort tid vilket betyder att slitaget ökar och livslängden krymper. Du skadar dessutom träden med tiden då några hundra krockar i veckan skaver bort barken.
  Själva installationen går snabbt, särskilt om man är två pers, då lägger man ut kabeln fort och lätt. Tänk på att märla ner kabeln hela vägen direkt när du lägger ner den. Om du först lägger ut kabeln och börjar märla ner den kommer det bli hård spänning i kabeln och du kan tom få lägga om den på vissa ställen då kabeln inte räcker hela vägen. Lägg en god marginal vid starten så kan du efterjustera om något inte blir bra! Sen är det bara att plugga i roboten och starta den. Den gör något märkligt test framför stationen och meddelar sedan då den kan startas.
  Själva installations guiden man får med ger en snabb guide till hur man skall göra vilket är bra MEN om du inte har en typisk gräsmatta utan som jag med extremt smal gång så behöver du ändra vissa grundinställningar, ex hur långt maskinen kör efter att den träffar begränsningskabeln. I de fall du behöver ändra huvudinställningar så bör du heller inte följa snabbguiden eftersom den då ger fel mått på hur du skall lägga begränsningskabeln. Mitt råd är att du läser igenom HELA manualen noga INNAN du börjar så slipper du inse att du behöver göra om något efteråt! Det finns massor av inställningar så tänk noga igenom innan du börjar!
  Säkerhet: Observera att roboten inte har högsta nivån av säkerhet inställd när du köper den. Det innebär att om något stoppar maskinen kan de plocka upp den och sno med den utan att roboten gör ett ljud ifrån sig. Du måste aktivt gå in och höja säkerheten för att aktivera så att pinkoden måste tryckas in direkt efter att någon trycker på stop.

  Klippning: Själva klippningen är närmast identisk med sina föregångare, samma typ av disk som roterar och samma rörelsemönster från roboten. Detta system har används i många år nu och det fungerar också så här behöver inget ändras på. Roboten knallar runt och gör ett riktigt bra jobb!
  Men om man jämför roboten med ex en robotdamsugare så inser man snart att robotgräsklipparen inte är särskilt smart i jämförelse. När den väl stöter på ett problem så verkar det inte finnas något system som tar över för att hitta en lösning. Ex då 310an hamnar i en smal gång och stöter i ett hinder så kan den snurra runt och försöka göra samma manöver ett stort antal gånger utan att lyckas ta sig ut. Om jag jämför med min robotdammsugare (Roomba 780) så gör den inte samma misstag om och om igen utan istället ser man att den försöker lösa med olika scenarion som är förprogramerade, ex pröva nya vinklar tills den hittar en vinkel som löser problemet. 310an kan heller inte förstå att den är vid en vägg såvida inte begränsningskabeln finns där. En robotdammsugare kan ex lätt följa en vägg för att ta sig vidare. Lite märkligt att Husqvarnas robotar år 2015 inte kan lösa detta, ex köra runt ett hinder, följa dess kant mm, när våra dammsugarrobotar klarar problemet galant och dessutom kostar en tredjedel. Man kan lätt konstatera att en robotdammsugare är betydligt smartare, med fler sensorer mm än dagens nyaste gräsklippare. Men å andra sidan, har man väl lagt kabeln bra så löser den det mesta. Den gör dock en märklig sak, när den klipper nära laddstationen kan den få för sig att köra på själva laddstolpen, trots att den känner att laddstationen är där. Den gillar då att oprovocerat knuffa på stationen med precis samma rörelse som den gör då den skall docka och gå på laddning. Helt klart en bugg, kan hoppas på att det kommer en ny firmware som löser det...

  Slutsats: Du får äntligen en av de bättre klipparna som är mer anpassad för storlekar av den mer normala typen. Detta till ett pris som är helt ok jämfört med vad en 320 eller 330 kostar! Klippningen blir perfekt, mossa försvinner, gräsmattan blir grönare och mår bättre och detta är såklart det viktigaste med maskinen! Du måste dock göra ett gediget förarbete med slingkabel, planering mm. Trots att det är nya modeller så är i stort sett inget särskilt nytt med dem, du får samma typ av maskin som Husqvarnas andra modeller men med nytt skal och utseende. Och visst, du kan byta skalet på denna maskin lite lättare än övriga men det kanske inte är så stor wowfaktor. Tycker personligen att år 2015 borde det för en maskin i denna prisklass ingå lite modernare detaljer. Varför inte låta den vara uppkopplad mot WiFi? Laddstationen står ju ändå vid huskanten där de flesta har sin WiFi-täckning. Hur som helst, den arbetar iaf av sig själv och du behöver inte bry dig mer om den än då det är dags att göra rent den, vilket inte är särskilt ofta... Bra köp och antagligen en av de bästa robotklipparna på marknaden! Priset har dock inte satt sig än och kan variera kraftigt, jag köpte min för 13800kr medan de flesta fortfarande säljer den för 16900kr!

  *** Uppdatering: Gräsklipparen har gjort ett fantastiskt jobb första året. Dock började den låta lite mer från ena hjulmotorn så jag lämnade in den nu och fick då reda på att det är ett fabrikationsfel på de tidiga modellerna. Så har man en tidig modell så är det bara att lämna in den till närmaste ställe så byter man ut båda motorerna även om de fortfarande fungerar.
 • Utmärkt

  Gillat omdöme
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Har kopplat in min 310 för någon vecka sedan nu. Hur klippresultatet blir har jag svårt att svara rättvist på än, då gräset inte har kommit igång helt än. Men installation och funktion i min lilla, men relativt komplexa trädgård har jag inget att säga om.

  Jag satsade på en 310 trots att min tomt bara är ca 700 kvm, pga automatisk passage hantering och att jag inte vill att gräsklipparen ska gå hela dagarna när barnen är ute. Guidekabeln fungerar bra och leder ut klipparen genom en dörr på ca 70 cm utan problem. Jag har ytterligare 2 passager på under två meter, studsmatta mm. Men det fungerar fint för klipparen att navigera sig till och från klippytorna, utan att direkt göra inställningar.

  Minus hittills:
  - Ingen riktig pappersmanual i lådan. Den som fanns var ej heltäckande, och så en på dvd. Man får leta på hemsidan.
  - 150 meter kabel är rätt snålt. Räkna med ett par hundralappar extra på kabel.

  Får uppdatera betyget när jag har mer information om slittålighet och klippresultat. Men hittils inget som avråder köp.
 • Ganska dålig

  Gillat omdöme
  10 mån sedan
  Uppdaterat: 7 mån sedan
  Den har tyvärr ett mycket irriterande ljud när den kör omkring som man inte kan undvika att höra och är väldigt störande så man är tvungen att parkera den om man vill sitta i trädgården och ta en fika eller bara sitta och njuta i solen.
  Det är inte knivarna som hörs utan det är själva framdriften av roboten som är problemet.
  Man mörkar att produkten är strypt mjukvarumässigt vilket gör att aktiv tid är begränsad per dygn för att inte konkurrera med dyrare modeller tex.315.
 • Alla omdömen

 • Perfekt
  1 år sedan
  Har nu haft denna i drift i 3dagar och jag är mer än nöjd. Trots en besvärlig tomt med sluttning på >20grader, dessutom mycket långt gräs när jag startade den. Så levererar den ett fantastiskt resultat, jämnt och fint. Möjligtvis så är den för tyst, man hör inte om den klipper eller bara kör omkring. Men resultatet talar sitt tydliga språk. Tack Husqvarna.
 • Utmärkt
  2 år sedan
  Om du har en tomt under 1000m2 så är detta den perfekta klipparen. Jag hade tidigare en Worx men den körde fast och gjorde bromsspår längs begränsningsslingan (i lutning). Den här fastnar aldrig, har smarta funktioner och känns generellt mer gediget byggd.
  Det brukar pratas om att man ska välja en klippare som klarar större yta än man har, så att den inte behöver köra så många timmar per dygn. Då kan man lockas att köpa en 315 istället, men det är meningslöst då den knappt är snabbare. De har bara strypt 310 till att köra max 18h per dygn, kör du kortare än så är det alltså nästan samma klipptid. Du får gå upp till 420 om du vill korta ner klipptiden någorlunda.
  Har man en liten platt tomt och vill komma undan billigare så är Gardena och McCulloch andra bra val. De är egentligen också Husqvarna-klippare, bara med andra skal på och färre funktioner i menyn.
 • Mycket bra
  4 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Är väldigt nöjd.
  Har en U-formad gräsmatta på ca 450 m2. Det gick åt ganska precis 250 m begränsningskabel och sedan fick jag köpa extra 100 m på Clas Ohlsons för guidekabeln. Mycket jobb med gräsmattan innan för att slippa trimma. Grävde ned studsmattan ca 15 cm för att den ska kunna ta sig igenom bättre.

  Den har gått bra i 3 somrar nu. Fick dock nyss problem med att krocksensorerna aktiverades trots att klipparen bara körde rakt fram. Det löste sig genom att ta av skalet, rengöra, samt att skruva loss de bakre vippsensorerna och rengöra under dem.

  Byter knivar inför varje år. Kör den varannan dag när det växer som mest. Den klipper ca 95% av gräsmattan på 8 timmar och ca 99% på 24 timmar.

  Den samlar på sig mycket gräs på hjulen när det är blött så jag har oftast pausat den när jag märker att det ska bli regn.

  Den fastnade ett par gånger i en 2x0.7 m återvändsgränd som jag hade första året. Har dragit om kabeln där.

  Den kan va lite dum i huvudet när den ska hitta guidekabeln för att ta sig till laddstationen. Den vänder, kör 30 cm sen vänder igen i typ en minut. Men tillslut hittar den kabeln och den tar sig alltid tillbaka. Det blev något bättre efter att jag sänkte signalstyrkan från laddstationen till medium.

  Lite otydlig beskrivning om korridorbredd. Den kan tydligen gränsla guidekabeln på väg ut. Annars kör den på vänster sida sett mot laddstationen.

  Grävde ned guidekabeln ca 2 cm mha spade och en svärfar
 • Perfekt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Väldigt bra klippare. Har installerat både den gamla 220 och denna och även om de i grunden är ganska lika så blir dom bara bättre och bättre. Fortfarande väldigt nöjd med 220 men de nya går tystare och längre med bättre batterier.
 • Utmärkt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Fungerar ypperligt efter trial and error.
  En del justeringar behövs av tråd och mjukvara allt eftersom man hittar problem.
  Men nu går den själv utan stopp.

  Tar sig utan problem genom en halvtrång passage till framsidan via guide.
 • Perfekt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Sammanfattning: Välkommen till framtiden!

  Förutsättningar: 700m2 tomten ser ut som ett "U"

  + Enkel installation; (jobbigt att slå i alla märlor).
  + Klippte hela tomten på ~12 h (500m gräs).
  + Guide kabel så att den kommer ut i "U-ets" spetsar.
  + Väldigt tyst; man kan sitta vid trädgårdsbordet när den kör precis intill.
  + Klipper under studsmattan.

  - Kan inte klippa samalare än 60cm kanaler. I vår trådgård finns det en del återvändsgränder som är smalare än så. Blir därför oklippta.
  - Spetsiga vinklar för guidetråden ej tillåtet. Detta gör att en del områden blir oklippta eftersom man inte får dra kabeln som det skulle behövas.

  Incidenter:
  Har fastnat på guidekabeln en gång där den var dåligt märlad.
  Fastnade på ett brunnslock mitt i gräsmattan. Sänkte brunnslocket och problemet löst.
  Körde ner i en barnpol med vatten i (en sådan där kanten lätt kan vikas innåt). Klagade på att den inte had drivning efter att ha kört över en plastleksak. Lyfte ut den och den körde vidare.
 • Mycket bra
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Haft 2 veckor och är nöjd.

  Det som kan göras bättre är bruksanvisningen, gör en till varje modell instället för en tunn "generel" som ändå inte täcker hälften av funktionerna. Vill man ha en komplett instruktion får man googla på andra husqvarna manualer och sätta ihop delar från olika.

  Gardenas instruktioner är så mkt bättre och genom att läsa dem får man mer förståelse för hur Husqvarnan fungerar. Funktionerna verkar vara de samma, bilderna och många texter är samma så det råder ingen tvekan att de är utvecklade under samma tak. Så för mer utförliga instruktioner om vad korridorsbredd m.m. ta en titt i gardenas instruktioner....:)
  Även mer utförliga installationsinstruktioner.

  Valet föll på Husqvarna 310 då den skulle klara 40% (vad är det för fel på grader) lutning och sedan start för 2 veckor sedan har den inte fastnat en enda gång. Klättrar upp på lite brantare partier utan problem.

  Den har lite svårbegripliga manövrar för sig när den ska börja söka efter slingan ibland (kanske blev det bättre när jag ändra fördröjning guide 1 till 0min ingen aning vad de menar med det då det inte går att hitta i instruktionsboken... kör 30cm vänder kör 30cm vänder osv osv osv... trots det inte är någon kabel i närheten så sjukt frustrerande att se på. Bortsett från det har den inte gjort något konstigt och hittar alltid hem utan problem.

  Snålt att ingen kabel ingår, jag köpte ett paket på150m som räckte precis men i efterhand hade jag kört på vanlig fk1,5 istället och sparat de pengarna...eller hittat billigare lång noname kabel...för att slippa göra lödskarvar och krympslang.

  La till 1900kr för connect appen, värt? jo skönt att kunna göra inställningar från telefonen, önska man kunde se batteristatus när den kör, ingen info någonstans om vad det kommer att kosta efter 24 månader... Går ej att göra några inställningar under Stöldskyddsområde, Är det bara dyrare modeller som har larm om den försvinner utanför ett visst område tro?Kan ju se den på kartan men vet inte vad som händer om den skulle försvinna.

  Det enda jag kan jämföra med är grannens gardena som jag ser fastna minst någon/några ggr i veckan så på det sättet är jag väldigt nöjd.
 • Perfekt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Detta är helt klart den bästa robotgräsklipparen just nu!

  Vi installerade AutoMower 310 i våras och har älskat den sedan dess! Installationen var lite krånglig - Men resultatet är verkligen outstanding! Denna robotgräsklippare klipper vår stora tomt finare än när jag gjorde det själv. Vi hittade den på http://xn--robotgrsklippare-1nb.nu/ när vi letade jämförelser och vi var faktiskt nära på att köpa en Gardena istället... Tur att man ändrade sig i sista sekund :)
 • Knappt godkänd
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Denna information kan vara värd att ta ställning till; http://www.elsakerhetsverket.se/privatpersoner/Forsaljningsforbud/robotgrasklippare-klarar-inte-kraven1/
  Förvisso överklagat men betalar man 15000:- för något vill man kanske veta att den eventuellt inte kommer sluta säljas osv om det blir problem med delar.
 • Mycket bra
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Har precis installerat maskinen. Det första jag märke var att det gick åt mer lina än vad jag trodde. Min tomt är totalt 900 kvm och det kanske är 350-400 kvm gräs. Ändå gick det åt 300 meter lina och 500 märlor. Vilket kan vara bra att veta. Innan man skall installera en robot är det viktigt att planera sin trädgård. Sätt gärna kantsten runt hus och andra saker som roboten kan gå imot. När det väl är gjort är det bara till att lägga linan. Totalt kan man räkna med Att det tar ca 3-5 timmar att göra det färdigt.

  Jag kommer berätta resultatet när det har gått en månad eller 2.
 • Perfekt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Fantastisk maskin! Finns inget att klaga på. Helt underhållsfri. Har testat flera andra märken innan. De fastnar, stannar, hittar inte tillbaka. Husqvarna levererar.
 • Utmärkt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Mycket nöjd med köpet än så länge, har haft den i drift ca 1 månad. Lätt att koppla in, enkla självförklarande menyer. Har en tomt på 700m2 varav 350m2 är gräs, valde 310an framför de mindre modellerna för att jag inte vill att den skall vara igång så mycket. Som det är nu klipper den tre dagar i veckan och det ser alltid nyklippt ut.
 • Mycket bra
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Detta är min andra Automower. Jag hade en 230ACX i mitt förra hus som kändes överflödig i det nya. Min jämförelse kommer därför att till viss del grundas på den.

  Jag tycker att Husqvarna har rört till gränssnittet för mycket i 310. Exempelvis när man har öppnat luckan är det inte bara att stänga den för att den skall fortsätta. Man skall trycka på start och sedan välj huvudyta. Skulle det inte vara lättare att man skulle vara tvungen att göra ett aktivt val den 1% av gångerna man skall klippa något annat än huvudyta?

  När jag först fick hem den visade det sig att jag fått ett måndagsexemplar. Ett antal 310-maskiner har sänts ut med en trasig motor, vilket min hade. Dessutom hade min även fel på displayen. När jag väl fick tillbaka den hade gräset växt rätt mycket, men det var inga problem för den att ta sig igenom djungeln.

  Bland de positiva nyheterna kan nämnas passagehanteringen som fungerar näst intill klanderfritt. Den märker av när en trång passage är på gång och anpassar så att den kommer igenom på slumpvis sätt så att det inte skapar hjulspår. Det är en passage i min trädgård den inte har förstått sig på så där får jag hämta den en gång i veckan. I helgen skall jag dra om slingan lite där så att flaskhalsen försvinner.

  Sen tycker jag det är snålt att göra en maskin som inte kan gå dygnet runt. Husqvarna kunde väl ha hittat ett annat sätt att göra den sämre än 315 så att dom kunde försvara prisskillnaden. Detta sätt känns bara onödigt och uppenbart.

  I övrigt är jag nöjd. Jag saknar den extra guideslingan och de extra programmeringsmöjligheterna jag hade på 230, men det är en betydligt billigare maskin också.