Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

WD Red WD60EFRX 64MB 6TB

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla WD Interna hårddiskar (301)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (8.50)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Utmärkt

  Gillat omdöme
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Imponerande tyst hårddisk! Både spinn- och sökljud är väldigt låga, speciellt med tanke på att det är en 6 TB hårddisk och har 5 platters/skivor. T.o.m. lägre ljudnivå än min gamla 2 TB disk (av annan tillverkare och modell).

  Dessutom hög läs- och skrivhastighet för att vara en 5400 RPM disk. Något hög tid för att spinna upp disken vid uppstart, men inte anmärkningsvärt med tanke på att den har 5 platters och väger en hel del (0.75 kg).

  Låg effektförbrukning, vilket är viktigt om den exempelvis ska användas som serverdisk som är på 24/7. Spinner även ner då den inte används för att spara ytterligare ström.

  Köpte två av dessa. Den ena var död redan när jag tog emot den och vägrade starta upp. Antar att den blivit skadad i frakten. Fick en ny som utbyte och båda diskarna har snurrat på fint sedan dess.
 • Bra

  Gillat omdöme
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Sammanfattning:
  + Mycket lagring per disk
  + Relativt bra pris/GB
  + Relativt god prestanda för en 5400-varvare
  + God QA-process från WD
  - Relativt högt och störande sökoljud jämfört med föregående WD-Red, samt flertalet andra moderna diskar.
  - Saknar stöd för AAM (Automatic Acoustic Management)

  Bakgrund, motivering samt jämförelsegrund:
  Liksom Veil nedan använder jag 8 av dessa diskar, i en Synology DS 1815+ och för mitt behov är jag lätt besviken p.g.a. att sökljudet i dessa diskar visade sig vara väsentligt mycket högre än tidigare generations WD Red-diskar.

  Kvalitetskontrollen på diskarna visade sig dock vara god då ingen av diskarna anlände med några sektorfel. Om oljud ej stör dig som presumtiv kund, så skulle jag rekommendera dessa för bruk och du behöver därmed ej läsa vidare.

  Men .. om du är oljudskänslig och/eller ej kan stuva undan datorn som ska husera diskarna, i annat rum än ni vistas, så är det tveksamt om jag skulle rekommendera denna diskmodell. Skälet är följande.

  Har sedan tidigare 2 NAS-chassin i samma rum, den ena i RAID-5 konfiguration bestående av en 4 diskars array körandes i en QNAP TS439Pro. Den andra ett egenbyggt mikrotorn där 5 diskar snurrar i ZFS Raidz-konfiguration. Båda dessa lagringslådor har gått för fullt 24/7 i två år och hörs inte alls på 2 meters håll, inte ens under hård filsökning.

  Efter att nu ha kompletterat dessa två NAS-enheter med en tredje, en Synology körandes 8-diskar i form av en SHR2 ("Raid6") array, så var första reaktionen lite av en chock kommen ur ett väldigt störande smatter när diskarna söker.

  De här diskarna orkar vi tyvärr inte lyssna på någon längre tid utan att bli trötta / få huvudvärk, vilket tyvärr medför att denna NAS endast är på när vi ej är i närheten. Den tjänar endast som veckovis avlastning till de andra NASarna körandes WDs tidigare *tysta* Red-diskar, vilka fortsatt snurrar dygnet runt, även när vi är i närheten.

  Viktigt att också informera om anser jag vara att Red-diskarna saknar stöd för AAM, vilket betyder att du som ägare inte har möjlighet att själv sätta diskarna i tyst sökläge, något som även det visade sig vara en besvikelse. Så om du köper dessa diskar var då uppmärksam på att de *inte* är tysta. Har du haft en tidigare utgåva av Red-serien så har denna modell INTE i närheten av samma låga och jämna ljudnivå, utan här har vi en diskmodell med en ljudkaraktäristik mer lik den som spinnande diskar hade för 10 år sedan.
 • Alla omdömen

 • Mycket bra
  1 månad sedan
  Betydligt bättre än WD Red WD60EFAX 256MB 6TB som är nyare.
  Mindre cache men skriver betydligt snabbare. Men låter mer och drar mer ström. Tänker att detta är nog min sista mekaniska disk men det går trögt
  för stora ssd:er.
 • Mycket bra
  5 mån sedan
  Har 2 st som jag i en av mina 3 nas. Inget att anmärka på men observera att de nya WD red diskarna EFAX verkar vara SMR-diskar, undvik dessa om möjligt.
 • Utmärkt
  1 år sedan
  Väldigt bra hårddisk,bara trummar och går och väldigt tyst är den också. Tack netonnet för ännu en bra produkt.
 • Utmärkt
  2 år sedan
  Köpte en WD Red 128MB 8TB i November 2016 för att ha i min NAS(Synology DS216 Play), till en början märke jag att den knattrade när man skrev något på disken, men efter något år började den även låta när man läste från den, samt när hårddisken körde sin background media scan i tid o otid. Tidvis lät det som att man hade en kaffebryggare i hallen. Till slut hittade jag kvittot o kontaktade inköpsstället där jag fick pengarna tillbaka och investerade i en WD Red 64MB 4TB och en WD Red 64MB 6TB. Dessa gjorde jag en JBOD Raid på(vilket tog 24 timmar). Nu har jag 2 nästintill knäpptysta hårddiskar i min NAS, lite fläktljud kan man ana om man håller örat nära.
 • Perfekt
  2 år sedan
  Svårt att sätta betyg på en HDD...den gör det den skall!
 • Perfekt
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Stabil, gör sitt jobb. Perfekt i NASEN.
 • Perfekt
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  9 st har snurrat 24/7 i min NAS (raid 6) i drygt 2 år utan några som helst problem. Kör SMART tester (quick varje dag, extended en gång i månaden) och den hittar aldrig några problem. Känns som WD Red verkligen har mognat och förmodligen är denna den mest stabila versionen av WD Red som släppts. Kan inte mer än varmt rekommendera om du är rädd om ditt data och vill ha en tyst och strömsnål disk.
 • Utmärkt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Tyst under arbete och även relativt tyst vid uppstart och parkering av läsarmen.

  Väldigt stabil hittills.
 • Perfekt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Jag är supernöjd med den här hårddisken. Först tänkte jag skaffa den nya 8 TB versionen. Men sedan fick jag ett tips kring att det är en ny teknik som inte är hållbar ännu... Att diskarna kommer antagligen att kunna gå sönder tidigare. Men att det kanske kommer att bli bättre i framtiden när "helium"-tekniken har mognat lite. Så jag satsade på 6 TB istället. De är tystare, snabbare och mer prisvärda per GB än mina WD Red på 4 TB. Jag kan inte annat än att säga att jag är supernöjd. Full pott... Det blir åtminstone 3-4 till av den här...
 • Utmärkt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  4st i burken ger ca 22,8 TB
 • Utmärkt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Fungerar mycket bra, men när jag kör full smartscan så brummar de lite knepigt i slutet, inga errors.

  Antar att det blir resonans, mina två som snart blir 4 sitter i en Synology Ds415+

  Edit: har 3 nu och en SSD, fungerar bra!
 • Perfekt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Jag kör 8 st av dessa i min 8-bay Synology.
  Enkla att installera, tysta, relativt snabba och framförallt pålitliga.

  Dom går dag och natt dag efter dag, månad efter månad och dom sviker aldrig,

  Det finns egentligen bara två diskar på den europeiska marknaden som är gjorda för NAS/Raid

  WD RED
  Seagate NAS

  Seagate är dyrare och lite långsammare.
  Ert val! ;)
 • Mycket bra
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Väldigt tyst och välpresterande för att vara 5400rpm.
  Kör 5st i raidz i zfs. Hoppas att livslängden är bättre de horribla Seagate ST3000DM001 jag använde tidigare.
  Lite dyra när jag köpte dem, men inget negativt förutom priset än så länge.
 • Ganska dålig
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  OM jag skriver ner mer än 20 Mbytes/s då låter det för mycket!
 • Perfekt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Inget att klaga på, den sitter i en Synology DS214Play och gör det den ska. Snabb och tyst.