Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

2018-02-21

Viktigt att tänka på när du väljer spis och ugn

Spis och ugn hör för många ihop. Men det blir vanligare att ha spishäll och ugn var för sig. Här listar vi några saker som är bra att ha med sig när det är dags att köpa nytt.

iStock.com / nd3000

Spis

Spisen är en klassisk vitvara med spisplattor överst och ugn undertill. Under ugnen finns ofta en liten låda för plåtar. Vanligast är att spisar har en häll med fyra plattor eller kokzoner. En normal bredd på spisen är 60 centimeter, men även 90 centimeter bred spis är vanligt. Då ökar antalet kokzoner från fyra till fem.

Traditionella spisar använder fysiska vred för att reglera värmen. På en spishäll är det vanligare med elektroniska knappar eller touchfunktion. Lagar du mat ofta och mycket, eller bara vill ha fler möjligheter är spisar med två ugnar ett bra val. Perfekt om du vill rosta rotfrukter samtidigt som kladdkakan tillagas, eller om grannarna är bjudna på middag och du snabbt behöver laga mycket mat.

Finns det barn i hushållet är det viktigt att du väljer en ugn med barnlås. Med inbyggd timer minskar risken att maten bränns vid.

Här hittar du alla spisar på Prisjakt.

Spishäll

Spishällar kallas också för inbyggnadshällar och är som standard 60 centimeter breda. Vanligast är spishällar med fyra kokzoner eller plattor. Med en bredare häll får du fler eller större kokzoner. Även på spishällar finns barnlås, ofta innebär det att man håller in en kombination av knappar som inaktiverar touchknapparna. Barnlås är också bra om det finns husdjur i hemmet. En katt kan annars komma åt en touchknapp och starta spisen.

Idag är induktionshällen den vanligaste hälltypen. Induktionshällar använder magnetism och blir inte varma förrän något magnetiskt placeras på dem (såvida du inte har en magnetisk katt är det alltså lugnt). Köper du en induktionshäll måste dina kastruller och stekpannor vara anpassade för denna.

Här hittar du alla spishällar på Prisjakt.

Inbyggnadsugn

Inbyggnadsugnar byggs ofta in mellan två skåp i köket. Fördelen med en inbyggnadsugn är att den kan placeras i arbetshöjd, vilket gör ugnen enklare att använda. Du slipper exempelvis böja dig ner för att ta ut en 200 grader varm ugnsform.

De flesta inbyggnadsugnar på marknaden är i rostfritt, men vill du hellre ha en svart eller vit ugn finns även det att välja. Det är vanligt att man väljer samma färg på alla vitvaror i köket och som på många andra vitvaror är standardbredden idag 60 centimeter.

Nästan alla inbyggnadsugnar har varmluftsfunktion, timer och barnlås. Stektermometer finns inte på alla ugnar, men är en fördel om mycket mat tillagas i ugnen. Inbyggd rengöringsfunktion håller ugnen renare och fräschare. Vanligast är att ugnen rengörs med pyrolys, ett rengöringsprogram där ugnen hettas upp till 500 grader. Det gör att allt i ugnen blir till aska som du sedan torkar ur med en trasa. Pyrolys är också vanlig till spisar med inbyggd ugn.

Titta efter energiklassningen innan du köper dina vitvaror. På den står hur mycket energi spisen eller ugnen förbrukar. A+++ är den högsta energiklassningen och indikerar att en vara har låg energiförbrukning.

Här hittar du alla inbyggnadsugnar på Prisjakt.


Linnea Kleen