Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Fractal Design Node 304 (Vit/Svart)

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Fractal Design Chassin (92)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (8.36)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Utmärkt

  Gillat omdöme
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Precis fått hem mitt vita. Underbar! Aldrig byggt en dator förr, men chassit andas verkligen kvalitet. Finishen är ypperlig... fronten är i plast men ändå smälter superfint in i höljet.
  Tyvärr är ventilationsgallren svarta, obegripligt varför. :-S Jag kan inte dra ned betyg för det, då det är något jag visste plus att det är upp till tycke och smak.
  Men visst är det underbart att äntligen kunna ta farväl av CD/DVD-driven.

  Jag har ännu inte påbörjat mitt bygge, första datorn jag sätter ihop. Men ett råd till alla är att NOGA tänka igenom val av nätaggregat där rekommendationen är < 160mm för modulära, och CPU-kylningen.
  Det finns mycket på nätet om Node 304 och alla de utmananingar det innebär att bygga i ett litet chassi. Ta hem manualer från tillverkare, läs forum, och titta på youtube-klipp.

  Maskinen får stå i bokhyllan och se fin och diskret ut, utan att man på ytan anar att det lilla utrymmet härbergerar en datakraft som räcker och blir över!

  Jag får uppdatera recensionen när jag byggt, och hoppas jag slipper sänka betyget från 10.
  EDIT:
  Jag får motvilligt sänka en stjärna av två skäl:
  1. Vissa gängor, eller om det är passformen, är inte perfekt och för tumskruvarna till diskplatserna fick jag använda mejsel. ph1 och ph2 behövs. Ett råd är att ha hög kvalitet på bitsen och helst ett litet spärrskaft för att så försiktigt som möjligt lossa skruvar utan att dra sönder skruvhuvudet.
  2. Det främre fläktparet startade inte när jag startade datorn med fläktkontrollen satt på lägst. Så jag fick höja, och sen sänka till lägst.

  Fläktarna är tysta, och hörs bara som ett sus vid max. Allt i chassit är genomtänkt och komponenter passar super. De tre hårddiskfästena är riktigt bra. Man kan, även om det inte är dokumenterat, fästa två 3.5" och två 2.5" i en sån.

  FYI, man kan ansluta en USB2 header till USB3 kontakterna i fronten via en alternativ kabel som ingår.

  Råd:
  * Tänk på skruvarna, ph1, ph2. Kort mejsel för chassit, normallång för andra komponenter.
  * Nätagg med korta avtagbara kablar. Även så kommer snygg kabeldragning bli den största utmaningen i ditt bygge.
 • Bra

  Gillat omdöme
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Är emot barnarbete men i fallet montera saker i detta chassi så får man nog inhyra valfritt barn för att montera. Pilligt värre var det men resultatet är ett ögongodis!

  Pros:
  + Fläktarna som följer med är inte helt värdelösa
  + Riktigt fint att titta på

  Cons:
  - Inga dammfilter
  - Skruvarna som höll fast "diskahållarna" till chassit gick inte att lossa så man fick böja närliggande hållare för att lyckas skruva dit ens diskar.
 • Alla omdömen

 • Bra
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Vackert chassie (givetvis subjektivt), med bra kylningsmöjligheter med tanke på dess storlek.

  I mitt chassie huserar min HTPC, en Z97 plattform med Intel Pentium 3258.
  Kyld av en Thermalright Hr-02 Macho (passiv) och två gentlethyphoon fläktar på 600rpm.
  Nättagget är ett OEM FSP på 400w fläktmoddat med en utav de två Gentlethyphoon fläktarna.

  Fördelar
  - Enkelt och bygga i och möjligheten att bygga kraftfulla system då grafikkort av större klass få plats om man planerar valet av Nätagg (ej för långt 160mm).
  - Plats för relativt stora kylare.
  - Gott med plats för lagring.

  Nackdelar
  - Dubbla 92mm fläktar i fronten
  - Fractialdesign fläkten bak åkte ut illa kvickt då jag hade bättre men generellt är de godkända enligt mig.
  - Svart fläktgaller på ett vit chassie?, varför inte bara vitt. Det hade varit finare enligt mig. Mest en smaksak men var tvungen att ha med det.
  - Den blå lysdioden i fronten, ja den är av en klass för sig när det kommer att peta dig i ögat. Givetvis så är inte min frånkopplad.
  Det gör det väldigt svårt att veta om maskinen är igång då den inte hörs utan att krypa upp 15-30cm från chassit.

  Överlag ett väldigt trevligt chassie.
 • Perfekt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Givetvis innebär ett såpass litet chassi vissa kompromisser, men jag tycker det levererat över förväntan vad gäller kvalitet och lättbyggdhet. Bytte från en Bitfenix Prodigy och ser egentligen bara fördelar med detta chassi i jämförelse.
 • Utmärkt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Jag har använt detta chassi i lite över ett år, och jag kan konstatera att det passar mig mycket bra. Snyggt, ganska kabeldragar-vänligt (beror lite på val av nätagg.), och inte super-stort med tanke på vad som kan stoppas in i det.

  Först det negativa:
  •Jag har haft problem med två av skruvarna till chassit, där gängan inte var 100%. Detta var något störande varje gång chassit skulle pillas med. Jag valde att gänga om de två skruvhålen efter ett tag, vilket löste problemet.
  •Lite synd att alla detaljer på utsidan inte är vita, men i mitt fall syns bara fronten så det funkar i alla fall. Dammskydden är också något ineffektiva.

  Och nu det positiva:
  •Ytterst fint chassi. Den lilla vita hdd-dioden är en fin, om än aningen ljusstark, detalj.
  •Det går att dra kablar lite hur som helst, så länge som fingerfärdigheten sitter som den ska.
  •Jag har klämt in ett fullstort grafikkort, ett fullstort nätaggregat, samt en Hyper 212 Evo processorkylare utan problem; storlek på komponenter är alltså inte något större problem.
  •De inkluderade fläktarna är helt OK, absolut inte de sämsta jag sett.
  •Den inkluderade fläkthastighets-spaken på baksidan var ganska praktisk till jag bytte till PWM.
 • Mycket bra
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Jag har haft Node 304 i knappt ett år nu. Klart godkänt chassi. Inte så litet som vissa andra ITX-chassin men det får istället plats en hel del och komponenterna får tillräckligt med luft för att hållas någorlunda kylda. Jag har dessutom lyckats trycka in ett fullstort GPU och ett ATX PSU. Inget att rekommendera kanske, men det går om man vill. Trots allt detta så gör det inte ifrån sig ett knyst, dock så är chassi-fläktarna på lägsta varvtalet.

  Jag ger lite minus för att fläktarna har krånglat en del och support inte varit jättehjälpsamma där. Ibland så startar de inte tillsammans med datorn, utan man måste putta till dem lite... Verkar ha slutat glappa nu, men detta har lett till att jag har öppna upp chassit en del. Ett till minus för att kopan är ganska besvärlig att få på och att den blivit lite deformerad med tiden. Fläktskydden sitter ganska löst pga detta också, och det händer att de ramlar ur när man håller på och pilla, ganska irriterande.
 • Perfekt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Utmärkt estetik. God tanke på kabel-struktur. Tysta fläktar. Utmärkt HTPC-chassi.
 • Perfekt
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Stört nöjd med GA-B85N moderkort, extremt stabilt med lite kompromisser och mycket möjligheter.

  Bästa HTPC jag byggt är med detta kortet och en i3-4330 + EVGA GTX 750 SC + mSATA SSD + 2st 4GB 1866Ghz minnen.

  Det ingick inget Wi-Fi men antennfästena följde med vilket var mycket bra. Kunde då skaffa ett trådlöst Intel Mini PCI-e med Wi-Fi och Blutooth 4.0 och hög db antenner för att få den bästa funktionaliteten. Intel Wi-Fi kort är bäst i min bok i varje fall, funkar i alla lägen och har suveräna drivrutiner. Viktigt för sleep och hibernation ska fungera felfritt.

  Går ner i Sleep och Hibernation korrekt med Windows 8.1 Pro och startar snabbt, bara det är en bedrift i sig dessa dagar med buggiga Win 8.1.

  EVGA GTX 750 SC, mycket litet, tyst stor fläkt med bra prestanda. Inga coil wine eller andra obehagliga överraskningar. Rekommenderas absolut för HTPC. Testade flera 750 och 750Ti grafikkort som antingen var förstora eller lät alldeles för mycket. EVGA GTX 750 SC är definitivt ett av de bästa grafikkorten för HTPC.

  Lägg sedan till en Fractal Design Node 304 låda och Corsair AX860 Platinum nätagg så har du ett super stabilt monster. Visst, nätagget kostade men jag ångrar det inte en sekund, fläkten snurrar inte alls med den låga belastningen. Funkar säkert med en AX760 också men jag fläskade på med den största jag kunde få plats med, det är ändå bara pengar ;)

  Glömde nästan, använder också en Noctua NH-U9B SE2, utan några fläktar, bara själva kylflänsen. Fractal Design Node 304 lådan möjlig gör detta för luft sugs in där fram och blåses ut där bak så det blir en perfekt genomströmning av luft för att hålla CPU:n kyld utan några fläktar på cpu kylaren. Finns säkert andra bra kylare men se upp med storleken så den får plats.

  TOTAL TYSTNAD, PRESTANDA och STABILITET, värd var enda krona.
 • Utmärkt
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Vill man ha en stilren vit dator utan läsare, är detta chassit för dig. Jag fick mycket hjälp, och idéer, till kabeldragningen i chassit och andra lösningar från overclock.net.
  http://www.overclock.net/t/1266342/official-fractal-design-node-304-owners-club

  + 6 platser för hdd eller ssd, 4 om man har ett större grafikkort än 16 cm (har jag för mig är inte 100%) eller fler om man är kreativ med tejp eller kardborreband.
  + Dammfilter, det sitter inget filer på utblåset för nätaggregatet eller utblåset bak.
  + Perfekt för en kompakt speldator, min med ett MSI gtx 760 når max 50* på processorn och 55-60* på grafikkortet och då hör man knappt datorn. (kör processor fläkt och utblås bak på moderkortet.

  - Pilligt chassi att jobba i, men snyggt ;)
  - låga fötter gör att man inte kan sätta den på golvet om man har en matta
  - kvalitén på vissa gängor och hårt skruvade skruvar från fabrik.
 • Mycket bra
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Grymt Chassi! Ser grymt ur på skrivbordet.

  +
  +plats för upp till 6 st hdd
  +plats för fulllängdsgrafikkort
  +Hyfsat gott om plats för att vara mini-itx, tex så finns det utrymme att sätta en riktig towerkylare. Använder själv Cooler master 212 evo. den är ~ 160 mm hög. 180 mm är nog det högsta möjliga
  +Medföljande fläktar är tysta, om man inte kör dem högre än medel på medföljande fläktstyrning.
  +gedigen och stabil konstruktion
  +Snygg finish
  -
  -Svårt att få till bra kabeldragning t ex 24pin + cpu pwr, front anslutningar, fläktkontrollern. Fick under cpu pwr och frontanslutningar under moderkortet precis.
  - Rekommenderar inte att använda större nätagg än 140 mm om man ska köra med grafikkort modell längre. Då kommer grafikkortet och nätagg ev krocka. speciellt om man kör modulärt nätagg.
  -konstruktionen på nätaggplacering är dum. hade man flyttat nätaggshållaren mot kanten hade man fått in normalstora nätagg istället.
  - Ganska stor låda för att vara mini-ix, speciellt på bredden. Men med tanke på allt man kan stoppa i den så är det inte så konstigt att den kräver lite volym
  -Grovmaskiga "dammfilter"