Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Dynaudio Excite X34

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Dynaudio Golvhögtalare (19)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (8.83)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Utmärkt
  2 år sedan
  Uppdaterat: 2 år sedan
  Har kört dessa högtalare i över ett år nu tillsammans med receivern Marantz SR7011 i vårt 18 kvm stora vardagsrum.
  Under den här tiden har jag laborerat med oändligt många olika inställningar och slutligen landat i en rätt basic en:

  • Audyssey MultiEQ32: Flat (eller Reference)
  • Dynamic EQ: På
  • Referensnivå Offset: 0db
  • Dynamic Volume: Av
  • M-DAX: Av

  Audyssey-kalibrering tillsammans med Dynamic EQ är ett måste i mina öron. Utan det låter högtalarna inget vidare, inte ens med Marantzens Pure Direct aktiverat.

  Jag har även labbat en hel del med kurvorna i appen Audyssey MultEQ. Både testat att höja mellanregistret och diskanten, eller bara diskanten. Man kan locka fram lite ökad tydlighet i de olika registren med hjälp av appen men det blir gärna för mycket av det goda. I alla fall vid långvarigt lyssnande.

  Tyckte länge att röster – främst vid tv-tittande – försvann, ända tills jag kom på att det var M-DAX som var boven. M-DAX ger kanske något bättre diskant, men jag upplever att basen och mellanregistret ändras till det sämre.

  Jag är glad att jag köpte en receiver med Audyssey XT32 och inte en 2-kanalsförstärkare utan kalibreringsfunktion till högtalarna. Personligen tycker jag att det är som natt och dag att köra med och utan Audyssey och jag har svårt att tro att en bra 2-kanalare ens kan komma i närheten av detta.

  Slutsats:
  Kalibrerade låter högtalarna verkligen bra. Ingen brist på bas och mycket stampa-takten-känsla. Trevliga högtalare som verkligen imponerar redan från första lyssning.

  Att de dessutom är relativt små och relativt lättplacerade gör ju inte saken sämre. Manualen säger att de ska stå minst 50 cm ut från någon vägg, vilket kan vara svårt att uppnå i ett mindre rum. Efter mina egna tester så tycker jag dock att det stämmer. De bör stå minst 30-40 cm från någon vägg. Att plugga igen basportarna med de medföljande skumpluggarna försämrar ljudet avsevärt.

  Jag tycker att högtalarna funkar ypperligt till all sorts musik och tv-/film-ljud. De är dock inte särskilt förlåtande mot dåligt producerad musik.

  I den här spellistan har jag lagt märket till att Stings "Moon Over Bourbon Street" och kanske "Bruce Springsteen - Streets of Philadelphia" låter marginellt sämre:
  https://open.spotify.com/user/schwedenkreuz/playlist/4p3NtTbqFWrcSCwdsBq1PI?si=qICLVIWWQwm-f9rE4uYZQw

  Vad det beror på är svårt att säga. Kanske beror det på att båda låtarna producerades för över 25 år sedan.
  Aviciis "Waiting for Love", "The Days" och "Hey Brother" glänser inte heller av någon anledning.
  Detta till skillnad mot det mesta andra man skyfflar på högtalarna. Lindsey Stirlings "Crystallize" ger en ståpäls och Diana Kralls "Temptation" har en enorm närvarokänsla, liksom Metallicas "Enter Sandman" som låter riktigt fett.

  Pros/Cons
  + Väldigt mångsidiga och lätta att tycka om (med rätt receiver)
  + Mycket bas (nästan för mycket)
  + Bra balans mellan bas, mellanregister och diskant
  + Ger ingen lyssningströtthet

  - Kräver en bra receiver (om du frågar mig), låter rätt kasst utan kalibrering
  - Vid jobbigt höga volymer tycker jag att de tenderar att låta lite ansträngda
  - Kräver luft omkring sig.
  - Kanske en ytterst svag färgning av högtalarlådan i basen.

  —————————-

  Uppdatering 180613: I sweetspot så låter dessa pjäser riktigt, riktigt bra - måste jag än en gång konstatera. Som jag skrev tidigare så tror jag att en bra receiver med bra kalibrering är a och o. Jag kör Audyssey XT32 standardkalibrering (6 positioner med ”Mellanregisterkompensation” aktiverat) och enbart Dynamic EQ aktiverat. Inget mer, inget mindre. Och det låter så fenomenalt bra att jag måste höja en stjärna.
  Jag befarar att jag har krånglat till det i onödan tidigare under mina försök att trimma kombinationen med hjälp av diverse inställningar. Nu kör jag, som sagt, ganska sparsmakat.
  Jag står fortfarande fast vid att de låtar som jag skrev om här ovanför, låter mindre bra. Men det tror jag beror på låtarna och inte på högtalarna.
  Minuspunkterna ovan är rätt marginella. Det här är ett par högtalare som - med ”rätt” inställning - levererar ett ypperligt ljud - både i musik och i film. Det är svårt att hitta något att klaga på. Men som sagt: utan Audyssey och Dynamic EQ låter dessa högtalare inte jättebra.
 • Utmärkt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  X-34 och Hegel H-160
  Ett par dagar gamla övertygar de definitivt inte. Klen bas och riktigt skrikiga i diskanten.
  Ska bli minst sagt intressant att se vad detta slutar.
  Återkommer om 250h! :-)

  Uppdatering efter ca 150h med blandad tv och musiklyssning.
  Diskanten är bättre, dock ej helt perfekt än.
  Diskanten i denna Exciten är åt det mer crispiga och detaljerade hållet än t.ex SA Mantra-50 som jag hade tidigare. Mantras diskant upplevde jag som mer klinisk i jämförelse.
  Första två veckorna med Excite var inget vidare då den stack i taket hela tiden men har sedan lugnat ned sig och känns nu mer sammansatt och riktigt luftig.

  Röster är också de bättre, inte lika framåt som med Mantra utan håller sig mer bakom högtalaren.

  Basen är fortfarande ganska klen och mindre dynamisk och distinkt än Mantra. Den kommer dock igång rätt bra när man kommer upp i en viss volym. Mantra betedde sig lite på samma sätt så jag misstänker att det kan bero lite på både rummet och Hegelförstärkaren som inte är någon speciellt basig förstärkare på låg volym.

  Dessa två högtalare är helt olika. Mantra har en väldigt öppen ljudbild och spelar framåt med lite kraftigare dynamik.
  Excite har en mer laidback spelstil. Något mindre dynamik, inte lika överdrivet in your face som Mantra är utan spelar lite försiktigare, inte lika hårt men passar bra till den mesta musiken jag provat hittills.
  Kan nu bara hoppas på att basen tar sig lite och diskanten mjuknar ytterligare lite så kan det nog bli bra.
  :-)

  Sista uppdatering efter en dryg månad.

  Diskanten är fortfarande lite metallisk, aningen ljus vilket gör att man istället för att lyssna på musik lyssnar på en diskant. Dynamiken och djupet är också det "lite" tamt.
  Det som är bra är röster i nedre mellanregistret och även basen är vad man kan förvänta sig för sin storlek riktigt bra. Visst spelar den lite renare och mjukare än Mantra fast ligger en bit efter i att måla upp en stor och engagerande ljudbild när det är fart och tryck i musiken.
  Excite tycker jag passar bäst till röster från tv eller finstämd musik.
  De övriga i serien kanske är mer fullmatade än denna lilla så vill man ha ett stort ljud så kolla upp X-38 istället.
  Ska jag välja vilken av Mantra och Excite (de står ju trots allt bredvid varandra) så får det bli Mantra till Rock/Metall, där har X-34 inte mycket att säga till om i ren jämförelse.
  Excite till lugnare musik, pop och tv-tittande för där känner jag att Mantra tappar en aning i röstpresentationen.

  Båda är dock bra högtalare. X-34 är en gentleman och Mantra lite av en grovarbetare!

  Detta är alltså mina intryck av Hegel H-160 (som har en väldigt bra upplösning i toppen) ihop med dessa båda högtalare. Det finns inget som talar för att de skulle bete sig likadant med en annan förstärkare.
 • Perfekt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Underbara ... dom här kommer jag att behålla länge ....
 • Perfekt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  mycket nöjd!
 • Perfekt
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Håller på att spela in högtalaren, plus att jag har en del akustik att åtgärda innan jag kan komma med ett riktigt utlåtande...
  Men det låter redan helt fantastiskt. Riktigt nöjd!