Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Canon EF-S 10-18/4,5-5,6 IS STM

 Lägg i lista  Jämför
Ett billigare alternativ till de annars ganska dyra ultravidvinkelobjektiven. Passar sensorformat APS-C. Brännvidd 10-18 och bländare 4,5-5,6. Bildstabilisator.
Jämför pris på alla Canon Objektiv (132)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (8.70)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Mycket bra

  Gillat omdöme
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Har ägt detta objektiv i 1,5 år nu och tänkte jag berätta lite om mina erfarenheter av detta.

  Kort summerat är det ett prisvärt objektiv med relativt bra optiska egenskaper som gör det möjligt att ta vidvinkliga bilder av landskap och interiörer m.m.

  Byggkvalitet:
  Trots all plast känns det väl ihopsatt och har bra känsla i knappar och vred. Plasten gör att vikten är mycket låg. Det är positivt.

  Optisk kvalitet:
  Skärpan är god i bildens centrala delar och okej i kanterna. Färgförskjutningar (CA) förekommer vid motiv med hög kontrast, särskilt i kanterna, men det är inte så mycket att jag stör mig på det, och det mesta går enkelt att ta bort i efterhand i Lightroom.
  I början var jag väldigt besviken på bilderna jag fick från objektivet. De var mycket oskarpa i kanterna, och även oskarpa i mitten av många bilder. Efter ett bra tag upptäckte jag att mitt kamerahus inte fokuserade rätt med detta objektiv vid användande av fasfokus, dvs genom sökaren. Med kontrastavkännade fokus i LiveView sätter den fokus mycket bättre och även kanterna får acceptabel skärpa. Som workaround använder jag nu Liveview eller manuell fokus för att sätta fokus på en punkt i horisonten, eller så långt bort som möjligt, och behåller den fokusinställningen genom att växla till manuell fokus. Sedan komponerar jag bilderna genom sökaren och tar mina foton.

  Motljusegenskaper:
  Här presterar objektivet dåligt. Bilder i motljus och särskilt då med en stark ljuskälla med i bilden, som solen eller månen, ger nästan garanterat reflexer (flares på engelska). Fula "kometer" med grön färg är inte ovanligt i sådana bilder. (Jag har beställt ett motljusskydd som kanske kan hjälpa en smula. Jag uppdaterar mitt omdöme i så fall).
  [Uppdatering] Motljusskydd gör klar skillnad när solen befinner sig strax utanför bildkant. Finns billiga på ebay.

  Bildstabilisering:
  Fungerar bra och är guld värt i dåligt ljus bl.a.

  Övrigt:
  Objektivet har STM-fokusmotor som är helt ljudlös och kvick att sätta fokus. Den manuella fokuseringen sker också via motorn och det finns därför ingen avståndsskala att gå efter. Det gör det problematiskt att ställa in fokus vid nattfoto av stjärnhimlen och liknande mörka situationer.

  10 mm är mycket vidvinkel, man får med väldigt mycket och perspektiven förvrängs så att saker långt bort blir små, och saker på nära håll ser stora ut. Det är lite av en utmaning att fota landskap med, men det är kul när det lyckas! Interiörbilder är lättare att lyckas med, och blir ofta väldigt bra!
 • Alla omdömen

 • Bra
  1 månad sedan
  Uppdaterat: 1 månad sedan
  Byggkvalitet 2.5 av 5. Påminner mycket om kit objektivet 18 55 vilket inte imponerade mig särskilt. Ger ett dåligt och billigt intryck. Väldigt plastig och lätt objektiv. Men zoom och fokus känns okay det är enkelt att göra precisa rörelser. Man får inget linsskydd med vilket jag tycker är väldigt dåligt. De säljer ett separat men köp ett annat eftersom Canons egna är alldeles för dyrt.

  Användningsområden 3 av 5. Objektivet har helt ok inbyggd stabilisering inte jätte imponerad dock. Märker inte en stor skillnad med det av eller på. Objektivet är inte särskilt ljusstarkt eftersom det startar vid 4.5 så det är inte ett objektiv som är bra i dåligt ljus. Detta är inte den huvudsakliga orsaken till varför detta objektiv inte är bra i dåligt ljus. Mer detaljer i nästa kategori. Objektivet går ifrån 16 till 29 i 24mm. Vilket betyder att det inte är särskilt bra om du vill komma närma det du fotograferar. Du kan få helt ok bokeh om du tar bilder på 29. Så det är inget problem.

  Bildkvalitet 3 av 5. På 4,5 är kanterna på bilderna alldeles för mjuka det ser inte bra ut. Du får inte bra skärpa över hela bilden förrän på 8F och jag är själv inte riktigt nöjd tills jag är på 11F. Detta är ett problem när du tar bilder i dåligt ljus. Även på 11F blir kanterna aldrig riktigt bra på 16mm. Du behöver gå till runt 20 för att det ska bli bra över hela bilden.

  Även när bilderna blir relativt skarpa hörn till hörn så är jag inte imponerad. Det är knappt att bilderna överlever när man förstorar upp dom och granskar dom på en dator. Om man inte gör det så är där inga " problem".

  Ett annat fenomen är att min kopia konsekvent skapar mjukare kanter på den vänstra sidan av bilden. Så jag tror inte att det här objektivet har särskilt bra kvalitetskontroll. Kan vara för att det är ett " billigare" objektiv.

  Även om jag nu bara ger det en 3 måste man komma ihåg att liknande vidvinkel objektiv till andra kamera system kostar mycket mer. Titta till exempelvis på Sony e. Det närmaste i pris är Canon EF M och det kostar 3400. Ser man till priset så blir det svårt att inte rekommendera det här objektivet. Även om nu bildkvaliteten som bäst enbart är bra.

  Det relativt låga priset hjälper avsevärt. En definitiv svaghet är hur dåligt objektivet presterar på 4,5 och att objektivet inte presterar särskilt bra på 16. Alltså 10 i aps c canon. Min rekommendation är att sätta kameran på F11 och 12mm. Det ger dig absolut de bästa bilderna och då presterar den faktiskt bra sett till priset.
 • Perfekt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Prisvärt, skarpt och roligt objektiv!
 • Perfekt
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Kärlek vid första fotot! Härlig vidvinkelzoom som presterar väldigt bra, speciellt med tanke på priset. Var lite orolig för att fokuseringen skulle kännas långsam med STM-motorn jämfört med USM-varianten men upplever det inte som något problem alls.
 • Utmärkt
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Köpte det som komplement till ett 18-135. Tror det kommer passa bra till inomhus- och mörkerfotografering nu och sedan landskapsfoto. Plus med att det hade 67 mm filtergänga så att man kan använda allt man redan har skaffat.
 • Mycket bra
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Ett av de mest prisvärda objektiven. IS är en stor bonus då du kan fota med långa slutartider och lågt iso vid dåligt ljus. Den är plastig och billig men presterar väldigt bra!
 • Perfekt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Ett makalöst bra vidvinkel objektiv, skarpt och riktigt lätt vilket spar vikt i väskan. Skall testa det ordentligt under kommande resa. ;) Återkommer med djupare input.
 • Perfekt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Fantastiskt objektiv till (i sammanhanget) inga pengar alls. Köpte det ännu billigare i Hong Kong där det redan släppts, men för de priser det verkar som att det kommer att tas för det i Sverige skulle jag inte tveka att slå till. Slår i mitt tycke Sigmas motsvarande med marginal, trots prisskillnaden till Canons fördel. Slår också med råge Canons tidigare 10-22 trots halva priset.

  + Fantastisk skärpa! Mycket bra redan på 4,5, från 5,6 toppen.
  + I princip helt tyst fokusmotor, vilket egentligen inte spelar någon roll för mig men om man vill filma med autofokus är det förstås en fördel.
  + Mycket lätt.

  - Lite plastig, men det spelar mindre roll för mig. Andas fortfarande kvalitet!
  - Fokusringen är inte mekanisk utan någon slags fly-by-wire-historia. Det är egentligen ingen nackdel, men det är ovant och känns spontant som ytterligare en funktion som kan falera.

  Ken Rockwell har gjort en utförlig recension, är osäker på om det går att länka här men om man googlar efter Ken Rockwell 10 18 så hittar man den lätt.
 • Perfekt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Har bara hunnit testa en dag men det är ett objektiv som levererar. Normalt föredrar jag fasta objektiv framför zoom, men detta objektiv ger skärpa och en bildkvalitet som är enastående. Canon har den bästa och mest prisvärda ultravidvinkelzoomen för APS-C kameror.