Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

2018-08-08

Välj rätt kompostkvarn i sommar

Låt inte trädgårdsavfallet gå till spillo. Låt en kompostkvarn bryta ner det, så att du kan återanvända det i trädgårdsarbetet. Här får du en praktisk guide till de viktigaste sakerna du måste ha koll på om kompostkvarnar.

Kompostkvarnar maler ner ditt trädgårdsavfall till mindre bitar. Allt från löv och sly, till kvistar och grenar. Maskinen använder knivar eller valsar som gör flis av avfallet. Fliset samlas ofta i en behållare som du sedan kan tömma i exempelvis rabatterna eller lägga på komposten.

Valskvarn eller knivkvarn

En knivkvarn skär avfallet till flis som du kan använda på komposten. Valskvarnar pressar avfallet mot mothåll och ger ett grövre flis. Utmärkt som exempelvis täckflis i rabatterna. Knivkvarnar låter generellt mer än valskvarnar eftersom de arbetar med högre varvtal.

Tänk på att knivarna i en knivkvarn måste slipas eller bytas regelbundet. Det slipper du med en valskvarn. Däremot är det viktigare att du rengör utloppet på en valskvarn och ser upp med knotiga grenar som kan vara svårare att flisa utan knivar.

Eldriven eller bensindriven

Eldrivna kompostkvarnar fungerar när du är i närheten av ett vägguttag. Bensindrivna modeller är bättre alternativ om du måste röra dig långt från hemmet eller stugan. Eldrivna kvarnar behöver inte fyllas på regelbundet med drivmedel. Tänk på att eldrivna kompostkvarnar alltid ska använda gummiklädda kablar anpassade för utomhusbruk.

Uppsamlare

De flesta kompostkvarnar har en uppsamlare som gör det enklare att tömma fliset där du vill ha det. Om du har mycket trädgårdsavfall bör du välja en kompostkvarn med stor uppsamlare. I vissa fall är uppsamlare ett tillval som inte följer med maskinen. 50 liter eller mer är rekommenderat om du har en större trädgård.

Säkerheten

Kompostkvarnar med säkerhetsbrytare stänger av maskinen om du exempelvis öppnar en lucka när den används. Det gör maskinen säkrare att använda och minskar risken för personskador. Tänk på att alltid dra ur strömsladden till en eldriven kompostkvarn innan du byter knivar eller utför underhållsarbete på den.

Kvisttjocklek

Många kompostkvarnar kan göra flis av grenar med en maximal diameter på mellan 40 och 48 millimeter. Ett litet antal modeller klarar grövre grenar än så. Det är lättare att flisa färska grenar än de som är torra. Om kompostkvarnen har svårt att klara färska grenar av en viss omkrets kommer den inte att klara torra grenar av samma tjocklek.

Ergonomi

Trädgårdsarbete kan vara krävande för kroppen. En kompostkvarn som har rätt höjd för din kroppslängd gör den lättare att använda och minskar påfrestningen på kroppen. Den ska också vara lätt att förflytta med stora hjul som fungerar på ojämnt underlag.Tänk på att inte alla handtag är bekväma att hålla, exempelvis hårda kanter vilket kan bli jobbigt i längden. En kompostkvarn kan ha en ljudnivå på över 100 decibel när den används – glöm inte att alltid använda skydd för öronen.

Backfunktion

Grenar som fastnar i kompostkvarnen ska vara enkla att ta loss. Backfunktion gör att du kan ändra riktning på matningen så att grenar som fastnar är lättare att plocka ur maskinen. En del modeller kräver ändå att du plockar av ytterdelar innan grenar som fastnar kan tas loss helt.

Här hittar du alla kompostkvarnar på Prisjakt.


Daniel Haaf