Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

2018-05-29

Träna smartare med en pulsmätare på handleden

Träna smartare med en pulsmätare på handleden. Den hjälper dig att bedöma hur intensivt du tränar och vilken effekt träningen har på kroppen. Här berättar vi om fördelarna med pulsmätare och guidar dig till ett smartare val.

Pulsmätaren räknar antalet slag hjärtat slår på en minut. Ett starkt, friskt hjärta pumpar ut mer blod med varje slag, vilket ger mer syre till musklerna i kroppen. Ju bättre tränad du är, desto färre slag per minut behövs för att syresätta kroppen. Det visar sig som lägre puls vid både vila och belastning.

Kanske har du märkt att lungorna inte blir lika ansträngda efter en tids kontinuerlig träning. Det känns lättare i löparspåret och du behöver inte hämta andan lika ofta när du tränar intensivt. Med en pulsmätare får du inte bara en känsla av att må bättre, utan faktisk data som visar det.

Det är viktigt att variera ansträngningsnivån när du tränar för maximal effekt. Med pulsmätaren ser du hur hårt kroppen påverkas och du kan lägga dig exakt på den nivå som är bäst för din typ av träning. Då mår du bättre och får bättre resultat.

Pulsmätare på handleden eller pulsband över bröstkorgen

Innan vi rekommenderar några smarta pulsmätare för handleden vill vi kort förklara skillnaden mot hur pulsband fungerar.

Pulsmätare i smarta klockor och aktivitetsarmband använder ljus för att mäta din puls, så kallad optisk pulsmätning. Pulsband över bröstkorgen använder elektriska impulser. De tydligaste skillnaderna är att pulsbandet snabbare registrerar när pulsen ökar kraftigt och snabbt, samt att mätresultaten blir något mer korrekta.

Pulsbanden kräver lite extra av dig som användare eftersom de inte fungerar helt själva. De måste anslutas till en telefon eller träningsklocka, kontaktytorna på insidan måste blötas före användning och de har batterier som måste bytas regelbundet. Dessutom blir de lätt obekväma att bära för den som inte använt pulsband tidigare.

Smarta klockor och aktivitetsarmband har blivit mycket bättre på att mäta din puls direkt från handleden. Fler dioder och smartare mätmetoder gör att resultaten oftast är lika bra som med pulsbanden. Om du inte intervalltränar med snabba pulsvändningar finns få anledningar att välja bara ett pulsband idag. Köp en pulsmätare för handleden och komplettera med ett pulsband när det behövs istället.

Tips på smarta klockor, pulsklockor och aktivitetsarmband

Innan du väljer en pulsmätare för handleden vill vi nämna två viktiga saker.

Alla moderna pulsmätare använder appar i din mobiltelefon för att synkronisera data och spara mätresultat. Kolla att modellen du väljer har stöd för just din mobiltelefon. Om du planerar att simma eller löpträna i hällregn är det viktigt med en helt vattentät modell. Idag är de flesta pulsmätare åtminstone vattentåliga för att klara lättare regn och stänk.

Här tipsar vi om fyra populära produkter för pulsmätning på handleden.

 • Smart klocka för iOS: Apple Watch är den bästa smarta klockan om du använder iPhone. Den är tätt kopplad till din telefon och du får många smarta funktioner utöver de träningsinriktade. All träningsdata synkroniseras till telefonen. Har du trådlösa hörlurar kan du lyssna på musik och är du ofta stillasittande berättar Watch när du bör resa dig en stund.
  Se alla Apple Watch-modeller här.
 • Smart klocka för Android: Polar M600 HRM är en smart klocka med Android Wear. Den är ett bra alternativ för dig som har en Android-telefon och tränar mycket. Med inbyggd GPS får du detaljerad mätning av löprundorna och aktivitetsguidning hjälper dig att bli mer aktiv mellan träningspassen.
  Se priset på Polar M600 HRM här.
 • Aktivitetsarmband för Android och iOS: Fitbit Charge 2 är ett populärt aktivitetsarmband som fungerar med både Android och iOS. Den har en tydlig, avlång OLED-skärm, visar notifikationer från mobiltelefonen och har detaljerad sömnavläsning. Fitbit Charge 2 har inte stöd för pulsband.
  Se priset på Fitbit Carge 2 här.
 • Pulsklocka för Android och iOS: Garmin Forerunner 735XT är en multisportklocka med lång batteritid, inbyggd GPS och kompass. En tålig modell för de mest krävande användarna och anpassad för dig som tränar för triathlon. Den mäter din puls när du simmar med tillhörande pulsband och använder accelerometer för inomhusträning.
  Se priset på Garmin Forerunner 735XT här.

Vill du se alla pulsklockor, smarta klockor och aktivitetsarmband på Prisjakt har vi en kategori för dem här.


Daniel Haaf