Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Electrolux EAP300

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Electrolux Luftrenare (8)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (7.24)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Mycket bra

  Gillat omdöme
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Uppdatering 2014-09-11: Jag har nu haft luftrenren i någon vecka. Jag har funnit en egenskap jag stör mig på och det är att Ljussensorn motverkar autoläget i ett mörkt rum för att den tror att du sover, även fast luktssensorn säger att det är förorenad luft slår den inte på högre hastighet. Detta gör så att luftrenaren inte renar som den ska och jag upplever då att mina allergi besvär ökar.

  Jag har tidigare erfarenhet av deras förra modell Z9124. Denna modell EAP 300 är lite vassare! Dels har den en ny funktion, plasmawave som helt enkelt är en joniserare som klumpar ihop partiklarna under 0.3um och gör dessa större så att hepa filtret kan ta bort dessa. Denna joniserare fungerar riktigt bra men låter lite grann när fläkten är på lägsta läget.

  En annan sak som är en förbättring är att modellens ytterhölje är designat med två stora luft intag. På den gamla modellen var det en hel frontkåpa. Fläkten är även mycket tyst och hörs knappt på läge "quiet". Sedan har electrolux tagit bort dessa irriterande blåa lysdioder och denna modell lyser inte upp hela rummet. Designen på själva modellen är väldigt stilren och snygg.

  Denna luftrenare är även rekomenderad av Astma och Allergiförbundet. Den hjälper mig mot min allergi. Detta gjorde även föregående modell!

  Vilken ska man då välja? Det finns tre liknande modeller och det som skiljer EAP300 från den mindre (EAP150) är dels:
  -Kapacitet
  -Plasmawave (joniserare)
  -Fjärrkontroll
  -Större

  Vad skiljer EAP 300 från EAP450 är dels:
  -Antibakteriellt filter
  -tvättbart kolfilter
  -Kapacitet
  -Större

  (Finns några till skillnader men dessa var mest relevanta när jag valde).

  Sedan får du som är i valet och kvalet bestämma om det är värt denna prisökning för att få denna joniserare. Jag tycker själv att EAP300 var värt pengarna, men jag skulle inte köpt EAP450 för 1000kr mer för att få ett antibakteriellt filter.

  Det negativa är att när du köper denna luftrenare eller någon annan från andra tillverkare så måste du förr eller senare köpa nya filter. Dessa tillverkare tar väldigt bra betalt för dessa utbytesfilter.
 • Utmärkt

  Gillat omdöme
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Väldigt tyst och effektiv luftrenare. Luften hemma känns fräschare och behovet av dammsugning har minskat avsevärt. Ett litet minus var att mitt HEPA-filter var skadat vid leverans.
  Tips! För att få maskinen lite tystare stäng av joniseringen genom att hålla inne Auto-knappen i ett par sekunder. Denna funktion beskrivs inte i manualen.
 • Ganska dålig

  Gillat omdöme
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Jag har bara hittat ett stort fel på denna luftrenare och det är att den låter som om man hade en dieselbil på tomgång utanför fönstret i det tystaste läget. Att ha den i sovrummet kan man glömma. Det låter som att det är obalans och/eller dålig lagring i fläktmotorn.

  Däremot har jag inte hört de gnissel och pip som andra klagar på. Jag har provat med att stänga av joniseringsfunktionen genom att hålla in Auto-knappen i några sekunder, men märker ingen skillnad. I övrigt så verkar den fungera bra, men jag har inte haft den så länge så att jag märker någon skillnad. Provade att öppna en limflaska vid sensorn och den kände av detta direkt.

  Hade det inte varit för missljudet från fläkten hade jag nog satt ett högre betyg. Nu bor jag i ett tyst hus ute på landet, och det är möjligt att ljudet inte är lika störande i andra miljöer.

  Tillägg: Den Elon-butik jag köpte den på beställde hem en ny åt mig utan problem, all heder åt dem. Det tog bara två dagar och den nya är mycket tystare. Tur att jag köpte den i en fysisk butik och inte på nätet. Även om det blir dyrare är det värt att slippa besvär med returfrakter om det blir något problem. Jag ändrar inte mitt betyg på produkten då jag tycker att de borde ha en bättre kvalitetskontroll. Det gäller tydligen att vara observant så att man inte får ett dåligt exemplar.
 • Alla omdömen

 • Utmärkt
  1 år sedan
  Snyggar design mot den gamla, tyst och enkel att använda
 • Dålig
  1 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Nja, det här var ingen fantastiskt byggd produkt.

  Positivt:
  Verkar rena luften, både subjektivt och enligt tester. Jag som allergisk känner mig lite bättre på morgnarna än innan jag ställde in den. Men! Om det är placebo eller inte, är svårt att bedöma.

  Negativt:

  1. Ljudnivå
  Motorn är högljudd och svajar i hastighet, vilket gör ljudet mer störande även vid de lägsta hastigheterna.

  Joniseringsfunktionen kan göra alla möjliga underliga ljud, allt från sporadiska pipanden, skrapande läten och dylikt. För att stänga av den måste man hålla inne auto-knappen. Detta behöver göras varje gång efter man satt igång luftrenaren.

  Hade varit bra med en schemaläggningsfunktion så att joniseringen kunde vara avstängd nattetid. Min lösning är att manuellt inaktivera jonisering innan jag går och lägger mig, om, den har underliga ljud för sig.

  Maskinen piper högt varje gång man trycker på en knapp. Om man ändå har en ljussensor hade det varit rimligt om den blev tystare när det var mörkt, men så är det inte. Genomdum design om man vill justera den i sovrummet medan någon sover.

  Fronten på maskinen tar bort en del av fläktljuden, att denna inte är klädd i lite ljuddämpning är bara snålt och dumt.

  2. Användning
  Knapparna på maskinen går inte att känna med handen, alls.
  Det går alltså inte att hitta knapparna i ett mörkt rum, tänd eller fumla runt och tryck över hela fronten tills du hittar dem.

  2. Inställningar
  Den lägsta inställningen med lägre ljudnivå och ljusstyrka är endast tillgänglig via auto-läget och går bara igång när det är mörkt.

  Vill du ha det tyst när du somnar ska du alltså ställa in maskinen på auto, men det kan betyda att du vaknar till fullt blås så fort morgonsolen kommer in i rummet. Inte helt genomtänkt för någon som vill ha sovmorgon eller jobbat natt.

  Omvänt gör detta autoläget oanvändbart om man är vaken och har mörklagt rummet, eftersom maskinen kommer gå på lägsta läget tills den ser ljus.

  Hade man kunnat schemalägga inställningarna hade detta inte varit ett problem. Jag har löst det genom att lägga något över ljussensorn innan jag går och lägger mig.

  3. Luktsensorn
  Detta är mer än gimmick än något annat.
  Istället för att sitta placerad någonstans där luft sugs in, så sitter den på ovansidan. Detta gör att maskinen blir dålig på att känna lukter, om den inte redan går på högre hastigheter.

  Luktsensorn är dessutom inte känslig på alla lukter, vid flera tillfällen har jag kommit hem till rum med lukt, trots detta står maskinen och säger att det är god luftkvalitet. Höjer man fläkthastigheten upptäcker den ibland att det luktar, eftersom luft då får en chans att passera sensorn.

  Igen, hade maskinen gått att schemalägga hade detta varit ett ickeproblem, jag har löst det med att manuellt ställa upp maskinen innan jag går hemifrån.

  Sensorn okänslighet verkar man ha försökt avhjälpa med en timer, så om den sensorn upptäcker lukt, kommer maskinen stå och föra väsen långt efter den hanterat lukten.

  Detta går enkelt att testa. Andas man på luktsensorn en gång kommer maskinen säga att luftkvaliten är dålig i flera minuter och stå o fläkta för fullt. Startar man om den, kommer den genast att säga att luftkvaliten är god.

  4. Byggkvalitet
  Maskinen är plastig. Foten, i hårdplast, saknar kuddar att stå på och har en sådan undersida att det är svårt att sätta dit egna tassar. Jag har ställt den på en liten bit tyg för att undvika skrapmärken och resonans.

  5. Inget förfilter
  Allt damm går rakt in i kolfiltret. Att inte sätta något enkelt avtorkbart förfilter för att fånga det värsta dammet är bara snålt. Det sitter till och med en plastram framför filtrena som skulle kunna hålla ett förfilter!

  Slutsats:
  Produkten känns billig, ogenomtänkt och snål. Inte vad man förväntar sig för 2400kr från electrolux. Hade jag kunnat lämna tillbaka denna maskinen hade jag gjort omgående.

  Jag som roar mig med att bygga datorer och pilla med embedded och automatisering är förbryllad över hur man kan göra så fel på så många sätt, samtidigt som man tar så bra betalt. Tänk ett riktigt dyrt datorchassi, utan fläktfilter, ljuddämpning eller mjuka fötter...
 • Bra
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  En bra luftrenare som har acceptabel ljudnivå och god prestanda. Jag har inte haft några problem med att sova med den på. Plus för joniseringstekniken vilken saknas i många andra jämförbara maskiner. Tycker också att fjärrkontrollen är ett bra tillbehör så att det går att styra den från sängen om den står i sovrummet.
  Har inte upplevt att joniseringstekniken ger ifrån sig några störande ljud som andra recensioner här beskriver. Kanske har detta åtgärdats i senare serier? Däremot är ljussensorn inte optimal då den som andra beskrivit gör så att autoläget tror det är natt i ett mörkt rum oavsett tid på dygnet. Överlag är jag ändå nöjd med köpet och kan rekommendera den.
 • Usel
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Ja är allergisk mot pollen kvalster och damm.. hade en sådan här maskin hemma en månad. Samlade inte upp något damm, kvalser i filtret.. maskinen består av en fläkt och filter.. kan köpa att den cirkulera luften inomhus ev känna att luften är fräschare.Men att dessa produkter fånga upp partiklar har jag aldrig varit med om.. min absolut sämsta affär nånsin.. förstår ej vad denna maskinen gör för nytta..men tanken med denna maskinen är väll inte att fånga upp damm partiklar i luften heller.. fel köp helt enkelt
 • Utmärkt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Har mycket besvär med matallergier och ögon och halls som kliar. Brukade ta allergitablett 1-2 gånger i veckan (har glutenallergi och gjort gastroskopier mm och använt läkemedel och tagit allergitabletter som hjälpmedel för det hjälper). Efter att ha haft denna i några veckor nu kom jag på att jag har inte tagit en allergitablett sedan jag skaffade den! Tyckte inte den gjorde någonting i flera dagar men till slut märker man om man ger den tid. Man kan även se skillnaden i solljuset, förut kunde jag massa dam när det åkte runt och nu är det knappt något. Dock tycker jag inte den gör så mycket med lukten i rummet, läst andra som skrivit att det luktar som en fräsch sommarmorgon eller liknande, stämmer inte för mig, luktar annorlunda bara. Hade vart 10 stjärnor om det hade vart sant! Tror den dyraste modellen gör mer på den punkten (den svarta) den har ytligare ett filter just för lukt. Ljudnivån är ok har den 2 meter från sängen, man vänjer sig. För att få den så tyst som möjligt ska man sätta den på auto och stänga av plasmawave (hålla inne auto knappen). Jag har den i mitt sovrum som är 3x4 meter ca och brukar ha dörren stängd. Ska bara vänta och se hur den funkar när det börjar komma pollen nu! Rekommenderar om du har problem med allergier!
 • Utmärkt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Tyst, effektiv, verkar göra det sen ska :)
 • Mycket bra
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Bara använt den ett par timmar...

  Tidigare ägare av Z9122 vilket jag varit nöjd med, inte stor allergiker men har fruktansvärt mycket små damm i den lägenhet som jag bor i nu... som inte beror på städning.

  Och JA jag köpte den för dammpartiklarna...

  Har bara kört EAP300 i ett par timmar, kan säga att joniserings funktionen är påtaglig i ljudnivå men går att stänga av, kör den på AUTO för närvarande.

  Tycker att passformen för filtren är bättre på Z9122 då det är gäller galler och skit för när man skall dammsuga kolfiltret är dessa i vägen på EAP300.

  Är i överlag nöjd och kommer säkert köpa fler då det behövs i min lägenhet.
 • Bra
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Uppdatering 02/12
  Det som får denna luftrenare att gnissla och pipa är Plasma Wave funktionen. Håller man in "auto" knappen så stängs den funktionen av och ljudet försvinner omedelbart. Vilket är fruktansvärt tråkigt då det är halva grejen med den här modellen. Stör man sig på ljudet som jag gjorde är det bättre att skaffa den förra modellen Z9124 för några färre hundralappar. Har man ett mindre rum kör på dennes lillebror för ytterligare mindre pengar. Har man inga problem med ljudet så är den superb.
  ---

  Först vad som är minus:
  - Jag har nu först skaffat denna hos Netonnet och kört igång den hemma men upptäckte snabbt ett missljud som blev alltför påtagligt när man sover i total tystnad. Fläkten verkade inte sitta ordentligt, är min gissning, då den gjorde ett slags "kluckande" ljud som märktes särskilt när man körde lägsta effekt eller stängde av den och fläkten gick ner i varv. Jaha, måndagsexemplar, lämnar in den hos netonnet och får pengarna tillbaka då det är en beställningsvara som endast finns på nätet. Då beställer jag en ny på Mediamarkt som var närmst med att få in en och hoppas den skall fungera bättre. Vid första start verkar den hålla en acceptabel nivå men nästa dag på eftermiddagen börjar den gnissla, något som märktes tydligt vid alla fläktlägen. Bara att åka tillbaka och få en ny beställd (finns ej i lager i butiken) eller pengarna tillbaka förhoppningsvis. Om en tredje sådan här apparat, från två olika butiker, fortfarande dras med liknande problem kommer jag ge upp och skaffa något annat. Tråkigt då många andra verkar tycka den är super och verkar göra det den ska. Betyget redigeras om allting löser sig på tredje chansen.

  Plus:
  +Tyst så länge den inte gör missljud på lägsta effekt
  +Kraftig fläkt vid högre lägen som blåser på rejält
  +Lätt att installera
  +Luktsensor funkar bra
  +Ljussensor går i nattläge utan problem
  +Fjärrkontroll

  Inte hunnit ha den tillräckligt länge än för att avgöra hur bra luften blir eller om dammbildningen minskar.
 • Mycket bra
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Jag har använt den i ca 1.5 mån nu och är mkt nöjd med den.

  Endast ett klagomål – efter cirka en vecka började joniseringsfunktionen börja låta lite, typ ett typ "fluttrande" ljud. Jag bor litet på 30 kvm och sover nära luftrenaren och för mig är det störande. Men om man har den stående i ett annat rum eller iaf har en skiljevägg emellan så kanske det inte stör.

  För mig "löste" det sig iaf genom att, som andra har skrivit, hålla inne Auto-knappen i ett par sekunder, så stängs den funktionen av. Då är iaf mitt exemplar extremt tyst.
 • Perfekt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Har nu haft denna luftrenare i 1 månad. Bor i en 50 kvadratmeter stor lägenhet med väldigt dåligt luftflöde och med storrökande grannar. Nu känns lägenheten bättre att vara i och jag slipper ha fönstret öppet hela tiden. Lukten från cigaretter är helt borta och jag känner mig inte lika känslig mot dofter/pollen ( har både mild pollenallergi och är mot parfym). Fick med 1 års förbrukning av kolfilter, det tackar vi för.

  Vill tacka joppe1 för tipset om att man kan slå av joniseraren (håll in "auto"-knappen 3 sekunder), detta möjliggör att jag kan ha den i mitt sovrum och den kan stå på bredvid tv:n utan att störa.
 • Mycket bra
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  En toppenbra luftrenare! Den gör sitt jobb precis som man förväntar sig, framför allt vad gäller damm. Utseendet och ljudnivån får den däremot minuspoäng för.
 • Utmärkt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Efter att haft min luftrenare i ungefär 6 veckor så ser jag helt klart en skillnad i vår innemiljö i sovrummet. Från att nästan alltid vaknat upp med rinnande ögon och täppt näsa så har jag märkt att Electrolux oxygen luftrenare verkligen gör skillnad.

  Tycker inte att den för ett så himla mycket oväsen trots att man hör syrsorna "spela" under natten när den står på auto, men det vänjer man sig vid. Klart att den kan låta ganska mycket under tiden den känner av att det inte är så fräsch luft inne i sovrummet men den övergår snabbt till det tysta auto läget igen.

  Gillar verkligen att den får spelet när man går förbi och dammsuger, då den slår på turbon på högsta effekt
 • Utmärkt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Den är inte så stor och tar inte så mkt plats och den väger inte så mkt så den är lätt att flytta på vid städning.
  Har ställt in den på "auto" och då är den väldigt tyst så man blir inte störd av oljud. Luftrenaren är väldigt känslig för dofter och har reagerat på parfym och munskölj då den markerat att luften i rummet försämrats och då även ökat funktionen och renandet av luften, men efter ett kort tag så har den gjort sitt jobb och gått ner i varv igen.
  Verkar effektiv mot både pollen, damm och dofter och luften känns renare och friskare.
 • Utmärkt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Nu har jag haft Electrolux OXYGEN Luftrenare EAP 300 i ungefär tre veckor. Och luften i sovrummet har aldrig varit bättre. Man märker inte alls av lukt från hunden om nätterna heller. Jag har lättare att andas, och jag sover mycket bättre. Min vid behov astmamedicin som jag ALLTID behövde ta en dos av innan läggdags, samt ibland mitt i natten, behöver jag knappt ta på kvällarna nå mer, och aldrig på nätterna nu. Jag ser fram emot att använda den snart när pollensäsongen börjar. Bor nämligen uppe i Tornedalen, så det tar lite längre tid för det att sätta igång här. En jättebra produkt som Du med allergier och astma verkligen borde prova. enda nackdelen är att en lampa blinkar även på natten, men jag sätter något över lampan på natten så märks den inte.
 • Utmärkt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Har använt denna luftrenare i snart en månad. Och redan från dag ett så upplevde jag en bättre inomhusluft, med mindre pollen och damm. Man vaknade pigg och fräsch på morgonen. Skulle lugnt kunna tänka mig att ha en i varje sovrum, så skulle hela familjen må bättre. Kan VERKLIGEN rekomendera denna produkt till er som funderar.
 • Knappt godkänd
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Jag ägde modellen Z9122, jag var helnöjd med den. Så nöjd att jag gav bort den till en som har lungproblem, tänkte att jag skulle köpa en ny till mig själv. Nu fanns inte den modellen kvar så jag köpte EAP300.
  Kanske jag fick ett måndagsex; på lägsta fart så vibrerade hela maskinen den lät också mycket mer än den förra modellen, fast enligt papprena skulle de vara lika.
  Har idag lämnat tillbaka den.
  Är inne på att köpa den svarta modellen Z9124. Både billigare och antagligen tystare
 • Utmärkt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Det har nu gått en vecka sedan jag köpte en Electrolux EAP300 och överlag är jag väldigt nöjd. Den minskar påtagligt lukter såsom t ex när någon grillar utanför och luften känns bättre i lägenhet som helhet. Vilket även märks på min astma som känns lite bättre.
  Ljudnivån på fläkten vid lägsta nivån (dvs inte viloläge som går igång när det är mörkt) är knappt hörbar i ett normaltyst rum. Dock är jag känslig för högfrekvent ljud (mobilladdare och dylikt) och kan därför störa mig på den inbyggda jonisatorn som inte går att stänga av, men som tur är verkar den inte vara på hela tiden. Jonisatorn är dock placerad nära utblåset och om man blockerar några centimeter av luftflödet vid jonisatorn så blir den enbart hörbar på mycket nära håll.
  Luktsensorn som används i det automatiska läget fungerar överraskande bra, men verkar ibland inte känna igen de små mängder cigarettrök som kommer in från grannen, men det går självklart att justera fläktinställningen manuellt för att ta bort lukt som den inte känner ingen automatiskt.