Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Sony CyberShot DSC-RX100 II

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Sony Kompaktkameror (34)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (8.45)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Utmärkt

  Gillat omdöme
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  (Justerad text från min recension till DSC-RX100, en kamera som är nästan identisk med nya modellen. Notera att jag även äger DSC-RX100 II och därmed har kunnat jämföra dem sida vid sida).

  Sony DSC-RX100 II är marknadens absolut bästa kompaktkamera idag. Åtminstone om man bara ska se till bildkvalitén som kameran producerar. Den stora kamerasensorn gör verkligen ett utmärkt jobb med att hålla brusnivån nere även om man skruvar upp ISO-värdet en aning och även om man går över ISO 800 så behålls många detaljer som andra kameror hade i princip smetat ut till en sörja.

  Den som vill få ut bättre bildkvalitet med mindre brus från ISO 1600 kan enkelt skala ner upplösningen från 20,1 megapixel till exempelvis 17, 13 eller 10 megapixel och ändå få grymt bra bild. Notera att detta trots allt inte är en systemkamera och med bra optik kan även de billigare alternativen från exempelvis Nikon, Canon eller Sony ge större möjligheter. Men det är inte heller vad Sony försöker konkurrera med här.

  Sony RX100 II är till för att ge riktigt bra bildkvalitet direkt från en kompaktkamera, en kamera som är lättare att ta med än en systemkamera. Bara att lägga ner i jack- eller byxfickan och där systemkameran inte är välkommen kan RX100 II:an enkelt slinka med. Nog pratat, här är några punkter som visar vad jag tycker om kameran efter närmare 800-1 000 tagna bilder.

  + Ger bäst bildkvalitet för sin storleksklass (kompaktkamera)
  + Utmärkt brushantering upp till ISO 1600, snäppet bättre än gamla modellen
  + Blixten kan vinklas uppåt för att studsas i taket (mjukare ljus än direkt på)
  + Byggkvalitet som är i toppklass med bra materialval
  + Carl Zeiss-optik som ger skarp bild (i mitten av bilden) även från f/2
  + Bländare på f/1.8 i vidvinkel är grymt välkommet i klassen
  + Slutarfördröjningen går knappt att märka
  + Autofokusen är riktigt bra i väl upplysta miljöer

  - Något halt kamerahus vilket gör den lätt att tappa
  - Blixten sitter lite dumt så man gärna lägger fingret på den
  - Optiken är skarp i mitten men tappar snabbt i kanterna
  - Batteriluckan på undersidan är enkel att öppna av misstag
  - Batteriet måste laddas i kameran, vilket är helt oförsvarligt dåligt
  - Går inte att sätta på ett filter (vilket i och för sig inte är så allvarligt ändå)
  - Manuell fokus är i det närmaste omöjligt då "ringen" måste snurras rejält mycket
  - Fokusringen är trög och utan känsla
  - Extrem distortion i vidvinkelläget som kräver kvalitetsdestruktiv korrigering
  - Dålig kompatibilitet med externa mikrofonen ECM-XYST1M då brusnivån är på tok för hög

  . Märkbart "klumpigare" än DSC-RX100
  . 250-300 bilder på ett batteri är godkänt
  . Handledsstrappen är acceptabel men borde ha varit något bättre
  . Bländare f/4.9 i teleläget är helt ok för den här kameran
  . Acceptabel laddningstid för blixten, men inte mer än så
  . Panoramaläget är säkert bra för några entusiaster och lätt att använda
 • Alla omdömen

 • Mycket bra
  4 mån sedan
  Uppdaterat: 4 mån sedan
  Jag äger sedan tidigare en RX100 Mk I och plockade upp denna för skojs skull för en billig peng på Elgiganten för att jämföra. Mk I var en RIKTIGT bra kamera när den kom, men den levererar även idag riktigt fina bilder med tanke på hur kompakt den är. Jag tycker också att zoom-omfånget på Mk I och II är mer användbart än på de nyare modellerna.

  I lågljus ligger denna kamera cirka 1/3 EV lägre än RX100 med lika inställningar vilket förbryllar mig. Detta vägs dock upp av lägre brus vid höga ISO (cirka 1 EV), så i praktiken får du kanske 2/3 EV bättre än Mk I i lågljus. Dock verkar den applicera lite mer brusreducering även i lägsta nivån än Mk I gjorde, dvs det blir lägre brus men delvis på bekostnad av detaljnivån. Det är iallafall min upplevelse efter att ha tagit några jämförande bilder med högt ISO. ISO 1600 funkar bra, 3200 är gränsfall. Men ISO 1600 funkar ganska bra på Mk I också, så frågan är hur mycket bättre den nyare sensorn egentligen är i praktiken...

  Jämförelse mellan denna och Mk I:
  + Teoretiskt lite bättre lågljusprestanda pga belyst sensor (jag har dock svårt att se någon skillnad)
  + Vinklingsbar skärm
  + Blixtsko (om man nu verkligen vill sätta en stor blixt på en sån här liten kamera)

  - Större och tyngre, vilar inte lika bra i en hand
  - Ev. sämre prestanda i dagsljus pga högre bas-ISO (i praktiken troligtvis ingen skillnad)
  - Den utfällbara skärmen är lite trögare att fälla ut än på A6000, risk för skada?

  Om du redan har en Mk I finns det nästan ingen anledning att uppgradera. Om du vill ha en kompakt kamera som kompletterar din mobiltelefon för en billig peng är denna kamera dock fortfarande ett bra köp år 2020 om du hittar den för under 2000kr.
 • Perfekt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Utmärkt kamera som nu dessutom ligger väldigt bra i pris. Tar riktigt fina bilder i ett kompakt paket som håller extremt hög kvalité. Kan bara rekommendera denna.
 • Perfekt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Har nu haft den sen julen 2014 och kan bara säga att det var ett kanon köp.Tar mycket bra bilder ,har avancerade funktioner men är endå lätt att använda .Den har bla wi-fi och nfc tankade just över lite bilder till mobilen.Har haft den med till Mallorca och Korfu och den gör mig inte besviken.Sony blir farliga i framtiden.jag kör Nikon D750 i system annars .
 • Utmärkt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Har allt man kan tänka sig att en kompaktkamera kan ha plus en hel del mer.

  Enda nackdelen är som jag ser det vikten, den väger ganska mycket mer än vad M1 gör och den är också något större än M1.

  Planerar man dock filma med kameran så är det ingen snack om att det är M2 man ska ha. Vinklade skärm gör skillnad och den stöder lite mer funktioner för filmning.

  Att föra över allt till datorn via WiFi är verkligen smidigt.

  Jag hade dock önskat att man hade kunnat koppla ihop mobil och kamera på enklare vis än NFC som inte fungerar med Sonys orginal case. Istället måste man mata in lösenord och grejer när man ska koppla ihop dem vilket inte är särskilt smidigt.

  Jag har jämfört RX100M1 och RX100M2 sida vid sida och M1 är helt klart en smidigare kamera, den är något mindre och väger en hel del mindre. Men ska man filma med kameran så är valet ganska enkelt.

  Sålde min Canon HF200(ny pris 8000 kr för ett par år sen) video kamera och ersatte den med RX100M2 vilket faktiskt ger bättre bild inomhus än vad HF200 klarade av.

  Uppdatering 20150706 - Kameran är riktigt bra, väldigt nöjd med den fortfarande, har inte haft någon kamera som håller batteriet så länge som denna gör! Det ända jag egentligen kan klaga på är att överföringen via Wifi är väldigt ostabil, ofta låser den sig som resulterar i att man får ta till sladden.
 • Knappt godkänd
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Jag har haft min RX100 M2 i ett år men redan efter par månader så började den då och då låsa sig efter tagit kort, efter 10 månader blev det glapp i displayen som dog när man vinklade ut den.

  Kvalitén motsvara inte prisnivån och jag har sett på diverse foto forum att problem med Rx100 och Rx100 M2 inte är ovanliga.

  Om man för ett ögonblick bortser från kvalitetsproblemen så tar den grymma kort men till ett häftigt pris.

  Idag skulle jag överväga en Canon S120 som är en nättare kamera för knappt 3000:- och den tar riktigt bra kort men når inte helt upp till Sonyn. Jag har den lite äldre Canon S100 och det är en riktigt bra kamera för sin storlek och en detalj som är klart bättre på S100 är kontrollringen med sina små klicksteg, klart lättare att hantera än Sonys tröga utan klicksteg.

  Men är det bara bästa foto kvalitet som gäller så är det Sonyn som gäller och då förhoppningsvis utan kvalitetsproblem.

  Hade det inte varit för kvalitetsproblemen så skulle jag gett den 8 av 10 där en poäng går bort p.g.a. kontrollringen, och en poäng för att den saknar 24mm vidvinkel och att den något stor för min pocket smak.

  DP-review har gjort en bra sammanställning på det kompakta high end segmentet.

  http://www.dpreview.com/articles/6657172030/high-end-pocketable-compacts-2014-roundup
 • Perfekt
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Vad mer kan man förvänta sig av en kompakt kamera? Tom en systemkamera måste du kunna hantera väldigt bra för att få till så här bra bilder. Dess ISO kapabilitet (nästan brusfritt upp till 3200) gör att du kan använda kortare slutartider och få till hyfsade mörkerbilder även på rörliga föremål.
  Utökar man slutartiden kan man med ganska låg ISO få mörkerbilder som tar andan ur en. Vilken upplösning - men man måste ha en bra skärm för att se det.
  Bra film också med bra ljud, olikt många andra kompakter. Har dock bara använt mp4 (alternativet är AVCHD, vilket är lite svårhanterat).
  Så även om den är dyr, ändå prisvärd.
 • Utmärkt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Mycket nöjd o bilderna får mig att tro jag är en mycket bättre fotograf än den amatör jag är :)
  Wifi uppskattas bland alla bekanta där du enkelt skickar bilder till andra, synd bara att det krävs en app men den är enkel att hantera.

  Rekommenderas starkt om du är i valet att välja mellan denna o en otymplig systemkamera.
  Liten o smidig men mycket stark o kraftig kamera i ett litet format.
 • Perfekt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  makalös bra på allt!
 • Utmärkt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Mycket bra kamera. Stor sensor gör den klockren i dåliga ljusförhållanden. Man kan dessutom rikta blixten uppåt med fingret om man vill.

  Rekommenderas starkt trots att jag är Nikon och Canon-kille i grunden.

  Lade upp ett litet zoom-test på tuben:
  http://www.youtube.com/watch?v=Y4NmPTl7Vqs