Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

Nikon Monarch 7 8x42

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Nikon Kikare (129)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (7.67)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Mycket bra

  Gillat omdöme
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Bra kikare som kvalitetsmässigt ligger väsentligt över enklare 8x42 kikare för ca 1000 kr. Visserligen ger toppmodellerna från Zeiss, Swarovski, eller Nikons EDG-serie ännu något bättre bild, men då kostar de också 2-5 gånger så mycket.

  Jag tycker Nikon Monarch 7 8x42 ligger i ett prissegment där man får väldigt mycket för pengarna. De vanligaste irritationsmomenten (dålig skärpa, snävt synfält, stor kromatisk aberration) är till övervägande del borta i Nikon Monarch 7 8x42, även om dyrare modeller är snäppet vassare. På enklare modeller är dessa irritationsmoment ofta så framträdande att man stör sig på det när man använder kikaren.

  Positivt:

  * Stort synfält (8 grader, eller 140 m @ 1000 m). Gör det behagligt att titta i kikaren, och det är lätt att upptäcka föremål som kommer in från sidan.
  * Riktigt bra skärpa i 70-80% av bilden. Sedan avtar skärpan gradvis något mot kanterna, men är fortfarande ok. Dessutom är synfältet så brett att det inte gör så mycket att skärpan inte är lika skarp vid yttersta kanterna, eftersom man i huvudsak tittar på det i centrum av bilden.
  * Mycket lite kromatisk aberration i 60-70% av bilden. Sedan tilltar det gradvis något mot kanterna, men är fortfarande ok.
  * Ljusstark.
  * Förhållandevis låg vikt (650 g) för en 8x42 kikare, speciellt med tanke på att synfältet också är så brett.

  Negativt:
  * Kvalitetskänslan är överlag bra, men känns trots allt något bättre hos Zeiss, Swarovski, eller Nikons EDG-serie som jag också provat.
  * Fokushjulet har lite olika motstånd beroende på var i fokusområdet det är inställt. Osäker på om det bara är mitt exemplar som råkar ha det här problemet. Men det kan vara lite irriterande om man råkar skruva "för långt" eftersom motståndet helt plötsligt blir lättare, så man får skruva tillbaka för att fokusera rätt.
  * Skärpan och bildkvaliteten generellt är trots allt något bättre i dyrare modeller som tex Zeiss Conquest HD, och hoppet till tex Zeiss Victory HT är ännu något större. Dessa modeller har dessutom lite mindre kromatisk aberration. Bildkvaliteten avtar heller inte lika mycket mot kanterna på dessa modeller som på Nikon Monarch 7 8x42. Så om du har väldigt stort intresse för tex fågelskådning och använder kikaren mycket kan det vara värt att överväga att lägga mer pengar för en ännu bättre kikare, om du känner att du behöver ha absolut toppkvalitet. Men för de som använder kikaren då och då för "fritidsbruk" är Nikon Monarch 7 8x42 riktigt, riktigt bra.
  * Något högt pris nu (ca 4000 kr). Jag köpte min för 3.500 kr och det tycker jag den är värd.
 • Alla omdömen

 • Perfekt
  1 år sedan
  Extremt prisvärd kikare som dessutom är ordentligt skyddad för stötar. Fullt jämförbar med kikare som kostar 2-3 ggr så mycket.

  + Ljusstark, klar och ren bild.
  + Rejält skydd mot stötar och slag är ett stort plus.
  + Brett synfält.