Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Sony Alpha A6000 + 16-50/3,5-5,6 OSS

 Lägg i lista  Jämför
Spegellös och liten APS-C-konstruktion från 2014. 179 autofokuspunkter, full HD-video och sensor på 24 MP. Objektiv med brännvidd 16-50 och bländare 3,5-5,6 medföljer.
Jämför pris på alla Sony Systemkameror (92)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (9.09)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Perfekt

  Gillat omdöme
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  En kompakt System kamera och video kamera i ett
  Haft Nex 5T innan som jag var nöjd med, dock saknade den möjligheten till extern blixt.

  Så nu har jag köpt denna och köpt till en extern blixt.
  Finns nog mycket att skriva om den, men i korthet så är den Väldigt prisvärd, tar super bra bilder. Snabb, många inställningar. Mikro usb laddning är ju klart en smart finess då man kan använda mobilens laddare också. inbyggd blixt är ju ett plus.
  Wifi, NFC, Appar, 11 bilder per sek.
  Tar super bra filmer i full hd kvalité.. Bra bilder i dåliga ljusförhållande
 • Perfekt

  Gillat omdöme
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Riktigt mycket kamera för pengarna. Köpte kameran i maj hos FotoKungen och ångrar verkligen inte köpet.

  Kameran är extremt bra på allt, verkligen allt, från att ta foton till att kunna använda NFC och appar direkt i kameran. Detta är den enda kameran du behöver.

  Kameran tar extremt bra nattfoton och du kan lätt filma norrsken som du inte ens kan se med ögat.

  Objektiven som följer med låter dig ta alla tänkbara foton. Bländade fungerar exakt som den ska och du ska ta så suddig-skarpa foton du vill.

  Du kan köra kameran på helmanuellt också och då ta helt underbara foton.

  Det är möjligt att fjärrstyra kameran båda över WiFi med app för Windows, iOS och Android samt över USB till din dator.

  Kameran har en egen appbutik direkt i kameran där du kan ladda ner appar som timelapse, Facebook, Flickr, Retouch, m.fl. Helt underbart med direktuppladdningen. Jag brukar sätta på hotspotten i min telefon och sedan ladda upp direkt på Facebook och Flickr när jag är ute och fotar i världen.
 • Bra

  Gillat omdöme
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Köpte den på Black Friday för 4990. Inte så pjåkigt!
  Det var längesedan jag fotade med systemkamera så jag har inte hunnit bli bästa kompis med kameran riktigt än. Har framför allt svårt att få till bra bilder i dåliga ljusförhållanden utan blixt. Har testat en massa inställningar men bilderna blir mest suddiga och "korniga". (Siktar nog på att köpa till Sony E 35/1,8 OSS istället)

  Jag hade även problem med att föra över bilder till telefonen. Till slut kom jag fram till att "Platsangivning" måste vara påslagen på mobilen. Fattar inte varför...

  Upplever blixten som väldigt stark inomhus. Riktar man den uppåt så att blixten "studsar" så blir det dock bättre. Saknar ett fast läge där blixten är riktad uppåt konstant, så att man slapp att hålla fingret på den hela tiden. Ska nog kolla upp om det inte finns nån diffucer att införskaffa...

  Batteritiden är ganska kass så köp ett extrabatteri på ebay. Finns orginalbatterier för 180 spänn med frakten inräknad.

  Något jag är extremt nöjd med är däremot filmkvalitén!
  Kör med ratten inställd på filmläget och med manuell exponering.
  För riktigt bra film-inställningar, kolla youtube "Best Video Settings for the Sony A6300" med Maarten Heilbron. Blir riktigt bra resultat med hans inställningar och tips..! (jag vet - han går igenom inställningar för A6300 men dessa inställningar funkar även på A6000).

  Själva kameran har ingen bildstabilisering, så där faller tyvärr ett antal objektiv bort för min del, då jag filmar mycket. Hade till exempel gärna köpt kritikerrosade och prisvärda Sigma 30/2,8 DN Art men det objektivet saknar tyvärr bildstabilisering. Därför faller mitt val som sagt istället på Sony E 35/1,8 OSS. Dubbelt så dyrt men det får de vara värt

  ...Sony's egna RAW-format ARW är bajs...

  ...Som sagt, vi är inte riktigt kompisar ännu (förutom med filmläget).
  Jag får återkomma med en uppdatering framöver
  Nu ska jag kolla vidare på tuben och se om jag kan lära mig nåt vettigt =)
 • Alla omdömen

 • Mycket bra
  1 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Har ägt i några veckor och är än så länge nöjd. Jämför nedan med RX100 som jag också äger. Lite äpplen och päron, men jag har ingen annan systemkamera att jämföra mot.

  Jag gillar designen på RX100 och även på denna, tycker menyerna funkar bra även om jag saknar fliken för video som finns på RX100. Gillar personligen inte den elektroniska OLED-sökaren, så jag fotar mest via skärmen (som är mindre än på RX100 och av någon anledning i widescreen-format).

  Blixten är bättre än på RX100 och klarar mindre rum utan problem. Den är vinklingsbar vilket är bra, men den kan vara lite svårt att komma åt (placeringen på RX100 är bättre).

  Autofokus är nog bra, men som med all automatik hittar den inte alltid rätt fokuspunkt. I praktiken fotar jag därför ändå mest med spot och komponerar sedan om bilden efteråt. VId kontinuerligt fokus kan kameran fokusera om riktigt snabbt när man flyttar den (troligtvis tack vare fasdetektering). Med spot går sökningen tyvärr långsammare - det är som att kameran inte litar på fasdetekteringen utan ändå väntar på kontastfokuseringen.

  Batteritiden verkar vara sämre än på RX100. Wi-fi är faktiskt smidigt. Kör man helmanuellt kan man nog sakna en ratt för pekfingret (finns två för tummen, om man räknar navigationsringen som går att snurra på).

  Bildkvaliten är bättre än för RX100, men det är ingen jätteskillnad med kit-objektivet. Bättre dynamic range och mindre brus vid högre ISO blir en naturlig följd av den större sensorn. Dessutom går det att skjuta bilder riktigt snabbt, om man vill. Jag skruvade dock ner hastigheten till "low", annars blir det som att försöka skjuta enkelskott med en KSP.

  RX100 är dock mycket smidigare att ta med sig, trots att A6000 är liten för att vara en systemkamera. Men den stora fördelen är naturligtvis möjligheten att byta objektiv. Har precis köpt Sonys fasta 50/1.8 OSS, vilket gör det riktigt roligt att ta (porträtt)bilder. Har nu även kompletterat med Sonys 18-135mm, vilket funkar bra i bra ljusförhållanden.

  Största problemet jag ser med A6000 är just bristen på ljusstarka zoom-objektiv. Med kit-objektivet får jag i praktiken något sämre lågljusprestanda än med RX100, men med en f/1.8-prime blir det ju bättre tack vare den större sensorn.

  Funderade ett tag på att köpa A7, men blev skrämd av att den verkar ha långsam autofokus och sämre batteritid. Har dock inte haft möjlighet att testa den själv. Den är ju också dubbelt så dyr, så nu får jag lite pengar över att köpa objektiv för istället.

  För nybörjaren duger nog kit-objektivet ett tag, jag är inget fan av power zoom men det funkar ju väl bra när man ska filma. Ringen kan dock också användas för zoom, som då blir betydligt kvickare (men då utesluter man ju helmanuell fokus). En bra funktion är dock att ringen övergår från zoom till fokus när man trycker ner avtryckaren halvvägs om man använder DMF.

  Konstigt nog ingår inte linsskydd för kamerahuset eller baksidan på linsen. Så här i efterhand hade jag kanske köpt kameran utan kitet, sparat en tusenlapp och köpt till bättre optik direkt (t ex ovan nämna prime för dryga 2000kr).

  + Smidigt format
  + Trevlig design
  + Bra sensor
  + Bra autofokus (använder dock mest spot + omkomponera ändå)
  + Snabb seriebildstagning
  + Wifi
  + Vinklingsbar blixt (går att studsa mot taket)
  + Prisvärd (köpte min för 4500kr)

  - Kit-objektivet imponerar inte
  - Brist på ljusstarka zoom-objektiv med E-fattning
  - Halvbra batteritid
  - Saknar optisk sökare (eftersom den är spegellös)
  - Widescreen-display
  - Ingen ratt för pekfingret
 • Perfekt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  En fyra år gammal kamera (släpptes 2014) som än idag är den bästa i sin prisklass. Har funktioner som vanligtvis brukar finnas hos dyrare kameror, exempelvis focus peaking, zebra med mera. A6000 är en mångsidig och trevlig kamera att använda. Vissa säger att menyerna är stökiga men tro inte på dem. Den är logisk och man lär sig snabbt. Rekommenderas starkt för både fotografer och videografer!
 • Perfekt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Supernöjd med min Sony A6000. Köpte tidigare en Sony A5000 som nybörjarkamera men kände nu att jag ville byta upp mig till en kamera med fler funktioner. Stort plus är den manuella fokusen samt att det finns fler smarta knappar så man lätt kan byta inställningar. Upplevde A5000 som något krångligare då man ofta behövde gå långt in i menyer för att ändra vissa inställningar.
 • Utmärkt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Bilderna blir helt fantastiska. Autofokusen är riktigt bra, kombinerat med 11 bilder/sek gör att man kan ta väldigt coola actionbilder!

  +Autofokusen
  +många inställningar
  +11 bilder/sek!
  +wifi för trådlös bildöverföring och fjärrkontrollering
  +Sonys egna appar till kameran ( kan rekommendera "Smooth Reflection")
  +

  -utbudet på objektiv med e-fattning är inte jättestort
  -saknar 4k video

  TIPS: Kameran kommer med en inställning som heter "Long exposure noise reduction" påslagen. Det reducerar brus vid dåligt ljus, men vid bra ljusförhållanden gör det så bilder blir suddiga! Se till att stänga AV denna inställning så blir bilderna mycket bättre!
 • Perfekt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Helt underbar kamera, vika bilder vid dålight ljus.
 • Perfekt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Sålde min Canon 5d mark II eftersom jag blivit lite trött på att släpa runt på den stora pjäsen. Köpte denna istället. Jag är till 90 % nöjd!

  Det är framförallt 2 saker jag tycker är lite synd att det inte finns:
  - ett vridhjul för tummen och ett för pekfingret för att snabbt kunna ratta in manuella inställningar.
  - ett mer användarvänligt upplagt menysystem för att hitta funktionerna i kameran lättare.

  I övrigt tycker jag att den levererar otroligt bra! Jag listar här några av de viktigaste punkterna för mig:
  + Autofokusen är otroligt mycket snabbare och smidigare jämfört med min gamla Canon 5d Mark II. Mycket rappare och sätter oftast ögonskärpan vilket är det man nästan alltid vill.
  + Ansiktsigenkänning och ansiktsprioritering. Man kan spara flera ansikten i kamerans minne vilket gör att ifall kameran ser och känner igen någon av dessa ansikten så låser den automatiskt fokus på det ansiktet. Väldigt smidigt om man vill att fokuset ska vara på ens egna barn i t.ex. en lekpark.
  + Många inställningar vilket jag tycker är positivt. Det är bra när man kan få välja själv och att allt inte ska vara automatiskt.
  + De båda automatiska lägena som finns fungerar bra! Jag blev positivt överraskad. Speciellt över "+-läget" som jag tycker läser av situationen bra de gånger jag testat.
  + storleken! Den är verkligen mycket mycket smidigare än min gamla fullformatskamera. Jag tror verkligen att sony har hittat en mycket bra avvägning mellan storlek och användarvänlighet.
  + videofilmning är nu exakt lika enkelt som på mobiltelefonen. Och kamerna fixar fokuset riktigt riktigt bra!
  + wifi! Med appen som jag laddade hem kan man fjärrstyra kamera. Dels både köra fullt manuellt läge och välja slutartid, slutaröppning, iso och till och med styra den mekaniska/optiska zoomen på kit-objektivet. Känns nästan som man styr en CCTV-kamera som på film.

  Slutsats: Från att bytt från en Canon fullformatskamera till denna kan jag inget annat än rekommendera att iaf. testa denna spegellösa kamera. Jag är helnöjd med mitt byte! Fick dessutom några slantar över i fickan trots att jag köpte till ett extra objektiv.
  Bildresultatet är bra från kitobjektivet. Dock blir poträttfotograferingen lite roligare med mitt andra objektiv (50 mm 1,8) då man kan få mycket kortare skärpedjup.
 • Utmärkt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Är en ovan fotograf i mina första steg MEN Oj! vilken kamera! rekommenderas!
  För nybörjaren som mig. Kolla in youtube " Gary fong " Väldigt bra beskrivningar samt inställnings möjligheter! Efter det blev allting mycket bättre!
 • Mycket bra
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Smidig och bra systemkamera som införskaffade under Black friday för 5000kr.

  Inkluderade linsen funkar bra till det mesta dock inte speciellt bra till makrofoto.

  Blir väldigt bra bild med relativt lite brus när man filmar i när det är mörkt, mycket bättre än Gopro Hero 3+.

  Det som drar ner betyget är att det inte går att koppla in extern mikrofon utan att man är tvungen att köpa något av SONYs tillbehör och de är redigt dyra.
 • Perfekt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Den är snygg, känns välbyggd och är tillräckligt liten och lätt för att man ska orka ha den med sig på promenader, resor etc. Kitobjektivet ger inte de skarpaste bilderna och drar även väldigt mycket batteritid, men det finns många roliga och billiga alternativ. Exempelvis Sigmas fasta objektiv eller gamla objektiv med adapter. Dessa drar även väsenligt mindre batteri. Jag gillar också att det är väldigt smidigt och enkelt att föra över bilderna till telefon, läsplatta eller dator för att snabbredigera och/eller dela bilderna på social media.
 • Utmärkt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Mycket imponerad över a6000, perfekt avvägning mellan storlek och hur lite som den väger. Standardobjektivet duger långt även om man gärna hade valt ett objektiv från zeiss. Gillar att jag kan använda mina Nikongluggar med en adapter även fats det i dagsläget gör att man förlorar viss automaik, är ingen stor vän av adaptrar även fast det går. Har svår att tro att det skulle vara möjligt att få bättre kamera i denna prisklass. Bra att man kan uppdatera sitt firmware när Sony behöver rätta till vissa brister som skulle kunna uppstå. Jag har personligen bara en negativ sak att säga om kameran och det är att det inte finns möjlighet att ansluta en extern mikrofon som inte är lika dyr som vad man troligen säljer från Sony. I dagsläget har jag även en Nikon D300 samt 6-7 olika gluggar och kommer bara fram till att dom har gjort sitt efter att jag upptäckt hur bra kameror samt optik Sony plockat fram.

  Tips, kolla på SONYs sidor om det pågår en "Cash Back kampanj", det är vanligt att dom lämnar tillbaka 400-900kronor vid dessa tillfällen, gäller dock inte alla deras produkter.

  För att veta mer om kameran rekommenderar jag följande länk:
  https://www.youtube.com/watch?v=21HxRnSlPzc
 • Perfekt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Fantastiskt snabb och bra kamera.
 • Ganska bra
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Sony a6000 är en jättebra systemkamera för den vane fotografen som behöver ett komplement till något tyngre. Den är smärt, väger knappt något, kan användas med en hand (om man vill ta konstiga vinklar, ex.), och kan bäras runt i jackfickan om man så vill.

  Den är inte för den nye fotografen däremot. Kamerans menyer är långt ifrån intuitiva, det medföljande objektivet presterar långt under vad andra kameratillverkares kit-objektiv gör, och batteritiden är urusel. Men den största och viktigaste anledningen: Sony E är ett väldigt kostsamt ekosystem.

  I dagens läge så är det (nästan) enbart Sony som tillverkar objektiv som passar till Sonys E-fäste, vilket betyder att priserna är skyhöga. Hos Nikon eller Canon skulle motsvarande objektiv gå för hälften, eller lägre, av det pris Sony tar för sina objektiv. Så att växa som fotograf med en Sony-kamera blir en kostsam affär.

  Känner du däremot att kostnaden är irrelevant, hoppa då över Sony a6000, och välj istället Sony a7 eller a7II. Slå på stort, om du så ändå ska. För om man prompt ska ha en spegellös systemkamera, så är det Sony Alpha man ska ha.
 • Perfekt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Har nu haft denna kamera i mer än ett år. En av huvudanledningarna till att jag köpte den var att ersätta foton från min mobil. Den fungerar mycket bra för detta. Med några enkla knapptryck för du över bilden till din mobil där den enklare delas med valfritt socialt nätverk. Lite roligt för folk fattar först inte hur man kan ta så bra bilder med sin mobil.

  Anledning två på listan att köpa en ny kamera var att jag ville kunna ta foton när det var lite mörkare. Bruset på denna kameran är lågt och ISO1600 ger fina bilder. Det blir bra även på 3200 vilket var en stor skillnad för mig.

  Jag kör fortfarande med kit objektivet och man kommer ganska långt med det. Saknar lite mer zoom ibland och det är inte det ljusstarkaste man kan hitta.

  Viewfinder är OLED och ger väldigt fina färger.

  Inställningar är lätta att nå snabbt och det mesta går att ställa in så att du t ex snabbt når ISO etc.

  De olika lägena, alltifrån manuellt till full automatik fungerar bra.

  Funktionen för burst är väldigt cool. Fokus hänger med bra och med 12 bilder per sekund fångar man ofta många unika situationer.

  Enda nackdel är att om man byter till ett bättre objektiv så förlorar man den kompakthet som kameran har med kit objektivet, men det är ju egentligen inte kamerans fel.

  Jag är fortfarande mycket nöjd efter +1år och känner att jag kan utvecklas mer med denna kameran.
 • Perfekt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Riktigt nöjd med denna har haft den ett längre tag nu och har även kunnat använda objektiv från min gamla kamera, Sony nex-f3 som även den har e-mount

  Mycket nöjd med bilderna som den fångar i och med att den har så många fokuspunkter samt 2 metoder för att avgöra fokus. Mycket snabb och jag kör klass 10 kort på den med hastigheter på minst 70 mb/s .

  Den har ju även stöd för appar vilket jag har utnyttjat för att t.ex. ha möjlighet att ta timelapse med den.

  Det har även kommit många objektiv till just e-mount så utbudet är inte lika begränsat som det var tidigare.

  Många finurliga inställningar och den har allt som jag kan tänkas behöva just nu iallafall
 • Utmärkt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Många recensioner applåderar denna kamera som absolut testvinnare men faktum är att de flesta kameror i denna klass producerar likvärdig bildkvalité speciellt om man fotar i RAW. Testat denna kamera i några dagar och även jämfört bilderna i Lightroom. Färgartefakter uppstår ibland när jag försöker ljusa upp skuggpartier (vad är poängen med komprimerad RAW?).

  Högljudd slutare minskar kamerans användbarhet. När jag fotar gruppfoton och porträtt gör jag det gärna i burst mode och kulprute-ljudet som blir gör folk nervösa (vilket fångas på bild 2 och framåt). Inget för street photography heller. Ljudet kommer från den mekaniska slutaren och det finns ingen elektronisk slutare som hos vissa andra kameror. Detta är en dealbreaker för mig.

  Min erfarenhet är att portabilitet och användarupplevelse är 2 viktiga parametrar vid val av kamera - en kamera som är bökig att ta med och fota med riskerar att bli ståendes hemma och samla damn. I det avseendet finns det bättre alternativ. I jämförelse med andra nya APS-C kameror står sig denna kamera bra, speciellt när man byter bort kitobjektivet mot något bättre.
 • Perfekt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Klart den bästa kameran i sitt prisklass!

  +Den är snabbast i världen eller bland de snabbaste! Perfekt för fotar djur och småbarn!
  +Liten och kompakt för att vara systemkameran!
  +Vikten!
  +Blixten
  +Sökaren, oled, helt underbar!
  +Bildkvalite! Finns inget att klagar på med tanke på priset! Den prestera i klass de kameror som kostar det dubblar.
  +Batteritiden - klara 350-400,.tagningar innan batteriet dog.
  +Micro usb laddare - perfekt att ha enbart mobil laddaren till resan!
  +Allar appar tillde - timelapse!

  Köp bara om du är efter en kamera under 10 000kr klassen!
 • Perfekt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Perfekt kamera med snabb autofokus. View finder var över förväntan.
  Jag filmar mycket och den passar väldigt bra till det.
  Perfekt och kompakt systemkamera med 100 tals olika funktioner.
 • Perfekt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Bild kvaliten som du får för den storleken för det priset av denna kamera är oslagbar:
  Extremt snabb AutoFocus.
  Otroligt bra Dynamic Range.
  Bra ISO prestanda.
  WiFi ansultning via appen, backup alla nytagna bilder automatiskt till telefonen när man stänger av kameran.
  Alltså att jämföra denna men Canon/Nikon dinosaurier är ju bara ett skämt.