Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Ronneby Bruk Ultra Light Original Stekpanna 28cm

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Ronneby Bruk Stekpannor (81)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (5.27)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Usel

  Gillat omdöme
  2 år sedan
  Kock, 15+ år i storkök. Ultra light var bland dem absolut sämst presterande pannor vi provat, tyvärr. Detta säger jag med höga förväntningar till tekniken dem använder i tillverkningen. Det enda positiva var att dem fungerar ypperligt som en väldigt dyr wokpanna tack vare den tunna gjutjärnet. Dock enligt en värmekamera så var värmefördelningen fluktuerande och ojämn med många kalla punkter och flera överhettade punkter. Ännu en övervägande faktor att inte köpa dessa pannor är deras kundsupport, som är totalt obefintlig med flera kontaktförsök. Vi kan tyvärr inte rekommendera dessa pannor eller varumärket.
 • Mycket bra

  Gillat omdöme
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Som tidigare specialist återförsäljare av köksredskap samt professionella spisar m.m skulle jag säga att mer prisvärd stekpanna får man leta efter. Har själv genom åren och i dagsläget en samling av olika kok och stekkärl hemma. Samlingen består av allt ifrån mer simpla teflon pannor och dyrare, till professionella Demeyere Apollo serien. Vad Ronneby Bruks Ultra Light serien lyckats med, är en panna som klarar en längre livslängd som 5-10 år utan att man behöver ta till extrem skötsel hantering och att den fortf är i gott skick. Men man ska å andra sidan inte misshandla den genom extremt höga temperaturer många tyvärr använder. Den är lätt och behändig i storlek och vikt vilket gör den smidig att använda i matlagningen för alla grupper av personer. Den ger en bättre karaktär med tiden och därmed också bättre slittålighet mot att bränna fast.

  Mitt personliga tips som för alla stekpannor är att aldrig börja på max temperatur, utan av en skala på 1-10+ boost så använder man kanske nivå 8 som högst. Notera att maxtemp och boost alltid och kommer alltid att vara för kokning enbart. Dvs när du kokar upp stora mängder vatten i en KASTRULL.. ej stekpanna!

  På så viss kommer alla stekpannor kommer hålla längre. Gäller bara att ha tålamod.

  Skillnaden också gentemot en teflon panna idag oavsett prisklass så ger en gjutjärnspanna längre livslängd men även mindre farlig då den inte släpper inte gjutjärnspannan ifrån sig farliga ämnen, den klarar i sig högre men inte jätte mycket högre temperaturer. Den ger ifrån sig mer karaktär i form av smaker och klarar hårdare hantering, såsom metall redskap vilket teflonpannan INTE gör oavsett hur försiktig du är.

  Min grova uppskattning på livslängd:
  Gjutjärnspanna vid RÄTT skötsel - 30-40 år
  Teflonpanna vid RÄTT skötsel - 4-5 år

  Gjutjärnspanna vid normal skötsel - 5-10 år
  Teflonpanna vid normal skötsel - 2-3 år

  Gjutjärnspanna vid ovarsam skötsel - 1-3 år
  Teflonpanna vid ovarsam skötsel - > 1 år

  Så i långa loppet får man nog ställa sig själv frågan hur noga man är och därefter värdera vad man vill lägga på bra köksredskap. Det är som med bilar, dem måste vårdas oavsett hur bra kvalitet eller dyra dem är från början.
 • Alla omdömen

 • Ganska dålig
  1 år sedan
  Väldigt tålig och bra. Passar inte riktigt till induktionshällen, den lämnar en hinna som är svår att få bort.
 • Perfekt
  1 år sedan
  Ville byta ut våra teflonpannor, bla för att teflon är giftigt och att de håller dåligt. Har nu använt Ronneby ULO i tre månader och efter att ha vant mig att steka i lite lägre temperatur i lite längre tid måste jag säga att det är det bästa val jag har gjort i och med att de också är så mycket lättare än vanliga gjutjärnspannor.
 • Dålig
  1 år sedan
  Är väldigt fäst vid de traditionella gjutjärnspannorna från Skeppshult, de bränner sällan vid, bra nonstick, lätt att sköta, bra värmefördelning osv. Allt som är bra med en gjutjärnspanna lyckas denna skiten helt mista. Den har väldigt ojämn värmefördelning, bränner vid extremt lätt, metallverktyg repar skiten ur den, den är hopplös att bränna in igen och om man lyckas försvinner "nonstick" ytan direkt. Kan du inte lyfta en vanlig gjutjärnsgryta så får du nog böra träna eller hålla dig till teflonskräp, denna pannan är iallafall inget alternativ..
 • Dålig
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Den förinstekta ytan som det skryts högt om (ekologiskt svenskt rapsolja bla bla) är helt värdelös, försvann efter första användningen. Men det gör inte så mycket egentligen, det är ju enkelt att bränna in lite linfröolja så blir den fin igen.

  Något som inte går att fixa är att den jag fick var skev i botten och ligger inte på hällen ordentligt vilket är uselt.

  Det som kanske irriterar mig mest är att jag trodde jag gick och köpte något svensktillverkat, men så är inte fallet. Blir så sur på företag sätter svensk flagga och skriver ut "Sweden" på sina produkter för att få en att tro att man köper en svensk produkt.

  Förutom det... så är det en bra stekpanna faktiskt. Tunt gjutjärn är smidigt och funkar bra. De som skriver att maten bränner fast osv gör fel, det har ingenting med stekpannan att göra. Det är inte en non-stick stekpanna ni köpt, det är helt enkelt en gjutjärnspanna, fast tunnare.

  Det låga betyget p.g.a den ojämna botten, annars skulle jag säga att det är en klar sjua eller högre.
 • Ganska dålig
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Har haft denna gjutjärn i några månader och den lever inte upp till mina önskemål.
  -Maten bränner fast.
  -Den avger sot vid rengöring.
  -Kanterna på gjutgärnet har mist sin färg av någon anledning

  +Väldigt lätt gjutgärn
  +Snygg design
 • Acceptabel
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Har försökt gå över till gjutjärn för att slippa teflon men tyvärr lyckas ingen av oss bli kompis med dessa(har 2 st).

  Man får använda brutalt mycket mer fett/olja för att maten inte ska bränns vid. Går man över och testar ett teflon järn så behövs det verkligen inte mycket fett/olja i jämförelse.

  Det är extremt svårt att få järnet 100% rent då godset har mängder med porer. Torkar man av järnet efter att man diskat det(utan diskmedel såklart...) så får man en hel del sot vilket tyder på att järnet fortfarande inte är rent.

  Vi uppfattar dessutom att järnen sätter en oönskad smak på viss mat.
 • Perfekt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Jättebra, 5 plus gånger 2 !
 • 6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Detta omdöme är under utredning
 • Utmärkt
  8 år sedan
  Uppdaterat: 8 år sedan
  Mycket trevlig panna som väger hälften av en Skeppshult och t o m mindre än de flesta teflon ~30cm. Lite krävande (endast i början kanske?) på fett när ens bacon nästan sätter sig men gissar att det ger sig med tiden, har inte köpt ny gjutjärnspanna tidigare så jag har bara väl använda ex att jämföra med.