Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Fractal Design Node 304 (Svart)

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Fractal Design Chassin (91)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (8.84)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Bra

  Gillat omdöme
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Designmässigt är lådan bra, jag tycker den är stilren och hur de olika komponenterna placerat i lådan är helt ok. Jag bytte ut de medföljande fläktarna (som är spänningsstyrda, 3-pin) till PWM-styrda (4-pin).

  Kvalitetsmässigt lämnar den lite mer att önska, men med tanke på priset är även detta ok. Största problemet jag upptäckte efter att testat och monterat om komponenter flera gånger är att gängorna i lådan skadas även om man är riktigt försiktig med att skruven "tagit gäng" samt att man inte övermomentar åtdragningen - de blir helt enkelt förstörda eftersom metallen är för mjukt...

  Över lag tycker jag alltså att lådan är bra: den är definitivt prisvärd, men kvalitetsmässigt når den inte riktigt ända fram.
 • Alla omdömen

 • Utmärkt
  2 år sedan
  Jag byggde en enklare speldator och valde detta chassi p.g.a. dess kub-form, samt att det inte har något fönster (ville ha ett diskret utseende på skrivbordet). Då det ändå är av Mini-ITX-form så fick jag kolla måtten noga på alla ingående komponenter, men det är trots allt luftigt. Jag valde att behålla de medföljande fläktarna och deras manuella kontroll. Överlag är jag mycket nöjd. Viss bristande kvalitet i de skruvar nämnda i tidigare omdömen kan bekräftas. Dioden på framsidans underkant, som visar SSD/HDD-aktivitet, lyser oväntat starkt.
 • Utmärkt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Riktigt smidig låda. Kompakt, men fortfarande med gott om plats för fullstort grafikkort och de flesta CPU-kylarna på marknaden. Samtliga fläktar byttes ut mot Noctua, då de medföljande saknar PWM och är en gnutta högljudda (om än inte akut).

  Kör ett GTX 1080 tillsammans med Seasonic Focus Plus Gold nätagg, vilket får plats fint.
 • Mycket bra
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Grymt serverchassi. Inte helt bra på att filtrera bort vibrationer från fysiska diskar dock. Så får två avdrag för detta. Köptes noctuas kompakta CPU kyalare och en Seasonic Titanium 750w, perfekt kombo för detta chassi
 • Perfekt
  3 år sedan
  Uppdaterat: 3 år sedan
  Kompakt o bra
 • Utmärkt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Jag köpte detta chassit för ca ett år sedan nu för att ha som speldator och är otroligt nöjd, det har varit en hel del trixande för att få det "bra" (läs: så jag vill ha det).
  Chassit får plats med mer än man tror om man har tillräckligt med vilja, våld & vaselin.. Jag valde att köra med ett Asus Z97i-Plus, Intel i7 4790k med Corsair H80i (har båda fläktarna installerade) för att få den sval efter överklockning samt ett MSI GTX-980 och den går som en klocka, jag måste medge att för att få en någorlunda kabeldragning får man kämpa men det är möjligt, och en modulär PSU är nästan ett måste enligt min erfarenhet.
  Allt som allt är det ett otroligt prisvärt chassi som kan användas för många ändamål (HTPC, NAS, Gaming).
  Det jag har funnit negativt är först och främst planeringen/trixandet som krävs om man vill få det snyggt, beroende på vilka komponenter man väljer.
  Sen har jag märkt (som även andra recensioner nämner) att man får vara försiktig med gängorna när man skruvar så man inte drar sönder dem, trots detta så är chassit väldigt stabilt och man "känner kvaliteten" i chassit.
  Jag är otroligt nöjd med det och rekommenerar det starkt om man har tiden och energin att pilla.
 • Perfekt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Jag har köpt den svarta varianten. Tänkt att stå på skrivbordet men det blev efter prov att ha den som HTPC kopplad till min 55" Samsung TV. Den star således vid tv'n I vardagsrummet.
  Hade läst mycket om lådan innan jag slog till (se http://www.silentpcreview.com/ och leta efter Node 304).

  Mina tips till en början är att:
  Leta efter rätt moderkort. Se till så det passer och inte har anslutningar till ström/SATA osv så de passar lådan. Jag hittade Asus Z170I Pro Gaming, ett mini-ITX kort.

  Köp ett modulärt nätverksaggregat. Du kommer att få ett mycket litet utrymme att lägga undan kablar som inte behövs. Jag satte in mitt gamla Seasonic SS-500HT. Är inte nöjd med alla kablar som bara ligger och skräpar samt samlar damm.

  Jag valde att köpa en I5 660K 3,5GHz utan kylare och fläkt och montera en Coolermaster Hyper 212 EVO. Inga problem höjdmässigt I burken.
  Dock hade jag tänkt att fläkten skulle trycka igenom luft genom kylaren som sedan skulle ventileras ur lådan med 120mm chassi fläkten. Detta fick jag ändra om då hårddiskarnas ström och SATA kablar skulle ha tagit i cpu fläkten!
  Möjligen kan kablar med 90 graders vinkel på kontakten kanske passa och inte hindra fläkten. Har inte provat det, tyvärr.
  Jag valde att byta sida på fläkten och sätta den som dragande av luften genom Hyper kylaren. Var lite orolig att det skulle ge mig högre temperature på processorn och sämre luftflöde i lådan men det verkar gå mycket bra ändå.

  Hårddisk hållarna är vita (!) och det, enligt mig, passar hyfsat I burken. Funderade på att måla om dem men de fick vara kvar.

  Alla skruvar har varit lätta att skruva i. Jag kontrollerade alla gängor med skruvarna innan jag började montera något i lådan. Detta för att inte dra gängpaj någonstans.

  Alla dämpningar till hårddiskarna är mycket bra. Hör inget från de tre stycken 3,5" diskarna varav två är 7200 rpm. Har även en SSD monterad och även den passade utan problem. Jag utnyttjar två av de tre hårddiskhållarna.

  Jag valde att behålla de tre chassi fläktar som följde med lådan. Det har jag inte ångrat ännu. Det som jag kan höra från datorn är när hårddiskarna får jobba ibland. Fläkthastigheten står oftast på låg. Byter till mellan läge då det är varmt på sommaren och jag spelar.

  Jag visste om att det skulle vara svårt med utrymme i lådan när jag köpte den. Har storlek 10 på handskar och visst blev det lite kneppigt ibland. Jag fick ta hjälp av näbbtång för att få I kontakter på moderkortet vid monteringen.
  Kvaliten på lådan är bra. Alla skruvar som man kan behöva följer med. Filtren i lådan fyller sin funktion bra! Fläktarna är tysta och ett superplus är att det följer med låg/mellan/hög reglage för fläkthastigheten.

  Att montera ett grafikkort och få alla kablar snyggt och så att de inte stör luftflödet i burken kan bli svårt. För att det ska bli möjligt måste jag byta till ett modulärt nätverksaggregat, plocka bort någon eller flera av hårddiskarna ( en hårddiskhållare måste bort helt). Sedan ska man ju hitta ett passande grafikkort. Kanske det blir ett MSI Geforce GTX960 gaming 2GB I framtiden.
 • Mycket bra
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Jag har även storebror 804 och 304 känns inte lika välbyggt, lite mera glapp och dålig passform på det mesta. Men bortsett från det så är det en mycket bra låda, imponerade att man kan få in 6 hårddiskar i ett så litet chassi med bra vibrationsdämpning och kylning dessutom. Blir förstås lite trångt med alla diskar och kablar på plats men man kommer ändå åt relativt bra. För mig som gillar minimalistisk design är det ett extremt snyggt chassi.

  Med lite bättre kvalitetskänsla hade det lugnt blivit en 10:a men nu får det stanna på 8.
 • Perfekt
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Stört nöjd med GA-B85N moderkort, extremt stabilt med lite kompromisser och mycket möjligheter.

  Bästa HTPC jag byggt är med detta kortet och en i3-4330 + EVGA GTX 750 SC + mSATA SSD + 2st 4GB 1866Ghz minnen.

  Det ingick inget Wi-Fi men antennfästena följde med vilket var mycket bra. Kunde då skaffa ett trådlöst Intel Mini PCI-e med Wi-Fi och Blutooth 4.0 och hög db antenner för att få den bästa funktionaliteten. Intel Wi-Fi kort är bäst i min bok i varje fall, funkar i alla lägen och har suveräna drivrutiner. Viktigt för sleep och hibernation ska fungera felfritt.

  Går ner i Sleep och Hibernation korrekt med Windows 8.1 Pro och startar snabbt, bara det är en bedrift i sig dessa dagar med buggiga Win 8.1.

  EVGA GTX 750 SC, mycket litet, tyst stor fläkt med bra prestanda. Inga coil wine eller andra obehagliga överraskningar. Rekommenderas absolut för HTPC. Testade flera 750 och 750Ti grafikkort som antingen var förstora eller lät alldeles för mycket. EVGA GTX 750 SC är definitivt ett av de bästa grafikkorten för HTPC.

  Lägg sedan till en Fractal Design Node 304 låda och Corsair AX860 Platinum nätagg så har du ett super stabilt monster. Visst, nätagget kostade men jag ångrar det inte en sekund, fläkten snurrar inte alls med den låga belastningen. Funkar säkert med en AX760 också men jag fläskade på med den största jag kunde få plats med, det är ändå bara pengar ;)

  Glömde nästan, använder också en Noctua NH-U9B SE2, utan några fläktar, bara själva kylflänsen. Fractal Design Node 304 lådan möjlig gör detta för luft sugs in där fram och blåses ut där bak så det blir en perfekt genomströmning av luft för att hålla CPU:n kyld utan några fläktar på cpu kylaren. Finns säkert andra bra kylare men se upp med storleken så den får plats.

  TOTAL TYSTNAD, PRESTANDA och STABILITET, värd var enda krona.
 • Perfekt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  otroligt bra stöd från fractal design när det had fel..
  och en 270x sapphire passar inga problems.

  update: added a full length module power supply (L8 be-quiet CM 630w), it didn't fit with the graphics card but by removiing the power supply holder and having the power supply loose I could get it to fit.
  All in all still extremely pleased with this case
 • Mycket bra
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Grymt Chassi! Ser grymt ur på skrivbordet. Har den vita designen

  +
  +plats för upp till 6 st hdd
  +plats för fulllängdsgrafikkort
  +Hyfsat gott om plats för att vara mini-itx, tex så finns det utrymme att sätta en riktig towerkylare. Använder själv Cooler master 212 evo. den är ~ 160 mm hög. 180 mm är nog det högsta möjliga
  +Medföljande fläktar är tysta, om man inte kör dem högre än medel på medföljande fläktstyrning.
  +gedigen och stabil konstruktion
  +Snygg finish
  -
  -Svårt att få till bra kabeldragning t ex 24pin + cpu pwr, front anslutningar, fläktkontrollern. Fick under cpu pwr och frontanslutningar under moderkortet precis.
  - Rekommenderar inte att använda större nätagg än 140 mm om man ska köra med grafikkort modell längre. Då kommer grafikkortet och nätagg ev krocka. speciellt om man kör modulärt nätagg.
  -konstruktionen på nätaggplacering är dum. hade man flyttat nätaggshållaren mot kanten hade man fått in normalstora nätagg istället.
  - Ganska stor låda för att vara mini-ix, speciellt på bredden. Men med tanke på allt man kan stoppa i den så är det inte så konstigt att den kräver lite volym
  -Grovmaskiga "dammfilter"
 • Utmärkt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Detta är ett mycket bra chassi för en gaming mini-ITX PC! Du får plats med ett fullstort grafikkort och jag fann att chassit var väldigt lätt att dra kablar snyggt i. Gillar också skarpt spänningsstyrningen av fläktar som finns bak på chassit (Går att montera bort om man vill) och att alla ventilationshål har dammfilter som är lätta att rengöra.

  Stötte bara på två problem som jag vill dela med mig av.

  1. Monterar du en 120mm radiator i chassit (kör corsair H55) så blockerade den iaf så att jag inte kunde sätta i usb 3.0 kabeln som går till panelen på mitt moderkort (Gigabyte GA H77 wifi). Då jag kan leva med att koppla på adaptern och sätta den i USB 2.0 så ser jag inte det som stort problem men det finns det säkert några som gör.

  2. VIKTIGT! Om du skall ha ett långt grafikkort så kommer du få problem med att grafikkortet slår i ditt nätaggregat om det är längre än 140mm (modulärt) eller 160mm (ej modulärt).

  Av denna anledningen får chassit 9/10 av mig. Mycket bra köp rekommenderas starkt!
 • Utmärkt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Fördelar:
  Liten
  Tyst
  Stora grafikkort får plats
  priset

  Nackdelar:
  Krångligt att bygga i (men det får man ju förvänta sig).

  Jag hittar inga större fel på chassit. Dock när det är såpass litet krävs det inte mycket våld för att metall delarna i det ska böjas så man får ta det försiktigt. Men jag fick plats med ett fullstort nätagg, grafikkort och cpu kylare. Även om den är krånglig att bygga i är det kul och den tar upp väldigt lite plats som NAS eller som mediacenter i vardagsrummet.

  Jag tycker om chassit och rekommenderar det.
 • Utmärkt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Underbart chassi. Mycket genomtänkt med många smarta finesser. Rekommenderas!
 • Utmärkt
  8 år sedan
  Uppdaterat: 8 år sedan
  Lådan är snygg/diskret på skrivbordet. Det var lite besvärligt att bygga i den för en som inte byggt på 4-5 år, men det var förväntat då lådan i sig är mindre än tidigare erfarenheter. Medföljande fläktar och kontroller fungerar väl.

  Det enda jag kan anmärka på är svårigheten att hitta lämpliga nätaggregat och dra dess sladdar, samt ljuddämpningen till HDD som hörs rätt väl vid användning. Har man erfarenhet av att åtgärda dessa saker är lådan utmärkt.

  Lådan står nu knappt en meter från användaren, bredvid skärmen. Sapphire HD7850 sitter i och hörs inte förrän jag drar upp fläktarna över 50-60%. Noctua NH-U9B sitter i och kyler en 3570K, dess fläktar hörs väl på det avståndet även vid 7V.

  Nu efter drygt 6 månader med ovanstående delar kan jag säga att det som hörs är chassifläktarna, beroende på vilken inställning man väljer, samt grafikkortet vid mer krävande spel som Skyrim t.ex. CPU-fläkten kan jag ej urskilja efter första månaden. I vanlig surf och enkla spel som WoW är det enbart ett milt sus som kan noteras.

  Det jag saknar är möjligen en USB2-port vid de främre USB3-portarna. USB2-attiraljer kan ej läsas av i USB3-portarna med det moderkort jag köpt kopplat till de sladdar som fanns i chassit
 • Utmärkt
  8 år sedan
  Uppdaterat: 8 år sedan
  Ett mångsidigt och snyggt chassi som är lätt att bygga i för storleken. Passar till högpresterande spelmaskiner liksom mediaburkar eller rent av lagrings-server med gott om diskplatser. Hårddiskvaggorna är både stadiga och bra på att dämpa vibrationer. De meföljande fläktarna passar bra till den inbyggda fläktstyrningen, även om de två 92mm fläktarna i fronten inte startar på 5V. Det senare kan vara både ett problem och en funktion, eftersom system som inte behöver så mycket kylning kan klara sig alldeles utmärkt med endast utblåset från 140mm-fläkten som sitter perfekt placerad.

  Vilka processorkylare som kan användas begränsas mer av moderkortet än av lådan, vilket är värt att komma ihåg. Jag hade gärna sett en vit modell, även då det hade inneburit en front helt i plast. Fractal Design får gärna komma med ett nätaggregat i SFX-storlek i framtiden, samt en revision av denna låda med antingen ett sådant medföljande och perfekt inpassat, eller bara extra fästen för ett sådant. Det skulle öppna upp för än mer plats i lådan samt en 140mm fläkt i fronten.
 • Mycket bra
  8 år sedan
  Uppdaterat: 8 år sedan
  Snygg, rätt så ok konstruktion. Måste ändå säga att man i ärlighetens namn inte sparar så värst mycket utrymme på skrivbordet jämfört med en minitower som man ändå kan ha fullstort moderkort i.
 • Perfekt
  8 år sedan
  Uppdaterat: 8 år sedan
  Köpte detta för några dagar sen och måste se säga att rent designmässigt är det en fröjd för ögat...Riktigt snyggt chassi !

  Som en del här skriver så är det inte väldigt mkt plats att jobba på, men med lite tålamod och tungan rätt i mun så går det ypperligt. Så är det med alla m-ITX chassi.
  Fick faktiskt till kablarna på ett bra sätt så det är ganska "luftigt".

  Hittar faktiskt ingenting på den negativa sidan, skulle väl isåfall vara att alu på framsidan kan vara lite repkänsligt men är man bara försiktig så är det lugnt.

  Rekomenderar detta chassi alla dagar i veckan !
 • Mycket bra
  8 år sedan
  Uppdaterat: 8 år sedan
  Gå inte på Sweclockers rekomendation om att det behövs ett grafikkort med referensdesign (radialfläkt som kastar ut den varma luften genom slot-hålen) i denna burk. Jag har ett fabriksöverklockat MSI GTX 660 TwinFrozr som hanterar BF3 i Ultra (~60-70 fps) och det går inte över 60 grader celcius i GPU-temperatur. Då har jag fläktkontrollern/chassifläktarna satt till lägstanivå, systemet är mer eller mindre ljudlöst!

  Om jag öppnar MSI's kontrollapplikation Afterburner så varvar grafikkortets fläktar upp över 50% varpå kortet hörs i de mest krävande spelsekvenser, vilket sänker temperaturen. Dock dränks det av normalt ljud från spelet.

  Om man ställer upp fläktkontrollern/chassifläktarna till max så hörs det ett susande ljud från burken, men då sjunker temperaturen ytterligare på komponenterna.

  Jag satt och tvekade om jag skulle köpa ett grafikkort med referensdesign eller ej. Jag ångrar INTE mitt val. Min oro för för höga temperaturer i och med för dåligt luftflöde är helt bortblåsta (hehe).

  Det skall noteras att GTX 660 inte är det mest kraftfulla grafikkortet på marknaden och att temperaturerna säker ökar med ett intensivare kort.

  Chassit står på golvet och rumstemperaturen är 20-21 grader.

  I Övrigt är jag mycket nöjd med chassit. Jag kollade på andra mITX-chassin och tyckte de antingen såg för plastiga ut, hade för mycket hål överallt eller hade stora fula logor på chassit.

  Minus får just mitt chassi för att det saknas en skruv/nit som på ett ställe samt att en skruv lossnade. Jag skulle även önskat fler interna fästpunkter för t.ex. buntband.

  Köp!
 • Perfekt
  8 år sedan
  Uppdaterat: 8 år sedan
  Riktigt bra planerat, ett måste när det är så litet bara 19 liter. De modulära disk-monterings enheterna är riktigt bra. Moderkort och nätaggregat lätt att montera när man tagit bort dem.

  Kom ihåg att köpa ett lite mindre nätagg om ni vill ha ett långt grafikkort. Jag har ett 150x150 icke modulärt och det funkar OK men det är trångt!
 • Utmärkt
  8 år sedan
  Uppdaterat: 8 år sedan
  Riktigt bra chassi. Det är snyggt, genomtänkt och bra konstruktion. Har ett Silverstone Sugo SG05 chassi också men det här chassit är snäppet bättre enligt mig. Speciellt om du ska bygga en speldator.

  Rekommenderas!
 • Perfekt
  8 år sedan
  Uppdaterat: 8 år sedan
  Ypperligt chassi med tanke på storleken. Det bästa FD har gjort hittills. Det blir trångt men så är det med mini ITX, gäller att planera väl. Tänk på en sak bara, frontpanelen i borstad aluminium är ganska repkänslig, inte hård som den eloxerade aluminiumen på Lian Li chassin. En hårddiskvagga låg bredvid chassit och det blev ett märke där den aluminiumen tittade fram. Fixades med en tuschpenna i mitt fall men något att ha i åtanke.

  Uppdatering: fortfarande väldigt positiv till detta chassi, monterade bort de främre småfläktarna (mindre luftmotstånd), räcker med den stora där bak som jag varvat ner lite för ett i3-baserad system. Jag har en hårddiskvagga med en ssd och en mekanisk Seagate disk. Trots sina 7200 varv hörs den knappt alls.
 • Utmärkt
  8 år sedan
  Uppdaterat: 8 år sedan
  Riktigt bra chassi!

  Vill tacka ingenjörerna på Fractal Design för en otroligt bra genomförd design. Lätt att installera prylar, bra lösningar på det mesta. Riktigt gediget chassi med en snygg finish.

  Finns bara en enda sak att klaga på, avskärmning saknas för kabeln till ljuduttagen på framsidan. Som det är nu fångar den tyvärr upp brus från övriga delar i datorn.
 • Utmärkt
  8 år sedan
  Uppdaterat: 8 år sedan
  + Ett litet chassi som rymmer stora komponenter.

  + Kan användas som hemmaserver, htpc eller till och med som en högpresterande spelmaskin.

  + Stilrent yttre som döljer en välplanerad och modulär insida.

  + Chassit står stabilt på sina fyra gummifötter och känns inte alls skrangligt eller vekt.

  + LEDerna i fronten är diskreta nog, vill man så kan man skippa att koppla in den vita HDD LEDen om chassiet ska husera ett HTPC bygge.

  - Ventialtionshålet som var avsett att agera avgasrör åt nätaggregaten fungerar istället som ett luftintag. Jag tror inte designern testade konceptet ordentligt.

  - 140mm fläkten ger ifrån sig ett svagt tickande ljud, knappt hörbart men det uppskattas nog inte av de riktigt ljudkänsliga.

  +/- En av gummifötterna satt snett vid leverans, men limmet var färskt och det var bara att rätta till den.