Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

WD Red WD40EFRX 64MB 4TB

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla WD Interna hårddiskar (335)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (8.06)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Utmärkt

  Gillat omdöme
  7 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Jag har fyra stycken såna här diskar som nu har snurrat dygnet runt i 2800 timmar.
  Dom sitter som två mirror vdevs i ett ZFS on Linux system och varken ZFS eller SMART har något att klaga på än så länge. Jag märkte dock att LOAD_CYCLE_COUNT drog iväg som sjutton första dagarna, så jag var tvungen att använda wdidle3 och sedan dess har LCC stått still. Temperaturen ligger mellan 28-30 grader.
  Mkt nöjd hittils..

  Uppdatering:
  Diskarna har nu snurrat dygnet runt i 9800 timmar och varken ZFS eller SMART rapporterar några fel, LCC står fortfarande still.

  Ett tips när man köper hårddiskar är att alltid köpa dom i en fysisk butik och inte via en webbutik och få dom hemskickade. Pakethanteringen är helt enkelt inte tillräckligt varsam för att kunna garantera att hårddiskarna inte tar skada.
 • Utmärkt

  Gillat omdöme
  7 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Tuffat på i 2 månader nu, tyst och betydligt svalare än mina gamla Green-diskar (ca 5 grader svalare i samma setup).

  EDIT: Snart 1 år, utan minsta tillstymmelse till knas. Toppen! Blir en till så snart serverns befintliga 3 diskar börjar bli fulla.
 • Acceptabel

  Gillat omdöme
  5 mån sedan
  Uppdaterat: 5 mån sedan
  Jag lägger denna varning/kommentar här istället eftersom det inte längre går att lägga till kommentarer i egenskaper. Samt att fler kommer kunna delta av denna viktiga information.

  https://www.tomshardware.com/uk/news/wd-addresses-smr-controversy-with-new-red-plus-hard-drives och har "ersatts" med de nya WD Red Pro diskarna WD2002FFSX, WD4003FFBX, WD6003FFBX och dessa är nu CMR 7200 RPM precis som 8-18 TB diskarna.

  https://documents.westerndigital.com/content/dam/doc-library/en_us/assets/public/western-digital/product/internal-drives/wd-red-pro-hdd/product-brief-western-digital-wd-red-pro-hdd.pdf för lite mer information kring de nya 2-18 TB diskarna.

  Självklart är det nya 2-6 TB diskarna snabbare i överlag. Vilket även betyder att det är mer högljudda samt har kortare livslängd pga av högre RPM (vilket redan gällde på 8-14 TB). Men o andra sidan så slipper vi SMR helt och hållet.

  Det sistnämnda jag bör påpeka är att ingen kommersiell NAS för hemmabruk har egentligen "stöd" för 7200 RPM diskar utan nackdelar (ljud/vibreringar). Du kan självklart välja en nuvarande tillgänglig 5400 RPM disk, men dessa kommer ofta med SMR vilket du inte vill ha i princip.

  Vill du dock ha en med CMR på 5700-5400 RPM så kommer den dessvärre erbjuda väldigt lite utrymme (<6TB) samt lägre R/W som t.ex WD Purple/Blue samt pytteliten cache (128/64 MB).
  https://documents.westerndigital.com/content/dam/doc-library/en_us/assets/public/western-digital/product/internal-drives/wd-blue-hdd/product-brief-western-digital-wd-blue-pc-hdd.pdf
  https://documents.westerndigital.com/content/dam/doc-library/en_us/assets/public/western-digital/product/internal-drives/wd-purple-hdd/product-brief-wd-purple-hdd.pdf
 • Alla omdömen

 • Knappt godkänd
  9 mån sedan
  En av två diskar trasig efter några månader i drift i min NAS.
 • Perfekt
  1 år sedan
  Kan inget annat än att rekommendera dessa!

  Jag har 8st stycken därav majoriteten har "Power on hours" i mellan 6-7 år utan några som helst problem eller varningar i S.M.A.R.T. på någon av diskarna. De har hängt med mig både natt och dag i snart ett helt decennium. Den första införskaffades för 8 år sedan och lirar fortfarande på som förväntat.

  + Relativt tysta
  + Håller sig även ganska svala
  + Läshastigheten ligger normal runt 130-145 MB/s och skrivhastigheten strax under.
  + Fungerar bra både i RAID och JBOD konstellationer

  Priset har knappt förändrats någonting. Jag köpte den första för 8 år sedan för ca 1400kr. Sen har resten pendlat mellan 1400-1700kr. Så det är inte lönt att försöka hoppas på sjunkande priser.

  Hittar inget direkt negativt med dessa diskar, enligt min erfarenheten. Visst, dagens diskar är något snabbare (men också varmare) och presterar därför något bättre. Men dessa duger fullkomligt till NAS-konstellationer både JBOD och RAID. RAID är ju dock att rekommendera.

  Själv har jag haft dem i min server, där jag under de första 4-5 åren körde dem i en RAID5 (med NTFS), som jag byggde på efterhand som jag behövde utrymmet. Men nu de senaste åren har jag kört unRAID (så typ JBOD med "wannabe RAID6") med XFS.

  Rekommenderas starkt till alla möjliga NAS-projekt.
 • Perfekt
  1 år sedan
  Skrivformatet är snabba CMR (alltså inte SMR som WD40EFAX använder).
 • Mycket bra
  1 år sedan
  Har 2 st som jag i en av mina 3 nas. Inget att anmärka på men observera att de nya WD red diskarna EFAX verkar vara SMR-diskar, undvik dessa om möjligt.
 • Perfekt
  1 år sedan
  Efter 58 000 timmar och snart 7 år har en av mina fyra i nasen fått sektorfel,
  Bra grejjer! Men givetvis inte ofelbara.
 • Perfekt
  1 år sedan
  Prisvärda diskar för lagring, har haft min i snart ett år då den ersatte 1 av 5 3TB av samma modell i min nas som började larma för kassa sektorer efter drygt 5 år av 24/7-drift. Övriga 4 (gamla 3TB alltså) tuggar på fortfarande.
 • Perfekt
  1 år sedan
  Använd som lagringsdisk sedan 2014 utan ett enda problem, då har jag för det mesta igång datorn dygnet runt. Väldigt tyst men inte extremt snabb. Kan varmt rekommendera.
 • Perfekt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 1 år sedan
  Edit2: Mina 5 diskar är nu snart 5 år gamla och snurrar på fint, inga fel. Tysta och svala!

  Edit: Utökat från 1st till 5st och alla har fungerat felfritt i några månader nu.

  Bra hastighet jämfört med Green-serien, samt mycket tyst. Tycker även den vaknar från vila rätt mycket snabbare också. Något dyr dock, men går nog ner när 5TB-versionen dyker upp vid årsskiftet.
 • Knappt godkänd
  1 år sedan
  Jag kör 2 diskar i en Synology NAS.
  Jag hade tidigare 3GB disk som gick sönder innan garantin gick ut, och nu kör jag 2 st 4GB som installerades 2016. Den ena disken gick nu sönder efter cirka 8400 timmar och 3 månader efter garantin gått ut..
  Summan är att de fungerar bra tills dom lägger av och om du kör WD Red så se alltid till att ha en reservdisk liggande då de är opålitliga.
  Jag tackar min NAS som varnar mig i tid när något inte stämmer med diskarna.
  Backupar du bara till en disk så hade jag varit väldigt orolig för min data om du har en WD red.
 • Perfekt
  2 år sedan
  Idag (exakt) har mina två RED diskar rullar 24/7 i ett helt år. Inte ett enda problem. Väldigt nöjd.
 • Dålig
  2 år sedan
  Bought 2pcs for my NAS. Warranty 3Y. 1 of them died after 4years. Too soon for a RED series!
 • Utmärkt
  2 år sedan
  Har en äldre variant av denna, en WD20EFRX (alltså 2TB). Den har snurrat oavbrutet sen 2012. (Linux med diverse servrar, en del spelande också). Helt okej. ;)
  Lär blir en liknande när nästa uppgradering kommer... som väl börjar bli dags.
 • Utmärkt
  2 år sedan
  Köpte en WD Red 128MB 8TB i November 2016 för att ha i min NAS(Synology DS216 Play), till en början märke jag att den knattrade när man skrev något på disken, men efter något år började den även låta när man läste från den, samt när hårddisken körde sin background media scan i tid o otid. Tidvis lät det som att man hade en kaffebryggare i hallen. Till slut hittade jag kvittot o kontaktade inköpsstället där jag fick pengarna tillbaka och investerade i en WD Red 64MB 4TB och en WD Red 64MB 6TB. Dessa gjorde jag en JBOD Raid på(vilket tog 24 timmar). Nu har jag 2 nästintill knäpptysta hårddiskar i min NAS, lite fläktljud kan man ana om man håller örat nära.
 • Mycket bra
  2 år sedan
  En bra NAS-disk för hemmabruk.
 • Perfekt
  2 år sedan
  Jag köpte 2 sådana här diskar till min NAS (ReadyNas) för drygt 4 år sedan, den är igång 24/7. SMART rapporterar att diskarna har: Power On Hours 38538.
  Nasen används för backup, ftp och streama musik och video. Så det är ganska mycket filåtkomst och filer som skrivs och raderas.
  Jag har aldrig haft några problem med diskarna, inga fel på filsystemet, inga jättehöga temperaturer, inga indikationer i SMART, inga dåliga sektorer.
  Toppbetyg från mig alltså :-)
  Nu tänkte jag beställa 4 stycken till min nya NAS och hoppas på samma goda resultat i den.
 • Perfekt
  3 år sedan
  Har 3st som snurrat i NAS i drygt 26000h och endast ett SMART som misslyckats men efter kontroll utan fel... Snarare Naset som ställer till än disken.

  Blir mera likadana diskar är det börjar bli dax för det.
 • Perfekt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Har 4 st sådana här, den äldsta har gått 24/7 i snart 3 år nu och fungerar än. Något högljudda är dem.
 • Perfekt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Än så länge väldigt nöjd, har kört denna + en IronWolf i en Synology DS215j, Power On time på ca 17500 timmar i dagsläget (för WD).
 • Perfekt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Har kört 24/7 i 3 år utan problem i min server (Freenas)
 • Perfekt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Sitter med två av dessa diskar inköpta 2015-09-26, båda med 10000 timmar hittils utan problem och inga S.M.A.R.T.-fel efter att ha kört extended-tester.
 • Mycket bra
  5 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Fungerar bra... Inga SMART errors eller dyl. PRISvärda diskar. Men kan hålla med om att den låter lite väl mkt. Eller... snarare alldeles för mkt. Nätagget är både platinum cert och fläktlöst, i övrigt har jag knäpptyst vattenkylning och Corsair SP120 Quiet Edition chassi fläktar med manuell fläktstyrning. Server utan dedikerat grafikkort... Ändå låter datorn som en högljudd skrivbordsdator i mitt R5 chassi. Som dessutom är känt för att ha ganska bra dämpning. Jag måste skaffa någon form av anpassad hårddisk dämpning. Alternativt att jag i framtiden uppgraderar till 8-10 TB heliumdiskar istället... Men då blir det en lite högre prislapp också. Just nu har jag TVÅ diskar och jag ska ha ÅTTA. Jag är dock väldigt nöjd med prestandan, hållbarheten och priset (exemplariskt) men (som sagt) INTE ljudnívån.
 • Perfekt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Kör 4 st i min hembyggda NAS. Har gått nästan 24/7 i 2 år utan problem.
 • Dålig
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Köpte 4 st WD 4TB RED till min NAS QNAP TS-453A.
  En disk var fel på redan vid leverans. Den andra disken gick sönder efter 2 dygns drifttid.
  Nu har dom andra diskarna gått utan fel i snart 5 dygn så man får väl se men med en så stor variation på fel av denna WD disk undrar man ju om man kan använda dessa diskar i en NAS server för RADI 5 konfiguration, man måste kanske använda RAID 6 eller byta alla diskarna till bättre kvalitet.
  Jag uppdaterar min utvärdering senare beroende på hur utbytesdiskarna fungerar, och jag har mer drifttid på dom andra diskarna. Om jag köp diskar i dag så hade jag nog gått upp i pris till en RED PRO eller testat en 6TB disk.
 • Perfekt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  + Tyst och kall
  + Mycket bra prestanda för 5400RPM
  + Längre garanti än konkurrenterna
  - Lite dyrare än WD Green 4GB
  = Rekommenderas

  Update:
  Ett år senare och disken rullar på fortfarande utan några varningar alls i s.m.a.r.t ...
 • Utmärkt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  3 år och endast 1TB fylld nu. Funkar utmärkt som C: disk på Windows 10.
 • Perfekt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Kört dem 1 vecka i min Synology Diskstation och snurrar på bra, inte haft några problem ännu.
 • Usel
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Köpte dessa med hopp om okej prestanda för lagring och användning. Har haft problem med att inte kunna ladda ner i full hastighet (100mbit) ibland och problem vid lokal användning. Problemet blev värre när disken blev fullare

  Lite dåligt att flera inte kan använda diskarna samtidigt, tex vid streaming
 • Usel
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Uselt.
  Två stycken ur samma batch slutar fungera.

  Med tanke på andra omdömen på nätet, och WD's goda rykte har jag troligen haft otur. Båda diskarnas tillverkningsdatum var 2015-06-?? (kommer inte ihåg exakt dag, tror det var 23).

  Det första exemplaret gick inte ens att initiera.
  Fick ett felmeddelande redan vid första försöket.
  Försökt i flera konfigurationer: två olika datorer, intern SATA, USB3 IcyBox, och en annan USB3 SATA box. Samma fel.

  Fick disken utbytt till en likadan.

  Det andra exemplaret fungerade fint i några minuter.
  Initierad, partitionerad, och formaterad utan problem.
  Backup startad. Tuggar först på fint med runt 135 MB/s.
  Efter en stund tvärstannar backuppen.
  Disken tvärhänger. Får ingen kontakt med disken.

  Till slut startar jag om datorn, och efter det är disken onåbar.
  Även det exemplaret är nu utbytt, denna gång mot en fuldisk (Seagate).
  Den fungerar så här långt utan problem.

  Plus i kanten till Webhallen för deras seriösa hantering.
  Känns riktigt pinsamt att komma in en andra gång med samma problem, men de hanterade det proffsigt.
 • Acceptabel
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Inte helt imponerad...
  Efter 14h drifttid så börjar en av två diskar fallera.
  S.M.A.R.T rapporterar Raw Read Error Rate.
  Och en noggrannare kontroll av chkdsk rapporterar "bad clusters detected"

  Bara byta ut en av dom och hoppas dom håller lite bättre kvalité en dom hittills visat upp.
 • Mycket bra
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Kör två av dessa i en ZFS-mirror-lösning för min backup i FreeNas. Har fungerat prickfritt i 10 månader nu...

  Är hittills mycket nöjd och rekommenderar produkten till andra i liknande situation. De tycks dessutom gå aningen tystare än mina tidigare diskar men det kan även vara önsketänkande =)
 • Perfekt
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Kör fem av dessa i RAID-5. Arbetat dygnet runt i ett halvår. Hittills inga problem eller några konstigheter. Tysta, energisnåla, bra prestanda, pålitliga och billiga.
 • Ganska dålig
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Köpte en från Inet, efter 5 timmars drifttid så gick alla S.M.A.R.T larm igång. Kanske bara har otur,
 • Utmärkt
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Kört den en vecka, väntar med sista stjärnan pga den lilla drifttiden.

  Tyst och tillräckligt snabb. Håller den nu bara så blir det full pott. Vet faktiskt inte vad man mer kan begära av en disk.
 • Mycket bra
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Inget negativt att tillägga.
 • Perfekt
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Min har varit igång 2800 timmar. Inga problem alls! Den sitter i en Windows Home Server 2011. 33 grader varm i genomsnitt. RED-serien är perfekt för servers!
 • Perfekt
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Inget att klaga på än.
 • Knappt godkänd
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Det är något grovt fel med dessa diskar.
  Ca 1.5 år sedan så köpte jag en ds412+ och bestyckat den med 4st wd40efrx.
  Dessa har en efter en lagt av och jag har fortfarande under garanti kunnat byta ut dom.
  Jag kan inte svara på vad som är felet och varför. WDs egna programvara för testande av diskar visar fel men stoppar man tillbaka den i NASen så får jag kraschad disk och sektorfel.
  Tills jag vet varför de går sönder så skulle jag inte rekommendera dessa till NAS drift.
 • Perfekt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  har 2st i en hemmabyggd htpc som också får vara nas, fungerar hur bra som helst. Tysta och svala
 • Perfekt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Perfekt disk!

  I princip knäpptyst, sval, och pålitlig. Har haft den på sen jag köpte den förra året, dygnet runt. Inga problem än så länge.

  Kopiering till disken går i ca 110 mb i sekunden i en början men efter några gigg i sträck faller det till 70 mb i sekunden.
 • Utmärkt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Verkar fungera bra än så länge. Tyst och bra :)
  Uppdatering: Rullar fortfarande på efter 7 månader utan problem i min NAS.
 • Utmärkt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Förhoppningsvis så kommer den att sköta jobbet som den ska i min NAS.
 • Utmärkt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Har fyra stycken i en Synology DS413. De har varit uppe i 11288h och fungerar underbart smärtfritt. Kör SHR (Synology Hybrid RAID - variant av RAID 5).
 • Utmärkt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Funkar bra än så länge. Fyndade tre st att ha i en N40L när CDON hade 15% och fri frakt. Stor skillnad mot de Samsung F4 som jag har i Synologyn både med ljudnivå och vibrationer. Blir till att trycka in en eller två till i framtiden när utrymmet är slut och priserna gått ned. Kändes lite labilt att köpa tre diskar vid samma tillfälle och från samma tillverkningsserie men som sagt ändå länge så funkar de och datan är förhoppningsvis säker med FlexRAID.
 • Utmärkt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Är ingen hårddisknörd direkt och har inte så stor erfarenhet av en mängd olika hårddiskar, men jag har två WD Red 4TB i min NAS (Synology DS212) och de går som en klocka :) Inget att klaga på.